Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

CTP: Neprimirea României în zona euro, o operație de protecție

Zona euro

Intrarea României în zona euro în condițiile în care nu este pregătită pentru acest pas poate avea consecințe grave, a atras atenția gazetarul Cristian Tudor Popescu la Digi24.

„La euro, am văzut satârul ăsta căzând pe ecran: pur și simplu România nu îndeplinește niciun criteriu pentru intrarea în zona euro. Ce poți să spui? Doar atât: aceasta nu este o defavorizare a României, nu este o punere la colț din partea UE a României, este o operație de protecție! Pentru că dacă intri în zona euro fără să îndeplinești criteriile alea, care sunt spuse cu cap acolo, care țin, de pildă, de stabilitatea fiscală - România unde, o dată la două zile auzim că vine impozitul progresiv sau rămâne cota unică sau de fapt, o să facem ceva jumătate-jumătate, TVA-ul și așa mai departe -, și multe alte cerințe economico-financiare fără de care, dacă intri acolo, se întâmplă două lucruri:

1. economia ta poate fi strivită. Economia românească poate să fie strivită dacă ea intră în zona euro nepregătită și

2. invers, ea poate să infecteze zona euro, dacă intră acolo nepregătită. Și avem exemple aici, Portugalia și Grecia, care într-un anume moment, asta au făcut, practic au infectat zona euro.

Deci, discursul ăsta că uite cum nu ne primesc ăștia în zona euro, că au ciudă pe români, este absurd. Foarte bine că nu ne primesc, pentru că ar putea fi consecințe foarte grave”, a spus Cristian Tudor POpescu, vineri seara, la Digi24.

Pe de altă parte, gazetarul atrage atenția că în cazul aderării la Schengen lucrurile stau cu totul altfel: „Nu e aceeași situație ca la Schengen! După părerea mea, în clipa de față - sigur, nu e perfectă România, nu e perfectă din punct de vedere al justiției, în continuare cu MCV-uri -, dar măcar securizarea granițelor și faptul că noi suntem aici, în buza tigrului, ar trebui, după părerea mea, să intrăm în zona Schengen. Dar în euro - nu!”, a subliniat el.

El a explicat și de ce în privința euro Bulgaria este într-o situație mai bună decât România: „Că Bulgaria e pe listă înaintea noastră să intre? Să ne întrebăm cine e de vină! Știți prin ce a trecut Bulgaria? Bulgaria a trecut la un moment dat și prin Consiliu Monetar. Consiliu Monetar înseamnă că nu mai ai dreptul să-ți controlezi moneda națională. Moneda, leva a Bulgariei, a fost controlată de un Consiliu Monetar numit de Uniunea Europeană. Deci, practic, banca centrală a Bulgariei n-a mai avut nicio putere. A fost și în această situație. Deci, Bulgaria a avut situații mai grele decât noi, s-a dus mai jos din punct de vedere economico-financiar, dar iată că se pare că acestea au întărit-o și acum e înaintea noastră”, a arătat Cristian Tudor Popescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • gri check icon
    : Boris Johnson is heckled by diners at trendy East London restaurant https://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-10884699/Boris-Johnson-heckled-fellow-diners-trendy-East-London-restaurant.html?ito=amp_whatsapp_share-top
    Un incident trecut cu vederea : Fiul PM lucrează ca ospătar într-un restaurant bodega in East End London unde Boris Johnson s-a dus sa ia masa si a fost deranjat de ceilalți clienți care si-au manifestat zgomotos afecțiunea fata de Primul Ministru al Regatului Unit ....închipuiți-va care ar fi fost fost soarta fiului lui BJ în Romania facă tac'su era PM ....... Ce bănci naționale sau ce curți de conturi sau ce secretar de stat era ajuns datorita "meritelor proprii " ( cum susținea senin baronul ala de Vaslui ca fiul sau trebuie sa fie pus secretar de stat pe motiv ca știe limbi străine ) . Valuri succesive de fii , fiice nepoate , futeuze si protejați de partid au eșuat in administrație in ultimii 30 de ani paralizând prin prostie crasa , tupeu si nesimțire ceea ce încă mai funcționa . Cu ăștia călărind sistemul public ne dorim sa intram in zona euro si sa clădim o societate moderna ....vai mama noastră .
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult