Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

CTP, despre renegocierea PNRR: E ca în bancul cu Ițic și Ștrul care se duc să vâneze lei în Africa

CTP la Cap limpede

Cristian Tudor Popescu a comentat în emisiunea „Cap Limpede” de la Digi 24 intenția coaliției de guvernare de a renegocia PNRR și a comparat situația cu un banc cu Ițic și Ștrul. 

„Ițic și Ștrul se duc în Africa să vâneze lei și Ițic rămâne la cabana de vânătoare, Ștrul se duce, pleacă după leu cu pușca, se întâlnește cu leul. Când îl vede și rage leul o dată la el, ăsta aruncă și pușca, și tot, o ia la fugă spre cabană, cu leul după el, Ițic fiind în cabană. Și în momentul în care leul face saltul să-l prindă pe Ștrul să-l sfâșie, ăsta să lasă la pământ fulgerător, leul trece pe deasupra și sare, bineînțeles, în cabană, pe ușa deschisă, unde se afla Ițic. La care, Ștrul îi spune: Băi, Ițic, jupoaie-l tu p-ăsta, că eu mă duc să aduc altul!”, a spus Cristian Tudor Popescu, potrivit Digi24. „Așa și cu PNRR-ul: jupoaie-l tu p-ăsta că eu mă duc să aduc altul”.

„Spuneam, atunci când cu PNRR-ul, astă-toamnă, nu vorbeam de leu, vorbeam de elefant. Spuneam că PNRR-ul este un elefant câștigat la loto pe care îl băgăm în sufragerie în acest moment, că va fi foarte greu. Deci, ți se dau bani, dar pentru asta trebuie să muncești cu cap și să îndeplinești niște cerințe. Câte s-au îndeplinit, din ce s-a dat până acum? În schimb, mă duc să aduc altul.

Adică, hai să renegociem PNRR-ul! Unde să-l renegociem? Păi, să-l renegociem, pentru că război în Ucraina! Și să-l renegociem, unde? La pensii, da? La pensii, la salarii (și irigații). De ce să arătăm că renegociem? Păi, uite, domnule, să obținem voturi, noi, coaliția de guvernare: ne batem cu Bruxelles-ul, domnule, ne batem cu ei, acolo! Să... ce? Că bani oricum se dau foarte mulți! Ce vrem? Vrem și mai mulți? Bani se dau foarte mulți, numai să știi ce să faci cu ei în momentul de față, ceea ce noi nu prea am arătat”, a subliniat Cristian Tudor Popescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • PNRR o masina romaneasca de sifonat bani EUROPENI creata din start in stil mafiot cu acces la ea de catre putinii beneficiari reali ca si Anghel Saligny varianta romaneasca. UE totusi a aprobat acest program din mila mai mult stiind la sigur ca mecanismul de livrare baneasca propriu are la randui sisteme de protectie care-l face sustenabil. Ideea este ca ai nostrii ar fi preferat sa fure acesti bani conform fisei proprii care-i defineste. Cum nu pot sa fie cinstiti si destepti prefera sa stea cu ei in conturi decat sa-i acceseze pe cai legale si juste.
    • Like 0
  • Eu cred ca sunt incapabili sa traga banii si sa implementeze programele dupa regulile cerute si incearca sa mute o parte din bani prin zone care pot if mai greu auditate ca sa poata fura in liniste. Cam atat. Sa vedem ca face marele specialist liberal Bolos in fonduri europene ca aud de asta de 5-10 ani . Deocamdata l-am urmarit in cateva interviuri , in care in mod evident pregateste terenul pentru rezultate mediocre. Pana una alta ca si in epoca Dragnea vad ca sunt mult mai preocupati sa ocupe pozitiile de influenta din justitie si servicii , mai simplu spus , sa-si consolideze controlul peren asupra societatii si politicii romanesti.
    • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult