Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

CTP, despre meciul România-Islanda: Ianis Hagi este singurul care „știe cu pucul”, „sare mingea ca din colțul mesei din jucătorii noștri”

ctp la digi24 2021

Naționala de fotbal antrenată de Mirel Rădoi este generația de tinichea, în comparație cu generația de aur, „sare mingea ca din colțul mesei din jucătorii noștri”, a spus vineri seara Cristian Tudor Popescu la Digi24. Gazetarul a vorbit despre meciul selecționatei României cu Islanda și l-a lăudat doar pe Ianis Hagi, care este singurul care „știe cu pucul”.

Cristian Tudor Popescu: Am văzut meciul. Exista un banc cu o persoană care se văita... „vai, ce sete mi-e, vai, ce sete mi-e, vai, ce sete mi-e...”, și în sfârșit îi dă cineva să bea, și după aia spune „vai, ce sete mi-a fost, vai, ce sete mi-a fost, vai, ce sete mi-a fost...”. Acum trebuie să comentăm ca și cum ar fi ceva de comentat la ceea ce am văzut pe ecran.

Claudiu Pândaru: Iată imagini de aseară, meciul...

Alibec, „căpriorul selecționatei României”

Cristian Tudor Popescu: Da! Acesta este căpriorul, l-am văzut acolo pe căpriorul selecționatei României, domnul Alibec. Da, căpriorul... este foarte... sprinten... așa..., nu știu câte kilograme are.

Claudiu Pândaru: Trebuie să mă luați încet, să mă obișnuiesc cu terminologia sportivă (râde). Alibec a părut a nu fi în formă pentru o competiție sportivă...

Cristian Tudor Popescu: Dar, când e în formă? Nu l-am văzut în formă niciodată pe băiatul ăsta. Și, în general, nu știu ce caută în selecționată, în națională, în fotbalul actual, un jucător cu asemenea capacități de deplasare, cum are domnul în cauză. Nu se poate așa ceva! N-ai cum! Oricât de tehnic ai fi, în fotbalul actual, cu asemenea lentoare... Uitați-vă și dumneavoastră, preluare...

Știți, în timpul meciului n-am avut ce face și am făcut statistici în ce privește preluările. Să văd procedeul ăsta. E un procedeu. Când vine mingea dintr-o pasă ceva mai lungă, trebuie să o preiei. În fotbalul de nivel de astăzi, este obligatoriu ca mingea să fie „înțepată”, adică trebuie să se „dezumfle”. În clipa în care ți-a venit pe bocanc, acolo trebui să „moară”. Sau pe piept, sau pe genunchi, sau pe cap, oriunde faci preluarea, mingea trebuie să se „dezumfle”, să nu sară.

„Ăștia suntem, cu ăștia defilăm, și uite cum defilăm. Ca la pompele funebre”

Noi avem o medie de trei atingeri, adică sare mingea ca din colțul mesei din jucătorii noștri, de la această națională.

Nu știu ce aș putea să-i mai reproșez lui Rădoi. Este vorba de calitatea jucătorilor. Singurul lucru... dacă avem jucători mai buni ca ăștia și Rădoi nu i-a băgat, atunci e vinovat. Dar, dacă aceștia sunt floarea, crema, spuma fotbalului românesc în acest moment, generația de... ce? Generația de tinichea, poate - prin comparație cu generația de aur -, atunci asta e, ăștia suntem, cu ăștia defilăm, și uite cum defilăm. Ca la pompele funebre.

„Hagi, da! Știe cu pucul”

Claudiu Pândaru: Tânărul Hagi?

Cristian Tudor Popescu: Hagi, da! Corect! Ianis Hagi este singurul care - cum spuneam, am jucat și eu fotbal cândva -, „știe cu pucul”, domne! Știe cu pucul, adică mingea îl ascultă, are acuratețe în joc. E o plăcere să vezi cum taie calea mingii, cum pune stopurile, cum preia, cum pasează... Are acuratețe.

Iarăși, un număr de pase greșite date, înspăimântător, domne... De la 5 metri pasezi greșit la adversar fără să fii presat de nimeni? Dar, mă rog...

Eu mi-am pus niște speranțe în Rădoi, de aia m-am uitat. Astă-primăvară l-am apărat pe Rădoi, am spus domne, totuși vrea să facă ceva nou în fotbalul românesc, față de ce văzusem atâția și atâția ani, echipa aia ancrasată și cenușie, dar în ultimă instanță e vorba de jucători. Asta este! Tactici, c-o fi, c-o păți... sisteme, 4-2-4, 5-4-1... Nu, domne! Problema este ce calitate avem. Calitatea acestei echipe este asta pe care am văzut-o. Calitate tehnică. Ca să aplici orice tactică din lumea asta, trebuie ca jucătorii să posede un anume nivel tehnic. Fizic, nu mai vorbesc!

Claudiu Pândaru: Acum e o chestiune doar de speranță, noroc, șansă...

Cristian Tudor Popescu: Nu mi se pare corect. Șansele acum sunt mici. Macedonia de Nord e o echipă, domne! Macedonia de Nord are jucători tehnici foarte buni, arată fotbal. Macedonia de Nord merită să meargă la Mondiale, nu noi. Deci, dacă ar avea un „accident” cu Islanda, ceea ce este puțin probabil, n-ar fi un lucru drept, după părerea mea, să ne calificăm noi (la baraj – n.red). Cu toate că mai avem un obstacol care mi se pare imens. Să vedem dacă îl depășim și pe ăsta – Liechtenstein!

Poate udă și ăia terenul prin Liechtenstein. Și asta cu udatul terenului...

Claudiu Pândaru: Ne-am amintit împreună că a mai fost un moment în istoria fotbalului naționalei României, când a fost pus nisip pe teren.

Cristian Tudor Popescu: Plaja! Celebra partidă, nu mai știu cu cine era, cu Suedia cred. Au făcut plajă, domne, pe Arena Națională...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gura de PTC are dreptate.Asta-i ,,floarea cea vestita" a fotbalului romanesc. Meciul cu Islanda cred ca a fost cel mai bun meci al nationalei noastre, chiar daca nu s-a marcat niciun gol.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult