Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cum am pregătit noi viitoarea recesiune

Lucian Croitoru.

Economiile mari ale Europei încetinesc. Este rezultatul inevitabil al politicilor guvernamentale de după criza din 2008, ghidate de concepții rațional constructiviste. În loc să vadă ce erori au făcut înainte de criza din 2008 prin intervenții, economiștii, politicienii și analiștii constructiviști (îi numesc așa pentru că nu sunt neapărat numai socialiști) au considerat că trebuie să se afunde și mai tare pe calea intervențiilor în economie.

Ceea ce uitaseră anterior a fost tranziția verde sau ecologică și realizarea egalității economice (sau reducerea inegalităților până la aberanta egalitate economică) prin redistribuire. De politicile țintind la reducerea inegalităților economice nu au uitat, de facto, niciodată, dar cum reducerea inegalității economice este nerealizabilă cu politici constructiviste, este mereu convenabil să fixezi ca țintă constructivistă reducerea inegalității economice, mai ales după ce reușești cu mult talent propagandistic, să dai vina pentru vreo criză pe te miri ce libertăți ale pieței neaduse încă sub obrocul stabilit omniscient.

Acum vedem rezultatele. Intervențiile ghidate de cele două mari obiective nerealizabile – decarbonizarea și egalitatea economică – au contribuit decisiv la inflația foarte mare din anii 2021-2022. Războaiele din Ucraina și, mai târziu, Orientul Mijlociu au contribuit și ele, desigur, dar inflația a apărut independent de acestea. Cauza lor profundă au constituit-o politicile orientate de cele două obiective mari – decarbonizarea și egalitatea economică -, obiective ce nu pot fi formulate pentru că ordinii spontane numită societate nu i se pot impune obiective. Or, așa cum am arătat în „Scrisoare către Augustin”, dacă nu există vreun lider sau o regulă adoptată de majoritate care să țintească la eliminarea ordinii spontane, atunci ordinea spontană este mereu covârșitor preponderentă în raport cu ordinea proiectată prin intervenții. Chiar dacă guvernele preiau prin impozite până la 50 la sută din PIB și cheltuie până la 55 la sută din PIB, ordinea proiectată reprezintă doar o mica parte din ordinea socială.

Dacă totuși se încearcă impunerea de obiective- prin aceasta înțelegând proiectarea (a se citi „inventarea”) de reguli care să ducă iluzoriu la atingerea unor obiective ce ar trebui atinse de societate ca și când ea ar fi o persoană morală – atunci ceea ce se poate obține ca rezultat sunt inflația și recesiunea. Prima, adică inflația, a crescut la niveluri înalte în 2021. Acum urmează recesiunea. Semnele că aceasta e aproape au început să apară. În Europa, Germania și Franța, cele mai mari două economii ale Uniunii Europene par să fie deja angajate pe această cale.

Cu toate acestea, planul Draghi, care ar trebui să revitalizeze competitivitatea economiilor UE are aceeași viziune constructivistă: stabilește obiective pentru societate care ar putea fi realizate doar dacă guvernele ar interveni prin investirea multor sute de miliarde de euro în creșterea competitivității, dar nu oricum, ci păstrând aceleași obiective referitoare la decarbonizare și egalitate economică.

Există o singură soluție pentru a rezolva problemele de competitivitate ale Europei: renunțarea la abordările constructiviste și trecerea la politici cu adevărat liberale. Va fi însă foarte greu. Concepția că putem modela societatea după bunul plac și că societatea se comportă ca o ființă morală este larg răspândită și împiedică piața să mobilizeze întreaga cunoaștere disponibilă în societate, cunoaștere care se află, în mod practic, doar în capul fiecăruia. Numai piața liberă poate să o extragă de acolo. Asta nu știu sau nu cred economiștii, politicienii și sociologii care influențează politicile în UE.

Dar pare că există semnele unei treziri referitor la această abordare scientist-constructivistă. Tot mai mulți oameni, care sunt încă în minoritate, au început să arate că nu sunt de acord cu politicile exagerate referitoare la decarbonizare, cu utilizarea abuzivă a criteriilor de gen în defavoarea criteriului competenței, cu viziunile egalitariste etc.

Sunt sigur că, așa cum am arătat în „Scrisoare către Augustin”, cei mai mulți oameni sprijină ordinea spontană a pieței, chiar dacă nu conștientizează. Acest lucru iese mereu la iveală. Dar, câteodată, cu costuri enorme, pe care extraordinara capacitate a ordinii spontane a pieței de a produce bunăstare le fac să pară minore, acești oameni ce susțin ordinea spontană a pieței se lasă pradă unor sentimente întreținute de diverse grupuri; grupuri care fie își văd pierdute privilegiile, fie, dimpotrivă, sunt suficient de abile pentru a prezenta decarbonizarea sau justiția distributivă ca obiective realizabile, pentru a obține privilegii de la guverne.

Am sentimentul că aceia ce s-au lăsat înșelați de vina falsă că au distrus clima atunci când, urmând bunele practici din societate, au încercat să-și facă viața mai bună pentru ei și pentru familiile lor, au început să vadă tristul adevăr: clima nu este atât de mult sub influența lor, dar politicile exagerate referitoare la decarbonizare sunt. La fel fac și cei care s-au lăsat înșelați de ideea că ei, cei care muncesc din greu, în condițiile în care statul ia din munca lor prin impozite poate chiar și jumătate, sunt vinovați pentru inegalitatea economică, adică pentru faptul că unii sunt mai puțin înstăriți.

Acest atac economic reprezentat de intervenții se dă exclusiv asupra celor care doresc să muncească luând decizii libere, adică ghidate doar de reguli generale de bună conduită, pentru a alege ce bunuri sau servicii ar vrea să producă pentru a-și atinge scopurile lor ultime, care, așa cum am învățat de la Mises și Hayek, nu sunt niciodată economice. În acest atac, o componentă psihologică este întotdeauna centrală, și anume instituirea unei vini. Vina este întotdeauna implicită, referitoare la individ, și se definește în legătură cu un obiectiv stabilit pentru societate, care, în mod fals, este presupusă a se comporta ca o persoană morală.

Omul care muncește este vinovat pentru că, străduindu-se să producă bunuri și să ofere servicii pe care alții le cer, generează consecințe care există doar pentru că unii constructiviști au inventat scopuri nerealizabile, de genul celor menționate mai sus. Consecințele în cauză nu trebuie confundate cu aspectele nesatisfăcătoare care apar în mod normal în interacțiunile libere dintre oameni. Aspectele nesatisfăcătoare sunt necesare, dar sunt ameliorabile cu alte tipuri de politici decât cele ghidate de atingerea unor scopuri ce nu ar trebui să existe la nivelul societății. Ele sunt ameliorabile prin politici liberale, care să fie în concordanță cu ordinea spontană. Acest tip de politici liberale lipsește în prezent. Atunci când a fost prezent, acest tip de politici a permis ordinii spontane nu numai să arate imensa ei capacitate de a produce prosperitate, dar să o facă să strălucească pentru toată lumea, chiar dacă nu putem fi economic egali.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ordinea spontană este guvernată de mecanismul cererii și ofertei. Dar în condițiile în care oferta, reflectată de creșterea economică, este artificial gonflată de promovarea ultra-agresivă a consumerismului, nu mai vorbim chiar de spontaneitate. Creșterea economică nu ar trebui să fie un scop în sine, pentru că asta nu duce decât la epuizarea resurselor neregenerabile pe care planeta încă ni le mai oferă.
    Astfel, pare rațională impunerea unor mecanisme de reglaj pentru protejarea mediului. Nu aș numi asta constructivism ci conservatorism. Prosperitatea pentru 8-9 miliarde de oameni (propovăduită de liberalism) nu trebuie realizată cu orice preț (distrugerea planetei), doar dacă ne lăsăm guvernați de principiul "după noi, potopul".
    Sunt statistici clare care arată deteriorarea accelerată a mediului numai și numai din cauza dezvoltării exacerbate a activităților economice. Având în vedere această realitate, mai marii lumii ar trebui să impună mecanismele de protecție în mod gradat, nu abrupt, așa cum sunt trâmbițate de UE. Niciodată tranzițiile “treaptă” nu vor fi bine primite de societate, în comparație cu tranzițiile “rampă”, mai ales dacă acestea din urmă au o înclinare suficient de redusă.
    • Like 0
  • RazvanP check icon
    Posibil să greșesc dar nu rețin vreun articol în care autorul să fi blamat nebunia verde, deși era clară fe ani de zile direcția sinucigașă în care se îndreaptă UE,..
    • Like 1
    • @ RazvanP
      Citez "Omul care muncește este vinovat pentru că, străduindu-se să producă bunuri și să ofere servicii pe care alții le cer, generează consecințe care există doar pentru că unii constructiviști au inventat scopuri nerealizabile, de genul celor menționate mai sus." - sugestia este că consecințele există doar din cauza constructiviștilor.

      Dar există o multitudine consecințe reale și directe (ex: poluare, monopol) ca și cele pe care încă lumea le discută (ex: schimbare climatică), care sunt prezente fără nici un fel de politică (pe o piață complet liberă).

      Este ușor să critici politicile de pe margine și să sugerezi că piață liberă ar rezolva totul natural: personal nu vei fi responsabil de nici un dezastru, va fi vina "pieții libere" dacă lucrurile nu merg. Partea dificilă este să găsești o cale de mijloc între "prea multe politici" și "deloc".
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Mihai check icon
      Politicenii au reușit să păcălească electoratul încă o dată în iunie iar Ursula a reușit să încropească o majoritate de strânsură. Acum se pare că s-a trezit și UE după rezultate alegerilor locale din Germania iar problemele au devenit imposibil de ignorat.
      • Like 0
  • > ... au început să vadă tristul adevăr: clima nu este atât de mult sub influența lor, dar politicile exagerate referitoare la decarbonizare ...

    Ignorarea externalităților (efectelor externe nedorite) de către piața "liberă" este cea care a produs problema climatică actuală, deși nimeni nu a influențat personal și direct clima.

    Este foarte posibil ca politicile curente să nu fie cele mai bune, dar ați putea veni cu soluții alternative decât să sugerați simpla întoarcere la piață liberă care a demonstrat într-o mulțime de cazuri că nu este suficientă (alt exemplu: monopolurile).

    • Like 0
    • @ Mihai Popescu
      Mihai check icon
      Nu există încă soluții pentru o grămadă de domenii și a cheltui bani aiurea pentru a nu obține mai nimic este o prostie care duce la inflație și recesiune după cum scrie în articol. Explicațiile sunt pe partea economică iar pe partea tehnică trebui să vină de la cercetătorii și ingineri. Când o soluție convenabilă va fi disponibilă, aceasta va fi adoptată de piață, un exemplu în acest sens fiind înlocuirea tehnologiei tubului catodic cu cea LCD. Nu cred că aceasta a fost impusă, ci s-a produs natural.
      • Like 0
  • Francisc check icon
    „Constructivist” vorbind, scrisorile dumneavoastă către Augustin sunt scrise degeaba, domnule Croitoru. Folosiți un limbaj „scientist-constructivist” necompetitiv pe o piață plină de analfabeți.

    Dacă vreți să vă faceți înțeles o puteți face uzând de cuvinte mai puțin pretențioase...

    „ Poporănește” spus: zi-o frate pe românește și nu umbla cu cioara vopsită!
    • Like 2
    • @ Francisc
      gasesti limbaj ,,poporal,, la emisiuni gen ,,schimb de mame,, sau lectii de viata. Economia este o stiinta.
      • Like 3
    • @ Francisc
      Mihai check icon
      Da, parcă sunt scrise pentru o comisie doctorală deși de educație au nevoie masele.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult