Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, care a spus, vineri, că Bucureștiul este în situația unui faliment nedeclarat, a declarat că nu poate să fie făcută responsabilă pentru faptul că Ministerul de Finanțe a tăiat Capitalei din sumele cuvenite.
„Nu pot să fiu făcută responsabilă pentru faptul că anul trecut Ministerul de Finanțe ne-a tăiat în luna decembrie 500 de milioane de lei, iar în fiecare lună a acestui an am primit mult mai puțin, ca sumă, decât fila bugetară și decât angajamentul în legea bugetului. Sunt banii bucureștenilor, sunt încasările din impozitul pe venit, iar singurul care se face vinovat de nelivrarea acestor bani este Ministerul de Finanțe, deci Guvernul”, s-a plâns Gabriela Firea, la Digi24, precizând că a informat-o despre acest fapt pe Viorica Dăncilă.
Primarul din Cluj, Emil Boc, care este membru PNL, are în acest moment la Primărie bani în plus, a făcut profit, se descurcă. De ce se poate la Cluj și nu se poate la București?, a fost întrebată la Digi24 Gabriela Firea.
„Îmi pare foarte rău, eu am fost la toate ședințele Asociației Municipiilor în care dl. primar Boc a vorbit despre faptul că municipiile pierd în acest an bani, că a pierdut și municipiul Cluj. Toate municipiile au pierdut anul acesta bani prin Legea bugetului național, toate primăriile au avut de suferit prin faptul că acea ordonanță care a făcut în așa fel încât să trebuiască să refacem toate contractele cu constructorii care lucrează acum la șantierele din țară, ordonanță care înțeleg că va fi declarată de la Bruxelles ca ajutor de stat și va fi desființată (ordonanța cu creșterea salariului minim pentru domeniul construcțiilor - n.r.). Toate primăriile o duc prost, nimeni nu este pe profit”, a spus Gabriela Firea.
„Sunt și cofinanțările europene, dacă este cineva care nu face execuția și rămân bani la sfârșitul anului excedent bugetar, acei bani pot fi luați oricând de către Ministerul de Finanțe, deci o primărie nu are cum să stea cu bani în cont, ei trebuie să ruleze, să se asigure să se plătească toate serviciile publice și se se achite toate investițiile. Prin urmare, dimpotrivă, eu spun că cine a dat acest mesaj îi face un deserviciu dlui primar Boc, pentru că un primar care stă cu banii în cont și nu-i folosește la investiții nu înseamnă că poate fi declarat un bun manager”, a mai spus primarul general al Bucureștiului.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
După prestația de la Antena 3 a lui Dan Barna a venit, în sfârșit, și satisfacția mult așteptată, atunci când frizerul pesedist care l-a toaletat pe junele politician, l-a și recunoscut, după propria-i mărturisire. Într-un recent interviu, Dan Barna, și-a etalat preferințele pentru posibile funcții în stat, de la cea de președinte sau prim-ministru, până la cea de primar al municipiului Sibiu !! I-a scăpat printre degete funcția de președinte al Forumului German din Romania.
Doamna Firea nu a invatat de asemenea, ca in momentul in care esti manager esecul nu are decit o finalitate, demisia. Daca nu stii la ce te inhami inseamna ca esti prost , daca te bagi si nu reusesti inseamna ca esti incompetent.
Oare se poate face o paralela intre dna Firea si dna care a fost aleasa de congresul partidului umanist a dl profesor Voiculescu sa candideze la functia de presedinte al Romaniei ?
Istoria ne-a învățat că, în democrație, politicienii cu ambiții autoritariste, care aspiră la conducerea unui partid politic și pe care vrea să și-l subordoneze total, utilizează ca armă de accedere la puterea totalitară, votul universal al tuturor membrilor de partid și nicidecum a unui organ politic restrâns de conducere a partidului. Politicianul, vrea să-și consolideze în acest fel legitimitatea în raport cu ceilalți membri din conducerea respectivului partid. Asta face ca posibilitatea schimbării sale din funcție să se producă cât mai dificil cu putință, fiind lesne de înțeles că, convocarea întregului activ politic este mult mai greu de realizat decât a organismului politic central de conducere. Exemplul cel mai recent este cel al lui Liviu Dragnea care a apelat la această manieră de alegere, subordonându-și total PSD-ul, iar ce a urmat nu mai are nevoie de lămuriri suplimentare. În trecut, Nicolae Ceaușescu a făcut apel la aceeași procedură, transferând atribuțiile în materie de la Biroului Politic către Marea Adunare Națională. Recentul anunț al lui Dan Barna și a conducerii USR, că se voiește alegerea președintelui de partid prin procedura de vot universal a tuturor membrilor de partid, m-a determinat să lansez această atenționare. Dacă te-ai fript cu ciorbă, poate nu e chiar așa de inutil să sufli și-n iaurt.