Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cu un București în „faliment nedeclarat", Gabriela Firea îl ia la bani mărunți pe Boc: Un primar care stă cu banii în cont și nu-i folosește la investiții nu înseamnă că poate fi declarat un bun manager

Gabriela Firea aprilie

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, care a spus, vineri, că Bucureștiul este în situația unui faliment nedeclarat, a declarat că nu poate să fie făcută responsabilă pentru faptul că Ministerul de Finanțe a tăiat Capitalei din sumele cuvenite. 

„Nu pot să fiu făcută responsabilă pentru faptul că anul trecut Ministerul de Finanțe ne-a tăiat în luna decembrie 500 de milioane de lei, iar în fiecare lună a acestui an am primit mult mai puțin, ca sumă, decât fila bugetară și decât angajamentul în legea bugetului. Sunt banii bucureștenilor, sunt încasările din impozitul pe venit, iar singurul care se face vinovat de nelivrarea acestor bani este Ministerul de Finanțe, deci Guvernul”, s-a plâns Gabriela Firea, la Digi24, precizând că a informat-o despre acest fapt pe Viorica Dăncilă.

Primarul din Cluj, Emil Boc, care este membru PNL, are în acest moment la Primărie bani în plus, a făcut profit, se descurcă. De ce se poate la Cluj și nu se poate la București?, a fost întrebată la Digi24 Gabriela Firea.

„Îmi pare foarte rău, eu am fost la toate ședințele Asociației Municipiilor în care dl. primar Boc a vorbit despre faptul că municipiile pierd în acest an bani, că a pierdut și municipiul Cluj. Toate municipiile au pierdut anul acesta bani prin Legea bugetului național, toate primăriile au avut de suferit prin faptul că acea ordonanță care a făcut în așa fel încât să trebuiască să refacem toate contractele cu constructorii care lucrează acum la șantierele din țară, ordonanță care înțeleg că va fi declarată de la Bruxelles ca ajutor de stat și va fi desființată (ordonanța cu creșterea salariului minim pentru domeniul construcțiilor - n.r.). Toate primăriile o duc prost, nimeni nu este pe profit”, a spus Gabriela Firea.

„Sunt și cofinanțările europene, dacă este cineva care nu face execuția și rămân bani la sfârșitul anului excedent bugetar, acei bani pot fi luați oricând de către Ministerul de Finanțe, deci o primărie nu are cum să stea cu bani în cont, ei trebuie să ruleze, să se asigure să se plătească toate serviciile publice și se se achite toate investițiile. Prin urmare, dimpotrivă, eu spun că cine a dat acest mesaj îi face un deserviciu dlui primar Boc, pentru că un primar care stă cu banii în cont și nu-i folosește la investiții nu înseamnă că poate fi declarat un bun manager”, a mai spus primarul general al Bucureștiului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Satisfacție politicianistă.
    După prestația de la Antena 3 a lui Dan Barna a venit, în sfârșit, și satisfacția mult așteptată, atunci când frizerul pesedist care l-a toaletat pe junele politician, l-a și recunoscut, după propria-i mărturisire. Într-un recent interviu, Dan Barna, și-a etalat preferințele pentru posibile funcții în stat, de la cea de președinte sau prim-ministru, până la cea de primar al municipiului Sibiu !! I-a scăpat printre degete funcția de președinte al Forumului German din Romania.
    • Like 0
  • Ce lacrimi de crocodil varsă la ora actuală mulți primari de orașe și municipii dar îmi aduc aminte că sunt tot ăia care îi cereau lui Liviu Dragnea să dea lege să își poată stabilii singuri lefurile că prea îi ține din scurt ministerul de finanțe și ei merită salarii dublate și triplate. Evident că nu a avut loc nici o reformă a aparatului bugetar din subordine și nici o creștere a productivității muncii sau a satisfacției cetățeanului plătitor de taxe și impozite după mărire. E și o deosebire între primarii din Transilvania+Banat față de cei din sud sau Moldova pentru că deși s-au redus transferurile de la bugetul central către autoritățile locale cei din Ardeal și Banat au avut grijă să atragă fonduri europene fără să fie furate și agenți economici/investitori care să plătească impozite locale . Orașele/Municipiile din Regat și Moldova parcă sunt trase la indigo golite de investitori ca să nu facă concurență firmelor de casă ale baronului, pline ochi de asistați sociali ca masă de manevră electorală, neimplicate în atragerea de fonduri europene că dacă nu pot fi furate nu merită efortul și cu un primar prosper el și familia lui în care dacă nu sunt toți politicieni atunci sunt acționari la firma de casă și muncesc pentru propășirea urbei. Bucureștiul e un caz aparte pentru că deși există mulți investitori s-a transformat în într-un oficiu al forțelor de muncă pentru PSD-iștii activi în campania electorală dar care nu prea au performat în sectorul privat prin cele 22 de companii municipale care au supt bugetul municipal la maxim, apoi prin uriașa datorie a RADET ( un monstru falimentar care a fost ținut pe aparate din motive strict electorale) nu e recomandabil să subvenționezi caldura și apa caldă pentru niște cetățeni care câștigă peste media națională apropiindu-se vertiginos de media europeană. Numărul uriaș de funcționari din aparatul primăriei care nu urmăresc decât scopuri mercantile în relația cu firmele din București sau cu cetățeanul în care văd doar victime sigure bune de jupuit asta când nu au propriile firme pe numele cuscrilor și care au relații comerciale cu bugetul primăriei. La tot haosul ăsta se adaugă achizițiile publice oneroase din bani publici unele total inutile ( nu doar borduri și panseluțe) și ca să fie tabloul complet s-au suprapus și vestitele retrocedări care au marcat bugetul capitalei dar au îmbogățit câțiva cunoscători.
    • Like 0
  • Alex check icon
    Daca nu as sta in Cluj, l-as lauda si eu pe Boc ca e mare primar. Si ca aduce fonduri europene samd. Dar pe langa ca e foarte slab ca nivel intelectual, nu a facut cine stie ce nici ca manager. Orasul are o mie de defecte, trafic excesiv, poluare, murdarie, lipsa locurilor de parcare, lipsa pistelor de biciclete, lipsa spatiilor verzi, preturile imense la imobiliare, cladiri cu 30 de etaje aparute pe strazi din centru stricand tot aspectul zonei si aglomerand si mai mult retelele de drumuri. etc etc Pentru niste autobuze noi si cateva fatade renovate (si alea pe banii proprietarilor, pe care ii amendeaza cu 500% la impozit daca nu renoveaza, dar ca sa scoti banii de la ei trebuie sa-i dai in judecata) nu devine dintr-o data mare primar. Cat despre Firea nu ma pronunt, nu sunt admirator al ei, dar daca ar fi sa aleg intre ea si Basescu nu as sta pe ganduri, omul ala ma dezgusta.
    • Like 0
  • Cu cate contracte ai dat la antena3, rezolvai multe probleme ale buc.
    • Like 0
  • Gabriela nu s-ar fi numit si Firea ,daca nu-si-ar fi infipt clontul direct in funduletul lui Emil Boc. Precum in fabula lui Esop , "Vulturul si cioara"..
    Doamna Firea nu a invatat de asemenea, ca in momentul in care esti manager esecul nu are decit o finalitate, demisia. Daca nu stii la ce te inhami inseamna ca esti prost , daca te bagi si nu reusesti inseamna ca esti incompetent.
    • Like 4
    • @ Radu Bogdan
      @Radu Bogdan, ciocul si l-a infipt in sefii dela TVR, in birourile in care isi petrecea majoritata timpului, intrebati pe cei cu care a lucrat acolo, eu dela ei stiu.
      • Like 0
  • Mihai check icon
    Atragerea de fonduri europene, renuntarea la panseluțe și borduri, optimizarea schemei de personal din primărie și regii sunt doar câteva măsuri care ar ajuta execuția bugetară. Nu se aplică pentru că nu ies bani astfel...
    • Like 2
  • Nu se poate ca cel mai bogat si frumos oras din Romania care e si capitala sa intre in faliment ! Oare in cat timp dna Firea ar fi bagat New York-ul in faliment ? Ca Beijing-ul nu ar fi apucat sa il conduca mai mult de 6 luni, probabil ca facea o intoxicatie cu plumb, de la trafic ! Cum de sa putut ca psd-ul, un partid care zice ca e aproape de oameni sa puna in fruntea capitalei si in fruntea Romaniei doua pocnitori ?
    Oare se poate face o paralela intre dna Firea si dna care a fost aleasa de congresul partidului umanist a dl profesor Voiculescu sa candideze la functia de presedinte al Romaniei ?
    • Like 0
    • @ Ovidiu Gura
      Cel mai bogat, intr.adevar;dar cel mai frumos...hai sa nu exageram...
      • Like 3
  • Atenție la Dan Barna !!
    Istoria ne-a învățat că, în democrație, politicienii cu ambiții autoritariste, care aspiră la conducerea unui partid politic și pe care vrea să și-l subordoneze total, utilizează ca armă de accedere la puterea totalitară, votul universal al tuturor membrilor de partid și nicidecum a unui organ politic restrâns de conducere a partidului. Politicianul, vrea să-și consolideze în acest fel legitimitatea în raport cu ceilalți membri din conducerea respectivului partid. Asta face ca posibilitatea schimbării sale din funcție să se producă cât mai dificil cu putință, fiind lesne de înțeles că, convocarea întregului activ politic este mult mai greu de realizat decât a organismului politic central de conducere. Exemplul cel mai recent este cel al lui Liviu Dragnea care a apelat la această manieră de alegere, subordonându-și total PSD-ul, iar ce a urmat nu mai are nevoie de lămuriri suplimentare. În trecut, Nicolae Ceaușescu a făcut apel la aceeași procedură, transferând atribuțiile în materie de la Biroului Politic către Marea Adunare Națională. Recentul anunț al lui Dan Barna și a conducerii USR, că se voiește alegerea președintelui de partid prin procedura de vot universal a tuturor membrilor de partid, m-a determinat să lansez această atenționare. Dacă te-ai fript cu ciorbă, poate nu e chiar așa de inutil să sufli și-n iaurt.
    • Like 1
    • @ Bajea George
      Domnu' Bajea, s-ar putea sa te fi ratacit printre site-uri , vezi ca aici se discuta despre altceva. Numai Bine !
      • Like 2
  • Din pacate este foarte greu sa-i convingi pe prosti ca sunt asa cum sunt, mai mult, unii se cred chiar genii, cum e si cazul toapei cu claxonul mare. Boc a atras imens de multi bani europeni, nerambursabili, dar acesti bani sunt doar scriptici, nu sunt in conturile primariei, ei vor fi livrati treptat in functie de evolutia proiectelor aflate in desfasurare.
    • Like 3
  • Firea a rămas ce a fost mereu, o ziaristă de tabloid. Pentru a fi primar bun, adică bun manager la scară mare, este nevoie de mult mai mult decât o gură mare și rea. Trebuie minte și cinste. Nici de când este primar și nici când lucra ca ziarist opțiunile ei n-au dovedit că le are.
    • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult