Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cubism negru ca noaptea

O-ntrebare țara o străbate: cine i-a năimit pe activii pensionari Mossad de la firma Black Cube ca s-o sparie, s-o fâstâcească pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi?

Firma comunică cum că tocmai descoperea corupția în Guvernul României, când DIICOT i-a umflat doi lucrători. Nu cred că mai pot să vândă chestia asta la un preț bun, de vreme ce ministrul Iocciubuc, de la Agricultură, omul care nu dă și nu ia ciubuc, le-a luat fața complet ălora de la Black Cube cu cele 35 de miliarde de euro scoase cu camionul din România.

Și pe ce bază făcea o companie din Tel Aviv investigații asupra guvernului? Pe baza tradiționalelor relații de prietenie româno-israeliene? Autoritățile Israelului tocmai au anunțat că n-au nicio legătură cu acțiunile respectivului Cub Negru. La urma urmei, avem și noi corupții noștri, nu doar faliți, cum cerea Caragiale, ei sunt o avuție națională, pe care vrem s-o exploatăm noi, nu străinii.

Deci, revenim: cine i-a plătit pe Cubiștii Negri?

Păi, mie mi s-ar părea logic și firesc să fie la mijloc un sindicat, un grup de ajutor reciproc. Format din: Sebastian Ghiță, Traian Băsescu, Elena Udrea, Liviu Dragnea, Victor Ponta, Remus Truică și alții, precum și majoritatea Parlamentului României. Toți ar fi trebuit să pună mână de la mână, din puținul fiecăruia, ca să finanțeze telebaubaul din crucea nopții, poate se intimidează dna Kovesi și nu-i mai terorizează pe cei 4 milioane de români evocați ca tovarăși de suferință de către dl Sebastian Ghiță.

Însă logica stă în loc când ne gândim la ce au făcut acești braci și picassoi ai spionajului: spargere de mail-uri, telefoane de amenințare date rudelor, furt de date personale?! Astfel de metode pot fi aplicate unui cetățean civil, unui jurnalist, de pildă, subsemnatul am primit destule telefoane de ora 2 noaptea în perioade interesante ale activității mele, cu speranța că nu-l țin nervii, cedează sau face greșeli.

Dar numai niște amatori tembeli pot să tragă cu astfel de pocnitori în șefa DNA închipuindu-și că nu vor fi săltați într-un timp record.

În locul doamnei Kovesi, m-aș simți chiar jignit: la cât deranj a produs și produce DNA printre hoții cu ștaif din țara asta, de bun-simț mi s-ar părea măcar un atentat.

Așa, Afacerea Cubiștilor arată a faza a doua după încercarea de discreditare a dnei Kovesi tot printr-un fost, dar US Secret Service, nu Mossad, acel Darren White cu capul foarte cubic și el, care avea „serioase îndoieli” peste „serioase îndoieli” și ni le livra gratis.

Ieri, președintele Iohannis a semnat decretul de confirmare în funcție pentru încă 3 ani a doamnei Kovesi. Ghinion.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult