Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cum a mutat PSD cu „nebunul” Rădulescu prin Codurile penale până când Florin Iordache a devenit brusc „rezonabil”

Deptatul Cătălin Rădulescu

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Apocalipsa „Rădulescu și cei 40 de pesediști” s-a dezumflat la nici o săptămână după ce a inflamat spațiul public: inițiatorii și-au anunțat, rând pe rând, retragerea semnăturilor de pe cele trei proiecte de modificare a Codului penal, până când însuși Cătălin Rădulescu a ajuns astăzi să se desolidarizeze de „proiectul Cătălin Rădulescu”, pe care l-a retras. 

Totul pare o manipulare clasică executată de PSD în scopul de a face Comisia Iordache „rezonabilă”. 

Astfel, în comparație cu cererile „hard” ale PSD-Rădulescu (200.000 de euro prag la abuzul în serviciu, pedepsele de sub 3 ani executate la domiciliu, dezincriminarea acțiunii de folosire abuzivă a funcției în scop sexual, eliminarea dintre faptele de corupție a șpăgii luate pentru altul etc.), amendamentele „soft” ale PSD-Iordache ar trebui să pară dintr-o dată mai puțin nocive. Avem în realitate un singur PSD și multiple strategii de punere în aplicare a „reformei Justiției” așa cum și-o dorește Liviu Dragnea.

Cătălin Rădulescu a anunțat la Digi 24 că nici el nu este de acord cu unele dintre modificările pe care le-a susținut, precum abrogarea articolului care incriminează folosirea abuzivă a funcției în scop sexual. A precizat că acestea ar fi fost elaborate „de niște foști magistrați”. 

„Am hotărât să retrag această iniţiativă legislativă. Sunt anumite chestiuni acolo cu care nici eu nu sunt de acord sau unele trebuie îmbunătăţite, de exemplu folosul sexual nu sunt de acord să fie abrogat. La faptele până la trei ani de zile vreau să adăugăm mai puţin faptele cu violenţă şi recidiviştii”, a spus deputatul, potrivit sursei citate.

Sunt însă modificări pe care vrea să le păstreze și să le susțină mai departe sub formă de amendamente în comisia parlamentară condusă de Florin Iordache: pragul de 200.000 de euro pentru abuzul în serviciu și prevederea potrivit căreia pedeapsa cu închisoarea de până la trei ani se execută de acasă.

Simplul fapt că acestea nu vor deveni realitate ar putea da o impresie de „onorabilitate” majorității parlamentare care lucrează la modificarea legilor justiției.

Un alt beneficiar al proiectelor controversate este UDMR, care, deși a votat alături de PSD și ALDE pentru „reformarea justiției” după voința lui Liviu Dragnea și a lui Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat public că nu va susține aceste inițiativele legislative ale lui Rădulescu&Co. Acest lucru poate trece, în ochii electoratului maghiar, UDMR de partea „dreptății”.

„Sunt enumerate acolo modificări care nu au cum să fie acceptate de către noi, pentru că bulversează de tot Codul Penal şi Codul de Procedură Penală şi sper ca şi PSD-ul să se gândească în acelaşi sens, în sensul că indiferent că au fost propuneri făcute de câteva zeci de parlamentari, dar dacă acelea nu sunt acceptate, atunci nu trebuie susţinute. Noi nu vom susţine”, a spus, la RFI, liderul deputaților UDMR, Attila Korodi. „Când am văzut şi informaţiile cu privire la pragul de 200 de mii de euro, ne-am exprimat foarte ferm poziţia: nu, n-avem cum să susţinem astfel de modificări, pentru că tot ce s-a întâmplat până acum a fost bine, tot ce înseamnă redimensionarea, reaşezarea, reechilibrarea sistemului judiciar, dar când vorbim de Codul de Procedură Penală şi Codul Penal, lucrurile deja trebuie să intre într-un făgaş mult mai lent şi cu abordări mult mai serioase şi cu o perioadă de gândire asupra acestor propuneri mult mai largă”, consideră deputatul UDMR.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Articolul surprinde în mod concis jocul psihologic pe care îl joacă coaliția de guvernământ. Scopul ultimelor propuneri ale lui Radulescu este de a accepta și a ne împăca pe toți că partea de reforma a justiției făcută de Iordache e acceptabila. Pentru o minte lucidă însă nu e acceptabila nici reforma lui Iordache și nici a lui Radulescu. In cazul in care reforma justiției se adoptă putem spune fără teamă de a greși: "The rest is corruption".
    • Like 0
  • Au aparut pe FB foto cu toti 40 de hoti in frunte cu Aladin... :D :D :D
    • Like 0
  • Bayard check icon
    Da, este o diversiune, insa daca vad ca nu este opozitie, o s-o treaca si pe asta :)
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult