Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

CTP: Neprimirea României în zona euro, o operație de protecție

Zona euro

Intrarea României în zona euro în condițiile în care nu este pregătită pentru acest pas poate avea consecințe grave, a atras atenția gazetarul Cristian Tudor Popescu la Digi24.

„La euro, am văzut satârul ăsta căzând pe ecran: pur și simplu România nu îndeplinește niciun criteriu pentru intrarea în zona euro. Ce poți să spui? Doar atât: aceasta nu este o defavorizare a României, nu este o punere la colț din partea UE a României, este o operație de protecție! Pentru că dacă intri în zona euro fără să îndeplinești criteriile alea, care sunt spuse cu cap acolo, care țin, de pildă, de stabilitatea fiscală - România unde, o dată la două zile auzim că vine impozitul progresiv sau rămâne cota unică sau de fapt, o să facem ceva jumătate-jumătate, TVA-ul și așa mai departe -, și multe alte cerințe economico-financiare fără de care, dacă intri acolo, se întâmplă două lucruri:

1. economia ta poate fi strivită. Economia românească poate să fie strivită dacă ea intră în zona euro nepregătită și

2. invers, ea poate să infecteze zona euro, dacă intră acolo nepregătită. Și avem exemple aici, Portugalia și Grecia, care într-un anume moment, asta au făcut, practic au infectat zona euro.

Deci, discursul ăsta că uite cum nu ne primesc ăștia în zona euro, că au ciudă pe români, este absurd. Foarte bine că nu ne primesc, pentru că ar putea fi consecințe foarte grave”, a spus Cristian Tudor POpescu, vineri seara, la Digi24.

Pe de altă parte, gazetarul atrage atenția că în cazul aderării la Schengen lucrurile stau cu totul altfel: „Nu e aceeași situație ca la Schengen! După părerea mea, în clipa de față - sigur, nu e perfectă România, nu e perfectă din punct de vedere al justiției, în continuare cu MCV-uri -, dar măcar securizarea granițelor și faptul că noi suntem aici, în buza tigrului, ar trebui, după părerea mea, să intrăm în zona Schengen. Dar în euro - nu!”, a subliniat el.

El a explicat și de ce în privința euro Bulgaria este într-o situație mai bună decât România: „Că Bulgaria e pe listă înaintea noastră să intre? Să ne întrebăm cine e de vină! Știți prin ce a trecut Bulgaria? Bulgaria a trecut la un moment dat și prin Consiliu Monetar. Consiliu Monetar înseamnă că nu mai ai dreptul să-ți controlezi moneda națională. Moneda, leva a Bulgariei, a fost controlată de un Consiliu Monetar numit de Uniunea Europeană. Deci, practic, banca centrală a Bulgariei n-a mai avut nicio putere. A fost și în această situație. Deci, Bulgaria a avut situații mai grele decât noi, s-a dus mai jos din punct de vedere economico-financiar, dar iată că se pare că acestea au întărit-o și acum e înaintea noastră”, a arătat Cristian Tudor Popescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • gri check icon
    : Boris Johnson is heckled by diners at trendy East London restaurant https://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-10884699/Boris-Johnson-heckled-fellow-diners-trendy-East-London-restaurant.html?ito=amp_whatsapp_share-top
    Un incident trecut cu vederea : Fiul PM lucrează ca ospătar într-un restaurant bodega in East End London unde Boris Johnson s-a dus sa ia masa si a fost deranjat de ceilalți clienți care si-au manifestat zgomotos afecțiunea fata de Primul Ministru al Regatului Unit ....închipuiți-va care ar fi fost fost soarta fiului lui BJ în Romania facă tac'su era PM ....... Ce bănci naționale sau ce curți de conturi sau ce secretar de stat era ajuns datorita "meritelor proprii " ( cum susținea senin baronul ala de Vaslui ca fiul sau trebuie sa fie pus secretar de stat pe motiv ca știe limbi străine ) . Valuri succesive de fii , fiice nepoate , futeuze si protejați de partid au eșuat in administrație in ultimii 30 de ani paralizând prin prostie crasa , tupeu si nesimțire ceea ce încă mai funcționa . Cu ăștia călărind sistemul public ne dorim sa intram in zona euro si sa clădim o societate moderna ....vai mama noastră .
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult