Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz, la București, despre „OUG-ul lăcomiei”: „Nu-mi fac griji pentru firmele austrice, ci pentru România ca mediu de investiții. Lumea e mare, firmele nu sunt legate de o țară”

Klaus Iohannis - Sebastian Kurz

(Foto presidency.ro)

Cancelarul austriac Sebastian Kurz, prezent la București pentru a „preda” României președinția rotativă a UE, a declarat, la Cotroceni, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, că „ordonanța lăcomiei” aflată pe masa Guvernului va afecta România mai mult decât va afecta companiile austriece care au sucursale aici. 

„Eu nu mi-aș face griji pentru companiile austriece, care sunt mari și știu ce să facă. Eu mi-aș face griji pentru România, ca mediu de investiții. Retragerea de investiții înseamnă și pierderea locurilor de muncă, taxe noi înseamnă creșteri de prețuri”, a spus cancelarul Austriei. 

El a sugerat că aceste companii s-ar putea orienta spre zone mai prietenoase cu mediul de afaceri: „Lumea este mare. Sunt firme libere pe piața liberă. Piața lumii e liberă. Firmele mari nu sunt legate de o anumită țară”.

Sebastian Kurz și Viorica Dăncilă, vineri, la Guvern. Foto: Raul Ștef/ Inquam Photos

Cancelarul Austriei le-a recomandat guvernanților români „să se gândească” la măsuri care „nu sună doar bine”, dar care „să nu ducă la situații în care un investitor să-și strângă lucrurile și să plece”, pierzându-se astfel locuri de muncă.

Află și:

Klaus Iohannis: „E păcat că nu se înțelege”

„Astfel de măsuri au clar un impact negativ în economie, pentru că nu au fost pregătite. Dacă apar pe nepusă masă, de azi pe mâine, măsuri cu un impact profund în economie, atunci mulți investitori se vor gândi dacă să continue să dezvolte afaceri în România”, a spus și președintele Klaus Iohannis. 

Șeful statului a explicat și care a fost mesajul pe care i l-a transmis premierului Viorica Dăncilă pe acest subiect: „E păcat că nu se înțelege la nivel guvernamental acest lucru. Dacă punem în pericol locurile de muncă suntem pe calea greșită. Să se reia discuțiile și să se vină cu un pachet de măsuri care au un fundament solid și care se pot pune în practică fără a afecta economia românească”.

(Foto presidency.ro)

Guvernul se reuneşte vineri, într-o nouă şedinţă, pe ordinea de zi făcută publică aflându-se mai multe proiecte de hotărâre, însă, conform liderului PSD Liviu Dragnea, ar putea fi adoptată şi OUG privind măsurile fiscale, inclusiv taxa pe lăcomie, deşi actul normativ nu figurează deocamdată pe agenda şedinţei, scrie News.ro.

Şedinţa de Guvern este programată să înceapă la ora 18.30.

Pe ordinea de zi publicată joi seară sunt trecute opt proiecte de hotărâre, nu şi proiectul de OUG privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal - bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene.

ASF anchetează tranzacțiile derulate miercuri pe BVB

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a început o analiză a tranzacțiilor derulate în data de 19 decembrie 2018 pe piața reglementată administrată de BVB cu privire la posibilitatea existenței unor elemente care intră sub incidența abuzului pe piață, prevăzut de Legea nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, a anunțat vineri ASF.

„În situația în care, în urma analizelor efectuate, sunt constatate nerespectări ale prevederilor legale incidente, Autoritatea adoptă măsuri care pot fi făcute publice, în funcție de caracterul acestora. Ori de câte ori rezultatul analizelor efectuate s-a concretizat în măsuri de autoritate, care potrivit caracterului acestora se înscriau în categoria informațiilor publice, acestea au fost aduse la cunoștința publicului”, se arată în comunicatul ASF.

Miercuri, BVB a închis ziua de tranzacţionare cu una dintre cele mai mari scăderi la nivel global, 11,21%, pierzând aproape tot câştigul din acest an. Banca Transilvania, -19,9%, BRD, -16,6%, şi OMV Petrom, -12,97%, au avut printre cele mai mari scăderi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • MihaiSt check icon
    Nu pleacă nimeni - altfel, in secunda 2 apar altii sa le ia locul.
    • Like 0
    • @ MihaiSt
      Daca e profitabil sa faca asta. Daca legislatia e de rahat nu mai vine nici dracu'.
      • Like 1
    • @ Jonn Jonzz
      Vedeti-va de treaba ! Si cu taxa asta si tot castiga aici mai mult ca in alte parti.
      • Like 0
  • Sa inteleg ca bancile din Romania sunt niste ingerasi care fac totul pentru bunastarea noastra ? Ni se acorda credite cu "doar" 9%, cum tot face reclama zilele astea la televizor o banca al carui nume nu l-am retinut. In schimb, o mare banca imi acorda 0,3% pe an pentru un cont de economii la care primeam in urma cu vreo zece ani, 6%. Nu stiu daca PSD a luat intr-adevar o masura corecta cu aceasta "taxa pe lacomie" dar unde nu ma pricep, nu ma bag. Dar si impresia mea e ca prea ne-au incalecat. Nu cred ca in Occident, aceleasi banci acorda credite cu dobanzi asa de mari. Au gasit o vaca buna de muls la noi si chiar daca vor fi afectati de de noile legi, tot nu le va conveni sa plece. De aceea afirmatia domnului cancelar austriac Sebastian Kurz, mi s-a parut de o foarte mare obraznicie, ca sa nu spun nesimtire. O amenintare pe fata.
    • Like 0
    • @ Vladimir Marton
      Ca si Dragnea, se pare că nu înțelegi mecanismele pieței libere. Prețul este reglat de cerere și ofertă. La fel dobânda. Nici o bancă nu te obligă să iei credit, sa faci un împrumut. Indirect, statul te obligă să accepți o dobândă mare, prin scăderea puterii de cumpărare pe care el, statul, a scazut-o prin introducerea unor noi taxe asupra veniturilor tale sau ale companiilor ce operează în țară.
      E principiul CAUZA-EFECT.
      Guvernele pe care le-am avut au fost impotente în a găsi soluții și programe pe termen lung. Ei doar acoperă gauri provocate de deciziile lor...
      • Like 3
    • @ Dan Cucuet
      Inteleg foarte bine ce e cererea si oferta. Numai ca la noi cererea de credite e in mare parte determinata de saracie. Nu bogatii fac credite ci mai degraba, saracii. Si tocmai de aceea fac credite ; pentru ca sunt saraci. Pe ei ii storc bancile in principal. Si sunt nevoiti sa faca imprumuturi cu dobanzi foarte mari. Deci cerere mare, dobanzi mari. Pe asta o pricepi dumneata ? Deasemenea nu cred ca taxele si impozitele sunt mai mari ca in Occident. Dimpotriva. De asta sunt sigur. Veniturile sunt mai mici. Asta din cauza nivelului scazut al economiei romanesti. Asta intr-adevar se poate reprosa tuturor guvernelor de pana acum.
      • Like 0
    • @ Vladimir Marton
      Exact despre asta vorbim amândoi: cerere mare din rândul celor "săraci". Care au fost aduși aici de proasta guvernare a tuturor guvernelor: taxe mari sau taxe noi care le micșorează veniturile.
      Băncile sunt societăți comerciale, nu asociații de binefacere. Existența lor se bazează pe profit. La fel ca toate celelalte societăți comerciale.
      Ca să faci un credit pe care să-l poți returna, ai nevoie de un minim grad de cultură, de educație. Educație pe care nici un guvern nu a dorit să o implementeze.
      Dacă ar fi ceva de reproșat băncilor, ușurința cu care au acordat credite e de condamnat, fara sa-si consilieze clienții.

      Ce vreau sa spun, și închei aici, e că companiile românești sau străine își vor muta domiciliu fiscal în alte țări unde nu sunt privite că dușmani

      O spun in cunoștință de cauză, e ceea ce urmează să fac chiar eu.
      • Like 1
    • @ Dan Cucuet
      Va urez succes ! In ceea ce priveste bancile, eu ma bazez pe pragmatismul lor si nu cred ca ne vor parasi. Cred ca au mai multe profituri si oportunitati in tarile din fostul bloc socialist, care au intr-adevar nevoie mai mare de banii lor, decat in tarile occidentale cu o economie deja dezvoltata. Acolo au deja sucursalele lor si nu cred ca pot sa mai ocupe un alt segment de piata. Si nu stiu daca le-ar conveni sa se deplaseze prin tarile africane sau sud americane
      .
      • Like 0
    • @ Vladimir Marton
      Paul check icon
      Draga domnule Marton, nu imi faceti impresia unui postac pesedist, nici a unui prost sau prostit de antene. Sustineti insa niste puncte de vedere care dovedesc o viziune distorsionata asupra realitatii unei economii de piata. Bancile nu sunt interseate de creditele oferite populatiei ci de cele oferite firmelor si statului care reprezinta partea cea mai mare din totalul creditelor oferite. Daca statul si economia accepta dobanzi mari, banca nu o sa scada rata dobanzii pentru creditele populatiei, deoarece nu e institutie de binefacere. Atat eu cat si un alt comentator am incercat sa explicam unele mecanisme de baza ce guverneaza comportamentul unei banci intr-o economie de piata in sectiune de comentarii a articolului despre adoptarea OUG de catre guvernul mafiot alde pesede. Va recomand sa cititi acele comentarii.
      • Like 0
    • @ Paul
      Eu vorbesc doar despre ceea ce vad in jur. Nu sunt economist ci inginer si incerc sa fiu cat se poate de pragmatic. Mie personal mi se pare ca bancile la noi castiga in principal din dobanzile pe care le aplica, adica un fel de camatarie. Cum am spus si mai sus, acorda credite cu 7-9% dobanda si-mi pastreaza economiile cu 1% dobanda. Practic imi folosesc banii mei pentru credite si pentru eventualele investitii. Iar dobanzile la noi sunt mult mai mari ca in Occident. Si ati vazut cum arata un contract de credit de la banca ? Sunt texte foarte lungi iar unele clauze sunt scrise la sfarsit cu niste litere atat de mici incat nu le vezi bine nici cu ochelarii (vorbesc in cunostinta de cauza). Aproape nimeni nu le citeste pana la capat ca sa nu zic ca majoritatea nici nu le intelege. Pot fi foate usor inselati. Si nu stiu daca datoria bancilor e doar sa faca bani din creditele acordate. Am lucrat in ultima parte a activitatii mele profesionale la o societate privata, in speta, la Biofarm. Acum sunt pensionar. Asta dupa ce muncisem 30 de ani la IPRS, o alta societate pusa la pamant de PSD. Biofarmul a fost cumparat de un mic patron a unei mici banci de invetitii americane. Dupa cum spuneau unii, gen cutie postala. Si cu toate astea omul s-a comportat ca un adevarat patron, a refacut-o din temelii cu utilaje noi, ce-i drept mai ieftine, aducand-o in standardele impuse de industria farma. Cand si-a terminat misiunea, si-a vandut actiunile, bineinteles cu un profit considerabil, si a plecat in alta parte pentru alte afaceri. Fabrica a fost preluata de SIF-uri si persoane private dar atmosfera nu mai e nici pe departe ca inainte. Insa e o fabrica de toata cinstea. Nu asta ar trebui sa faca si bancile de la noi ? Mai ales ca sunt niste banci foarte puternice.
      • Like 0
    • @ Dan Cucuet
      Delia MC Delia MC check icon
      Băncile nu vor face niciodată acte de binefacere. Fac profit. Omul obișnuit trebuie să știe cât se implică în acest parteneriat să-i fie în avantaj și să nu intre în impas. Dacă acum poți să iei credit și să ai rata cât salariul, nu înseamnă că trebuie să-l și faci. A fost o lege până în 2007 , aveai voie să ai rata de până la o treime din venit. Nu se face credit pentru orice( televizor, tabletă, concediu) ci numai pentru lucruri care nu se pot achiziționa din economii, dar și acelea bine gândite, minim riscante și cu marja de siguranță, după mine doar mașina și casa. Nu din sărăcie face omul credite ci din nechibzuință și naivitate financiară. Am văzut destule cazuri...În ceea ce privește ROBOR, îmi vine să râd. E un indicator de piață și nu o măsură a profitului bancar! E REVOLTĂTOR cum iau decizii - care par populiste dar nici asta nu mai sunt- bazându-se pe lipsa de informare a oamenilor, când sursa e la un click! Sunt aici articole care explică detaliat (Lucian Croitoru dacă nu mă înșel) cum anume aceste măsuri vor SĂRĂCI populația în loc s-o protejeze.
      Citindu-le, afirmațiile dlui Kurz nu par deloc obraznice. Un sfat bun, pe care -iarăși- îl interpretăm greșit...
      • Like 0
    • @ Delia MC
      O singura intrebare (deloc malitioasa). Ce fac aceste banci cu atata profit ? Pentru ca eu personal am impresia ca obtin profituri mai mari decat in tarile lor de origina. Il folosesc doar pentru a face alt profit, si mai mare ? E doar o parere...
      • Like 0
    • @ Dan Cucuet
      Ma faci sa radstatul scade puterea de cumparare prin introducerea unor noi taxe,...HA HA HA, nu stiu eu prea multa economie dar am observat si urmarit o evolutie pe care statul nu a dorit-o. Nu vreau sa credeti ca sunt sustinator al unor aberatii sau al ujnui partid politic. Cu surle si trambite si cu mare tam-tam de la Cotroceni s-a luat masura scaderii TVA la alimente, printre care si painea. Inainte de scaderea TVA pretul unei paini de o anumita calitate era de 3 lei. Dupa micsoarea tva pretul a scazut la 2,50. la cateva luni painea ajungea la acelasi pret. Acum este de 3,5 lei. Daca maria ta ai dreptate te rog sa-mi spui unde este prezenta interventia statului.. Si fara abureli de doi lei ca nu tine..
      • Like 0
    • @ Vladimir Marton
      Paul check icon
      Nu ati citit comentariile pe care vi le-am recomandat... O banca straina face in Romania profit mare relativ la piata romaneasca. In mod absolut, profitul facut in Romania este insa mic. Pentru ca bancile sa vina totusi in Romania si sa aiba firmele romanesti de unde sa ia bani sa isi finanteze productia, le sunt oferite de catre organismele statului cu atributii in domeniu conditii foatre bune prin comparatie cu tari dezvoltate... asta pana cand o sa le dea prin cap mafotilor alde pesedisit sa puna membrii de varf ale batalioanelor de prosti jemcheri din subordine in pozitii din care astia sa controleze aceste organisme.
      • Like 0
    • @ Paul
      Scuze, dar nu stiu la care postari va referiti (altele decat cele adresate mie aici).
      • Like 0
  • Cancelarul Austriei a venit să facă lobby pentru OMV și Raiffeisen Bank de la cel mai înalt nivel.
    OMV, o firmă minusculă care în anul 2004, OMV a devenit liderul de piață în Europa Centrală și de Est prin achiziționarea a 51% din grupul românesc de petrol și gaze naturale Petrom, care a reprezentat cea mai mare achiziție din istoria OMV. În 2017, OMV Petrom, a fost implicată într-un scandal de evaziune fiscală. Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au pregătit un dosar referitor la eventuale fapte de evaziune fiscală și probleme legate de contractul de privatizare în urma căruia OMV a cumpărat Petrom.
    Raiffeisen Bank România este o subsidiară a băncii austriece Raiffeisen Zentralbank. Raiffeisen Bank România a rezultat prin fuziunea, încheiată în iunie 2002, a celor două entități deținute de Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG (RZB) în Romania - Raiffeisenbank (România), înființată în 1998 ca subsidiară a Grupului RZB și Banca Agricolă, achiziționată în 2001.
    Nu știu dacă românii, ca persoane fizice sau juridice, pot contracta credite de la băncile europene unde dobânzile sunt mai mici decât în România.
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Interesante informatii .

      In rest nu stiu de ce sa-mi fie mai greata , de un cancelar-lobby-st care afirma, fara nici o fundamentare, ca politica fiscala a altui stat e gresita sau de presa-presi care se isterizeaza din cauza unor banale taxe impuse capitalului . In conditiile in care aproape toata povara fiscala e dusa de angajati , iar in sectoarele vizate profiturile sunt cum nu s-a mai vazut in Europa .
      • Like 1
  • Cum să reacționeze? Ca să reacționeze, trebuie mai întâi să înteleagă! Și când va înțelege nu va putea să conceapă !
    Nu va putea să conceapă că într-o țară europeană chipurile, decizii economice majore se iau pe genunchi de la o zi la alta... (nu mai vorbesc că sunt luate de niste analfabeți penali) aproape că nici eu nu pot să concep chestia asta !
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult