Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Piața imobiliară din România, în contextul războiului din Ucraina: O scădere a prețurilor pe piața imobiliară în 2022 este improbabilă. Este posibil să avem o perioadă de scădere a volumului de tranzacții

imobiliar - getty

Foto: Getty Images

Primesc din ce în ce mai des întrebări despre piața imobiliară din România în contextul războiului din Ucraina. Ca întotdeauna în lipsa certitudinilor, putem vorbi doar despre ipoteze de lucru cu privire la ce se poate întâmpla în anul 2022. Pe de altă parte, întrebarea frecventă este dacă se va întâmpla ce previzionează de câțiva ani unii analiști economici – și anume că prețurile pe piața imobiliară ar trebui să scadă.

Ne confruntăm cu o situație în desfășurare. Dar câteva lucruri sunt previzibile. Vom avea creștere de dobânzi și inflație. Dificultățile din piața energiei vor mai continua măcar pentru o perioadă. Iar percepția piețelor și consumatorilor poate face diferența dintre revenire sau scădere pe multe segmente din domenii diferite ale economiei.

În piața imobiliară din România lucrurile probabil vor rămâne așa cum le știm, atâta timp cât conflictul rămâne în afara granițelor. Cererea nu va scădea, posibil doar puterea de cumpărare și încrederea de a investi să fie puse sub semnul întrebării pentru moment. Probabil vom vedea într-o primă fază o reducere importantă e intenției de achiziție. Cel puțin pe termen scurt. Pe cel mai mare site de imobiliare traficul la două săptămâni după declanșarea războiului a scăzut sub nivelul din primăvara lui 2020 în lockdown. Însă dorința de cumpărare nu s-a schimbat.

Și putem spune că începe să se creioneze cererea pentru case aflate în afara orașelor mari, la țară. Pandemia a schimbat perspectiva multora despre modul în care își pot trăi viața și aceste noi perspective se vor vedea din ce în ce mai des și în piața imobiliară rezidențială. Bineînțeles, va conta mult și extinderea infrastructurii care să le ofere oamenilor mai multe soluții atunci când aleg să trăiască în afara marilor orașe.

Cel mai probabil vom vedea o creștere a costurilor în construcții din cauza creșterii costurilor de finanțare a proiectelor imobiliare, a costurilor la materiale de construcții și a forței de muncă disponibilă în România. Prin urmare o scădere a prețurilor pe piața imobiliară în 2022 este improbabilă. Însă, pe baza percepției nesiguranței și riscului pe termen scurt, este posibil să avem o perioadă de scădere a volumului de tranzacții, poate chiar inactivitate în unele zone, situație similară celei de la începutul pandemiei.

Deși nu cred că dorința oamenilor de a deține o casă se va schimba, e posibil să apară alte patru situații. Pe de-o parte, investitorii să amâne proiectele până când înțeleg mai bine cursul evenimentelor din regiune. Cumpărătorii să amâne achizițiile până când situația se mai liniștește. Pe de altă parte, accesul la bani să fie mai scump – costul dobânzilor să crească și pentru investitori și pentru cumpărători.

De asemenea, va conta percepția riscului de neplată în asumarea de noi angajamente financiare. Fie că vorbim despre capacitatea cumpărătorilor de a face față cheltuielilor lunare, fie a companiilor de a obține finanțare, fie a băncilor de a-și estima corect nivelul provizioanelor.

În egală măsură trebuie să luăm în calcul și impactul venirii în România pe termen mediu și lung a celor fugiți din calea războiului din Ucraina. Acest fenomen poate avea un impact asupra pieței imobiliare. Deși cei veniți până în prezent sunt în mare parte aflați doar în tranzit, este foarte posibil ca valurile din următoarea perioadă să rămână într-o mai mare măsură în România. Ceea ce va contribui la o creștere a cererii pe piața imobiliară pe ambele segmente – chirie și vânzare-cumpărare.

Deși nu avem în acest moment certitudini cu privire la viitor, un lucru este sigur: acolo unde economia este puternică, iar oamenii au venituri și încredere în ziua de mâine, piața imobiliară va continua să se dezvolte și să prospere. Iar pentru aceste zone – achiziția de proprietăți și investițiile imobiliare rămân pentru mulți opțiunea de a-și adăposti economiile sau capitalul de inflație.

Însă geografia conflictului pune percepția oamenilor și companiilor sub presiune. Trebuie să înțelegem că deciziile fiecăruia dintre noi afectează întregul. Prin urmare, cu cât ne bazăm hotărârile mai mult pe date concrete, analizate la rece, cu atât mai bine protejați suntem toți. Iar când vine vorba despre economie avem nevoie de instrumente pragmatice pentru a schimba cursul evenimentelor.

Articol preluat de pe blogul autorului

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pai poate ar trebuii sa avem o scadere a preturilor. Poate nu la constructile noi , deoarece s-au scumpit materialele , dar la cele mai vechi de doi ani. Unde ii scaderea la apartamente , avand in vedere scaderea TVA? Nici nu mai vorbesc ca avem o populatie in scadere , care ar trebuii normal sa scada presiunea de pe piata imobiliara. Raportand salariul romanilor la pretul pe m2 , in Romania ,pretul ii exagerat de piperat. Sa nu m-ai vorbim de apartamentele noi care au preturi de New York dar ele sunt facute in bataie de joc. Daca vrei sa iti cumperi apartament nou , trebuie sa ai scoala de arhitect, electrician , betonist , etc , ca sa stii de toate ,ca sa nu fi ars.
  • Like 0
 • ce vorbesti Franz !? pai daca dobanzile cresc accelerat, daca scade numarul de tranzactii, ar cam trebui sa scada si pretul, care e reglat mereu de raportul dintre cerere si oferta, nu ? dar in Ro, mai e problema inflatiei si a sutelor de miliarde de bani "negri" care trebuie investiti in ceva....
  • Like 1
  • @ Lucian Mihai Cojanu
   Dezvoltării imobiliari sunt copiii îmbogățiților la negru. Nu au alte idei despre cum să-și spele banii. Așa că avem imobiliare cu nemiluita.
   Domnul asta tine cu ursul și ne povestește cum, cu cererea în scădere, prețul va urca. Un fel de frânezi dar de fapt vom merge mai repede...
   Wishful thinking și un autor platit la numărul de cuvinte.
   Până una alta, preturile pot fi menținute sus un timp nelimitat atât timp cât impozitul pe proprietate este 0.05% din valoare.
   Daca ar avea un nivel normal de 0.7-1% sa vezi cum s-ar grăbi vânzarea....
   • Like 0
  • @ Mircea Rusu
   adevarat ! uitasem ca impozitul funciar e ridicol de mic in Ro, ca si taxele de notar, si impozitul pe venit, care nu e progresiv , iar economisti ilustri ne asigura ca e mai bine asa.....
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult