Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

CTP, despre „hârtiuța” Vioricăi Dăncilă: Aproape că i-aș spune - „Doamnă, încercați să fiți o ființă umană măcar o dată, vorbiți din capul dvs. fără teama de a spune prostii”

Viorica Dancila la Guvern - gov.ro

(Foto gov.ro)

Dacă ar fi consilierul premierului Viorica Dăncilă, jurnalistul Cristian Tudor Popescu spune că ar sfătui-o pe aceasta să renunțe la „hârtiuță”, iar așa „poate că va spune mult mai puține prostii.”

Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 reacția pe care a avut-o premierul Dăncilă la criticile deputatului PNL Florin Roman, declarând că preferă să citească de pe „hârtiuță” decât „să spună prostii”. 

„Nu știu de ce-mi vine în cap imaginea care i-ar fi generat, i-ar fi născut ultimele cuvinte ale lui Jan Hus când ardea pe rug și o bătrânică din asistență a venit, a luat un gătej și l-a pus și ea acolo ca să-și aducă și ea prinosul, să ardă mai cu flacără. Hus se pare că ar fi spus: Sancta simplicitas! Sfântă simplitate! 

Ce poți să spui acestei doamne? Nu poți, nu pot s-o critic. Nu mai pot s-o critic. Am făcut-o, la început. Este, nu știu, binecuvântați animalele și copiii. Asta este tot ce poți să spui. E dincolo de a-i reproșa una sau alta, că nu știe limba română, că nu are logică. Dar nu trebuie să aibă logică. Știți de ce? Pentru că dânsa gândește în românește. Și logica e în alte limbi. În română nu. Iată ce a spus doamna: „Decât să vorbesc liber și să spun prostii, mai bine citesc de pe hârtiuță. Și spun lucruri corecte.” Problema e, din tot ce vedem, de un an și ceva de când o vedem pe doamna Dăncilă, e că spune prostii de pe hârtiuță, n-a vorbit liber niciodată. 

Deci dânsa acum ne-a dat o asigurare cu care putem să cădem în cap, pentru că ne-a spus: „Domne, dacă citesc de pe hârtiuță nu spun prostii”. Nu. Dânsa spune cele mai mari prostii când silabisește de pe hârtiuță. Aproape că i-aș spune: stimată doamnă, încercați să fiți o ființă umană, măcar o dată. Încercați să vorbiți din capul dumneavoastră, așa cum puteți. Lăsați hârtiuța și spuneți ce credeți dumneavoastră, fără teama de a spune prostii. E mult mai important să spui ceea ce crezi, să spui ceea ce crezi cu adevărat, decât să reciți de pe o hârtie, spunând, evident, prostii. Pentru că prostiile... I-aș da un sfat acum, dacă aș fi consilierul doamnei prim-ministru, spuneți prostii, tocmai, poate că nu ar fi făcut atâtea greșeli de limbă, penibile, și de logică, poate că nu le-ar fi făcut dacă ar fi vorbit liber. Pentru că atunci când vorbește liber, își alege cuvintele, nu se duce în cele care-i fac gol în creier, pe care nu le cunoaște, pe care patinează. Vorbește cu acelea câte sunt - 150, 200, 300, câte o avea din limba română, cât e suficient ca să gândești românește. Aproape că asta i-as spune: să renunțe la hârtiuță și poate că va spune mult mai puține prostii.”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Din păcate este o ființă umană, dar subdezvoltată intelectual. Și cu hârtiuță și fără tot tâmpenii debitează. Nu înțelege nimic din ce se petrece și reproduce, automat și cu greșeli, ce-i impun stăpânii să spună.
  • Like 1
 • Doamna Dancila nu trebuie sa renunte la "hartiuta" ci sa renunte la postul de prim-ministru. Dar, fireste, nu are atata bun simt.
  • Like 1
 • check icon
  Si inca odata despre legatura intre limba vorbita si logica.
  Eu, ca inginer, in US, imi pun intrebari cu voce tare, in romaneste, cand sunt la clienti. Nu ma intereseaza ca ei nu ma inteleg, si nici nu imi pasa. Eu imi pun intrebarea cu voce tare pentru mine. Ma ajuta pe mine sa gandesc mai logic si mai rapid care este problema. Si sa o rezolv.
  Concluzia: nu-ti fie rusine sa vorbesti cu voce tare cu tine insuti. Intreaba-te intrebarile bune. Si o sa gasesti raspunsul bun... Daca ai "capa". :)
  • Like 0
 • check icon
  Logica nu poate sa existe fara o limba vorbita! Au fost studii pe tema asta si asa este.
  Limba romana este foarte buna si completa, in articole, pronume, adverbe, conjunctii si alte cuvinte de legatura intre "subiect" si "predicat", care sunt cele mai importante!... In asa fel incat sa poti sa gandesti si sa te exprimi foarte bine, daca te ajuta "capa", asa spune baiatul meu de 2 ani atunci cand se loveste la cap. :)
  • Like 0
  • @
   Alien check icon
   Operatiile pe biti se incadreaza la limba vorbita? Si un flotor de WC are un graunte de logica pe un bit - "DACA conditieindeplinita ATUNCI actiune" fara sa vorbeasca vreo limba.
   Eu cred ca la prim ministri problema e inversa. Lipsa oricarei logici interne duce la lipsa oricarui limbaj articulat....
   • Like 0
 • check icon
  Logica nu poate sa existe fara o limba vorbita! Au fost studii pe tema asta si asa este.
  Limba romana este foarte buna si completa, in articole, pronume, adverbe, conjunctii si alte cuvinte de legatura intre "subiect" si "predicat", care sunt cele mai importante!... In asa fel incat sa poti sa gandesti si sa te exprimi foarte bine, daca te ajuta "capa", asa spune baiatul meu de 2 ani atunci cand se loveste la cap. :)
  • Like 0
 • check icon
  Daca cineva mai crede ca poate schimba la creier un om, la varsta asta, se inseala amarnic. De pe la 25 de ani ai o "forma" data, care nu se mai schimba pana mori. Ori esti destept ori esti... mai amarat. Ori esti entuziast ori esti... mai trist.

  Pe mine altceva ma deranjeaza profund, in fundul sufletului meu, de Roman. Ce ma deranjeaza este ca s-a putut intampla asta: Dancila sa fie numita prim-ministru... Nu numai ca iti bati joc de functia de prim-ministru din Romania, iti bati joc de oameni, de Romani. Un om care nu are IQ-ul peste 100 (care este standardul pentru un om normal) este seful puterii "executive" din guvernul Romaniei. Adica, ea are toata puterea de actiune in mana. Asupra a zeci/sute de mii de oameni. Mai multa decat orice patron de firma din lume. Si prin jocuri de putere si "praf in ochi", Romanii o lasa sa ajunga prim-ministru!!?? Sat fara caini...
  • Like 1
 • Doamna prim-ministru este clovnul de serviciu sau calaul de serviciu al defunctului, partid comunist roman, care pentru a functiona nu are nevoie de benzina cum spunea Dan Iosif, cand vobea de Iliescu, ci are nevoie de singe, daca se poate nevinovat.

  De ce are nevoie de sange ? si de ce nevinovat ?

  Pentru ca morala de serviciu este legata de lupta de clasa. Singurele categorii sociale recunoscute sunt muncitorii, agricultorii, intelectualii si functionarii. Celelalte, inclusiv animalele sunt in opozitie, de parca planeta a fost lovita de un meteorit si s-a schimbat mecanica vietii.

  Si cum sangele a fost benzina istoriei, pana in 89', acum partidul trebuie sa isi justifice existenta prin alte sacrificii pe altarul partidului, doar ca, nu mai poate sacrifica categorii sociale, ghinion, in spiritul revolutiei romane, si atunci se rezuma la partea spirituala a claselor antagonistice, adica limba, religia sau cultura.

  De ce are nevoie partidul de sange nevinovat ? Pentru ca istoria religilor se bazeaza pe animism, cum spunea d-nul Popescu, 'binecuvantati copii si animalele', doar ca acestea nu pot fi folosite in dinamica de partid, doar in sens invers proportional, adica in sens negativ, si cum lucrurile trebuie facute in sens istoric, adica de la radacina, aceste categorii 'spirituale' sunt tratate ca buruieni.

  Asta este tragedia, jucata de PSD, si de guvernarea lor. Pentru a rezolva o tragedie, ei trebuie sa o rezolve in sens istoric, si cum aceasta exista in sens antagonist, ca intr-o piesa de teatru, al absurdului, daca pot sa spun asa, atunci are nevoie de o tragedie de serviciu, pentru a schimba din interior, si acestea au fost pe rand de la infiintarea lui, diferite categorii sociale reale, religioase, politice sau etnice, doar ca astazi nu mai pot fi aduse ca sacrificii zeului lor politic, adica partidului, ci doar sacrifiicile spirituale.

  Jalnica comedia del arte, in politica este o maimutareala ieftina, pentru a-si justifica existenta, care re-inventeaza intr-un mod grotesc, doua categorii 'spitituale' animismul si copilaria, rapind in acelasi timp oamenilor normali aceste parti din creier intr-un mod cat se poate de barbar.
  • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult