Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

CTP, despre Ciolacu: Încearcă să opereze pe hoitul politic al lui Dragnea, dar să spună „noi ne-am schimbat la față”. Nu ține!

CT Popescu la Digi24

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comparat, la Digi24, retorica de astăzi a lui Marcel Ciolacu cu retorica lui Nicolae Ceaușescu de după moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej.

„Încerca să păstreze de la Dej bazele comunismului și stalinismului pe care trebuia să meargă și dând în același timp pe cârca lui Dej crimele groaznice care se petrecuseră sub regimul lui. Adică operație cu laserul pe hoitul lui Dej. Asta face și domnul Ciolacu acum”, spune jurnalistul. Însă strategia lui Ciolacu, de a opera pe „hoitul politic al lui Dragnea”, nu va ține, crede jurnalistul.

Cristian Tudor Popescu: Traseismul. Ce trece timpul... Cuvântul ăsta îl inventam în 2000, când Băsescu a început să ia câinii de prin București, ajungând primar. Și tot atunci, un anume Coșea, Mircea Coșea, sărea de la un partid la altul, ca și când ar fi traversat un râu pe pietre.

Și când ajungea într-un partid, avea un principiu - să i se dea o mașină „mai superioară”. Ăsta era principiul. Mi-aduc aminte că trecuse de la o Leganza neagră, la un Volkswagen... Și atunci am folosit acest cuvânt pentru prima dată – traseist, care a făcut ulterior o carieră care m-a depășit.

Păi, uitați-vă cine sunt cei care pleacă din PSD acum. Domnul Breaz, care a fost cât se poate de în acord cu politica domnului Dragnea. Câtă vreme a fost domnul Dragnea șef la PSD, domnul Breaz combătea pe ideile respective, în calitate și de ministru al Culturii.

Acum ce spune domnul Breaz? „PSD e un partid slab, incoerent, fără strop de logică în decizii”. Așa zice domnul Breaz de la PSD. Fruntaș pesedist, de primă linie, nu un membru oarecare de partid.

Domne, are dreptate. De ce? Pentru că problema domnului Ciolacu și a echipei lui în clipa de față este legată de „toxicomanie”. Echipa Dragnea a livrat electoratului PSD - vreme de 3 ani și ceva – „cocaină”. Drog fin, am auzit că îți dă niște stări extraordinare. Te activează, te face Superman. Cocaină electorală!

A livrat cocaină electorală, în ce sens? Uitați-vă la diferența dintre declarațiile domnului Ciolacu, care încearcă acum s-o facă pe stânga europeană. Face pe social-democratul civilizat, cu deschidere către Occident...

„După ce l-ai obișnuit pe om cu retorica aia, cu râgâielile alea post-ceaușiste, acum încerci să joci rolul «europeanului»”

Și atunci, la observațiile ambasadorului Zuckerman, ce spune domnul Ciolacu? „De ce sunteți rău cu noi, domnul ambasador?”. În esență asta spune. „Ați omis niște lucruri, nu este bine să împărțiți instituțiile în bune și rele...”.

Ia să ne gândim noi la adevărații bărbați ai neamului – Dragnea și Tăriceanu. Ce ziceau ei? Nu lui Zuckerman, nu, ambasadorului, ci direct Departamentului de Stat al Statelor Unite. „Probabil că sunt unii fumați p-acolo!”. Apropo de droguri. Așa au zis când a avut obiecții Departamentul de Stat al Statelor Unite, în legătură cu politica PSD-istă, PSD-ul fiind atunci și la guvernare.

Aia a fost o declarație adevărată: „Care, domne, drogații ăia de Departamentul de Stat ne învață pe noi, țară suverană?”.

Și acum vine domnul Ciolacu și spune - „De ce sunteți rău cu noi, domnule ambasador? „Cocaină” și „fumați mătase de porumb”, acum, cu care să creezi niște iluzii de mâna a doua.

După ce l-ai obișnuit cu retorica aia, cu râgâielile alea post-ceaușiste, cu retorica antieuropeană, antioccidentală, neaoșistă, naționalist-xenofobă ani de zile, și ți-ai făcut un electorat în felul ăsta, acum încerci să joci rolul „europeanului”.

„Dacă avea norocul pandemiei, Dragnea ajungea președinte.”

Ciolacu nu încadrează retorica asta în ce trebuie. Ea ar trebui încadrată în plan internațional. Acum e momentul. Vă propun o uchronie, adică echivalentul temporal al utopiei: u-topos, fără loc, fără spațiu, u-chronos - fără timp, deci în afara timpului. Dacă venea pandemia când era Dragnea... Dacă venea nu în iarna asta, venea în iarna de dinainte, înainte de alegerile europarlamentare, în iarnă începea pandemia, domnul Dragnea era președintele României. Pentru că i-ar fi căzut măr copt în poală chestia asta cu pandemia și ar fi utilizat-o la maximum, proiectând-o în plan internațional.

Asta nu face domnul Ciolacu, pentru că nu are suficientă snagă în el. Să înceapă cu o chestie putiniană adevărată acum: „Nenorociții de la Uniunea Europeană care ne-au dat COVID-ul”, „care ne mint, e o ocultă mondială”. Guvernul ăsta nu e „Șică” plus „Iohannis Dulap”. Nu, domne, „ăștia sunt numai agenții ocultei, care vor să pună stăpânire pe România, mințindu-ne cu COVID-ul...”. Așa se lucrează.

Deci dacă avea norocul pandemiei, Dragnea ajungea președinte, indiferent câți oameni mureau de COVID. Acum ar fi momentul pentru distinsul Ciolacu să își încadreze discursul în felul acesta, dar n-ar față pentru așa ceva.

„Domnul Ciolacu încearcă să opereze pe hoitul politic al lui Dragnea”

La partidul ăsta, de 70 de ani încoace situațiile se repetă. Pentru cine cunoaște istoria partidului comunist din România e aproape amuzant...

Știți ce face? Cam ce făcea Ceaușescu după ce a murit Dej. Încerca să păstreze de la Dej bazele comunismului și stalinismului pe care trebuia să meargă și dând în același timp pe cârca lui Dej crimele groaznice care se petrecuseră sub regimul lui. Adică operație cu laserul pe hoitul lui Dej.

Asta face și domnul Ciolacu acum. Încearcă să opereze pe hoitul politic al lui Dragnea, încercând să păstreze ceva din atracțiozitatea retoricii de care vă vorbeam - „cocaina” lui Dragnea și în același timp să spună „Domne, noi ne-am schimbat la față, noi acum suntem europeni!”.

Nu ține! N-o să câștige niciun vot, dimpotrivă, va mai pierde dintre votanții ăia pe care îi avea la europarlamentare, ăia pe care i-a avut la prezidențiale – 23, 24 la sută. El trebuie să-i conserve.

Cu tipul ăsta de discurs aburit... Că de aia e supărat și Sputnik-ul pe el! Îl face „muscă beată”, domne. „Păi, în loc să dea acum în America, în Uniunea Europeană cum trebuie, sănătos...”, o cotigește...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • SI pentru ca prostilor le e mai simplu ca tot raul, veninul si ura sa poarte un nume, hai sa se numeasca azi PSD, iar speranta PNL! Dispare maine PSD? OK, dar pana atunci fraierii sunt facuti la buzunare. Poimaine dusmanul se va numi PNL iar speranta USR. Fraierii din nou atenti la artificii si injurand de mama focului, vor fi in continuare facuti la buzunare. Si tot asa!
  Ce blestem pe poporul asta sa aiba mereu de ales intre doi fii ai aceluiasi tata!
  • Like 0
 • Totusi, un fapt pozitiv trebuie remarcat: din toata haita peremistilor care parazitau pesedeul, nu a mai pastrat-o decat pe Olguta, dar cred ca o va matrasi si pe ea dupa alegerile parlamentare.
  • Like 0
 • Frate, de ce mai stam sa facem analize peste analize acestor imbecili de PSD-isti, mai bine le-ar sta in puscarie, absolut tuturor, nu numai sefului lor Dragnea; m-as bucura sa o vad la parnaie pe Olguta fosta PRM-izda, cu sotul ei cu tot ca nu e vreun pacat, pe madam Dancila cu toate brosele pe care le are, pe Breaz (calul breaz la cultura!!!), pe Teodorovici, care se umple de ridicol contestand legitimitatea lui Ciolacu ..... cand de fapt ilegitimi sunt toti, prosti, rau intentionati, hoti de cartier fara dram de staif..... M-am saturat ca aceasta dunatura de gunoaie sa faca o asa zisa politica in Romania - n-au decat sa se duca s ao faca prin vreo republica bananiera, daca sunt primiti......
  • Like 2
  • @ andreea dragusin
   like . La fel de vinovat este electoratul PSD - PSDR -FSN -PCR , sunt milioane , cu ei ce sa facem ?
   • Like 0
 • storo check icon
  Va rog sa re-editati articolul, se repeta anumite pasaje.
  • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult