Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum a reacționat un vicepreședinte al PSD după ce a văzut că miniștrii Guvernului Grindeanu și-au retras demisiile

Senatoarea Ecaterina Andronescu, vicepreședinte al Partidului Social Democrat, a comentat în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24, decizia miniștrilor demisionari de a-și retrage demisiile după ce moțiunea de cenzură a trecut. 

„A fost o acțiune inutilă. Potrivit legii, în momentul în care o moțiune trece, Guvernul este demis și are obligația să asigure rezolvarea minimală a problemelor țării. E absolut necesar până la instalarea noului Guvern. Miniștrii care își depuseseră demisia aveau obligația să rămână în funcție (...) Nu am înțeles de ce s-au pripit”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Demisii cu aceeași greșeală gramaticală

Întrebată ce a înțeles din criza politică, senatoarea PSD a răspuns: „Miniștrii din Guvernul Grindeanu au vorbit public și în Comitetul Executiv, vorbind de lipsa de comunicare și de lipsa de coordonare pe care primul ministru are obligația să o asigure. Premierul nu e doar o personalitate în fruntea Guvernului, are obligația să urmărească ce se întâmplă în ministere”, a afirmat aceasta.

După ce moțiunea de cenzură a trecut, 20 din cei 27 de miniștri au depus cereri de revocare a demisiilor, dar purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu, a arătat că articolul 6 al Legii 90 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului precizează că demisiile sunt irevocabile din momentul în care se ia act de ele. 

„În toate cele 20 de documente-tip, cu text identic, este trecut şi numărul de înregistrare a demisiei de la cabinetul primului-ministru. Când cabinetul şi Secretariatul General al Guvernului dau un număr de înregistrare a acestor documente, întreb retoric, s-a luat act de aceste demisii?”, a declarat Petrescu. Ea a remarcat că toate cererile conțineau aceeași greșeală gramaticală. „Demisia subsemnatului a fost o demisie deliberată, fiind o formă de protest. Consider că vacantarea funcției de membru a Guvernului - „al Guvernului, ar fi trebuit să scrie”, a spus Alina Petrescu – intervine doar de la acest moment, prin publicarea moțiunii de cenzură în Monitorul Oficial”.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, va fi difuzată duminică, de la ora 13.05, la postul Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ....o habarnista...cand o întreaba cineva despre numele persoanei ce vs fi propusa ca prim ministru...habar nu are....se repeta circul de când cu sevil...si din nou vor vota ca oie...cu încredere în dragnea...pe abramburica nu o intereseaza decât învatamantul...acolo edte bataia pestelui pentru ea...impreuna cu sclavii si protejatii....costoiu,pricopie....se face - vezi microsoft....ca nici usturoi ni a mancat,nici gura nu îi ...pute.....
    • Like 0
  • check icon
    Să fim serioși, parlamentarii noștri transpiră serios când trebuie să facă o cerere, dar să mai și știe gramatică sau să înțeleagă niște texte sau acțiuni administrativ/organizaționale.
    • Like 2
  • check icon
    Un mare rahat,vârtos amestecat,neaos romånesc! Nu-i bai,noi sã fim sãnãtosi!
    • Like 2


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult