Un bărbat poartă în buzunar un flayer cu Elena Lasconi, candidata a USR la președintia României. Foto: Inquam Photos / Cornel Putan
Peisajul politic actual de la noi arată dezavantajele profunde ale strategiei trecute a forțelor reformiste de a duce campanii „anti”.
În prezența unor figuri ușor demonizabile precum Ponta, Dragnea sau Firea a fost relativ ușor să susciți un entuziasm popular care să-ți aducă voturi doar prin simpla poziționare „anti”. Astfel, munca de a crea o poziționare ideologică proprie, care să se concentreze nu pe demonizarea adversarului, ci pe propuneri care să seducă electoratul, a lipsit cu desăvârșire.
Nu-i de mirare că odată ajunși la guvernare și pe măsură ce “oferta” de adversari cu potențial serios de demonizare a scăzut, partidele reformiste din jurul USR au fost puse în fata propriilor contradicții, rezultând o schismă rapidă și profundă, combinată cu o pierdere vizibilă a unei părți importante din voturi.
Ne aflăm astăzi așadar într-un nou tip de context, în care demonizarea PSD și PNL funcționează foarte greu. Atacurile la adresa lui Ciolacu au eșuat lamentabil, pe subiectul educației (nu se așteaptă nimeni ca Ciolacu să fie vreo somitate), dar și pentru că PSD s-a adaptat bine realității post-covid, reușind o guvernare fără controverse majore. La fel, Ciucă a fost supus și el unor atacuri ridicole pe subiectul experienței militare, însă fără succes. Cele două figuri, de altfel politicieni mediocri, nu posedă calitățile de repulsie arogantă pe care le aveau Ponta, Firea sau Dragnea.
Așa că USR e obligat cumva să vină cu un program care să recucerească o mare parte din electorat. Evident și logic, nu putea să facă asta dacă continua cu agenda progresistă, care nu e populară la noi. Lasconi e împinsă deci în față pe un program de dreapta conservator, cu tente religioase și mistice, pentru a crea acea emoție în masa de votanți.
Întreprinderea e un pic disperată și are slabe șanse de reușită fără intervenția unui nou eveniment major. Dar dacă în trecut „zgomotul cătușelor” reprezenta o variabilă explozivă, azi nu prea se mai practică.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.