Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Criză de identitate: USR nu mai poate fi „anti”

Elena Lasconi 2024

Un bărbat poartă în buzunar un flayer cu Elena Lasconi, candidata a USR la președintia României. Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Peisajul politic actual de la noi arată dezavantajele profunde ale strategiei trecute a forțelor reformiste de a duce campanii „anti”.

În prezența unor figuri ușor demonizabile precum Ponta, Dragnea sau Firea a fost relativ ușor să susciți un entuziasm popular care să-ți aducă voturi doar prin simpla poziționare „anti”. Astfel, munca de a crea o poziționare ideologică proprie, care să se concentreze nu pe demonizarea adversarului, ci pe propuneri care să seducă electoratul, a lipsit cu desăvârșire.

Nu-i de mirare că odată ajunși la guvernare și pe măsură ce “oferta” de adversari cu potențial serios de demonizare a scăzut, partidele reformiste din jurul USR au fost puse în fata propriilor contradicții, rezultând o schismă rapidă și profundă, combinată cu o pierdere vizibilă a unei părți importante din voturi.

Ne aflăm astăzi așadar într-un nou tip de context, în care demonizarea PSD și PNL funcționează foarte greu. Atacurile la adresa lui Ciolacu au eșuat lamentabil, pe subiectul educației (nu se așteaptă nimeni ca Ciolacu să fie vreo somitate), dar și pentru că PSD s-a adaptat bine realității post-covid, reușind o guvernare fără controverse majore. La fel, Ciucă a fost supus și el unor atacuri ridicole pe subiectul experienței militare, însă fără succes. Cele două figuri, de altfel politicieni mediocri, nu posedă calitățile de repulsie arogantă pe care le aveau Ponta, Firea sau Dragnea.

Așa că USR e obligat cumva să vină cu un program care să recucerească o mare parte din electorat. Evident și logic, nu putea să facă asta dacă continua cu agenda progresistă, care nu e populară la noi. Lasconi e împinsă deci în față pe un program de dreapta conservator, cu tente religioase și mistice, pentru a crea acea emoție în masa de votanți.

Întreprinderea e un pic disperată și are slabe șanse de reușită fără intervenția unui nou eveniment major. Dar dacă în trecut „zgomotul cătușelor” reprezenta o variabilă explozivă, azi nu prea se mai practică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • USR pt mine e un nonsens: sunt conservator, deci nu as vota cu ei oricum; de as avea "versuri" progresiste pe buze si pe limba, as vota REPER -- oricum loc de USR nu vad sa fie; USR e valoarea reziduala a girului politic acordat de Nicușor Dan amu...demult; poate și un apendice uman are mai multe funcționalitate decât USR sens politic.
    • Like 0
  • Darius check icon
    Poate atacurile asupra lui Ciolacu nu au functionat pentru ca nu este nimic de atacat
    • Like 0
  • Sammy check icon
    USR se cam duce pe apa sâmbetei, cu atâtea crize interne și de identitate. Și așa e un haos și nu au reușit să rezolve mare lucru. Au dus tara de râpă cat au fost ei la guvernare. Uitați-va la PSD sub conducerea lui Ciolacu care gestionează foarte bine partidul
    • Like 0
  • mhm check icon
    USR e o strutocamila. Are idei progresiste pe partea sociala, dar ultraliberale, darwiniene aproape pe linie economica si de politica fiscala. Macar daca si-ar asuma una din caile astea si ar ramine pe ea. Dar nu, USR vrea voturile multe si atunci zice peste tot ce vrea sa auda tot felul de gruouri electorale - fara sa-si dea seama ca e o cacofonie fara seaman. .
    • Like 0
  • Trebuie să recunoaștem că USR nu a avut niciodată o marcă distinctă din punct de vedere politic. A fost anti - cum se spune aici - pentru că politicienii invocați aici aveau„ totuși„ o personalitate destul de puternică fie că ne palce sau nu. Azi avem, din punct de vedere politic și nu numai, niște mediocrități. Un Ciucă așa zis liberal, impus peste noapte de un alt mare liberal, fără viziune politică, fără cultură politică și un Ciolacu de o mediocritate desăvârșită dar care„ iată se consideră și este apreciat ca un mere politician, ca posibil viitor președinte. Cred că fostul președinte al USR este o figură cu mult mai marcantă, cu un discurs aplicat în raport cu d-na Lasconi care - după părerea mea - nu are forța și nici mijloacele să se impună ca lider. O greșeală - a renunțat la un aport al partidului lui Băsescu și al printre puținii cu adevărat liberali - d-nul Orba, - politician cu mare experiență politică care de altfel a adus USR la guvernare.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult