Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cu linguriță de plastic sau nu? Mesajul pe care l-am primit, în vreme de pandemie, de la un preot ortodox român, detașat de mai mulți ani la Philadelphia

lingurita - Foto captura cluj24.ro

Foto captura cluj24.ro 

Una dintre problemele care agită din nou spațiul public în ultimele zile este aceea a poziției exprimate de purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) cu privire la respectarea, și în sânul acesteia, a unor minime recomandări oficiale de comportament prudent, în scopul limitării răspândirii, inclusiv în rândul enoriașilor săi, dar nu numai, a actualei pandemii. Aceasta spre deosebire de faptul că BOR ajunsese la o poziție relativ mai înțeleaptă în privința atitudinii față de unele obiceiuri tradiționale prilejuite de Paștele ortodox.

S-a revenit însă acum la discuția, devenită ridicolă, în jurul problemei linguriței (și a potirului) folosite la împărtășanie! A fi sau a nu fi de unică folosință?! Nici măcar în condiții normale, trecerea ei din gură în gură nu respectă minime condiții de igienă. Cu atât mai puțin în situația de pandemie, când s-ar sfida în acest fel și recomandările medicale întemeiate pe studiile epidemiologice. Cu toate că nici Dumnezeu și nici cartea fundamentală a creștinismului, Biblia, nu au impus un asemenea ritual ce pare aproape barbar, nedemn de societatea civilizată contemporană, reprezentând sechelele încremenirii într-un proiect nereformat în acord cu mersul general al societății.

Este surprinzător că el este apărat și de un reprezentant al României în OSCE, iar purtătorul de cuvânt al BOR a declarat că aceasta, în loc să se conformeze legislației românești actuale, intenționează să se consulte în această privință cu bisericile surori. Care sperăm că vor fi mai responsabile decât ea. Ca și Patriarhul României, Sfântul Sinod și majoritatea clericilor ortodocși.

Ce are poziția exprimată de purtătorul de cuvânt cu adevărata credință în Dumnezeu? Ni se spune că această practică n-ar fi îmbolnăvit pe nimeni, aproape dimpotrivă. De ce este probată această afirmație? Fără a ne bucura de răul nimănui, nu se poate nega faptul că fețe bisericești mai mult sau mai puțin înalte nu au fost apărate acum de sfințenia lor și au contactat totuși noul coronavirus.

Nu pot să nu menționez și unele experiențe proprii în acest sens.

Când, cu toate asigurările că taina botezului apară de orice, atunci când, cu jumătate (vai!) de secol în urmă, mi-am botezat băiatul acasă (în condițiile regimul comunist), în ciuda celor mai riguroase măsuri de igienă, și el, și nașa lui s-au îmbolnăvit totuși a doua zi de oreion.

Iar de curând am fost șocată, când am primit obișnuitul mesaj săptămânal trimis, la o listă întreagă de destinatari, de un preot ortodox român pe care îl cunoșteam de la Biserica Visarion, detașat de mai mulți ani la Philadelphia (nu mă pot abține să nu mă întreb acum cu ce misiune – deși postrevoluționar), în care nu dădea niciun îndemn la respectarea măsurilor de protecție personală contra epidemiei. Deși, având în vedere prestigiul BOR și al său personal în ochii destinatarilor, acesta ar fi putut avea ecoul necesar. Mai mult, în schimbul de mesaje pe care l-am inițiat ulterior cu el, preotul a pretextat că, în absența unor decizii ale BOR, el nu poate să adreseze nici măcar îndemnuri de suflet, ba chiar s-a lansat în tot felul de considerații istorice și mai ales de diatribe la adresa Bisericii Catolice – ceea nu era, oricum, ...în chestie. 

Dar, pe lângă problema în speță a linguriței, aparent de detaliu, o altă întrebare, mult mai generală, se pune: într-un stat laic (nici măcar neutru, necum oficial pravoslavnic) ca al nostru (în ciuda reacției firești la îngrădirile din perioada comunistă), BOR este stat în stat? Chiar dacă, constituțional, cultele religioase din România se organizează potrivit statutelor proprii și sunt autonome față de stat, înseamnă aceasta că BOR își poate permite să se opună unor măsuri ale acestuia, care, în plus, sunt de bun simț, adoptate în toată lumea și menite să apere sănătatea și viața oamenilor – care ar trebui să se numere printre prioritățile unei Biserici puse în slujba adevăratei credințe? Aceste prevederi din Constituția României nu înseamnă că BOR ar avea și una proprie, în opoziție cu aceasta! Și că sancțiunile din Codul Penal nu ar trebui să se aplice, conform principiului că nimeni nu este mai presus de lege, și celor care, cu atât mult în mod deliberat, se fac vinovați direct de zădărnicirea combaterii bolilor! Ce ar trebui să se întâmple în acest caz cu purtătorul de cuvânt al BOR, care a vorbit totuși în numele acesteia?

A comenta unele declarații cel puțin discutabile nu înseamnă nici a fi împotriva Bisericii, nici a fi necredincios. Dar nu poți să nu te întrebi oare cum de celelalte culte, creștine non-ortodoxe (care nu s-au opus măsurilor oficiale nici de Paște) și chiar necreștine – recunoscute în România, deși nemajoritare – nu au manifestat aceeași rezistență (mergând până la nesupunere civică) la respectarea propunerilor oficiale care au în vedere protejarea sănătății și vieții oamenilor, fie ei credincioși (de orice rit) sau nu?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dan check icon
  Oare de ce ,,popii nu fac acum o mare minune si sa-l ,,salveze pe marele si inaltpreasmecherul de la Suceava ,, smecherul de pimen ,,care s-a judecat si rasjudecat prin tribunale si a ,,acaparat sute de ha, padure ,teren agricole ,,cladiri ,,care nu toate erau ale ,, bor ,,ci apartineau oamenilor ,dar prin ,,smecherie si minciuna ,caci asta este stegul ,,ortodoxieii ,, au acaparat ,ce nu le-a apartinut , Unde este Tu ALEXANDRU IOAN CUZA ,,SA FACI ,,MAREA SECULARIZARE,, !!
  • Like 1
 • ove check icon
  Banca Ortodoxa Romana vrea sa ne tina in evul mediu.Sunt absolut incapabili sa treaca de acea gandire.
  • Like 3
 • Stimată doamnă Rădulescu, virusul de oreion are perioadă de incubație de 14-21 zile, în nici un caz o zi! Puteți să verificați! Iar în ceea ce privește lingurița de împărtășanie, fiecare cu experiența sa. Noi ne-am împărtășit ani de zile cu aceeași linguriță cu care se împărtășeau toți rromii din Cozieni (Pasărea). Am ajuns la aproape 70 de ani cu bine! Să nu-mi spuneți că nu ni s-a întâmplat nimic deoarece era vorba de romi! Cred că, în final, nu lingurița deranjează pe toți grijuliii ci Euharistia, principala taină a Bisericii. Apropo de celelalte culte, să știți că circulă o petiție și pentru redeschiderea bisericilor catolice! Iar o comunitate întreagă de neoprotestanți prin Moldova s-a infectat de la predicatorul lor.
  • Like 1
  • @ Stroe Adriana
   Dan check icon
   alo ,,lele stroie adriana ,,se pare ca va lipsesc total ,,notiunile de min ima igiena ,care trebuie sa le respecte oamenii in ziua de azi !!! Daca nivelul de gandire de Ev Mediu ,,al tau este asa ,,NU mai raspnadi si la altii ,ca devii penibila , Se pare ca ,esti din fam ,,,BANCA ORTODOXA ROAMANA ,, cea mai mare ,,SMECHERIE DIN ROAMNAIA LA ORA CATUALA , ESTE EXACT LA NIVELUL ANILOR 1860 pe cand Marele Eminescu scria si spunea foarte mult Adevar despre popi si raspopitii ,,la fel si Cranga ! Exact .la acelasi nivel de ,,Mentalitate si gandire suntem si azi ,,,Nu s-a schimbat nimic,,daca spui ca ;
   -- Cu aceiasi lingurita ,se poate imprtasi sute de crestini ,, Daca este asa ,de ce , nu fac popi acum o minune pe vreme de pandemie ????? Minunile se fac la Spital de catre Medicii din Linia intai ! Sa fie foarte clar,ptr toata lumea ,,
   • Like 1
 • Draga doamna, daca esti crestina si ortodoxa este problema dumitale cum tratezi acaeasta GRAVA INCALCARE A IGIENEI, daca nu esti atunci taci din gura si inghite ce poti!
  • Like 2
  • @ Florin Jescu
   Dan check icon
   Felicitarii Domnule Florin Jescu ,,ptr cuvintele intelepte si pline de Adevar,
   • Like 1
 • AlexisZ check icon
  BOR = Business Over Restrictions , that's all folks...

  Ca sa nu mai spun ca pe unii din detasatii astia, daca'i bati pe umar simti stelele de acoperiti pe sub sutana...
  • Like 10


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult