(Foto presidency.ro)
Cancelarul austriac Sebastian Kurz, prezent la București pentru a „preda” României președinția rotativă a UE, a declarat, la Cotroceni, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, că „ordonanța lăcomiei” aflată pe masa Guvernului va afecta România mai mult decât va afecta companiile austriece care au sucursale aici.
„Eu nu mi-aș face griji pentru companiile austriece, care sunt mari și știu ce să facă. Eu mi-aș face griji pentru România, ca mediu de investiții. Retragerea de investiții înseamnă și pierderea locurilor de muncă, taxe noi înseamnă creșteri de prețuri”, a spus cancelarul Austriei.
El a sugerat că aceste companii s-ar putea orienta spre zone mai prietenoase cu mediul de afaceri: „Lumea este mare. Sunt firme libere pe piața liberă. Piața lumii e liberă. Firmele mari nu sunt legate de o anumită țară”.
Cancelarul Austriei le-a recomandat guvernanților români „să se gândească” la măsuri care „nu sună doar bine”, dar care „să nu ducă la situații în care un investitor să-și strângă lucrurile și să plece”, pierzându-se astfel locuri de muncă.
Află și:
- Alexandru Livadaru: Revoluția lui Orlando. Taxa pe prostie va duce România pe cele mai înalte culmi ale progresului și civilizației, bunăstării și fericirii
- Florin Negruțiu: Subminarea economiei naționale. Omorâți vaca care vă dă lapte și o să rămâneți doar cu cacofonia economică a PSD
- Cristian Tudor Popescu: Cum se bagă în faliment o țară într-o seară
Klaus Iohannis: „E păcat că nu se înțelege”
„Astfel de măsuri au clar un impact negativ în economie, pentru că nu au fost pregătite. Dacă apar pe nepusă masă, de azi pe mâine, măsuri cu un impact profund în economie, atunci mulți investitori se vor gândi dacă să continue să dezvolte afaceri în România”, a spus și președintele Klaus Iohannis.
Șeful statului a explicat și care a fost mesajul pe care i l-a transmis premierului Viorica Dăncilă pe acest subiect: „E păcat că nu se înțelege la nivel guvernamental acest lucru. Dacă punem în pericol locurile de muncă suntem pe calea greșită. Să se reia discuțiile și să se vină cu un pachet de măsuri care au un fundament solid și care se pot pune în practică fără a afecta economia românească”.
(Foto presidency.ro)
Guvernul se reuneşte vineri, într-o nouă şedinţă, pe ordinea de zi făcută publică aflându-se mai multe proiecte de hotărâre, însă, conform liderului PSD Liviu Dragnea, ar putea fi adoptată şi OUG privind măsurile fiscale, inclusiv taxa pe lăcomie, deşi actul normativ nu figurează deocamdată pe agenda şedinţei, scrie News.ro.
Şedinţa de Guvern este programată să înceapă la ora 18.30.
Pe ordinea de zi publicată joi seară sunt trecute opt proiecte de hotărâre, nu şi proiectul de OUG privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal - bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene.
ASF anchetează tranzacțiile derulate miercuri pe BVB
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a început o analiză a tranzacțiilor derulate în data de 19 decembrie 2018 pe piața reglementată administrată de BVB cu privire la posibilitatea existenței unor elemente care intră sub incidența abuzului pe piață, prevăzut de Legea nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, a anunțat vineri ASF.
„În situația în care, în urma analizelor efectuate, sunt constatate nerespectări ale prevederilor legale incidente, Autoritatea adoptă măsuri care pot fi făcute publice, în funcție de caracterul acestora. Ori de câte ori rezultatul analizelor efectuate s-a concretizat în măsuri de autoritate, care potrivit caracterului acestora se înscriau în categoria informațiilor publice, acestea au fost aduse la cunoștința publicului”, se arată în comunicatul ASF.
Miercuri, BVB a închis ziua de tranzacţionare cu una dintre cele mai mari scăderi la nivel global, 11,21%, pierzând aproape tot câştigul din acest an. Banca Transilvania, -19,9%, BRD, -16,6%, şi OMV Petrom, -12,97%, au avut printre cele mai mari scăderi.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
E principiul CAUZA-EFECT.
Guvernele pe care le-am avut au fost impotente în a găsi soluții și programe pe termen lung. Ei doar acoperă gauri provocate de deciziile lor...
Băncile sunt societăți comerciale, nu asociații de binefacere. Existența lor se bazează pe profit. La fel ca toate celelalte societăți comerciale.
Ca să faci un credit pe care să-l poți returna, ai nevoie de un minim grad de cultură, de educație. Educație pe care nici un guvern nu a dorit să o implementeze.
Dacă ar fi ceva de reproșat băncilor, ușurința cu care au acordat credite e de condamnat, fara sa-si consilieze clienții.
Ce vreau sa spun, și închei aici, e că companiile românești sau străine își vor muta domiciliu fiscal în alte țări unde nu sunt privite că dușmani
O spun in cunoștință de cauză, e ceea ce urmează să fac chiar eu.
.
Citindu-le, afirmațiile dlui Kurz nu par deloc obraznice. Un sfat bun, pe care -iarăși- îl interpretăm greșit...
OMV, o firmă minusculă care în anul 2004, OMV a devenit liderul de piață în Europa Centrală și de Est prin achiziționarea a 51% din grupul românesc de petrol și gaze naturale Petrom, care a reprezentat cea mai mare achiziție din istoria OMV. În 2017, OMV Petrom, a fost implicată într-un scandal de evaziune fiscală. Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au pregătit un dosar referitor la eventuale fapte de evaziune fiscală și probleme legate de contractul de privatizare în urma căruia OMV a cumpărat Petrom.
Raiffeisen Bank România este o subsidiară a băncii austriece Raiffeisen Zentralbank. Raiffeisen Bank România a rezultat prin fuziunea, încheiată în iunie 2002, a celor două entități deținute de Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG (RZB) în Romania - Raiffeisenbank (România), înființată în 1998 ca subsidiară a Grupului RZB și Banca Agricolă, achiziționată în 2001.
Nu știu dacă românii, ca persoane fizice sau juridice, pot contracta credite de la băncile europene unde dobânzile sunt mai mici decât în România.
In rest nu stiu de ce sa-mi fie mai greata , de un cancelar-lobby-st care afirma, fara nici o fundamentare, ca politica fiscala a altui stat e gresita sau de presa-presi care se isterizeaza din cauza unor banale taxe impuse capitalului . In conditiile in care aproape toata povara fiscala e dusa de angajati , iar in sectoarele vizate profiturile sunt cum nu s-a mai vazut in Europa .
Nu va putea să conceapă că într-o țară europeană chipurile, decizii economice majore se iau pe genunchi de la o zi la alta... (nu mai vorbesc că sunt luate de niste analfabeți penali) aproape că nici eu nu pot să concep chestia asta !