Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cu un „ultim efort”, marile companii din România, care contribuie cu peste 50 la sută din PIB-ul țării, încearcă acum să o convingă pe Viorica Dăncilă: „Nu girați prin semnătură un act normativ care va declanșa criza economiei românești”

Viorica Dancila - Eugen Teodorovici

(Foto gov.ro)

Reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), organizație care reunește companii românești și străine care contribuie cu peste 50% la PIB-ul României, solicită premierului Viorica Dăncilă, într-o scrisoare deschisă, să nu semneze ordonanța de urgență privind modificările importante ale Codului Fiscal, pentru că acest act normativ are toate șansele să declanșeze o criză a economiei românești. 

„Ne exprimăm dorința și disponibilitatea de a participa astăzi în deschiderea ședinței de Guvern, cu specialiștii noștri, pentru a sta la dispoziția decidenților și pentru a aduce toate datele necesare pentru luarea singurei decizii pe care o considerăm corectă și anume respingerea acestui act normativ în forma actuală”, se arată în scrisoarea CDR.

Află și:

Cancelarul austriac Sebastian Kurz, la București, despre „OUG-ul lăcomiei”: „Nu-mi fac griji pentru firmele austrice, ci pentru România ca mediu de investiții. Lumea e mare, firmele nu sunt legate de o țară”

Scrisoarea trimisă premierului Viorica Dăncilă de Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR):

„Ordonanța de Urgență este o greșeală

Stimată doamnă prim-ministru,

Vă scriem în numele Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), într-un ultim efort de a preîntâmpina o decizie a Guvernului pe care îl conduceți și care riscă să aibă consecințe deosebit de grave pentru economia României. CDR reprezintă companii românești și străine, mici și mari care contribuie cu peste 50% la PIB-ul României și angajează peste 1,2 milioane de oameni. Credem că vocea noastră merită ascultată.

Suntem convinși că nu doriți să creați probleme mediului de afaceri și economiei și că la baza deciziei dumneavoastră de a adopta această Ordonanță de Urgență stau bunele intenții. Din păcate, această ordonanță a fost elaborată fără o analiză serioasă și fără o consultare cu specialiști în domeniile pe care le reglementează sau le impozitează. În lipsa acestei consultări, fiind rezultatul contribuției unui număr restrâns de persoane, ea conține multe greșeli și concluzii bazate pe analize eronate. Considerăm că ele pot fi îndreptate în urma unui dialog cu mediul de afaceri. 

Realizarea planului de guvernare actual este posibilă doar printr-un parteneriat între administrația statului și mediul de afaceri care să fie bazat pe încredere și optimism. Din păcate, în ultimii doi ani, aceste sentimente s-au deteriorat îngrijorător, atingând un nivel foarte scăzut. Adoptarea unor măsuri care afectează grav modele de afaceri ale unor domenii cheie, într-un mod complet lipsit de predictibilitate, nu face altceva decât sa distrugă iremediabil încrederea între stat și mediul de afaceri.

Soluția văzută de noi nu este legiferare prin OUG, în preajma sărbătorilor de iarnă și cu aplicabilitate peste doar câteva zile, ci într-un dialog onest, bazat pe argumente, cifre și studii de impact. Ori acest lucru necesită timp și efort.  Acceptarea solicitării noastre, chiar în preajma datei la care România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, va fi cel mai puternic mesaj pentru mediul de afaceri că Guvernul are capacitatea de a rezolva prin dialog problemele cu care ne confruntăm și împreună putem găsi cele mai bune soluții.

Prin urmare, vă rugăm să nu girați prin semnătura dumneavoastră un act normativ care are toate șansele să declanșeze o criză a economiei românești, ci să dispuneți așa cum am solicitat de nenumărate ori în acest an, aducerea la masa consultărilor a tuturor celor implicați, atât din administrație, cât și din mediul de afaceri.  Ne exprimăm dorința și disponibilitatea de a participa astăzi în deschiderea ședinței de Guvern, cu specialiștii noștri, pentru a sta la dispoziția decidenților și pentru a aduce toate datele necesare pentru luarea singurei decizii pe care o considerăm corectă și anume respingerea acestui act normativ în forma actuală.”

Reacții la „OUG a lăcomiei”:

 • Măsurile propuse de proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind taxarea activelor sectorului bancar în funcție de amplitudinea deviației mediei trimestriale a indicelui ROBOR față de pragul de referință (1,5%) vor genera o serie de efecte puternic negative în economie, avertizează într-un comunicat Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).
 • „Dacă vor fi adoptate, măsurile propuse vor avea implicații negative semnificative cu efect de domino asupra întregii economii, vor pune în pericol creșterea economică a țării și vor izola România de mediul de afaceri internațional”, a comentat Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, pe marginea proiectului de Ordonanță de urgență a Guvernului privind o serie de măsuri fiscale și bugetare. Proiectul a fost anunțat marți seara de către ministrul Eugen Teodorovici și a fost ulterior publicat de Ministerul Finanțelor Publice.
 • Mediul de afaceri a reacționat dur după avalanșa de măsuri fiscal-bugetare concretizate într-un proiect de ordonanță de urgență anunțat de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, cu câteva zile înainte de sfârșitul anului.Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) consideră că măsurile vor avea un impact semnificativ asupra întregii economii și reprezintă în același timp „simptomul unei fracturi între guvernanți și agenții economici”.
 • Panică la Bursa de Valori București, după ce Guvernul a anunțat „taxa pe lăcomie”
 • Nu înțeleg ideea cu taxa pe lăcomie, cred că aici e nevoie de o reflecție filozofică ceva mai adâncă. Pentru că nu știu a cui lăcomie este”, a comentat la Digi24 consilierul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, întrebat despre măsura privind „taxa pe lăcomie” care vizează băncile comerciale, anunțată marți seara de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Este regretabil ca guvernul a luat o hotarare,cu un puternic impact asupra evolutiei economiei noastre, fara sa se consulte - pendelete - cu mediul de afaceri. Nu comentez aici corectitudinea acestor hotarari,dar calea aleasa pentru elaborarea si implementarea ei. In contextul economic international si a celui specific Romaniei, o asemenea hotarare nu este fezabila, si, deci, nu-si va atinge obiectivele fara consultarea tuturor participantilor implicati si obtinerea acordului acestora
  • Like 0
 • E, si ce daca intram in criza? Ne scoate UE, un bailout mic asa, pe sistem grecesc. Da' sa nu se bage in treburilii interne ale tarii da? Ia gata cu atatea MCV-uri ca avem treaba.
  • Like 0
 • O doare pe Vasilica direct la pasarica , ca dupa cum ne-a spus ea doarme bine noaptea pentru ca munceste ziua. Asa nesimtire mai greu de gasit.
  Un alt fenomen interesant este revarsarea oprobiului public pe citeva personaje iesite la bataie ori din cauza de prostie, vezi Viorica , Carmen Dan sau din cauza de disperare , Dragnea , Valcov ...
  Dar de fapt lucrarea de distrugere a statului , este facuta de niste oameni mult mai ticalosi si numai pentru faptul ca nu-i anima nimic decit lacomia si dorinta de parvenire.
  Din categoria asta fac parte:
  - Tudorel Toader , Dorneanu , Pivniceru , Savonea , Netejoru si alti jucatori de mina a doua
  - Voiculescu cu echipa lui de lichele perfect alese
  - Iordache, Nicolicea , Nicolae , Mitraliera si lista e lunga
  - Ca sa nu mai vorbim de lichelele din jandarmerie

  Astia nu trebuie uitati si nici iertati , ca am mai facut asta acum 30 de ani si progeniturile celor pe care i-am iertat atunci , distrug viitorul copiilor nostri acum.

  Doar ca un exemplu : nimic din dezastrul de azi nu s-ar fi intimplat fara lucrarea temeinica a judecatorilor din CCR si fara petardele celor de la inspectia judiciara.


  • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult