Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cu ce-am rămas din lecția prof. Tudorel Toader

Tudorel Toader, la „evaluare”

Foto: Inquam Photos/ George Călin

- Stați că mai avem până la concluzii...

Tudorel Toader îmi amintește de acei profesori prolicși din facultate care vorbeau doar ca să se audă. Aveau o plăcere sadică să te chinuie cu fraze lungi și încâlcite care le satisfăceau egoul de mari dascăli, chit că, la finalul celor două ore, studenții care nu fugiseră deja discret la terasa Dunărea dormeau pe rupte cu capetele sprijinite de bănci. Acești retori feroce părăseau sala încântați de sine, cu o stare de beatitudine vecină cu istoria și cu înaintașii lor imortalizați în tablouri pătate de muște. Și contrar opiniei generale că ar trebui pensionați demult, continuau să chinuiască generație după generație profitând de faptul că nu erau alți maeștri în viață să-i înlocuiască.

- N-am ajuns încă la concluzii, să mi le filmați...

- Când ajungeți?

- Astăzi.

O jurnalistă îndrăznește să întrebe cât mai durează. De 45 de minute, precum șarpele Kaa, ministrul își hipnotizează sala cu un curs de drept constituțional, preluat în regim de breaking news de toate televiziunile de știri. Ministrul Tudorel Toader a prins catedra goală și ține cu dinții de ea până îi răpune pe toți...

- Și ca să ajung la concluzii...

Din sală se aude discret un „Alo...”, semn că unii anunță că ajung și în seara asta foarte târziu acasă.

Tudorel Toder își pune întrebări insidios, cărora le răspunde fără ocolișuri, își întide capcane pe care le evită cu dibăcie, în timp ce le aruncă un zâmbet celor din sală. „Mai puteți?” pare să-i întrebe. Câteva ore mai devreme îi făcuse cu nervii pe unii dintre șefii lui politici, comunicându-le că nu-i schimbă pe procurorii Lazăr&Kovesi. E drept, în cuvinte mai puține...

După 45 de minute de prelegere și 19 foi citite, în care a încercat să demonstreze că cei 2 procurori trebuie să plece, dl. Toader a venit cu o concluzie exact opusă demonstrației sale. Pesemne, demonstrația a fost tehnică, pe când concluzia politică.

Că o asemenea revocare ar fi fost un gest politic sinucigaș, care ar fi reaprins protestele de stradă, a fost de la bun început un lucru de înțeles pentru conducerea PSD. Liviu Dragnea s-a lămurit că în acest moment nu poate să decapiteze brutal DNA și Parchetul general fără să se trezească iar cu sute de mii de oameni în stradă.

Și atunci la ce bun tot acest joc de-a „evaluarea” din ultimele 2 săptămâni? La ce i-a folosit dlui ministru invitația adresată celor doi procurori de a găsi „procedurile lăuntrice individuale”să demisioneze? Chiar se aștepta ca aceștia să dea curs solicitării?

Tot acest balet executat de ministrul Justiției nu a făcut altceva decât să dea satisfacție Propagandei TV, pentru care demolarea parchetelor abuzive reprezintă o miză personală. În același timp, conducerea PSD s-a gândit să-i dea mână liberă ministrului Tudorel Toader să se joace de-a evaluarea, gândindu-se că n-ar fi rău să mai șubrezească puțin poziția de forță a parchetelor. Cine știe, poate pe viitor procurorii vor lucra mai cu fereală, mai cu strângere de inimă, mai cu frică de politicieni.

Dincolo de anunțul previzibil, pe care, după 45 de minute, ministrul s-a îndurat să ni-l anunțe - și anume că „nu e oportună revocarea” lui Lazăr și Kovesi - rămâne un sentiment sumbru ca o amenințare. Acoperit de decizia CCR care a remarcat conflictul constituțional, dl. ministru a transmis că nimeni nu poate intreveni în activitatea sfântă de legiferare. În România, țară în care s-a furat și se fură cu legea în mână, în care se dau HG-uri și ordonanțe cu dedicație, pentru cotizanți la partid și amici politici, în care OUG 13 a fost proba vie a faptului că membrii unui grup infracțional organizat și-au dat o lege ca să-și albească propriile caziere, aleșii au nevoie ca de aer de un scut care să-i protejeze de public, de o barieră care să-i țină pe procurori la distanță. Dacă au încercat o dată „noaptea, ca hoții”, pot încerca și a doua oară, fără frică. Acesta e cel mai important mesaj pe care l-am înțeles din lecția dlui ministru.

Nimic nu-l poate opri pe un politician să fure cu legea în mână, cu articol și paragraf strecurate șmecherește în folos personal sau de grup.

În schimb, aș vrea să-l văd pe acel procuror sinucigaș care să încerce să investigheze legalitatea (căci oportunitatea nu a anchetat-o nimeni nici până acum) unui act normativ suspect, după „evaluarea” dlui Toader, presărată cu citate din decizia CCR.

Da, Lazăr și Kovesi rămân, dar DNA va fi sub o atentă „monitorizare”, ne spune dl. ministru, amintind de vremea când doamna profesor Rodica Stănoiu era la catedră, iar dosarele primeau verde de la Partid.

Vor fi procurorii intimidați de lecția dlui Toader și, mai ales, de monitorizarea anunțată? Vom vedea acest lucru din felul în care va continua sau nu la Parchet investigația referitoare la ordonanța 13.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tudorel intai le-a sugerat sa-si dea singuri demisia,doar doar s-or simti cu vreo caciula sub musca si o vor face,a aruncat o buna perioada cu caca in ventilator sa vada ce iese(ce sameni aia culegi ca intr-o povestioara de Ion Creanga),apoi la adunat la loc,l-a rumegat si l-a regurgitat sub forma ca nu-i da afara pe 'vinovati' dar ca ii are sub atotvazatoarea lui lupa!Aferim,cocos! Vorba lui CTP-canti tarcovniceste pe nas.Daca taceai mai inteligent pareai!
    • Like 0
  • Terminați va rog cu "dom profesor " . Agramatul asta nu e altceva decât un produs al laboratoarelor comuniste , făcut profesor pe turnătorie nu capacitate intelectuala. L-au făcut profesor la fel cum au făcut-o pe Leana , savanta de renume mondial . ( ievaluare = codoi )
    • Like 2
    • @ Vic Berenghi
      „Agramat” nu este!
      • Like 0
  • Parcă aș fi fost acolo citind articolul - iar asupra "personajului" nu mai răman semne de întrebare. Hm...
    • Like 0
  • Cum am mai scris si ieri,Domnul Ministru sufera de un grav complex de inferioritate.Acoperit cu multa stiinta formala juridica ( mai ales de procedura )nu a auzit cererea probabil mai mult insinuata a celor care l-au pus acolo ca pe un brav soldat sa apere cetatea Dragnea..
    Asa ca nu i-a mai ramas sprijinitori,stiinta nu se premiaza...Tunul nu a tunat- Domnul ministru se credea intr-un guvern care doreste cinstit o solutie...Nu stiu daca il schimba imediat acesta "nu ar fi oportun" (ca in cazul Kovesi )..Cert este ca acum traieste amaraciunea ca cei care au votat socialistii cu motivatii cinstite.
    Ramane pe mai departe sarcina doctrinarilor sa descopere-vorba domnul ministru-intentia legiuitorului la data formularii "sub autoritatea ministerului justitiei" pana unde se intinde aceasta autoritate..
    • Like 0
  • Super comentariul, dl Negrutiu! De fapt, cam toate comentariile Dvs imi plac.Sper sa-si gaseasca o adresabilitate cat mai larga. Nervi tari in continuare!
    • Like 2
  • Desi nu pare, principalul actor din discursul pedant si plictisitor al domnlui profesor dedulcit la politica, a fost CCR. Domnul profesor nu a facut altceva decat sa reia argumentatia CCR despre pretinsa depasire a competentei de catre procurori. Spun pretinsa depasire a competentei, pentru ca daca am lua de buna argumentatia CCR, atunci nu mai avem nici o speranta. CCR nu a judecat in conformitate cu competenta sa si cu constitutia. CCR a legiferat copios, a calcat in picioare propriul statut si s-a facut ca nu vede argumentele DNA. Din pacate nu exista nici un mecanism de control pentru acest organism care judeca desi nu toti cei care il compun sunt magistrati constitutionalisti si care rasucesc constitutia dupa cum dicteaza interesele politice ale celor care i-au numit. Sa nu uitam ca desi acesti oameni sunt numiti judecatori la CCR, ei nu sunt magistrati, CCR nefiind o structura a puterii judecatoresti. O asa struto-camila nu putea sa nu dea rateuri si un astfel de rateu monumental este analiza CCR asupra conflictului generat de OUG 13. Surprinzator este faptul ca CCR nu a catadicsit sa se uite peste argumentatia DNA, in care se arata ca ancheta s-a facut in urma unui denunt care reclama o infractiune de favorizare a infractorului si nu a vizat nici un moment oportunitatea, legalitatea sau constitutionalitatea OUG 13, ci numai faptele care au condus la aparitia acestei ordonante si elementele de incalcare a legii penale ocazionate de acest demers. In schimb, CCR a preluat in totalitate argumentatia reclamatiei lui Tariceanu si a dezvoltat aceasta argumentatie pe mai mult de optzeci de pagini, depasindu-si in mod vadit competenta. Declinarea competentei facuta de DNA catre Parchetul General s-a facut pentru ca faptele descoperite intra in aria de competenta a acestuia. Sper ca Procurorul General sa aiba sange in instalatie si sa nu opreasca anchetarea faptelor penale savarsite cu ocazia OUG 13, pentru ca nu exista nici un motiv care sa impiedice procuratura sa ancheteze o infarctiune. Altfel, vom vedea tot felul de OUG-uri si HG-uri date cu dedicatie pentru clientii politici, cu care camarila PSD si ADDE vor fura linistiti. In acest caz nu mai exista nici o speranta si care ramane ultimul, sa stinga lumina...
    • Like 1
  • Adica voi ce-ati fi vrut? T.Toader sa ceara revocarea, sa iasa mii de oameni in strada si K.Iohanis sa refuze demiterea?Profesorul (pe care eu l-am considerat pana acum un ramolit, imi cer scuze!) a fost magistral: le-a aratat procurorilor cartonasul galben argumentand motivele, a aratat ca nu exista un precedent cu o demitere in cazul altor incalcari de constitutie si i-a pus sub observatie pe viitor. Bravo ministrului, prima runda a castigat-o atragand, atentia ca procurorii nu sunt de capul lor pe campiile patriei!
    • Like 0
  • i-a speriat STRADA. dar și conflictul acut, pentru mărirea salariilor, cu angajații Ministerului de interne. adică POLIȚIȘTII și JANDARMII. teama de aceștia (și nu de americani), în conexiune cu marile demonstrații care ar fi urmat, i-a obligat să pună batista pe țambal și să înghită gălușca.
    • Like 2
  • Nu stiu de ce dar mi se pare ca iar am primit un "to do list" de undeva.
    • Like 0
    • @ Vladimir Marton
      "To do list" este ultima sansa pentru oamenii cinstiti din aceasta tara impotriva asaltului acestor nemernici.
      • Like 0
  • check icon
    Dupa "lectia " de aseara eu am ramas cu parerea de rau ca nea Tudorel nu pune mana pe o carte cu basme,sa le citeasca,sa scoata mii de casete si sa le vanda ca pe un medicament eficace in adormirea nepotilor! As fi sigur un cumparator..
    P.S. Ultima fraza,inainte de a se scula de pe scaun,a facut toti banii...
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult