Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cu cât se mai vinde o țară?

Manipulare

Foto: Michael Bihmayer / imago stock&people / Profimedia

Acum câteva luni nici nu mi-ar fi trecut prin gând că e posibil ca o țară să fie pusă la mezat, pe tarabă și dată pe tavă cui dă ceva pe ea. Pentru că în mintea mea, o țară ar trebui să fie ceea ce ți-e propria casă. Personal, de fiecare dată când plec din țară, chiar și pentru câteva săptămâni, trăiesc experiențele din alte locuri în amestec cu o chemare continuă și apăsătoare de a mă întoarce acasă. Apoi, când văd din avion pământul țării, trăiesc o emoție puternică, similară unei bucăți de elastic care s-a întins până la un punct maxim și acum se relaxează. De asta nu m-am gândit niciodată că o țară poate fi negociată. 

Așa cum nu-ți negociezi nici visele și nici limba în care visezi, căci sunt un dat. Și mă gândeam câtă ipocrizie se ascunde inclusiv în discursurile acestor așa ziși ”patrioți”, care vin în fața noastră și ne vorbesc de Dumnezeu, de iubirea de glie, de drepturile noastre strămoșești și de puterea dragostei de țară, pentru ca apoi s-o vândă pe tarabă cui dă mai mult. În gura lor, iubirea se golește de sens, iar Dumnezeu pare irecuperabil. Căci niciodată ura n-a fost un drum bun pentru umanitate, deși întotdeauna s-a justificat prin iubire.

Din ”iubirea” asta de țară, aflăm acum prețuri. Aflăm sume. Vedem că, de fapt, n-a fost niciodată despre cât poți face tu pentru țară, ci despre ce poate face țara pentru tine. Deși, realmente, relația cu țara e una similară relației pe care o ai cu partenerul de viață. Se definește prin reciprocitate.

Zilele astea, mai multe investigații de presă, făcute în țară și în străinătate, ne arată cu cât se mai vinde o țară. Și vor da aici niște prețuri, rezultate din sintezele pe care le-am realizat și eu, citind mai multe documente și anchete jurnalistice, dar și din declarațiile unor oameni de pe internet care se autodefinesc drept influenceri. 

7000 de euro la intervale fixe este prețul cu care un post de televiziune a vândut țara Rusiei, acceptând aceste sume regulate din partea agenției de marketing rusești AdNow, o agenție care lucrează de ani întregi pe realizarea de experimente pe mase mari de oameni.

A făcut-o, de pildă, în Franța, acolo unde în timpul crizei sanitare din pandemie, a împrăștiat, prin influenceri plătiți, ideea că vaccinul va transforma oamenii în maimuțe. Experimentul acela n-a prins în Franța cum se așteptau coordonatorii operațiunii. Dar a oferit date despre cum se poate îmbunătăți sistemul de propagandă pentru a deveni mai eficient.

100 de euro e prețul cu care și-au vândut țara micro-influencerii de pe Tik Tok, niște copii fără minte care au acceptat ușor ideea că 500 de lei sunt suficienți pentru a face un pact cu Diavolul. Iar 1000 de euro e prețul cu care și-au vândut țara influencerii mai mari, cu audiențe de zeci sau sute de mii de oameni. Interlopii spun că și-au vândut țara pe câteva mii de euro, pe care i-ar fi primit de la familia Micula, mai precis, de la Victoraș, care, deși are zeci de dosare penale, se bucură de icre negre și Moet, prin munții elvețieni.

500 de euro este prețul cu care și-a vândut țara actualul senator aurist Neamțu, zis și Miki, care, de frică, a ținut să se autodenunțe în prime time, spunând că a primit donații în contul personal de la Bogdan Peșchir, finanțatorul campaniei ilegale a lui Georgescu. Donații pentru „activități culturale”, că e o cultură și vânzarea unei țări.

N-o poate face oricine. Și sigur nici oricând. Dar iată că au venit vremuri în care avem valori exacte ale prețului unei țări. Țara noastră. O fi mult? O fi puțin? Nu știu ce să zic. Dar cred că va veni o zi când ne vom face bine la loc. Și ne va fi foarte rușine de timpurile astea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daniel00 check icon
    A fost odată o scursură umana, se numea Iuda, care l-a vândut pe Domnul pe 30 de arginți. Astăzi pe postul lui Iuda sunt "influenceri", preoți, politicieni, securiști, baroni, propagandiști, clanuri, interlopi, pușcăriași, hoți, prostituate, etc. In locul Domnului e... țara. Pretul de vanzare a ramas acelasi - derizoriu.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Nu e vorba aici de vânzare, e vorba de poziție strategică, de ieșire la Marea Neagră. E o chestie mai clară decât ne închipuim. Rușii vor ieșire la Marea Neagră. Simplu. Scurt pe doi și punct.
    • Like 1
    • @ Valentin
      mg check icon
      ..punct și virgulă :))

      Flota rusă staționează la Sevastopol (cel mai mare port din Marea Neagră), de zeci de ani. Au stat mai întâi cu chirie (în baza acordurilor bilaterale).
      Iar după anexarea Crimeei (unilaterală de data asta..), stau bine-mersi..

      Că ar dori poate și zăcămintele de gaz de pe platoul continental al României, e foarte posibil..
      • Like 0
  • IraM check icon
    Cred ca daca o mai stricati mult va trebui sa o dati pe gratis.
    Reparatiile costa.
    • Like 1
  • mg check icon
    ..și eu simt o emoție ori de câte ori văd câte un insert (sau două..) generate pe Google AdSense. Cică doar unul aduce 4-5 mii de dolari pe an.. :))
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult