Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cum a mutat PSD cu „nebunul” Rădulescu prin Codurile penale până când Florin Iordache a devenit brusc „rezonabil”

Deptatul Cătălin Rădulescu

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Apocalipsa „Rădulescu și cei 40 de pesediști” s-a dezumflat la nici o săptămână după ce a inflamat spațiul public: inițiatorii și-au anunțat, rând pe rând, retragerea semnăturilor de pe cele trei proiecte de modificare a Codului penal, până când însuși Cătălin Rădulescu a ajuns astăzi să se desolidarizeze de „proiectul Cătălin Rădulescu”, pe care l-a retras. 

Totul pare o manipulare clasică executată de PSD în scopul de a face Comisia Iordache „rezonabilă”. 

Astfel, în comparație cu cererile „hard” ale PSD-Rădulescu (200.000 de euro prag la abuzul în serviciu, pedepsele de sub 3 ani executate la domiciliu, dezincriminarea acțiunii de folosire abuzivă a funcției în scop sexual, eliminarea dintre faptele de corupție a șpăgii luate pentru altul etc.), amendamentele „soft” ale PSD-Iordache ar trebui să pară dintr-o dată mai puțin nocive. Avem în realitate un singur PSD și multiple strategii de punere în aplicare a „reformei Justiției” așa cum și-o dorește Liviu Dragnea.

Cătălin Rădulescu a anunțat la Digi 24 că nici el nu este de acord cu unele dintre modificările pe care le-a susținut, precum abrogarea articolului care incriminează folosirea abuzivă a funcției în scop sexual. A precizat că acestea ar fi fost elaborate „de niște foști magistrați”. 

„Am hotărât să retrag această iniţiativă legislativă. Sunt anumite chestiuni acolo cu care nici eu nu sunt de acord sau unele trebuie îmbunătăţite, de exemplu folosul sexual nu sunt de acord să fie abrogat. La faptele până la trei ani de zile vreau să adăugăm mai puţin faptele cu violenţă şi recidiviştii”, a spus deputatul, potrivit sursei citate.

Sunt însă modificări pe care vrea să le păstreze și să le susțină mai departe sub formă de amendamente în comisia parlamentară condusă de Florin Iordache: pragul de 200.000 de euro pentru abuzul în serviciu și prevederea potrivit căreia pedeapsa cu închisoarea de până la trei ani se execută de acasă.

Simplul fapt că acestea nu vor deveni realitate ar putea da o impresie de „onorabilitate” majorității parlamentare care lucrează la modificarea legilor justiției.

Un alt beneficiar al proiectelor controversate este UDMR, care, deși a votat alături de PSD și ALDE pentru „reformarea justiției” după voința lui Liviu Dragnea și a lui Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat public că nu va susține aceste inițiativele legislative ale lui Rădulescu&Co. Acest lucru poate trece, în ochii electoratului maghiar, UDMR de partea „dreptății”.

„Sunt enumerate acolo modificări care nu au cum să fie acceptate de către noi, pentru că bulversează de tot Codul Penal şi Codul de Procedură Penală şi sper ca şi PSD-ul să se gândească în acelaşi sens, în sensul că indiferent că au fost propuneri făcute de câteva zeci de parlamentari, dar dacă acelea nu sunt acceptate, atunci nu trebuie susţinute. Noi nu vom susţine”, a spus, la RFI, liderul deputaților UDMR, Attila Korodi. „Când am văzut şi informaţiile cu privire la pragul de 200 de mii de euro, ne-am exprimat foarte ferm poziţia: nu, n-avem cum să susţinem astfel de modificări, pentru că tot ce s-a întâmplat până acum a fost bine, tot ce înseamnă redimensionarea, reaşezarea, reechilibrarea sistemului judiciar, dar când vorbim de Codul de Procedură Penală şi Codul Penal, lucrurile deja trebuie să intre într-un făgaş mult mai lent şi cu abordări mult mai serioase şi cu o perioadă de gândire asupra acestor propuneri mult mai largă”, consideră deputatul UDMR.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Articolul surprinde în mod concis jocul psihologic pe care îl joacă coaliția de guvernământ. Scopul ultimelor propuneri ale lui Radulescu este de a accepta și a ne împăca pe toți că partea de reforma a justiției făcută de Iordache e acceptabila. Pentru o minte lucidă însă nu e acceptabila nici reforma lui Iordache și nici a lui Radulescu. In cazul in care reforma justiției se adoptă putem spune fără teamă de a greși: "The rest is corruption".
  • Like 0
 • Au aparut pe FB foto cu toti 40 de hoti in frunte cu Aladin... :D :D :D
  • Like 0
 • Bayard check icon
  Da, este o diversiune, insa daca vad ca nu este opozitie, o s-o treaca si pe asta :)
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult