Foto: Inquam Photos/ George Călin
- Stați că mai avem până la concluzii...
Tudorel Toader îmi amintește de acei profesori prolicși din facultate care vorbeau doar ca să se audă. Aveau o plăcere sadică să te chinuie cu fraze lungi și încâlcite care le satisfăceau egoul de mari dascăli, chit că, la finalul celor două ore, studenții care nu fugiseră deja discret la terasa Dunărea dormeau pe rupte cu capetele sprijinite de bănci. Acești retori feroce părăseau sala încântați de sine, cu o stare de beatitudine vecină cu istoria și cu înaintașii lor imortalizați în tablouri pătate de muște. Și contrar opiniei generale că ar trebui pensionați demult, continuau să chinuiască generație după generație profitând de faptul că nu erau alți maeștri în viață să-i înlocuiască.
- N-am ajuns încă la concluzii, să mi le filmați...
- Când ajungeți?
- Astăzi.
O jurnalistă îndrăznește să întrebe cât mai durează. De 45 de minute, precum șarpele Kaa, ministrul își hipnotizează sala cu un curs de drept constituțional, preluat în regim de breaking news de toate televiziunile de știri. Ministrul Tudorel Toader a prins catedra goală și ține cu dinții de ea până îi răpune pe toți...
- Și ca să ajung la concluzii...
Din sală se aude discret un „Alo...”, semn că unii anunță că ajung și în seara asta foarte târziu acasă.
Tudorel Toder își pune întrebări insidios, cărora le răspunde fără ocolișuri, își întide capcane pe care le evită cu dibăcie, în timp ce le aruncă un zâmbet celor din sală. „Mai puteți?” pare să-i întrebe. Câteva ore mai devreme îi făcuse cu nervii pe unii dintre șefii lui politici, comunicându-le că nu-i schimbă pe procurorii Lazăr&Kovesi. E drept, în cuvinte mai puține...
După 45 de minute de prelegere și 19 foi citite, în care a încercat să demonstreze că cei 2 procurori trebuie să plece, dl. Toader a venit cu o concluzie exact opusă demonstrației sale. Pesemne, demonstrația a fost tehnică, pe când concluzia politică.
Că o asemenea revocare ar fi fost un gest politic sinucigaș, care ar fi reaprins protestele de stradă, a fost de la bun început un lucru de înțeles pentru conducerea PSD. Liviu Dragnea s-a lămurit că în acest moment nu poate să decapiteze brutal DNA și Parchetul general fără să se trezească iar cu sute de mii de oameni în stradă.
Și atunci la ce bun tot acest joc de-a „evaluarea” din ultimele 2 săptămâni? La ce i-a folosit dlui ministru invitația adresată celor doi procurori de a găsi „procedurile lăuntrice individuale”să demisioneze? Chiar se aștepta ca aceștia să dea curs solicitării?
Tot acest balet executat de ministrul Justiției nu a făcut altceva decât să dea satisfacție Propagandei TV, pentru care demolarea parchetelor abuzive reprezintă o miză personală. În același timp, conducerea PSD s-a gândit să-i dea mână liberă ministrului Tudorel Toader să se joace de-a evaluarea, gândindu-se că n-ar fi rău să mai șubrezească puțin poziția de forță a parchetelor. Cine știe, poate pe viitor procurorii vor lucra mai cu fereală, mai cu strângere de inimă, mai cu frică de politicieni.
Dincolo de anunțul previzibil, pe care, după 45 de minute, ministrul s-a îndurat să ni-l anunțe - și anume că „nu e oportună revocarea” lui Lazăr și Kovesi - rămâne un sentiment sumbru ca o amenințare. Acoperit de decizia CCR care a remarcat conflictul constituțional, dl. ministru a transmis că nimeni nu poate intreveni în activitatea sfântă de legiferare. În România, țară în care s-a furat și se fură cu legea în mână, în care se dau HG-uri și ordonanțe cu dedicație, pentru cotizanți la partid și amici politici, în care OUG 13 a fost proba vie a faptului că membrii unui grup infracțional organizat și-au dat o lege ca să-și albească propriile caziere, aleșii au nevoie ca de aer de un scut care să-i protejeze de public, de o barieră care să-i țină pe procurori la distanță. Dacă au încercat o dată „noaptea, ca hoții”, pot încerca și a doua oară, fără frică. Acesta e cel mai important mesaj pe care l-am înțeles din lecția dlui ministru.
Nimic nu-l poate opri pe un politician să fure cu legea în mână, cu articol și paragraf strecurate șmecherește în folos personal sau de grup.
În schimb, aș vrea să-l văd pe acel procuror sinucigaș care să încerce să investigheze legalitatea (căci oportunitatea nu a anchetat-o nimeni nici până acum) unui act normativ suspect, după „evaluarea” dlui Toader, presărată cu citate din decizia CCR.
Da, Lazăr și Kovesi rămân, dar DNA va fi sub o atentă „monitorizare”, ne spune dl. ministru, amintind de vremea când doamna profesor Rodica Stănoiu era la catedră, iar dosarele primeau verde de la Partid.
Vor fi procurorii intimidați de lecția dlui Toader și, mai ales, de monitorizarea anunțată? Vom vedea acest lucru din felul în care va continua sau nu la Parchet investigația referitoare la ordonanța 13.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Asa ca nu i-a mai ramas sprijinitori,stiinta nu se premiaza...Tunul nu a tunat- Domnul ministru se credea intr-un guvern care doreste cinstit o solutie...Nu stiu daca il schimba imediat acesta "nu ar fi oportun" (ca in cazul Kovesi )..Cert este ca acum traieste amaraciunea ca cei care au votat socialistii cu motivatii cinstite.
Ramane pe mai departe sarcina doctrinarilor sa descopere-vorba domnul ministru-intentia legiuitorului la data formularii "sub autoritatea ministerului justitiei" pana unde se intinde aceasta autoritate..
P.S. Ultima fraza,inainte de a se scula de pe scaun,a facut toti banii...