Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Iohannis vs PSD. Un nou premier și un nou Guvern. LIVE BLOG

Consultări Cotroceni

Sursa foto: presidency.ro

Luni, președintele Klaus Iohannis va organiza consultări la Cotroceni pentru desemnarea noului premier. Președintele PSD, Liviu Dragnea, spune că are pe lista scurtă patru nume, dar că va merge în fața șefului statului cu o singură propunere de prim ministru. 

Aceasta urmează să fie decisă de PSD în ședința Comitetului Executiv Național și să răspundă, după spusele lui Dragnea, următoarelor cerințe: cel care va fi propus pentru funcția de premier trebuie „să fie un om corect, responsabil, care să nu fie aventurier, să aibă capacitatea de implementare a programului de guvernare, un om cinstit".

Decizia va fi apoi la președintele Iohannis, care poate să-l accepte sau nu pe omul coaliției aflate la putere. 

Iohannis: „Anticipatele nu trebuie niciodată excluse, dar eu nu-mi doresc o criză profundă”

Întrebat azi la Bruxelles pe cine va desemna premier, președintele a început cu o glumă: „pe cineva dintre politicienii de la București”. Șeful statului a reamintit profilul celui nominalizat: o persoană onestă, fără probleme penale. În plus, președintele îi cere viitorului premier să-l „convingă” că are „capacitatea să conducă Guvernul” și că se bucură de „o majoritate în spate”.

Întrebat de ziariști dacă PSD și ALDE mai au majoritate, Klaus Iohannis a răspuns: „majoritatea se stabilește la vot în Parlament. Vă spun luni (dacă PSD și ALDE au majoritate, n.n.), după consultări. Am chemat pe toată lumea, vreau să cunosc toate opiniile, după care voi desemna o persoană”. (Vedeți mai jos programul consultărilor).

Am putea avea alegeri anticoipate? a fost întrebat președintele. Răspunsul său: „Ele nu trebuie niciodată excluse și asta depinde de votul din Parlament”. Klaus Iohannis a subliniat însă că nu-și dorește „o criză profundă”.

Klaus Iohannis spune că a vorbit cu Sorin Grindeanu la telefon, pentru că a dorit să afle dacă „înțelege să continue până la stabilirea unei noi formule guvernamentale”.

Președintele și miniștrii Guvernului Grindeanu (Sursa foto: presidency.ro)

„Nu voi numi miniștri pentru două zile”

Președintele a avut o reacție și la scandalul demisiilor din Guvern (vedeți mai jos detalii). Klaus Iohannis a descris discuția despre retragerea demisiilor drept „inutilă”. „Un ministru e în funcție până îl eliberezi prin decret sau se instalează un nou guvern. E evident pentru toată lumea că n-o să mă apuc să numesc miniștri pentru 2 zile”.

Președintele a chemat PSD și ALDE împreună la Cotroceni

Luni au loc primele consultări dintre președinte și partidele politice pentru desemnarea premierului. Președintele dă un semnal interesant partidelor politice: a decis să invite PSD și ALDE împreună. Probabil președintele vrea să știe dacă cele două partide mai au majoritate în Parlament, după ce din coaliția majoritară o parte dintre parlamentari s-a dus în gruparea Ponta-Grindeanu. În condițiile în care PSD și ALDE nu mai au majoritate, președintelui îi va fi mai ușor să respingă propunerile lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Amintim că după dezertările din PSD și ALDE, moțiunea de cenzură a trecut doar cu sprijinul grupului minorităților naționale (care are 17 parlamentari). Despre variantele pe care le are la dispoziție Klaus Iohannis și posibilul premier, citiți mai jos analiza lui Cristian Tudor Popescu.

Administrația prezidențială a anunțat programul consultărilor:

  • Ora 15:00 - Partidul Social Democrat (PSD) și Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
  • Ora 16:00 - Partidul Naţional Liberal (PNL);
  • Ora 17:00 – Uniunea Salvaţi România (USR);
  • Ora 17:30 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);
  • Ora 18:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 18:30 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Plus: Pesediștii stabilesc oficial luni dimineață propunerea de premier. Şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD a fost convocată pentru luni, la ora 10.30, liderii social-democraţi urmând să stabilească propunerea de premier pe care i-o vor înainta preşedintelui Klaus Iohannis, în cadrul consultărilor care vor avea loc tot luni, la Palatul Cotroceni, au declarat, pentru News.ro, surse din conducerea PSD.

Victor Ponta: Acum o să încep să vorbesc cu adevărat

Victor Ponta a postat pe pagina de Facebook mai multe fotografii în care Liviu Dragnea apare alături, rând pe rând, de Adrian Năstase, Mircea Geoană, Ponta însuși și Sorin Grindeanu, foști premieri sau lideri ai PSD care au dispărut dn prim plan sau chiar din partid. „Istoria PSD! Sau PSD e istorie?”, a scris Victor Ponta deasupra pozelor. La unul dintre comentarii, în care era întrebat: „Nu ai tăcut?”, Ponta a răspuns: „Nu! Acum o să încep să vorbesc cu adevărat”.

Miniștrii își retrag demisiile

După un scenariu anunțat aseară la RTV de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, rând pe rând, miniștrii din fostul Cabinet Grindeanu își retrag de dimineață demisiile depuse în urmă cu câteva zile. UPDATE: Guvernul anunță că 20 de miniștri din 27 și-au retras demisiile.

Chiar și Sevil Shhaideh a recurs la acest gest. Ea susține, în cererea de retragere a demisiei, că a plecat din Guvern „deliberat, ca formă de protest”, dar că după căderea lui Sorin Grindeanu protestul său s-a încheiat. Miniștrii care și-au retras până acum demisiile sunt, potrivit Hotnews.ro, Sevil Shaiddeh, vicepremier și ministru al Dezvoltării, Mihai Tudose, ministrul economiei, Ana Birchall, ministrul pentru afaceri europene, Andreea Păstârnac, ministrul românilor de pretutindeni, și Toma Petcu (ALDE), ministrul energiei. Câteva ore mai târziu, alte șase cereri de retragere a demisiei au ajuns la Guvern. Noile cereri au venit de la Adriana Petcu, ministrul Apelor și Pădurilor, Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Alexandru Petrescu, ministrul pentru mediul de afaceri și IMM-uri, Marius Dunca, ministrul Tineretului, Pavel Năstase, ministrul Educației, și Mircea Dobre, ministrul Turismului, scrie Digi24.

Solicitarea lui Sevil Shhaideh de retragere a demisiei (Foto: Hotnews)

Amintim că premierul Grindeanu a trimis la Cotroceni doar două demisii dintre toate cele primite de la miniștrii săi - cea alui Sevil Shhaideh și cea a lui Carmen Dan. Până în acest moment însă, președintele Klaus Iohannis nu a emis niciun decret de eliberare din funcție pentru cei doi miniștri, acest gest confirmând promisiunea publică a șefului statului de a nu interveni deloc în conflictul intern din PSD.

  • Plus. Reacția Guvernului: cereri copy-paste cu aceeași greșeală gramaticală. Purtătorul de cuvânt al executivului, Alina Petrescu, a precizat că articolul 6 al Legii 90 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului precizează că demisiile sunt irevocabile din momentul în care se ia act de ele. „În toate cele 20 de documente-tip, cu text identic, este trecut şi numărul de înregistrare a demisiei de la cabinetul primului-ministru. Când cabinetul şi Secretariatul General al Guvernului dau un număr de înregistrare a acestor documente, întreb retoric, s-a luat act de aceste demisii?”, a declarat Petrescu. Ea a precizat că nu se pune problema dacă miniştrii se mai pot întoarce la muncă sau nu deoarece ei şi-au exercitat atribuţiile şi în aceste zile. „În toate aceste zile miniştrii demisionari au venit la muncă. Au fost câţiva care şi-au delegat dreptul de semnătură către un secretar de stat sau către secretarul general din minister, dar în majoritatea lor covârşitoare au venit la muncă”. Alina Petrescu a remarcat că cererile au toate aceeași greșeală gramaticală: „Demisia subsemnatului a fost o demisie deliberată, fiind o formă de protest. Consider că vacantarea funcției de membru a Guvernului - „al Guvernului, ar fi trebuit să scrie”, a spus Alina Petrescu – intervine doar de la acest moment, prin publicarea moțiunii de cenzură în Monitorul Oficial”.

Alina Petrescu, purtător de cuvânt al Guvernului (Foto: gov.ro)

CTP: „Din acel moment se va încheia epoca Nicolae Ceaușescu în PSD”

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu analizează ambele scenarii. „ (Klaus Iohannis, n.n.) Poate accepta candidatul PSD- ALDE. Poate să nu-l accepte şi să ceară altul, ceea ce ar pune în mare dificultate PSD-ALDE şi pe Dragnea. Pentru că dacă îl vor găsi greu pe primul candidat, nu vreau să fiu în pielea lui Dragnea cât de greu îi va fi să găseasca al doilea. Dacă Iohannis alege o altă posibilitate, să spună PSD-ALDE: nu accept să nominalizez un premier din partea dvs, pentru că v-aţi comportat iresponsabil în aceste zile, în raport cu interesul naţional şi cu România, dincolo de luptele de partid şi să numească pe cineva din afara coaliţiei. Acel cineva putând să obţină o nouă majoritate în Parlament pentru că actuala majoritate e la limită. Preşedintele poate identifica o altă posibilă majoritate. Sau e respins de parlament candidatul propus de Iohannis. Mai propune unul. Dacă e respins, intrăm în anticipate. Chiar dacă PSD ar câştiga anticipatele, sigur n-ar mai face 48,5%. Se va întoarce spre acel 35% standard. Din acel moment, s-a încheiat epoca, sa-i spun epoca Nicolae Ceauşescu în PSD”, a afirmat jurnalistul la postul Digi24. Mai multe aici.

  • Aflați mai mult: Cristian Tudor Popescu despre Dragnei, grindeni, ponți și jieni...
  • Plus: Alex Livadaru scrie despre lucrul pe care l-a învățat Klaus Iohannis despre PSD în urma votului de miercuri: „Probabil că cea mai importantă lecție pe care o primește Klaus Iohannis este că dușmanul numărul 1 al PSD este însuși PSD. Așa cum a lăsat să se înțeleagă, își va juca rolul în a desemna un prim-ministru integru, însă nu va forța altă majoritate. Având în vedere programul aberant de guvernare, luptele interne pentru putere, scandalurile din ultimele săptămâni, e de așteptat ca Partidul Social Democrat să continue în același fel.”
  • Plus: Claudiu Pândaru trece în revistă criteriile după care s-au ghidat, în opinia lui, parlamentarii pesediști când au votat la moțiune: Ce lider poate să le dea mai mulți bani. Ce lider poate să le șteargă mai repede problemele cu dosarele și pușcăria. Care dintre lideri poate să le rezolve problemele de mai sus, fără să intre el însuși mai întâi în pușcărie.
  • Plus: Florin Negruțiu este de părere că, indiferent de rezultatul moțiunii, drumul lui Liviu Dragnea se va duce în jos. „Aflați deocamdată în faza de negare, pesediștii își vor da seama mai devreme sau mai târziu că drumul lor alături de Liviu Dragnea le aduce mai multe pierderi decât câștiguri. Și atunci unanimitatea pe care Liviu Dragnea a obținut-o prin frică la ultimul Comitet Executiv se va face țăndări.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Nu știu dacă ați observat, dar și Dragnea și Iohannis erau perfect senini la toate conferințele și în fața ziariștilor. Nu arătau deloc a lideri politici îngrijorați. Am toate motivele să cred că lucrurile au fost aranjate dinainte. Cred că ciondănelile Iohannis-Dragnea/PSD sunt și ele aranjate în culise: bă, tu spui așa, te faci că mă critici; eu reacționez și te iau la mișto...; eu mă supăr că mă iei la mișto și te iau și eu...; ne facem că leul se depreciază... etc.
    • Like 0
  • Mai numiti 'Psd' ca este un partid? Poate un trib de carnivori!! As face un film de 'novelamanelistatragicacomedie' despre hotii din Romania!!
    • Like 0
  • Singura solutie pentru iesirea din criza politica romaneasca este numirea in functie a doamnei CLOTILDE ARMAND ca si Prim-Ministru al Romaniei. ( toata lumea castiga si pe plan intern dar mai ales extern )
    • Like 1
  • Liviu check icon
    Sper Iohannis sa fie destul de intelept si sa nu prelungeasca aceasta criza stupida, sa (re)inceapa jocul de-a respingerea propunerilor PSD-ALDE.
    Pana la urma romanii trebuie sa simta pe pielea lor rezultatul votului sau non-votului. Poate se vor invata minte o data pentru totdeauna.
    • Like 2
    • @ Liviu
      check icon
      Nu este «o criză stupidă», este calculată și în conformitate cu prezentul. Să nu aveți cumva vreo grijnă că Iohannis ar dori o criză reală, ca să aibă călătorii dese și musai de succes peste hotare, trebuie ca totul să fie OK acasă. Așa va fi sau, cum zice inscripția aia din metro, «nu te preocupa, totul va fi bine». Oricine folosește metroul o vede, e acolo de luni de zile.
      • Like 0
  • check icon
    Alina Bica ce cusur ar avea? De nerefuzat... Ah, a fost cumva condamnată? Nașpa...
    • Like 2
    • @
      Eu l-aș pune pe Iliescu! :))))))))
      • Like 0
    • @ Ionut Catalin Dimache
      check icon
      Nașpa și ăsta, are și el dosar acuma. Nici Adrian Năstase nu merge, nu-i așa? Ce băiat bun ar fi fost cu numărarea ouălelor! cu tanti Tamara... ei, câte nu ar avea nenea Năstase să ne spună, să ne facă.
      Dar să nu anticipăm, de multe ori realitatea bate filmul.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult