Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce trebuie să facă generalul Ciucă pentru a-și păstra imaginea de „eroul de la Nassiriya”

Un ostas - panou Nicolae Ciucă

Foto: Inquam Photos / George Călin

Generalul Nicolae Ionel Ciucă și-a lansat duminică volumul de memorii. O carte cu o publicitate costisitoare într-o țară în care scriitorii ce muncesc zeci de ani mor de foame sau trăiesc de azi pe mâine, ținuți în viață de speranța că într-o zi vocea le va fi auzită.

Am văzut clipul de promovare a cărții. Bine făcut. Locul unde și-a lansat cartea și televiziunea care a găzduit emisiunea - alegeri bune.

Dar am văzut și investigația celor de la Recorder. Am ascultat interviul cu cei doi generali italieni, Gian Marco Chiarini și Luigi Scollo. Deși au luptat în Nassiriya, nu își atribuiau niciun fel de glorie. Nu se consideră eroi în țara lor. Modești, exacți în informații, ironici uneori, zâmbind cu subînțeles... Mi-au plăcut mult. Mi-am pus și întrebarea: Ce rost ar avea să mintă? De ce să declare că trupele românești nu au participat la luptele din Nassiriya, ci doar polițiști militari români au fost acolo?! De ce să declare că Scorpionii roșii „nu au făcut parte din efortul principal de luptă”, ci au asigurat paza unui flanc de undeva din apropierea orașului Nassiriya?

L-am ascultat și pe românul fost polițist militar, care a povestit cum nu a fost ajutat de români, ci de italienei și portughezi și nu știu de ce mi s-a făcut pielea de găină ascultându-l.

La toată acea investigație generalul Ciucă declară: „Să lase militarii și Armata Română în pace!”

...

Pentru că e vorba de onoare, pentru că e vorba de adevăr, pentru că e vorba de imaginea de erou, care trebuie să rămână neștirbită, pentru că se pricepe la război, ar trebui să știe că nu există altă cale decât să răspundă punctual, clar și indubitabil la fiecare frază, la fiecare atac, să nu lase nicio situație nelămurită. La fiecare afirmație a generalilor italieni care îi pun la îndoială titlul de eroul de la Nassiriya, să dea răspuns, să spună clar dacă a fost acolo, a luptat alături de ei, a fost împreună cu ei.

Nu e destul să spună „lăsați Armata Română în pace”, căci nimeni nu a atacat onoarea Armatei Române, care a fost la datorie și în Irak și în Afganistan, ci doar au relatat faptele altfel decât le-a povestit eroul român.

Nu există altă cale de a-ți păstra imaginea de erou, decât demonstrând că generalii italieni mint și că tu ai fost alături de ei!

Nu e destul „Lăsați militarii și Armata Română în pace!”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De 35 ani, in conducerea Romaniei democrate s-au perindat o multime de escroci, in goana dupa faima si imbogatire. Totusi, prosti si nesimtiti ca actualul Trio - Ciuca , Ciolacu, Iohanis n-am avut pina acum, ceeace demonstreaza o degradare maxima a sistemului de promovare in general si mai ales in functiile cele mai inalte si importante. Intre cei trei mentionati, Ciuca este este de departe Campion ( la calificativul BOU ! ) Ungerea lui ca General al Armatei Romane, descalifica total sistemul de promovare din Romania, singurul domeniu mai putin atins de aceasta degradare, raminind Sportul de mare performanta, in care se mai poate vorbi de o valoare reala, datorita concurentei acerbe. Gustul amar si de inferioritate in raport cu natiuni vecine mai mici ( vezi Ungaria ), lasat de aceasta constatare, ma face sa reflectez si la cea mai importanta selectie, aceea de Presedinte al Tarii, pe care o vom face in toamna. Vazind puzderia candidatilor si lipsa calitatilor/atributelor necesare pt. functia suprema in Stat, nu pot sa evit un paralelism intre examenul de admitere doar pt.a accede intr-o facultate sau pt.a conduce o intreprindere cat de mica si lipsa oricarei examinari pt. a ocupa cea mai inalta demnitate de conducere a unui popor,in toate aspectele vietii sale. Singurul argument al acestei optici, ar fi ca aceasta functie tine de politica, la care se pricep toti, fara sa faca vreo scoala in acest sens - apreciere gresita ! Apoi, dincolo de cunostintele socio-politice, profesionale se omit calitatile morale, dintre care cea mai necesara este patriotismul ! Revenind la lista enorma de candidati, se poate concluziona : cu cat poporul e mai putin instruit,conceptul democratic face ca multi neaveniti sa se indese acolo "unde nu le fierbe oala"! Daca din lista noastra bogata s-ar face o pre-triere exigenta, n-ar ramine mai mult de 2-3, dintre care Av. Diana Sosoaca si Ing. Calin Georgescu ! Cand si cum ne vom mai trezi si noi la realitate ? Nu prea avem sanse, pt.ca traim intr-o lume multi-polara cu tendinte globaliste - Super puteri ca USA, care pot domina natiunile mici prin forta armelor. In acelasi timp, profitind de alegerile in stil democratic, pot promova in aceste tari conducatori lipsiti de personalitate ( Yes mani ), capabili sa-si tradeze propriile popoare pt. avantaje materiale .
    • Like 0
  • E clar că nu avem de unde , pe cine alege! Toți o apă și un pământ! După Iohannis..potopul .... Ce a ajuns "democrația" !
    • Like 0
  • Și de ce si pentru cine ar trebui acum ciucă să facă aia sau ailaltă, ca să i se recunoască niște merite de către cine? Lui ciucă i s-au recunoscut toate meritele de către "partenerul strategic" odată cu acordarea Legiunii de Merit către ciucă de către "zaharescu" aka zuckerman, fostul ambasador al Americii imperialiste în România.

    Chiar din discursul lui "zaharescu" aflăm ce e cu Legiunea de Merit:

    "Legiunea de Merit reprezintă cea mai înaltă distincție pe care Forțele Armate ale Statelor Unite o pot acorda unei persoane care nu este cetățean al Statelor Unite. Se acordă pentru conduită meritorie de excepție în desfășurarea unei activități strălucite. Domnule Ministru Ciucă, astăzi vă alăturați unui grup mic, dar foarte distins de persoane care au primit medalia. Grupul include eroi precum Președintele Dwight D. Eisenhower, Generalul George S. Patton și Regele Mihai I al României. Meritați din plin să vă numărați printre ei."

    Sursa: https://ro.usembassy.gov/ro/ambasadorul-adrian-zuckerman-cu-ocazia-acordarii-legiunii-de-merit-domnului-nicolae-ciuca/

    Prin urmare, sua, prin ambasadorul ei, îi recunoaște calitatea de erou între eroi lui ciucă și îi acordă cea mai înaltă distincție.

    În aceste condiții, nu e clar că poziția acelor militari italieni este total irelevantă, ca de altfel toată "investigația" recorder?

    Nu e clar deja că "alesul" e ciucă și deja poate fi considerat viitorul președinte al României, fiindcă tot "zaharescu" a declarat că este singurul pe care America l-ar sprijini?

    Sursa: https://m.mediafax.ro/politic/adrian-zuckerman-fostul-ambasador-sua-romania-alegerile-prezidentiale-romania-statul-american-ar-ajuta-cineva-ar-generalul-nicolae-ciuca-n-vazut-intample-ceva-n-as-vedea-faca-ceva-n-r-sustinerea-22423680

    Se știe că de la băsescu-petrov încoace România este stat-marionetă al Americii imperialiste și de asta "alegerile" le "câștigă" mereu candidații susținuți fățiș de sua. La aceste "alegeri", candidatul susținut fățiș de sua este ciucă și e clar că va câștiga "alegerile" și va fi președintele României. America imperialistă l-a vrut premier și tot America imperialistă îl vrea președinte în România. Cui îi place "democrația" asta amerloacă, nu are decât să aplaude. Cui nu-i place, nu are decât să se resemneze mioritic, fiindcă oricum altceva nu are ce face. Sau?
    • Like 0
  • ove check icon
    Pentru ca sunt pasionat de tot ce tine de istorie,armata,tehnica de lupta etc,stiam de multi ani ca Ciuca nu a facut absolut nimic sa fie considerat erou.Nu reuseam sa inteleg cine naiba il promoveaza si de ce analfabetul asta tot urca pe scara ierahica.Nu stiu nici acum cine este in spatele lui ,dar este clar ca cineva il vrea cocotat sus de tot.Am scapat de Dancila si am dat de tacsu....,mai mare,mai prost,mai privilegiat.
    • Like 2
  • Specific romanesc să exageram, Ciucă nu a declarat niciodată că este erou, dar toată lumea știe că a făcut parte din detașamentele de luptă care au operat cu forțele NATO, iar despre un polițist care, știm cum iau șpagă ca să încalce legea ce să mai spunem, s-a găsit un prost probabil plătit să demisioneze pe cineva, chiar trebuie să ne batem joc de oamenii care au stat în fața gloanțelor, cât a primit recorder să-l denigreze pe Ciucă asta este întrebarea și cine a dat banii, trebuia să meargă ei pe teatrele de operațiuni și pe urmă să scrie prostii!
    • Like 1
  • Razvan G check icon
    Doamna Aldea, dumneavostra ati expus varianta ideala, cand Ciuca vine si recunoaste ca, de fapt, batalionul romanesc a avut o misiune colaterala, coordonata de un contingent italian, mult mai antrenat si mai profesionist. Batalionul romanesc a facut ceea ce trebuia sa faca si nimic mai mult. In acest context, domnul Ciuca nu putea sa fie erou. Nu are nimic din anvergura unuia. A facut (probabil) ceea ce a fost pus sa faca si pentru asta a fost platit. Si este platit in continuare mult peste ceea ce ar trebui, in comparatie cu ceilalti camarazi din armata romana care si-au facut datoria fara atata reclama.
    Am fost ofiter in armata romana timp de 20 de ani. Stiu foarte bine cum functioneaza acest sistem si stiu ca foarte putini militari romani se pot numi eroi, in adevartul sens al cuvantului. In principiu, erou este acel militar care face sacrificiul suprem. In rest, isi face datoria.
    Din pacate, domnul Ciuca este un produs tipic al MApN si se observa cu usurinta deficitul de educatie, atitudine si stil, cand vine vorba de a administra o societate civila. Marea diferenta intre cele doua sisteme este ca la armata esti comandant si dai ordine pe care ceilalti sunt obligati sa le respecte, pe cand, in lumea libera, trebuie sa fii un lider care sa ii inspire pe ceilalti sa il urmeze.
    De aici si inadecvarea domnului Ciuca. In teorie, sa poti ajunge Prim-Ministru sau Presedinte, ar trebui sa ai un CV foarte "greu" cu o cultura multilaterala solida multa experienta in administratie (locala si centrala), onestitate, viziune, curaj si minte deschisa.
    Practic, astazi ne conduc niste semi analfabeti (de ex. unul cu 7,03 la un Bac pe care nu stim daca chiar l-a dat), care contesta conditiile de mai sus si care cred ca "politica" = golanie, aranjament continuu, avantaje personale si de grup restrans.
    Si asta este valabil, din pacate, la 90% din clasa politica de astazi.
    • Like 3
    • @ Razvan G
      Dacă ai fost 20 de ani pe timpul lui Ceaușescu mai bine ai tăcea, având mai mulți prieteni cu diferite grade majoritatea nu prea ați făcut altceva decât să umblați după fuste, să cereți mită pentru permisiile soldaților și să țineți în chefuri și din păcate soldații numai instruiți n-au fost!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult