Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cu mască, fără mască. Perdeaua de fum a AUR

Diana Sosoaca in Parlament

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Seara zilei de duminică, 6 decembrie, va rămâne în istoria recentă ca o seară în care surprizele au venit una după cealaltă în cadență rapidă. Prezența la vot a fost cea mai mică din ultimii 30 ani. PNL, fruntaș în sondaje, pierduse în fața unui PSD care, sub masca slăbiciunii, a atacat în forță. Dar cea mai surpriză a fost cea mai greu de prevăzut: AUR, un partid care obținuse nu mai mult de 1% la nivel național cu doar trei luni în urmă, acum intra în Parlament cu scorul deloc neglijabil de 9%.

Motivele pentru care AUR a reușit să strângă jumătate de milion de voturi sunt mult prea complexe pentru a fi reduse la un singur articol, personal neavând nici priceperea, nici știința pentru a analiza fenomenele politice, economice și sociale care au propulsat această mișcare în arena politică. Nu pot însă să nu remarc o abordare foarte periculoasă pe care AUR începe să o cultive și căreia va trebui să îi acordăm deosebită atenție de-a lungul următorilor patru ani, și anume perdeaua de fum.

Controversa în mâinile lor este o armă și se folosesc de ea cu pricepere. În ciuda faptului că o bună parte din societate însistă să îi catalogheze drept lipsiți de orice fler și veleitate politică, ei se folosesc de așii din mânecă mai eficient decât lasă să se vadă. Dezvoltă subiecte ce domină spațiul public (coronavirusul, religia, patria, etc.) într-o manieră cvasiconspiraționistă, disimulând încercarea de a convinge electoratul să preia, voluntar și nesilit de nimeni, ideile fabricate de partid. Și face asta într-un mod de-a dreptul scandalos pentru cei nefamiliarizați cu tezele lor.

Scandalul este un bun de consum deosebit de apreciat în România. Orice faptă sau eveniment ce stârnește intrigă, furie și dezbateri aprinse scindează societatea în două: cei care susțin până la capăt ideea și cei care se opun cu înverșunare acesteia. Ideea poate fi oricare, spectrul este larg: de la vaccinare obligatorie la introducerea educației sexuale în școli. Dezbaterea aprinsă de temă capătă proporții biblice în timp ce este transferată de la un platou de televiziune la altul, funcționând ca o perdea de fum (smokescreen): camuflează adevăratele intenții și mișcări ale forțelor politice.

Iar AUR a înțeles foarte bine asta.

Senatoarea Diana Șoșoacă, aleasă pe listele AUR, a devenit o figură centrală în retorica partidului. Discursul său oscilează între decredibilizarea testelor PCR, susținerea mișcării ”anti-botniță”, etichetarea spitalelor românești drept ”abatoare” și lansarea de acuzații nefondate precum iminenta sa ”infectare și internare cu forța”.

În ultimele zile, atenția publică a fost concentrată pe refuzul acesteia de a purta mască și declarațiile sale bombastice referitoare la COVID, în timp ce senatoarea își îndrepta inițiativa spre un demers pe cât de suspect, pe atât de puțin mediatizat. Într-o serie de postări pe Facebook, Diana Șoșoacă își exprimă dorința de a modifica legislația astfel încât și avocații să beneficieze de imunitate în fața legii. Declarațiile au trecut aproape neobservate în comparație cu alte ieșiri în presă, evenimentul aflat în bătaia reflectoarelor fiind nepurtarea măștii de către senatoare în Parlament. Să nu uităm – această persoană urmează să intre în rândul corpului legislativ al țării. Orice sugestie mai mult sau mai puțin suspectă (cum se întâmplă în acest caz) trebuie analizată cu atenție înainte de a se putea materializa într-o lege; cu toate acestea, atenția publică se concentrează pe alte aspecte ale acțiunilor sale. 

Nu știm dacă această idee de imunitate pentru avocați va fi cu adevărat transpusă într-un proiect legislativ. Situația în sine trebuie analizată, deoarece dovedește că există momente în care suntem mai atenți la forme decât la conținut. Retorica antimască a fost atât de intensă în campania dusă de Șoșoacă, încât a încetat să mai reprezinte o noutate – cu toate acestea, audiența a fost atentă exact la această retorică. Ideea modificării legii a trecut ”sub radar”, prea puțin vizibilă, suscitând un interes minim spre deloc.

Momentan, este vorba doar de declarații. Nu s-a întreprins nimic concret, dar va veni o vreme în care vor avea posibilitatea de a acționa așa cum știu ei mai bine. Ceea ce se întâmplă azi reprezintă doar un exemplu de potențial modus operandi ce poate fi utilizat pentru a distrage atenția opiniei publice de la mișcările cu mize mari. Aruncă în scenă o controversă, creează zgomot de fond și lucrează cu tact la adevăratul lor scop. Având în vedere ușurința cu care AUR reușește să iște controverse, această abordare devine din ce în ce mai probabilă și cu siguranță ne putem aștepta la astfel de strategii.

Important este să fim vigilenți. Strategiile de disimulare a mișcărilor politice se practică de mult timp, nu doar în țara noastră, problema nefiind neapărat existența acestor abordări, cât frecvența și importanța acestora. Când un partid se sprijină în mod preponderent pe această metodă de lucru (AUR având toate condițiile să o facă), stă în reponsabilitatea cetățenilor să sesizeze orice fel de derapaje care pot apărea. Stau inclusiv în mâinile noastre responsabilitatea și mijloacele de a construi o democrație solidă, cu un stat bazat pe transparență și onestitate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  De ce să vrea dna Șoșoacă imunitate? Pentru care avocați? Cei din barou ori toți? Cei din CCR? Penalii psd?
  Eu zic, pentru ea în primul rând. Care e principala acuzație care i se poate aduce? Zădărnicirea combaterii bolilor transmisibile. Toată campania ei pentru AUR s-a bazat pe asta iar dovezi există din belșug. Așa și-au atras votanții.
  La fel de important e cine îi propulsează iar drumurile duc către psd. Ei ar avea în AUR un aliat de nădejde cu ajutorul căruia să-și poată pune planurile în aplicare.
  Asta este. Cat timp nu i se poate imputa nimic, va trebui s-o suportăm. Pe ea și pe toți ceilalți. Iar singura soluție este educația. Nu cred că dl Simion nu știe că unirea cu Republica Moldova și Basarabia e imposibilă. A fost în repetate rânduri acolo. Stie că până ce problema Transnistria nu va fi rezolvată nu se poate. Putin nu da deloc semne că ar intenționa să-și retragă trupele și armamentul iar Moldova nu renunță la Transnistria fiind motorul ei economic. Basarabia aparține Ucrainei care la rândul ei este între ciocan și nicovală. Dacă votanții AUR ar fi știut astea ar fi mirosit populismul și falsitatea de la o poștă.
  Cam toată lumea are materie cenușie însă gândirea și logica se învață și se educă. Și asta lipsește deocamdată: se invata pe de rost iar nu logic. Votanții lor sunt din cei care au dat cartea pe geam lor trebuindu-le să știe doar să numere bani. Ce am semănat aia culegem. Trebuie un efort enorm și mult timp să se vadă roadele și pentru ca asemenea aberații să nu se mai întâmple.
  • Like 6
  • @ Delia MC
   Genul asta de individ ,,, gica-- contra ,,prinde al naibii de bine ,,la prostimea ne educata ,,din Botosani,, iasi ,,vaslui ,si peste tot unde aiur--istii au primit stampile !!! Este foarte trist, ca electoratul lor , nici nu vor avea acces la aceste ,, randuri scrie pe aici ,pentru ca ei ,au acces doar la ,alcool si ajutoare sociale !
   -- Sunt foarte usor de manevrat , mai ales cand este si un ,,asa-zis ,,lider ca gheorghe simeon, & sosoaca, care s-a trezit peste noapte ,mare senatoare,
   --- Acest ,,specimen ,sosoaca ,,ma surprinde mult si pe mine ,!!
   --- Cum a reusit sa treaca ,prin sistemul nostru educational ,fara sa se ,lipeasca de ,,Capul ei ,,notiuni elementare de Bunul simt ,autentic,, ca al taranului simplu ?
   --- Acesta ,impostoare , este foarte ,,toxica ptr, senat, si toata clasa politica , ! Daca ,nu se vor lua m,asuri ptr ,,eliminarea ,sau schimbarea de atitudine , Nu va fi bine ,
   -- Deja imi inchipui ,,scenele si teatrul ieftin care-l va provoca acolo in ,parlament cu agresivitatea ,care-i stapnaeste si gramul de ,,minte care-l mai are,
   -- Prin faptul ca ,s-a asociat cu un alt ,celebru personaj ultra-negativ,, ultra nationalist,, spagoveanul ,,,petrescu macedon ,, care sfideaza ,Legile societatii , asta spune foarte multe NU INTELEG ,, CE ANUME O RECOMANDA ,PE ACESTA INDIVIDA ,SA INTRE IN PARLAMENT ?
   • Like 3
  • @ Dan Capitan
   Delia MC Delia MC check icon
   Voturile analfabeților funcțional care au trecut prin școală ca gâsca prin apă. Nu că școala i-ar fi ajutat în vreun fel. Dar să pui botul la așa mizerii înseamnă că te poate duce oricare de nas. Adevărul nu valorează pentru ei nici cât o ceapă degerată. Adevărul e ce declamă un impostor dacă îi atinge la coarda sensibilă.
   Șoșoacă a fost sprijinită de BOR. Iar acesta are o convenție tacită cu psd: îmi dai, îți dau. Toate drumurile duc într-acolo.
   • Like 1
 • Nume check icon
  Normal sa se intampla asa ceva pentru ca TOATE institutiile de media in goana de click-rui si audienta ieftina merg numai pe circ, scandal si fente - chiar si asa zisele canale mainstream si quality - si nu pe teme adevarate.
  Se scuza ca acest lucru cere publicul, cand in realitate media creeaza aceste vedete de fum si pe promoveaza. Si dupa aceea toti ei se miramsi fac zeci de analize si paranalize de ce am ajuns aici ca popor, Multumim!
  • Like 5
  • @ Nume
   Corina check icon
   Aveți dreptate. În mâna presei sunt multe. Când văd mănunchiul de microfoane întinse spre aurista rânjind senină fără mască, încântată de atenția ce i se dă, mă încearcă o milă amestecată cu dezgust. Sunt momente în care măturătorul de stradă e mult mai demn în meseria lui!
   • Like 8
  • @ Corina
   Nume check icon
   Nici nu se compara. Este o distanta de la cer la pamant dintre domnii si doamnele care ne curata strazile fata de cei care ne "murdaresc" televizoarele.
   P.S. Cineva ar spune sa schimb canalul, ceea ce fac de obicei, dar mai scapa degetul pe telecomanda cand mai vrei sa afli vreo informatie.
   • Like 9
  • @ Nume
   Excelenta replica ,Subscriu total ,
   • Like 0
 • Corina check icon
  Bun avertisment. Aleșii de centru-dreapta ne datorează prezență și vigilență exemplare împotriva oricăror tentative de deraieri de la democrație. Iar noi, simplii cetățeni, bine-ar fi să le putem arăta auriștilor obrazul cu detașare când încearcă să ne arunce în scandal și ură, cum făcea Băsescu.
  • Like 2
  • @ Corina
   Iar basescu? Nu v-ati mai saturat de imbecilitatea de a acuza, in virtutea ineptiei in acest caz, copiind sloganuri aruncate de toate jigodiile perindate la conducere, doar doar si-or acoperi "urmele" lor puturoase? Desprindeti-va de stadiul asta. Veniti in, iata, 2021. Dupa un scelerat caricatural ca vctudor, dupa o dancila, dupa toti camuflatii dupa aceste orori umane, iata ca s-a nascut o alta aberatie cromozomiala aceasta sosoaca cu adunatura de interlopi si securisti de mana a n..... numita "aur". Ce pompos, ce stralucitor! Atat de 'stralucitor" ca ia ochii si mintile electoratului. In loc sa va ganditi cum putem contracara si eradica, cu totii, aceasta noua plaga, voi faceti lamentatii si-l pomeniti pe basescu eternul vostru cal de bataie. Ati uitat de iliescu, de p. roman, de vacaroiu, de ciorbea, de d. vasile, de a. nastase, de dragnea. Ati ramas la basescu. Daca basescu ar fi avut sustinerea celor in masura sa instaureze si sa mentina ordinea in societate ar fi facut multe lucruri bune. E drept, ar fi eliminat, pana la un punct, profitorii evenimentului din 1989. Lucru ce nu convine prea multora ajunsi. Si nici boborului, intr-o oarecare masura. Un popor de "oti" nu va vrea niciodata ordine si legalitate. Vom avea mult circ in institutia, renumita pentru asta, numita parlament. Vor sari si hienele psd. Stati sa vedeti tandemul firea sosoaca! Dar suntem in trend. Avem si noi falitii nostri. Anglia are, franta are, germania are, sua a avut, hop si noi. Intre timp rusia si china isi consolideaza puterea si rolul in lume. Acest "cal troian" chinezesc sarscov nu stiu al catelea isi face si el jocul. Numai ce apar vaccinuri ca, hopa, mai sufera o mutatie, si toata zbaterea a fost in zadar. Si intre timp societatile o iau razna, apar antivaccinistii, despre care, acum, nici nu stii daca nu cumva au dreptate, contestatarii "masurilor de siguranta sanatatii publice", anarhistii si toate ciurucurile umane. Unul dintre ele este acest aur care va prinde la fel ca manelele si emisiunile degradante ale televiziunilor private si ale tvr-lui. Iar biserica isi freaca mainile, aduna profituri si tembeli sub stindardul ei. Cine spune ca biserica a fost si este leagan de cultura se inseala amarnic. Uitati-va, de-a lungul celor 20 de secole de cand e cati a culturalizat ea? Au fost cativa care au avut acces la invatat, restul popoarelor, de orice religie, a fost mult mai profitabil sa fie tinute in incultura si teroare. Explozia cunoasterii, in sec. al XVIII-lea a inlesnit accesul maselor la cunoastere si diminuarea rolului, nefast, al bisericii. Si unele regimuri politice, care au pacatuit pe alte parti. Si acum, biserica, in special ortodoxa, incearca, din rasputeri si cu aceleasi mijloace - indobitocire si timorare - sa-si redobandeasca locu, de fap averile, in societate. Nu intrevad evolutie in bine.
   • Like 5
  • @ Mircea Zugravu
   Corina check icon
   Nu preiau sloganuri. Băsescu și PSD îmi sunt egal de respingători. El ar trebui să aibă de-a face cu Justiția, încă așteptăm. Am apreciat poziția lui Mihai Dumitru din Adevărul. Încercați, măcar pentru civilitatea din limbaj și optimism. adevarul.ro/news/politica/cu-sosoacele-noul-parlament-maicurat-1_5fe176ec5163ec427125ea96/index.html
   • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult