Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum dezarmezi un trol de net? Răspunsul unui profesor de comunicare publică

George Simion - Diana Sosoaca - live

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Trolii, fenomenele de dezinformare și manipulare în spațiul virtual pot fi combătute prin dezvoltarea abilităților digitale în rândul cetățenilor, spune Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București (SNSPA), profesor de comunicare publică. Întrebat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre cum poate fi dezarmat un trol de net, profesorul Remus Pricopie a relatat despre uimirea unor politicieni cu privire la succesul aparent al formațiunii AUR în mediul online. Profesorul de comunicare susține însă că cifrele care indică vizibilitatea liderului AUR, George Simion, sunt generate artificial, de o aplicație informatică.

„Mă bucur că ridicați această problemă, pentru că am văzut politicieni care îmi spuneau, fiind pur și simplu speriați de succesul celor de la AUR ce transmit live din Parlament și instant au 10.000 de persoane care îi urmăresc live. De fapt nu e vorba de 10.000 de persoane, este vorba de o aplicație informatică, care pur și simplu simulează vizibilitatea și succesul. Noi folosim diverse instrumente, evident în scop didactic, și vedem cum Simion uneori are vizibilitate de 10 ori peste prim-ministrul României. Este imposibil. Acestea sunt artificiale. Dezarmezi un trol în primul rând făcând alfabetizare, apropo de analfabet funcțional. Alfabetizarea tuturor, inclusiv a cetățenilor, pe aceste noi instrumente media”, a declarat Remus Pricopie, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Citiți și: 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Un web-site poate fi încărcat artificial cu un generator de trafic doar de către administratorul acelui site. Dar asta nu se poate face pe site-uri în care ai doar statut de client, să zicem Youtube sau în rețele de socializare unde ești tot simplu client.
  Sau poate îmi explică și mie dl rector cum și-a dat seama că traficul a fost simulat. Nu văd argumentele tehnice. Și nici nu le aștept, pentru că dl Pricopie nu este specialist în domeniu.
  De fapt, tot articolul nu face decât să arate că ascensiunea AUR & SOS îi pune pe jar, în primul rând pe PSDNL-iști.
  Ce spune acest articol? Sondajele mint, că de fapt AUR nu are prea mulți adepți, iar cine crede altfel e analfabet_informatic_funcțional. Și așa, lipsiți de adepți cum sunt, tot ar trebui scoși în afara legii, parcă tot dom’ rector se pronunța. Iată manifestarea fricii viscerale. Citesc acest articol și vizualizez izmenele tremurânde în rândurile PSDNL-ului. Cum traduc asta mai pe românește? Comasarea alegerilor...
  Normal, e mult mai greu să lucrezi la cauze decât la efecte. Adică, ce au făcut PSDNL-iștii ca să împiedice ascensiunea AUR & SOS? Ceva concret, orice? Nici măcar impunerea disciplinei în Parlament. Simionii și șoșocii au fost lăsați să-și facă toate mendrele. Partea proastă e că lucrăturile astea la efecte, sunt cam de mântuială și nu prea au efect.
  • Like 1
  • @ Andrei Tarlea
   Un web site poate fi incarcat artificial de catre oricine pentru ca protocolul HTTP livreaza toate cererile catre destinatar. Este adevarat ca acestea sunt filtrate pe partea de administrare, insa chiar si filtrele de la Youtube nu au cum detecta un botnet distribuit si pe deasupra incercarea costa doar curent si rasplata sunt literalmente milioane de dolari in venituri din reclame.
   • Like 0
  • @ Ionut Ene
   Așa este. Totuși boții pot fi detectați cu un oarecare grad de acuratețe, fie după accesul repetat și foarte scurt (câteva secunde), fie după alte comportamente "automate". Dar odată detectat acest tip de trafic, adminul poate decide să penalizeze acel canal, eventual să-i dea disable.
   • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult