Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

CTP, despre cele patru proiectile încasate de Dăncilă în plină campanie electorala - Kovesi, Plumb, Mike Pence și Autoritatea Electorală Permanentă. „Sunt exemple reprezentative pentru un mod de a gândi perfect ceaușist”

Viorica Dancila - Foto Inquam Photos / George Călin

Foto: George Călin/Inquam Photos

În plină campanie electorală, premierul Viorica Dăncilă a încasat patru proiectile, care se numesc Lauea Codruța Kovesi, Rovana Plumb, Mike Pence și Autoritatea Electorală Permanentă, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi 24. Departe de a fi simple greșeli, acestea sunt exemple reprezentative pentru un mod de a gândi perfect ceaușist, acela în care mai presus de toate pui activul de partid și te interesează doar cum să menții controlul asupra partidului, a explicat jurnalistul, care crede că Viorica Dăncilă este de un ceaușism în comportament mai puternic uneori decât al lui Liviu Dragnea.

„Faptul că s-a încăpățânat doamna Dăncilă să o conteste până în ultima clipă pe Laura Codruța Kovesi - care are, numai în România, nu mai vorbesc de Europa, o popularitate de cel puțin trei ori, patru ori mai mare decât a Vioricăi Dăncilă - aceasta poate părea o greșeală politică. Evident că a pierdut în felul acesta doamna Dăncilă.

Faptul că a trimis-o pe doamna Plumb acolo, care avea aceste „bube” - pe care le știa doamna Dăncilă, nu putem să ne închipuim că nu știe foarte bine toate matrapazlâcurile doamnei Plumb. Și totuși, a trimis-o. Și aceasta pare o greșeală.

Câine surd la vânătoare

S-a dus în Statele Unite câine surd la vânătoare. A încercat să-și aranjeze o vizită cam ca acelea ale lui Ceaușescu, cu repercutare în România. Numai că e o mică deosebire între Dăncilă și Ceaușescu: pe Ceaușescu îl invitau americanii, el a fost acolo în vizită de stat, când aveau nevoie de el. Nu se întâlnea pe holuri Ceaușescu, nu, a fost la Casa Albă în vizită de stat. Doamna Dăncilă a făcut această mișcare. Din nou, arată că e vorba de o greșeală: nu a reușit să-și aranjeze întâlnirea cu Mike Pence, nu a reușit să aranjeze nicio întâlnire, a apărut acolo printr-un foaier, ceva, cu un primar.

Dar dacă se gândea puțin, ce spera să se întâmple doamna Dăncilă la Washington? După ce atâția ani a fost alături de Liviu Dragnea în politica antiamericană - declarațiile acelea scelerate împotriva Departamentului de Stat făcute de Dragnea și Tăriceanu - și doamna le-a fost alături; după ce doamna Dăncilă s-a dus la Washington și a asigurat Statele Unite că mută ea Ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim, că rezolvă ea, când se duce acasă, în aplauzele asistenței, făcându-se, bineînțeles, de râs, întrucât nu putea să rezolve nimic, după cum a rezultat imediat; după ce a dat-o afară acum pe Ana Birchall, ministrul justiției - păi Ana Birchall are o relație foarte bună cu Statele Unite, cu procurorul general, cu William Barr, are o relație foarte bună cu justiția din Statele Unite și de-acolo mesajul a fost destul de clar în legătură cu Birchall și cu comportamentul ei ca ministru de justiție, în primul rând față de secția aceea specială, Gestapo-ul ăla. Mesajul din SUA a fost clar și dna Dăncilă a înlăturat-o pe Ana Birchall.

Și atunci, ce aștepta ducându-se la Washington? S-o bage cineva în seamă? A realizat ceva mai puțin decât chelnăreala lui Dragnea cu Grindeanu la Trump!

Și în sfârșit, cu Autoritatea Electorală Permanentă, unde, dacă s-ar fi rezolvat problema cu trezorierul Drăghici, dacă rezolva această problemă înainte de alegeri, acum și-ar fi primit donatorii din PSD banii înapoi. Doamna n-a rezolvat această problemă, l-a menținut pe Drăghici, bâtându-se cu pumnul în piept că nu-i nicio problemă. E, și-aceasta pare o greșeală.

Dăncilă nu poate să spună decât „yes, yes” și „he-he”

Nu sunt. Toate acestea patru nu sunt greșeli. Sunt exemple reprezentative pentru un mod de a gândi perfect ceaușist. Are 56 de ani doamna Dăncilă. Nu foarte mult și totuși, este de un ceaușism în comportament uneori mai puternic decât al lui Liviu Dragnea. Pentru că e un principiu care unește toate aceste patru gesturi: mă interesează relația mea cu aparatul de partid și Securitatea. Asta îl interesa pe Ceaușescu: controlul partidului și al Securității. Nu-l interesa controlul maselor. Ceaușescu nu le cerea maselor să-l creadă. Le cerea să nu crâcnească și această necrâcnire se realiza cu ajutorul Aparatului. Dăncilă are aceeași încredere nestrămutată în partid.

De aceea nu a interesat-o cât pierde lovind în Kovesi: pentru că în felul acesta păstra controlul partidului, al nucleului dur, care este, bineînțeles, tot cel dragnist. A interesat-o în primul rând s-o trimită pe Rovana Plumb acolo din pricina relațiilor pe care le are cu Rovana Plumb, pentru că ea controlează voturile din jud. Dâmbovița și alegerile se apropie. Sunt relații complexe. Doamna Plumb și-așa a făcut spume la gură când a fost numită Corina Crețu comisar european. Plumb dorea acel post pentru ea și acum a spus: e rândul meu! Păi, ai probleme, ai... Domnule, e rândul meu! Și Dăncilă, din nou, a preferat relația cu activul de partid în dauna relației cu oamenii, cu poporul.

În cazul Mike Pence credeți că știe multă lume în țara asta cine e Mike Pence, vicepreședintele SUA? Pentru ce a făcut ea mișcarea asta acolo? Ca să demonstreze partidului că e puternică, controlează diplomația română din SUA, care poate să aranjeze. Ce dracului să aranjeze, că doamna Dăncilă nu poate să spună decât yes, yes și he-he, nu poate să susțină o conversație simplă, acolo! Și totuși, a făcut această mișcare câine surd la vânătoare, care i s-a întors în plină figură acum. Tot pentru că s-a gândit la controlul partidului”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Acesta crede că Dăncilă nu are cum să facă o nominalizare mai bună pentru postul de comisar european. . „Bineînțeles, este imposibil așa ceva. Nu se poate în tiparul mental al doamnei Dăncilă, care va numi probabil pe cineva - din ăia 10.000 de specialiști ai lui Ciolacu, pe care i-a anunțat acum - o să numească probabil pe cineva mai rău decât Rovana Plumb”, a subliniat Cristian Tudor Popescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Corect.
  Totusi, cred ca mai este o greseala. (Poate cea mai grava.) Ruperea aliantei cu ALDE, datorita ambitiei de a fi candidat la Presedintie.
  Vom vedea efectele greselilor, in timp.
  • Like 1
 • Adi check icon
  CTP are dreptate in ce zice,,,intrebarea e, de ce alte tari mai dau bani cu inprumut la niste faliti socialisti sortiti falimentului??? ,,,venezuala,,,grecia,,,nimeni nu invata nimic???
  • Like 1
  • @ Adi
   Delia MC Delia MC check icon
   Dl. Adi, cum de ce? Pe naiv trebuie să-l imprumuți. Îi iei și niște dobânzi grase. Visul unor creditori în unele situații, nu este, cum s-ar crede, ca debitorul să-și plătească datoriile ci dimpotrivă. Abia după ce nu mai poate plăti cash îl execuți silit, îi iei ce are mai bun, după care sticlesc toți ochii: insulele grecești, petrolul venezuelean, ehei....
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Adi check icon
   doamna delia, multumesc pt. raspuns,,,asa e cum spuneti,,,cu atat mai mult,,cei care recurg la imprumuturi trebuie denuntati si impiedicati sa faca in continuare acelasi lucru! cineva sa scrie articole pe tema asta,,,pana nu e prea tarziu!!!
   • Like 0
 • Ina18 check icon
  Am avut,la un moment dat,impresia ca lui Liviu Dragnea nu ii mai merge jocul.
  In pofida uriasului mecanism care-l tinea la fereastra,spre a fi prezentat drept un batman,mi s-a parut ca un fir de nisip ii intrase in "motor".
  La fel,a ajuns madame Dancila la momentul firului de nisip.
  Si nu o subestimez,in sensul ca nu te joci cu omul prost ajuns intr-o pozitie in care poate dispune de alti oameni.
  Daca acum Dancila incaseaza lovituri in plina freza,este doar un inceput spre care va privi cu nostalgie cand isi va primi nota de plata finala.
  • Like 2
  • @ Ina18
   Delia MC Delia MC check icon
   Dragnea n-a avut timp să-și clădească TOT eșafodajul de apărare, i-a rămas călcâiul lui Achile descoperit...VVVidele e o marionetă pe care păpușarul n-o mai trage decât rar și anemic de sfori, care-și imaginează, în visele ei de păpușă de lemn, că poate gândi autonom...
   • Like 0
 • Roxana B check icon
  Iar despre Trump si acuzatiile care i se aduc, sa nu ignoram presiunile puse de Joe Biden asupra ucrainenilor, ca sa-l demita pe procurorul care ancheta cazul firmei unde fiul lui primea o suma buna, fiind in CA.
  Asta ca un comentariu la articolele din Adevarul care , pe acest subiect, se intrec toate in a-l acuza pe Trump.
  • Like 0
  • @ Roxana B
   Nu prea e așa cu Biden:
   - nu doar SUA, prin Biden, a pus presiune pentru demiterea procurorului respectiv, ci si UE, iar motivul era coruptia
   - dupa ce procurorul respectiv a fost demis, investigatia a continuat
   - erau investigate fapte care se intamplasera cu vreo doi ani inainte ca Biden jr. sa ajunga la firma aia, el nu avea nici o implicare in ancheta
   Si mai e inca ceva de notat: de acuzarea lui Biden s-a ocupat Rudolph Giuliani, exact acelasi Giuliani care a trimis si la noi scrisoarea impotriva lui Kovesi.
   • Like 1
  • @ Nicu Buculei
   Roxana B check icon
   Nu as fi asa sigura.
   Joe Biden a amenintat cu retragerea a 1 mld de dolari ajutor pt Ucraina in caz ca acel procuror nu era demis.
   Acum 1 an.
   Iar fii-su era in board-ul companiei.
   Joe Biden si-a facut mereu campanie mizind pe faptul ca a trebuit sa aiba grija de copiii lui, sa faca naveta cu trenul la Washington, etc.
   A prins, pt o vreme.
   Joe Biden e un tip ff simpatic dar nu are fortza sa se opuna in caz ca interesele SUA sint amenintate.
   Este un tip "moale".
   Este the kind of guy you would like as your neighbour, dar cam atit.
   Poate ca in tinerete o fi fost altfel, dar acum se gindeste cum sa-si asigure viitorul lui si copiilor, nepotilor etc.
   Are aceeasi gindire ca astia de pe Dimbovitza.
   Nu e "conflictual".Iar un eventual impeachment al lui Trump va declansa un razboi civil in State.
   Am multi amici acolo care gindesc asa.
   Unii dintre ei care, ca si mine, s-au inselat cind au votat prima oara cu Obama.
   Nu va uitati doar la suprafatza.Trump are defectele lui dar majoritatea populatiei il sustine si el efectiv lupta impotriva establishmentului.
   Democratii sint democrati in vorbe.
   Cind vine vorba de fapte....
   nu prea mai e deosebire intre ei si dimbovitenii nostri.
   Nu erau asa acum 20 de ani.
   UE n-are nici o putere asupra Ucrainei.
   Lucrurile se discuta intre rusi ,americani si ucraineni.
   They don' t give a damn about UE
   • Like 0
  • @ Roxana B
   fara sa stiu conflictul foarte bine, va multumesc pentru amanunte; impresia mea, totusi, e ca PD tocmai i-au dat lui Trump liber pentru castigarea mandatului al doilea.
   Este impardonabil ca un partid atit de mare, sa nu aiba un program coerent de guvernare, cu care sa poata castiga. Prin propuneri pozitive, in care arata ce vor construi. De cand au fost infrinti de Trump (datorita greselilor lor), o tin langa cu acuzatii -cele mai multe prostesti- la adresa lui Trump. Publicul nu mai este asa receptiv la criticile lor. Dimpotriva. Ca in cazul lui LCK, critica lor e cea mai buna recomandare.
   Sa nu uite ca, deocamdata, electoratul american nu e format numai din "Grete".
   • Like 1
 • Roxana B check icon
  Daca sint 20% din romani care intentioneaza s-o voteze pe Dancila...este grav....si tot ceea ce ati spus in acest articol n-are nici o valoare.
  Tin sa va spun ca am vbit cu o prietena pensionara din Galati.
  Care nu e deloc proasta.
  Si mi-a spus ca ce face ea daca dreapta cistiga alegerile si ii reduce pensia...
  Deci textul asta inca functioneaza
  • Like 0
  • @ Roxana B
   Prietenei puteti sa ii aratati ca pensia ei de fapt nu a crescut pentru ca preturile produselor pe care le cumpara zilnic au crescut si mai mult.
   • Like 3
  • @ Nicu Buculei
   Roxana B check icon
   I-am spus, dar nu are efect.
   Amenintarea din cuvintele PSD ,aka Dancila etc ajunge muult mai repede la urechile ei si evident si la cele unora care gindesc ca ea.
   Sint sigura ca va vota cu Dancila .Iata o persoana din cei 20%.
   • Like 0
  • @ Roxana B
   de acord, dar nu sunt prosti toti pensionarii; unii realizeaza ca va urma decontul. Poate chiar cu PSD, daca mai sta mult la guvernare.
   De ce nu va orientati dupa alegerile europarlamentare? Cred ca vor obtine un scor mai mic.
   • Like 2
  • @ Munteanu Mongolul Mircea
   Delia MC Delia MC check icon
   Corect. Am pus ieri un comentariu dar cumva s-a pierdut, din vina mea.
   Da, scorul la euro-parlamentare spune clar: undeva la 10-12%. Ăsta e adevărul gol-goluț. Devine evident, pentru tot mai mulți, că bășica asta se va sparge și va aduce, INEVITABIL, un torent de scăderi de salarii, concedieri, etc, cum bine spuneți, decontul. Deci, procentul e in scădere. Dl Marton aducea o statistică, undeva sub 50% din pensionari au votat cu psd. Unii se trezesc. De pensiile normale nu s-a putut atinge în mod direct nici Băsescu. Rămân doar prizonierii manipulării perfide anteniste, (care a făcut pagube incomensurabile, la multe alte capitole), cum e, cred și prietena dnei Roxana B. E însă o realitate pe care o putem accepta, în orice război există pierderi...
   Atenția trebuie concentrată pe absenți, acolo e problema dar și principala resursă de votanți.
   • Like 0
 • Alex Mag check icon
  Imi permit al contrazice pe Onorabilul Autor cu privire la popularitate iubitului ns. Prim Ministru care in realitate este mai mare decat a d-nei. Kovesi
  Dar in sensul negativ.
  Va rog, americanii dupa 40 de la inventarea IQ-lui, perioada in care erau convinsi ca acesta nu poate fi decat pozitiv, au constata cu stupoare ca acesta poate fi si negativ. Deci nu solicitati IQ-ul D-nei Viorica Dancila.
  • Like 3
 • dan check icon
  Dancila ca Dancila dar Barna ce naiba a cautat in USA .
  Departe de mine de a sustine pe analfabeta asta de Dancila dar si Barna s-a dus tot pentru poza de campanie si nu prea i-a reusit.
  Habar nu am cine e in staful de campanie a lui Barna dar trebuie depasita ideea asta total comunistoida ca trebuie sa ai acceptul USA pentru a ajunge presedinte sa ca da bine o poza cu Trump sau careva pe acolo.
  Klaus care era cu treaba pe acolo a facut si el poza de rigoare cu Trump ca sa intre in acelasi joc stupid de campanie.
  Acum serios cine naiba ar vrea o poza cu un individ ca Trump.
  • Like 2
  • @ dan
   Zev check icon
   Absolut, corect, dar un candidat la presedintie trebe’ sa se gandeasca si la cacanohominizi. Care este si ei oameni deasemenea, care are si ei cate un vot/persoana cat de cat treaza. Si care trebe sa vada o vizita la iuesei. Barna plays the game, nu l-a inventat el, nu l-a intrebat nimeni daca il considera etic corect, pur si simplu asta e. Poate fi interpretat ca o cedare a unor pozitii de superioritate morala, banuiesc ca de acolo veniti. Corect in spatiul moral, ineficient in spatiul real. Ma doare la lingurea, sunt de acord in principiu cu dv, dar il inteleg si pe Barna. Trebuie sa dea niste margele papuasilor. Cam pe acolo suntem cu maturitatea politica la nivel de mase.mLargi. Populare.
   • Like 2
 • Penibil si revoltator!!! Am suportat 25 de ani un conducator agramat si grosier ca dupa revolutie, la 30 de ani distanta, cand te-ai fi asteptat sa ajungem sa avem prim ministri sofisticati si talentati in a ridica tara pe toate planurile, ne vedem inconjurati de ridicol si stupizenie, ca abia mai putem scoate capul in lume si CULMEA, un guvern de stransura si scartzaind din toate incheieturile a ajuns sa fie ASA O PROBLEMA in a fi dat jos, de parca ne-am prostit cu totii!!! Toata tara se smiorcaie ca o sa cada drobul de sare pe copil!!!!! Prostie generalizata !!!!
  • Like 8
  • @ Adriana Negruti
   Zev check icon
   ‘de parca ne-am prostit cu totii!!! [....] Prostie generalizata !!!! ‘. Si ce alte noutati mai aveti :)
   • Like 2
  • @ Zev
   Ha, ha, ha...nu suntem numai prosti ci suntem si lasi. Capitalul nostru intelectual s-a redus la minimum si merge pe linia de minima rezistenta, ca si cum suntem o natie de sobolani incercuiti ce se multumesc sa mai supravietuiasca, nu sa mai creeze vreo strategie....
   • Like 5
  • @ Adriana Negruti
   Delia MC Delia MC check icon
   Like maxim.
   • Like 0
 • Din cauza R.Plumb,madam VVVidele (șa nu citiți Vitele) a încasat 4 plumbi.(norocul ei că nu-s reali).2) Multi PSDisti sunt scârbiți de de VVVidele.3)Asemănarea cu inteligenta lui N. Ceaușescu este o insultă la adresa lui N. C..4) Îi poate nominaliza pe Genunche sau Andrusca ca-s la fel că. R.P.
  • Like 3
  • @ Stefan Grozav
   Zev check icon
   Prea tarziu, deja am citit ‘vitele’. Acuma ce fac?
   • Like 4
 • Dancila poate sa raspunda simplu la situatia asta: cand viata iti da lamai iti faci o limonada :))) Deci mergem mai departe cu fruntea sus.
  • Like 1
  • @ Magotu Enigmatic
   check icon
   Problema e că, din ceea ce-a primit ea zilele astea nu prea iese limonadă ci, cel mult, gargară!!
   • Like 1
  • @ Magotu Enigmatic
   Zev check icon
   Viata i-a dat un mandat de prim-ministru, iar de mers cu fruntea sus e okay, dar nu intr-o directie gresita.
   • Like 1


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult