Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cu cât au crescut mediile de admitere la liceele din București, față de anul trecut: de la câteva sutimi, în cazul colegiilor de top, până la câteva puncte, în cazul liceelor din partea de jos a clasamentului

liceul Sava

Foto: Inquam Photos / George Călin

Ultimele medii de admitere la liceele din București au crescut în acest an, față de 2021, cu câteva sutimi, în cazul colegiilor de top, diferența ajungând la câteva puncte, în cazul liceelor din partea de jos a clasamentului.

De exemplu, la Colegiul Național „Sfântul Sava”, la Matematică-Informatică, ultima medie de admitere a crescut față de anul trecut cu 13 sutimi, de la 9.64 la 9,77. iar la specializarea Filologie cu 15 sutimi, la 9.66.

La Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, cel mai mult a urcat media la Filologie, cu 10 sutimi, ajungând la 9.69. La Științele Naturii, în acest an s-a intrat cu 9,80, cu 8 sutimi peste ultima medie de anul trecut la aceeași specializare.

În cazul Colegiului „Spiru Haret”, ultima medie de admitere anul acesta la specializarea Matematică-Informatică, bilingv engleză, mai exact 9,79, are o creștere cu 17 sutimi, comparativ cu anul trecut. La Științele Naturii, la același colegiu, ultima medie a fost 9,68, cu 21 de sutimi peste media din 2021.

La Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, cea mai mare diferență, de 21 de sutimi, s-a înregistrat la specializarea Științele Naturii, unde ultima medie a fost 9,68.

La Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, cu 16 sutimi s-a majorat ultima medie de admitere, în 2022, la profilul Matematică-Informatică.

Diferențele între ultimele medii de admitere se accentuează pe măsură ce coborâm în clasamentul liceelor. De exemplu, la Colegiul I.L Caragiale, ultima medie la specializarea Filologie, bilingv germană a fost cu 42 de sutimi mai mare decât cea de anul trecut, de la 8.91 la 9.33. La Matematică -Informatică, bilingv germană, creșterea a fost cu 33 de sutimi.

La Colegiul Naţional „Octav Onicescu", diferența dintre ultima medie de admitere la Matematică-Informatică anul acesta, comparativ cu anul trecut, a fost de 1,21 puncte.

La Liceul Tehnologic „Mircea Vulcănescu”, profilul Economic, ultima medie de admitere a fost mai mare cu 2,26 puncte față de cea de anul trecut. 

În cazul Colegiului Tehnic Feroviar "Mihai I" din București, la Știintele Naturii, ultima medie de admitere a fost cu nu mai puțin de 3,61 mai mare decât anul trecut, ajungând la 7.08.


Ministerul Educaţiei a publicat miercuri pe site-ul admitere.edu.ro, rezultatele repartizării computerizate în învăţământul liceal a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022 - 2023.

Au fost repartizați computerizat 110.035 de elevi (94,13%) în învățământul liceal din totalul elevilor cu opțiuni completate (116.887), cu peste 20.000 de elevi mai mult, comparativ cu etapa din anul precedent.

În total, au fost completate 2.338.353 de opțiuni, rezultând o medie de 20 de opţiuni/elev. Este de remarcat faptul că 46.171 dintre elevii cu opțiuni completate (42%) au fost admiși la prima opțiune, iar 77.302 elevi (70.3%) au fost admiși la una din primele 5 opțiuni, potrivit Ministerului Educației.

Dintre cei 44.834 de elevi admiși la liceele tehnologice, doar 3.000 au medii de admitere sub 5.

Conform calendarului admiterii în învățământul liceal, în perioada 15 – 20 iulie, candidații vor transmite/depune dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admiși.

În zilele de 21, 22 și 25 iulie 2022, comisiile județene de admitere/comisia ISMB vor soluționa situațiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

6.852 de elevi (5,87%) nu au fost repartizați în această etapă, întrucât nu au completat suficiente opţiuni, a precizat Ministerul Educației, într-un comunicat.

Pentru următoarele etape de admitere în clasa a IX-a au rămas 27.657 de locuri libere în învățământul liceal și în învățământul profesional: 4.993 de locuri libere la liceu și 22.664 de locuri în învățământul profesional (dintr-un total de 41.052 de locuri prevăzute, după ce 18.338 de elevi au optat pentru rute de școlarizare în învățământul profesional).

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult