Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cum amanetăm o țară. Și ce nu funcționează în programul Guvernului

Grindeanu - Dragnea

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

În general, una dintre greșelile majore pe care le comit cei care eșuează în lumea companiilor este că mistuiesc prea devreme o avere viitoare. Cu alte cuvinte, anticipezi că vei avea în cinci ani venituri de 1.000.000 de lei și cheltuiești azi ca și cum i-ai avea deja. Angajezi mulți oameni, fără să discerni neapărat ce valoare produce fiecare și pentru cine, le crești salariile, investești ca nebunul, salvezi lumea, rămâi în istorie. „Facem România o țară normală”, ca să îl citez pe Sorin Grindeanu, noul premier al României. O țară normală nu poate cheltui azi cu nemiluita, sperând că viitorul va corespunde unor calcule de politicieni.

Nu că o țară ar putea fi nepărat condusă precum o companie, nici pe departe. O țară e un teritoriu mult mai puțin omogen. Iar un guvern are de rezolvat probleme pe care nimeni altcineva nu vrea (sau nu poate) să le rezolve. Cum ar fi sărăcia, educația și sănătatea. Ceea ce nu înseamnă că legile bunului simț încetează la poarta Guvernului, totuși.

Iată câteva puncte în care ceea ce se întâmplă contrazice, pur și simplu, bunul simț:

  • Creșterea economică. E în jur de 5% în 2016. Cu 2 puncte peste ceea ce poate economia, de fapt. Diferența e bazată pe consum, care a crescut exagerat datorită scăderii taxelor. Pe termen lung, nu ține. În doua parte a lui 2016, ritmul de creștere scăzuse deja, la 4,6%. Programul economic al lui Liviu Dragnea e integral bazat pe 5,5% creștere pentru urmatorii 4 ani. Nimeni, în afară de el, nu prevede vreo astfel de creștere.
  • Cheltuielile. Ceva nu funcționează. Chiar cu o creștere de 5% în 2017, adică la un produs intern brut de 815 miliarde lei, doar eliminarea celor 102 taxe, aplicarea Codului Fiscal și eliminarea impozitului pe pensii înseamnă un impact de 1,2% din PIB. Fără a lua în calcul toate promisiunile de creșteri de salarii, eliminare de impozite, cheltuieli publice. În tot programul de guvernare există doar promisiuni de taxe tăiate, salarii crescute și investiții amețitoare și niciun calcul despre cum anume e posibil așa ceva.
  • Salarii. Programul lui Liviu Dragnea vorbește despre cum, în câțiva ani, doar salariile publice vor fi 9,5% din PIB. E un soi de sentiment de mândrie în declarațiile legate de asta. Nu înțeleg de ce. Sunt aproximativ 1,4 milioane de angajați plătiți din bani publici, 60% din buget se duce pe salariile lor (și pe pensii) și ei câștigă cu 54% mai mult decât media din sectorul privat. În tot programul de guvernare nu există niciun cuvânt despre cât de eficient e tot acest sistem și câtă valoare produce. Dar știm că avem una dintre cele mai stufoase și ineficiente birocrații din Europa. Și știm că ne va costa chiar mai mult decât azi. De ce? Ceea ce ne duce la următorul punct:
  • Pensiile. Avem cel mai mare deficit din istorie. Undeva pe la 5 miliarde de euro vin direct din bugetul de stat ca să susțină această gaură. Iar programul de guvernare spune, simplu, că să elimină impozitul pe multe pensii și că acestea cresc. Stăm pe o bombă cu ceas. Contează? Nu neapărat. Proaspătul ministru Lia Olguța Vasilescu n-a clipit când a zis că se grăbește cu ordonanțele de creștere a pensiilor și salariilor.
  • Investițiile. Prețul pentru aceast sistem ineficient și pentru creșterea pensiilor e scăderea investițiilor. România e la un record negativ de investiții publice. Motiv pentru care creșterea economică nu e sustenabilă. Dar Guvernul lui Liviu Dragnea promite investiții cât cuprinde. Matematic vorbind, e imposibil.
  • Impozite pe venit. E un punct interesant în documentul cu care ministrul Finanțelor s-a prezentat în Parlament: eliminarea impozitului pentru toate veniturile sub 2.000 de lei. Mai mult de o treime din populația acestei țări nu va mai plăti impozit. Nici IT-iștii cu studii medii nu o vor mai face. Nici unele firme, nici mulți alții. Cum finanțezi milioane de creșteri de salarii și pensii, dacă dinamitezi veniturile? Iată o dilemă. 

Îți recomandăm

  • Ce nu funcționează. Avem cele mai mici încasări bugetare ca procent din PIB din Europa, puțin peste 27%. Și ele sunt în scădere. În consecință și cheltuim foarte puțin. E adevărat că salariile și pensiile trebuie să crească. Dar în structura aceasta, cu numărul acesta de angajați, cu salariile respective, cu pensiile crescute, cu încasările respective la buget, cu deficitul de 3%, cu dezordinea din sistemul public, programul economic al acestui Guvern stă cu greu în picioare la capitolul sens economic.

În concluzie. Finanțele acestei țări se sprijină, de fapt, pe patru piloni: impozitele de la companii, de la oameni, contribuții sociale și impozitul pe consum (adică TVA). Am vorbit de ultimele trei care, în mare, vor scădea. Dar nu există niciun cuvânt în programul guvernului despre primul. Cu excepția a două declarații: că firmele vor plăti profit acolo unde îl realizează și că e eliminată plafonarea contribuțiilor sociale. Probabil că Guvernul PSD a calculat că va cheltui azi ceea ce ar urma să producă țara în viitor, cu speranța că acele companii care merg și oameni care câștigă vor achita nota de plată. Ca în orice țară normală. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am impresia ca Dragnea a făcut un calcul invers, a calculat că ne putem permite un deficit de 3,5% fără să ajungem în situaţia Greciei şi fără să supere UE, adică dacă Greciei i sa permis nouă de ce nu ni s-ar permite ? Acest surplus de bani rezultaţi din creşterea planificată a deficitului la 3,5% până la sfârşitul lui 2017 şi 4% până la sfârşitul lui 2018 , este un surplus folosit de Dragnea în scop populist, adică reduceri de taxe creşteri salariale şi de pensii, şi ajutoare sociale - dar binenţeles , fără nici o investiţie. Cine să-i ceară să investească ? privaţii ? privaţii se împrumută de la bănci şi se descurcă pe cont propriu. Credţi că Dragnea o să aloce mai mulţi bani pentru agricultură şi pentru promovarea produselor româneşti în hipermarketuri ? - nu , asta e treaba hipermarketurilor, dacă nu au 50% produse agro româneşti la raft trebuie să mai scoată bani din buzunar şi să plătească producătorii români ca să producă mai mult şi astfel să fie şi hipermarketurile în legalitate.
    • Like 0
  • Am mai spus-o si repet: tot ce vedem in aceste zile cu bani aruncati populatiei de la balcon este perdeaua de fum in spatele careia marii nostri penali incep modificarea legilor ca sa se faca scapati. Astia nu vor sa mai faca puscarie ca Nastase sau Voiculescu si sa ramana cu banii. Nu vor nici sa trebuiasca sa fuga din tara ca sa se bucure de bani dupa modelul Ghita. In tupeul lor astia vor sa ramana aici, imuni, sa se bucure de averi sub ochii nostri, ai celor care au votat sau nu, cu sau impotriva lor.
    Cheltuieli nesustenabile si un guvern format din persoane atacabile pe aproape orice tema serioasa dau de lucru presei si publicului de pe social media in timp ce se desfasoara asaltul impotriva justitiei si statului de drept. Au prins cel mai favorabil context international cu Europa slabita si SUA pornita pe o politica de neglijare a partenerilor NATO anuntata de Trump. Vor obtine, cel mai probabil, o derogare de la UE pentru depasirea cotei de 3% de deficit in contextul in care cel mai probabil si alte tari vor dori acelasi regim pentru linistitea popoarelor din tarile unde urmeaza alegeri. Daca Trump se imprieteneste cu Putin si inchide baza de la Deveselu SUA isi pierde interesul pentru statul de drept de la noi si nu va mai face presiuni pentru continuarea luptei cu coruptia. Vocea ambasadorului britanic nu se va mai auzi pe subiectul justitie, ei au probleme cu Brexit. Prin urmare, avertizarile dure de care au avut parte in 2012 cand incepusera de asemenea atacul impotriva statului de drept vor lipsi de data aceasta. Si vor exploata la maximum acest lucru.
    Iar la proteste in sprijinirea statului de drept cine sa iasa? Administratia care primeste luna viitoare 20%? Artistii care primesc 50%? Studentii care primesc 100% marirea bursei? Pensionarii scutiti de CASS si impozit pe pensie? Cei care vand proprietati sub 100.000 de Euro care vor fi scutiti de impozitul de 2%? Cei care vad ca din factura de curent dispare taxa Radio-TV?
    Pe cand vine scadenta acestor cresteri de venituri fara acoperire economica legile vor fi fost modificate si autorii acestei aventuri economice vor fi la adapost in vilele si conacele lor si nimeni nu le va mai putea periclita bunastarea. Aceasta a fost adevarata miza a acestor alegeri.
    Singura lor problema ar putea veni de la proteste de masa impotriva atacului la statul de drept. Dar cine sa mai iasa acum in strada dupa mituirea nationala? Ramane presedintele si o mana de oameni. Si de acestia nu le pasa. Cu majoritatea pe care o au in parlament, cu sprijinul tacit al Curtii Constitutionale (vezi legea cu cele 102 taxe) si cu sprijinul activ al Avocatului Poporului, cu toata opozitia presedintelui prin intoarceri in parlament si sesizarea Curtii Constitutionale, penalii isi vor rezolva problemele in cateva luni. Cam pana la Paste.
    • Like 0
  • Totul este sustenabil , cu o conditie : toti bani pe care toate marile companiile din Romania le colecteaza din tara noastra sa se intoarca tot in tara noastra prin impozite, taxe , revedente nepreferentiale. Imi poate spune si mie cineva unde se duce profitul lui Kaufland,Petrom, Carrefour si multe altele???????. In tara de origine si dupa aceia noi ne imprumutam de la ei chiar din bani nostri.Misto nu?.Este exact cum este si cu bani europeni. Romania plateste anual la tanti europa spre ex. 1 miliard de lei si primeste inapoi 8 milioane - restul de 2 milioane sint taxa de "protectie" - daca ii primeste si te mai si penalizeaza la urma din diverse motive . De 2 ori misto, nu ????. Tot fratii nostri de la vest ne iau resursele de materii prime , le prelucreaza tot la noi pe bani putini si ni le vind tot noua la cursul euro , pe care tot ei il manipuleaza cum vor ei. De 3 ori misto, nu ????. Saraca europa trebuie sa traiasca si ea . Calculul este simplu. 50 de ani a papat estul dar ne mai raminea si nou ceva , 50 de ani o sa ne pape vestul dar nu ne mai ramine nimic de la ei. De 4 ori misto, nu ????. Si exemplele pot continua la nesfirsit. Saraci refugiati primiti in vest trabuiesc si ei hraniti , nu ?. Dar nu cu bani vestului ci cu bani romanilor , bulgarilor si alti din est. De 4 ori misto , nu ???. Ca vorba aceia vestul are treaba prin Egipt , Siria, Irak , Iran .......Repede am uitat iar alti nu stiu cit de mult "bine " a facut vestul in ultimile 2 secole.Bravo lor si o spun cu durere dar si cu multa sinceritate au stiut si stiu incontinuare sa traga pentru binele popoarelor lor. Noi am avut grija sa ne omorim sau sa ne alungam pe cei care ne-au condus si au dorit binele si prosperitatea acestei tari. Blestemul prostului cu gura mare dar obedient cind la est cind la vest , dar niciodata obedient fata de propriul popor. Bani altora au alta culoare si alt miros, nu ? De n ori misto , nu ?.
    • Like 0
    • @ Radu S Zamfir
      Radule, si unde vrei sa mearga profitul unei companii? La tine in buzunar ca sa il administrezi tu? Salariul, daca il ai, unde il lasi? La statul roman sau il iei la tine acasa si il administrezi cum te duce capul? Ce ii revine statului roman din profit e doar impozitul, restul decide compania ce face cu el. Un business e un lucru complex ce necesita investitii, inteligenta si munca. Dar nu intelegi tu din astea, te roade grija de banii chiaburilor.

      Cat despre exportil de materii prime, se intampla pentru ca suntem puturosi. De ce nu le prelucram noi? Motivele sunt mai sus: lipsa de initiativa si lene mare. Exact contrar unui antreprenor. Fara multinationale s-ar duce de rapa bugetul, cu pensii, ajutoare sociale, TOT, ca doar nu o sa aduca Dragnea bani de acasa sa te tina fericit.

      Economia ar trebui sa fie materie obligatorie din gradinita.
      • Like 0
  • Desteapta fata! O caut acum pe FB sa dau follow
    • Like 0
  • DanM check icon
    Andreea, mai scrie-ne, ca le scrii bine!
    • Like 0
  • Totul este sustenabil , cu o conditie : toti bani pe care toate marile companiile din Romania le colecteaza din tara noastra sa se intoarca tot in tara noastra prin impozite, taxe , revedente nepreferentiale. Imi poate spune si mie cineva unde se duce profitul lui Kaufland,Petrom, Carrefour si multe altele???????. In tara de origine si dupa aceia noi ne imprumutam de la ei chiar din bani nostri.Misto nu?.Este exact cum este si cu bani europeni. Romania plateste anual la tanti europa spre ex. 1 miliard de lei si primeste inapoi 8 milioane - restul de 2 milioane sint taxa de "protectie" - daca ii primeste si te mai si penalizeaza la urma din diverse motive . De 2 ori misto, nu ????. Tot fratii nostri de la vest ne iau resursele de materii prime , le prelucreaza tot la noi pe bani putini si ni le vind tot noua la cursul euro , pe care tot ei il manipuleaza cum vor ei. De 3 ori misto, nu ????. Saraca europa trebuie sa traiasca si ea . Calculul este simplu. 50 de ani a papat estul dar ne mai raminea si nou ceva , 50 de ani o sa ne pape vestul dar nu ne mai ramine nimic de la ei. De 4 ori misto, nu ????. Si exemplele pot continua la nesfirsit. Saraci refugiati primiti in vest trabuiesc si ei hraniti , nu ?. Dar nu cu bani vestului ci cu bani romanilor , bulgarilor si alti din est. De 4 ori misto , nu ???. Ca vorba aceia vestul are treaba prin Egipt , Siria, Irak , Iran .......Repede am uitat iar alti nu stiu cit de mult "bine " a facut vestul in ultimile 2 secole.Bravo lor si o spun cu durere dar si cu multa sinceritate au stiut si stiu incontinuare sa traga pentru binele popoarelor lor. Noi am avut grija sa ne omorim sau sa ne alungam pe cei care ne-au condus si au dorit binele si prosperitatea acestei tari. Blestemul prostului cu gura mare dar obedient cind la est cind la vest , dar niciodata obedient fata de propriul popor. Bani altora au alta culoare si alt miros, nu ? De n ori misto , nu ?.
    • Like 0
    • @ Radu S Zamfir
      DanM check icon
      Dupa o scurta informare, luam mai mult decit contribuim la UE. Ue da, dar nu-ti baga si-n traista! Si-n plus, cei care au manarit proiectele au ajuns la zuhaus! Iar unele dintre hulitele multinationale din RO fac si cercetare dezvoltare (Continental, Porsche, Siemens etc ) cat n-au prea facut firmele romanesti sau institutele de cercetare rupte de realitatile pietii. Frustrarea vine si din necunoastere... Ati dori ca strainii sa ne apere interesele? Stiti, teoria conspiratiei este seducatoare, da raspuns la orice. (evreii, media controlata, nemtii, rusii etc. sunt de vina! veti spune). Ei bine, s-a dovedit de atitatea ori ca cea mai importanta legitate este "forta mai mare invinge forta mai mica"). Se vede treaba ca Trump a cistigat desi 85-90% din media (evreiasca?), influencer-ii americani, vedetele si establishment-ul american a fost impotriva dar votantii (si ceva dezimformari) au inclinat balanta. Eu zic sa nu mai dam vina pe vecinii de bloc pentru propriile nereusite....
      • Like 0
    • @ Radu S Zamfir
      DanM check icon
      Ce face o companie cu profitul dupa impozitare este absolut treaba ei!. Ca si cum v-as intreba eu de ce plecati in strainatate in concediu cu banii din salariul dvs!. Daca exporta profitul in Austria, prin pretul de transfer, face o mare greseala (nu-l face, acolo taxele sunt mai mari de 16% cota unica!). Daca il transfera in Panama, este vina ANAF-ului. Asa ca nu mai plangeti corporatiile, puneti ghioaga pe stat, pentru ca prevederi in lege exista. Cum spunea un clasic (inca) in viata (si am fost pentru prima data de acord cu el): "Intariti-va statul, domnilor"!
      • Like 0
    • @ Radu S Zamfir
      check icon
      Atențiune: PRODUS TOXIC!
      Iată un alt exemplu de laurențiu, constantin, titi, vasile sau cum și-or mai spune: citiți cu atenție și în primă lectură spuneți câte greșeli găsiți în mesajul indignat al indignatului acesta!
      Garantez că nu reușiți un răspuns corect!

      În rest, nimic nou: aceeași încercare de denaturare a discuției, de diluare a subiectului și de dezinformare!
      • Like 0
  • OK, analiza este corecta dar nu si completa. As putea afirma ca intreg programul de pomeni pesediste este sustenabil.....cu o singura conditie: imprumuturi masive pe termen lung, astfel incat, in urmatorii 4-8 ani sa nu existe o presiune insuportabila a serviciului datoriei externe. De ce 4-8 ani? Pai, sincer, cred ca atat isi propun sa jupoaie si, dupa, potopul.... Se stie faptul ca, in prezent, gradul de indatorare al tarii nu este unul care sa "impiedice" obtinerea unor noi imprumuturi (emiterea de obligatiuni etc.) chiar la dobanzi rezonabile astfel incat un guvern cinic at putea conduce un popor idiot pe muchia prapastiei cu fanfara in frunte si cu zambetul pe buze. Pe de alta parte articolul doar mentioneaza imensul deficit al fondukui de pensii care este, cum corect se spune, acoperit de la buget. Da, dar bugetul are si el un deficit acoperit din imprumuturi iar deficitul fondului de pensii este unul cronic si cu perspective (certitudini) de amplificare, aducand Romania in postura Greciei (in cativa ani, desigur). Ei bine, intrebarile pe care oricine ar trebui sa i le edreseze lui Dragnea sunt:1) care este datoria publica la data de 01.01.2017 si cum va evolua in urmatorii 4 ani? 2) cand sistemul de pensii va intra in colaps? (se va intampla in cativa ani, este un calcul statistic bazat pe durata medie de viata, cuantumul pensiilor in plata, numarul persoanelor ocupate pe categrii de varsata etc.). Cine va face pasul inainte si va pune intrebarilem neacceptand raspunsuri evazive?
    • Like 2
  • Cri check icon
    Cred ca cei care au "amanetat" tara au fost guvernantii din regimul Boc-Basescu, care au imprumutat 20 miliarde de euro de la FMI fara ca acest lucru sa se regaseasca in prosperitatea natiunii.
    Ratele si dobanzile pentru returnarea acestui imprumut s-au regasit cu varf si indesat in spolierea bugetului national, insa au permis, "compensator", cresterea averii bancilor.
    Dar populatia si investitiile publice nu au beneficiat cu nimic.
    Pentrua a vorbi despre "ce nu functioneaza in programul Guvernului", dupa cum se exprima distinsa doamna Andreea Roșca, ar trebui ca guvernul sa inceapa sa functioneze; insa noii guvernanti se afla abia la a 2-a zi de guvernare; ca atare mi se pare dificil de apreciat ca "ceva" nu merge, cand acel "ceva" inca nu a inceput sa functioneze la toti parametrii.
    Cred ca doar dupa cateva luni de guvernare vom vedea daca asertiunile D-nei Andreea Roșca sunt justificate.
    In incheiere, mi-as permite sa subliniez ca o alta decizie a fostului regim Basescu, la fel de nociva precum imprumutul de la FMI, a fost si acceptarea unui deficit bugetar de maxim de 3%.
    Tarile UE in frunte cu Germania, care ne-au impus acest lucru, si-au realizat prosperitatea post-belica lucrand cu deficite bugetare mari, de peste 60%. Chiar si astazi, tara cea mai puternica si mai prospera din lume, SUA, lucreaza cu un deficit bugetar care oscileaza in jurul a 100%.
    Constrangerea Romaniei la un deficit de max 3% este menita sa blocheze dezvoltarea accelerata a economiei noastre.
    State precum Cehia, Ungaria sau Polonia, si-au negociat cu UE "la sange" propriile interese nationale, iar astazi putem constata ca aceste natiuni nu doar ca sunt mult mai dezvoltate decat Romania, ci sunt si mult mai respectate de catre "maharii" de la Bruxelles.
    Constrangerea tarii noastre la un deficit de max 3% constituie una dintre cauzele majore de mentinere a decalajului economic urias dintre Romania si natiunile prospere ale Europei.
    Sunt curios daca va exista vreun guvern roman care sa re-negocieze cu curaj acceptarea de catre Bruxelles a unui deficit bugetar mai mare, care sa ne permita o dezvoltare economica reala si eficienta.
    NB. Grecia nu a fost falimentata de uriasul sau deficit bugetar, ci de proprii ei lideri politici incompetenti si corupti, aflati in complicitate cu bancile.
    Iar odata ce au fost slabiti economic, elenii vor putea fi mai usor de eliminat din pozitia fruntasa pe care inca o detin in turismul european.


    • Like 0
    • @ Cri
      Deficit bugetar de 60%? Nici Grecia in perioada crizei la maxima amplitudine n a trecut de 11% din ce mi amintesc. Nu stiti ce scrieti, cum sa aiba o tare deficit de 60%? Poate datorie publica... Nu mai luati lectii de economie de la domnii badea/gadea/ciuvica, dansii sunt la nivelul adunarii cu betisoare de chibrituri.
      • Like 4
    • @ Bogdan Melinte
      Uniifumeaza doar A3. Saracii nu realizeaza ca ei reprezinta interesele sefului lor si al altora ca ei. Eu ii inteleg pe cei care lucreaza la stat si vad in PSD salvarea pe termen scurt, ca pe termen lung nu are cum sa fie, nu daca nu se refermeaza si Dragnea nu e solutia. E acelasi om care dupa condamnarea spunea ca vrea sa faca un pas inapoi dupa alegeri.
      • Like 2
    • @ Bogdan Melinte
      Cri check icon
      Imi pare rau sa va contrazic, dar datele enuntate de mine le puteti gasi in revistele economice de specialitate sau pe Net. Cel mai usor de accesat sunt ( pe Net ) datele despre economia SUA.
      De aici am "luat lectii", ca sa va citez.
      Sunt un pic mirat de reactia Dvs, pentru ca eu "nu am descoperit apa calda", ci am scris despre mecanisme economice universal folosite si cvasi-cunoscute de cei care sunt interesati de problemele economice.
      Cat despre aluzia Dvs despre A3, va pot spune ca eu, daca nu-mi place un post TV, folosesc telecomanda; insa nu mi-as permite niciodata sa ironizez un om pe care nu-l cunosc, doar pentru ca el are preferinte in mass-media diferite de ale mele.
      Toleranta si respectul pentru cei care au o alta opinie sunt din pacate valori dispretuite in societatea romaneasca.
      Va doresc o seara frumoasa.


      • Like 0
    • @ Cri
      Datele inaintate de dumneavoastra sunt eronate. Nu va mai ascundeti dupa deget. Deficitul bugetar nu este totuna cu datoria publica raportata la gdp, in ideea de manipula(plecand de la premisa ca nu sunteti un nestiutor in ale macroeconomiei), ati umflat niste cifre si v ati jucat inlocuind deficitul cu datoria in speranta ca nu si va da nimeni seama. Orice economist serios combate cresterile salariale bazate pe deficit crescut si acoperit prin indatorarea generatiilor viitoare sacrificate fara vina de niste borfasi ce arunca perdele de fum pentru a schimba Codul penal si a evita puscaria.
      • Like 3
    • @ Cri
      *
      • Like 0
    • @ Cri
      DanM check icon
      Sa vezi ce o sa amaneteze Dragnea aceasta tara! Cine o sa acopere aceste deficite? Daca va lua de la cei cu venituri mari taxe, acestia, fiind mai informati si sofisticati vor gasi metode sa se sustraga legal. Vorba lui Warren Buffet, " secretara mea plateste mai multe impozite fata de cite impozite platesc eu!" Si-n plus, ii mai si scoate la vot pe cei cu venituri mai mari care nu s-au prezentat la vot! Totul pina la bani!
      • Like 0
    • @ Bogdan Melinte
      DanM check icon
      Domnul a gresit situ-l, cred ca dorea sa scrie pe forumul de la A3.
      • Like 0
    • @ Cri
      DanM check icon
      Datele pe care le-ati pomenit nu corespund realitatii. Recomand articolele (cartile) viceguvernatorului BNR Lucian Croitoru; analize subtile, obiective (pe dlui nu l-a trimis partidul acolo), totodata (mai) lamuritoare. Inteleg ca oamenii pot avea convingeri mai la stanga sau mai la dreapta (redistribuim mai mult/redistribuim mai putin), dar nu este scuzabil "inghitirea" nemestecata a manipularilor unor semidocti! . Cu respect.
      • Like 1
    • @ Cri
      DanM check icon
      Ma astept ca Dragnea sa "repare stricaciunile" comise de Basescu, sa restituie imprumuturile... ca doar masurile economice guvernamentale trebuie sa fie anticiclice: in criza (2008-2013) te imprumuti, pornesti economia prin injectii in investitii si bani ieftini, in boom (ca acum) restitui creditele, iei masuri care sa opreasca 'supraincalzirea' (sa vezi ce deficite comerciale, ce de masini noi, credite se fac (se vor face)). Asa ca as fi mai tolerant cu cei care se imprumuta in criza si mai critic cu cei care doresc 8% deficit bugetar cand sunt bani in economie si economia merge singura, (in ciuda masurilor (sau fara ajutorul) guvernantilor )
      • Like 0
  • Mie programul ăsta de guvernare mi se pare un soi de joc piramidal de tip Caritas, dacă vă mai amintiți înșelătoria aia de prin anii '90 ...
    • Like 4
  • golan check icon
    Pai pe PSD-isti si pe actualul guvern nu-i intereseaza cum se va acoperi datoria suplimentara ce se va acumula. Nu-i intereseaza daca se face crestere prin consum pe termen scurt, care incurajeaza importurile, nu productia locala, pentru ca ei au nevoie doar de capitalul de imagine. Intr-adevar, o tara nu este o companie, nu o poti trata ca atare, efectul psihologic are si el importanta sa.

    Calculul lor are la baza si o componenta matematica (gresita). Avem o economie de consum, daca ei maresc veniturile mici, pentru infuzia de capital de imagine, atunci sunt pusi in situatia de a compara 16% impozit pe venit cu 20% din tva si sa vada pe care venit din taxe se pot baza mai bine. Cum economia neagra si evaziunea fiscala au tot fost reduse in ultimii ani, ei se bazeaza ca vor incasa mai bine din TVA, daca este incurajat consumul. Si cu atat mai mult cei cu venituri mici cheltuie banii la super-market, unde se platesc taxele acestea. Nu au alternative, pentru ca nu pot cheltui din bugetele locale mai mult, nu pot face investitii mai substantiale fara sa ajunga toti la inchisoare, nu au efectiv experienta necesara pentru a produce efecte pozitive in economie asa, deci au nevoie de alte masuri. Dar este o arma cu 2 taisuri, ne vor duce exact in situatia din 2008-2009 cand populatia va cheltui bani aiurea, se vor imprumuta iresponsabil. Cat poate fi mentinut acest ritm? Experienta de atunci ne-a aratat cam 3-4 ani, acum au trecut deja 2 ani de consum ridicat, suntem pe muchie de cutit si ei tocmai vor sa impinga tara dincolo de prapastie.

    In cel mai optimist caz, nu se intra in recesiune, continua cresterea la un nivel care poate suporta deficiturile ridicate. In 2-3 ani populatia nu va mai putea consuma in acelasi ritm, ce vor face atunci daca privatii nu au mai multi angajati care castiga semnificativ mai bine? Cum vom intretine atunci deficitul? Pai nu este problema lor, este problema celor care vor fi la guvernare atunci... asta este jocul nebun pe care il joaca tampitii.
    • Like 2


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult