Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Cu cât au crescut mediile de admitere la liceele din București, față de anul trecut: de la câteva sutimi, în cazul colegiilor de top, până la câteva puncte, în cazul liceelor din partea de jos a clasamentului

liceul Sava

Foto: Inquam Photos / George Călin

Ultimele medii de admitere la liceele din București au crescut în acest an, față de 2021, cu câteva sutimi, în cazul colegiilor de top, diferența ajungând la câteva puncte, în cazul liceelor din partea de jos a clasamentului.

De exemplu, la Colegiul Național „Sfântul Sava”, la Matematică-Informatică, ultima medie de admitere a crescut față de anul trecut cu 13 sutimi, de la 9.64 la 9,77. iar la specializarea Filologie cu 15 sutimi, la 9.66.

La Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, cel mai mult a urcat media la Filologie, cu 10 sutimi, ajungând la 9.69. La Științele Naturii, în acest an s-a intrat cu 9,80, cu 8 sutimi peste ultima medie de anul trecut la aceeași specializare.

În cazul Colegiului „Spiru Haret”, ultima medie de admitere anul acesta la specializarea Matematică-Informatică, bilingv engleză, mai exact 9,79, are o creștere cu 17 sutimi, comparativ cu anul trecut. La Științele Naturii, la același colegiu, ultima medie a fost 9,68, cu 21 de sutimi peste media din 2021.

La Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, cea mai mare diferență, de 21 de sutimi, s-a înregistrat la specializarea Științele Naturii, unde ultima medie a fost 9,68.

La Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, cu 16 sutimi s-a majorat ultima medie de admitere, în 2022, la profilul Matematică-Informatică.

Diferențele între ultimele medii de admitere se accentuează pe măsură ce coborâm în clasamentul liceelor. De exemplu, la Colegiul I.L Caragiale, ultima medie la specializarea Filologie, bilingv germană a fost cu 42 de sutimi mai mare decât cea de anul trecut, de la 8.91 la 9.33. La Matematică -Informatică, bilingv germană, creșterea a fost cu 33 de sutimi.

La Colegiul Naţional „Octav Onicescu", diferența dintre ultima medie de admitere la Matematică-Informatică anul acesta, comparativ cu anul trecut, a fost de 1,21 puncte.

La Liceul Tehnologic „Mircea Vulcănescu”, profilul Economic, ultima medie de admitere a fost mai mare cu 2,26 puncte față de cea de anul trecut. 

În cazul Colegiului Tehnic Feroviar "Mihai I" din București, la Știintele Naturii, ultima medie de admitere a fost cu nu mai puțin de 3,61 mai mare decât anul trecut, ajungând la 7.08.


Ministerul Educaţiei a publicat miercuri pe site-ul admitere.edu.ro, rezultatele repartizării computerizate în învăţământul liceal a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022 - 2023.

Au fost repartizați computerizat 110.035 de elevi (94,13%) în învățământul liceal din totalul elevilor cu opțiuni completate (116.887), cu peste 20.000 de elevi mai mult, comparativ cu etapa din anul precedent.

În total, au fost completate 2.338.353 de opțiuni, rezultând o medie de 20 de opţiuni/elev. Este de remarcat faptul că 46.171 dintre elevii cu opțiuni completate (42%) au fost admiși la prima opțiune, iar 77.302 elevi (70.3%) au fost admiși la una din primele 5 opțiuni, potrivit Ministerului Educației.

Dintre cei 44.834 de elevi admiși la liceele tehnologice, doar 3.000 au medii de admitere sub 5.

Conform calendarului admiterii în învățământul liceal, în perioada 15 – 20 iulie, candidații vor transmite/depune dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admiși.

În zilele de 21, 22 și 25 iulie 2022, comisiile județene de admitere/comisia ISMB vor soluționa situațiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

6.852 de elevi (5,87%) nu au fost repartizați în această etapă, întrucât nu au completat suficiente opţiuni, a precizat Ministerul Educației, într-un comunicat.

Pentru următoarele etape de admitere în clasa a IX-a au rămas 27.657 de locuri libere în învățământul liceal și în învățământul profesional: 4.993 de locuri libere la liceu și 22.664 de locuri în învățământul profesional (dintr-un total de 41.052 de locuri prevăzute, după ce 18.338 de elevi au optat pentru rute de școlarizare în învățământul profesional).

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult