Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum a bătut-o LuLu pe LaLa

Oricât aș detesta creatura portocalie de horror SF ajunsă la Casa Albă, sfidarea aruncată lui Trump de Hollywood în această noapte câștigă detașat la categoria „Cel mai penibil moment din istoria Oscarurilor”.

Dacă încurcătura de hârtii produsă de venerabilul ușor buimac Warren Beatty, care a dus la inutilele discursuri de victorie ale producătorilor lui LaLa Land nu s-ar fi întâmplat, ea trebuia regizată, ca la „Cântarea României”: „Tovarăși, LaLa o fi cea mai bună, dar premiul i-l dăm lui LuLu, pentru că el a fost și bolnav când era mic”.

LuLu, Lumina Lunii (Moonlight,) este un film politically correct mediocru, băltind călduț, fără vreo idee originală, dar cu un actor de culoare la modă. Mahershala Ali. Povestea devenirii, Bildungsromanul, unui tânăr minoritar defavorizat, fără tată, fiu al unei mame drogate, e o adunătură de clișee și mișcări snob-sofisticate ale aparatului de filmat. „Meritul” peliculei constă în faptul că respectivul tânăr e negru și, pe deasupra, și homosexual, ca să fie rețeta bogată. De altfel, întreaga echipă de realizatori și actori a Luminii Lunii este alcătuită exclusiv din african-americans.

Deci, nu s-a întâmplat așa cum declara purtătorul de cuvânt al Casei Albe, „Președintele nu va lua niciun Oscar”, căci Donald Trump a primit Oscarul cel mare peste ochi. (Și încă unul, Oscarul pentru film străin, acordat lui The Salesman [Vânzătorul], pe care nu l-am văzut, dar știm sigur că regizorul, iranian, Asghar Farhadi, a fost pe lista neagră a celor interziși la viză în SUA și a protestat împotriva decretului lui Trump).

Cu prețul unei nedreptăți înfiorătoare. LaLa Land, unul dintre cele mai bune filme nominalizate vreodată la Oscar (14 categorii), „o minunăție, un film clasic încă de la premieră, un favorit irezistibil la Oscar”, cum scriam la premiera în România, a câștigat premiile pentru regie, Damien Chazelle, imagine, Linus Sandgren, cea mai bună actriță, Emma Stone, muzică originală și Melodie originală, Justin Hurwitz, scenografie, David Wasco, și ar fi trebuit să mai ia, după părerea mea, și montajul de imagine și sunet. Chiar dacă a fost pur și simplu deposedat de Oscarul pentru Cel mai bun film, LaLa Land va rămâne în istoria mare a cinemaului, în vreme ce LuLu va avea, poate, un paragraf în istoria politică a Statelor Unite.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult