Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Rectorul SNSPA: Șoșoacă nu intră în Parlament, AUR are mai puțin decât în sondaje, dar va avea suficient cât să infecteze instituțiile publice. De ce vrea profesorul Remus Pricopie scoaterea AUR în afara legii

Diana Șoșoacă - George Simion

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, consideră că partidul SOS România nu va trece pragul de 5% pentru a intra în Parlament, iar Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va avea „mult mai puțin” decât în sondajele din ultimele săptămâni. Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Remus Pricopie a spus că sondajele de opinie care arată că AUR și SOS cresc în preferințele electoratului și ar putea ajunge, în urma alegerilor electorale din acest an, la 25-30% în preferințele de vot, măsoară doar o stare de spirit la un anumit moment, o percepție, iar „diferența dintre percepție și acțiune este foarte mare”.

„Sondajele măsoară o stare de spirit la un anumit moment. sondajele fac o poză a unor percepții. Diferența dintre percepție și acțiune este foarte mare. Chiar dacă se va supăra Victor Ponta pe mine, aș vrea să luăm ca exemplu partidul său, Pro România. În 2019, avea 16 -18% în sondaje, au trecut ușor peste 5% la europarlamentare, iar la alegerile parlamentare n-au intrat în Parlament. Repet, e o mare diferență între satisfacția unui cetățean supărat pe guvernanți, satisfacția de a o vedea pe doamna Șosoacă înjurând, și momentul în care e în cabina de vot și votează. În evaluarea mea, SOS (partidul Dianei Sosoacă) nu va intra în Parlament, iar AUR va avea mult mai puțin decât arată în sondaje acum”, a afirmat profesorul Remus Pricopie. 

În cadrul emisiunii „În fața ta", rectorul SNSPA a lansat o întrebare simplă și provocatoare legată de partidul înființat de senatoarea Diana Șoșoacă: „Cine e acest partid? În afară de Șoșoacă, mai știți pe cineva?" Profesorul universitar a evidențiat importanța unui „mecanism de vot" pentru un partid, subliniind că nu este suficient să existe doar o percepție favorabilă. 

„Un partid are nevoie - e termen consacrat - de mecanismul votului. Ai nevoie nu numai de percepție, dar ai nevoie de un anumit aparat care să transforme percepția sau atitudinea pozitivă față de un anumit partid, în vot. Dacă nu ai așa ceva, nu primești votul. Oamenii își fac o evaluare foarte serioasă în zilele de dinaintea votului, pentru ca votul respectiv să fie și util. Unii aleg să fie o înjurătură votul. Eu am discutat cu oameni care au votat PRM, respectiv Vadim Tudor în 2000 și mi-au zis: Da, știam. Ce, Vadim Tudor președinte? Dar pur și simplu am vrut să-i înjur pe cei de la guvernare. Deci a simțit că se răcorește. Vor fi și astfel de voturi”, spune rectorul SNSPA

„Eu sunt îngrijorat că AUR va infecta instituțiile publice”

Remus Pricopie a avertizat asupra impactului potențial al partidului AUR asupra instituțiilor democratice ale statului român. Potrivit rectorului, AUR nu este văzut ca un posibil câștigător al alegerilor, ci mai degrabă ca o forță care ar putea „infecta" instituțiile publice.

„Dar problema cea mai mare, am și spus public în urmă cu câteva săptămâni, eu nu sunt îngrijorat că AUR va ajunge la putere. AUR nu va câștiga alegerile. Eu sunt îngrijorat că AUR va infecta instituțiile publice. În momentul în care - azi are 9% - în momentul în care va avea 15%, deja va fi un parlament și mai dat peste cap decât este actualul. Rolul AUR nu este să câștige alegerile anul ăsta, rolul AUR este să scoată din priză instituțiile democratice ale statului român, să încetinească decizii”, a atras atenția Remus Pricopie.

Remus Pricopie

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Recent, rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, a solicitat Parlamentului să investigheze posibilitatea scoaterii AUR în afara legii. El a cerut parlamentarilor români declanșarea unei investigații privind presupusele legături ale deputatului AUR George Simion cu serviciile secrete din Rusia, acuzându-l pe George Simion că, în ultimi 3-4 ani, „a vorbit și acționat după cum dictează Putin”.

El a argumentat că, în opinia sa, AUR ar putea fi considerat „antiromânesc", menționând că un partid trebuie să slujească țara, iar mesajele AUR ar putea contribui la dezbinarea și slăbirea instituțiilor statului. El a subliniat că, în prezent, nu există suficiente informații, ci doar suspiciuni, dar că instituțiile statului ar trebui să ancheteze posibilele influențe străine asupra politicii românești, inclusiv în privința finanțării partidelor politice.

„Atunci când spun antiromânesc am câteva argumente, argumentele mele personale, dar și ale unui profesor ce studiază comunicarea publică de 27 de ani. Un partid trebuie să slujească țara. Doi - noi suntem cu un conflict la graniță. Trei -  tot ce auzim prin vocea purtătorului de cuvânt de la Kremlin sau vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe, 3, 5, 7 zile, o lună mai târziu, auzim în mesajele celor de la AUR. Sunt mesaje de dezbinare, mesaje de slăbire a instituțiilor statului. (...) (Care e baza legală pentru a declara un partid antiromânesc? Ce articol de lege a încălcat AUR, pentru a fi declarat partid antiromânesc?) În momentul acesta nu avem suficiente informații, avem suspiciuni, în momentul în care se constituie o comisie de anchetă se poate constitui în baza unor suspiciuni. 

Cum sunt finanțate acțiunile partidului? Ani de zile s-au lăudat că nu au folosit niciun leu din banii de la stat. dar ei organizează diverse acțiuni în țară. Finanțarea partidului e fundamentală, pentru că în momentul în care ai finanțare ilicită, art 44 din legea 13 vorbește de acțiuni ilicite. Dacă ai o finanțare ilicită, înseamnă că ai obiective ascunse. (Art 30 alin 7 din Constituție sună așa: Sunt interzise de lege defăimarea țării și a națiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură națională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare ,la separatism teritorial sau la violență publică. Ce bifează AUR din această enumerare?) Cel puțin 40% - ură, război, discriminare. Vă rog să citiți si articolul 44 cred, b și c, din legea 13. Acolo vorbește despre acțiunile ilicite și ordine publică”, a spus Remus Pricopie la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Dacă duminică ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, PSD ar obține 29,5% din voturi, PNL - 18,8%, iar AUR - 18,4%, arată un sondaj INSCOP, la comanda News.ro. Pentru Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, FD) ar vota 12,9% dintre români, în timp ce SOS (Diana Șoșoacă) ar obţine 6,5% dintre opţiunile de vot.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Crayven check icon
  Sa fie scos in afara legii, comic tovarasu' SNSPA.
  Dar UDMR nu face jocul Ungariei??
  Dar PSD nu e antiromanesc pt ca a demolat tara asta pt urmatorii 100 de ani??
  • Like 4
  • @ Crayven
   Mhai Nai check icon
   Dar TREBUIE sa ramana partidul unic cu 2 presedint si 2 prim ministrii care sa asigure rotatia in functii precum si rotatia cadrelor (dupa 5 ani de construit palate, plecat in excursii si cumpara masiini, saracesti)
   • Like 3
 • maripos check icon
  Hai, mai, du-te la pascut? Si UDMR e un partid care serveste tara? UDMR nu trebuia sa fie scos demult in afara legii?
  • Like 2
 • RazvanP check icon
  Complet perdant@ strategia asta, cu cât sunt mai "persecutați", cu atât le crește scorul.
  Câtă vreme ea vine din partea unui establishment care nu mai prezintă nici o urmă de credibilitate efectul nu poate fi decât contrar.
  • Like 5
 • O tâmpenie cât casa! Similară intenției de scoatere în afara legii a AfD în Germania: nu numai că nu are șanse de reușită - există precedentul NPD, respectiv a respingerii cererii de scoatere a lui în afara legii de către Bundesverfassungsgericht! - ci mai rău, dă șanse AfD să se victimizeze și, prin asta, să câștige voturi în plus! Singura șansă de a anihila asemenea partide este o politică diferită de cea a coaliției-semafor, respectiv în interesul cetățenilor și nu al băncilor și al marilor corporații imperialiste, sistarea ajutoarelor pentru Ucraina care pauperizează poporul și îi deteriorează puterea de cumpărare și implicit nivelul de trai în toate statele membre ale UE, reînnodarea relațiilor economice avantajoase cu Federația Rusă și cumpărarea de resurse energetice ieftine din ea, reconstrucția gazoductelor Nord Stream distruse prin sabotaj terorist de America imperialistă sau la ordinele acesteia, sprijinirea sectorului IMM și a agriculturii de către Stat prin subvenții și multe alte lucruri bune! Toate acestea și multe alte lucruri inteligente și realiste le spune Sahra Wagenknecht, membru al Bundestagului, fost membru al DIE LINKE - Partidul Stângii din Germania și care de curând și-a făcut propriul partid, Bündnis Sahra Wagenknecht - Vernunft und Gerechtigkeit (Alianța Sahra Wagenknecht - Rațiune și Dreptate), cu scopul declarat de a smulge voturi de la AfD prin atragerea a cât mai multor nemulțumiți de politicile tâmpite și păguboase ale coaliției-semafor către partidul ei. Sahra Wagenknecht are întotdeauna dreptate!
  • Like 0
  • @ Ovidiu Jurj
   Crayven check icon
   I-auzi, ma?
   Legaturi prietenești cu Cocina Rassia, da? Hai flit, trolule!
   • Like 8
  • @ Crayven
   Cocină e ukraina fascistă, câtă vreme e "condusă" de porcul fascisto-criminal zelenski, marioneta imperialismului amerloc! Poporul din Ucraina nu ar trebui să inunde țările UE cu puhoaie de migranți, ci să se întoarcă toți sau cât mai mulți acasă, să iasă în stradă să își ia țara înapoi, să facă o revoluție adevărată, să dărâme regimul fascisto-banderisto-criminal zelenski, regim-marionetă al Americii imperialiste, și să îl ciuruiască pe ticălos cum a fost ciuruit la noi ceaușescu în decembrie 89! Sau de fapt nu, circarul teririst zelenski ar trebui judecat internațional pentru toate ticăloșiile lui, fiindcă nu numai că și-a distrus țara și și-a omorât poporul cu bună știință și continuă să trimită oameni la moarte sigură într-un război pe care știa de la bun început că nu îl poate câștiga, pe care l-a provocat și pe care îl perpetuează, ci o grămadă de alte țări nevinovate, de fapt toate statele membre ale UE, inclusiv România, sunt afectate și păgubite din cauza unui război care nu este al lor!
   • Like 0
  • @ Ovidiu Jurj
   Mhai Nai check icon
   Nene! Ai gresit adresa.
   • Like 7
  • @ Ovidiu Jurj
   Crayven check icon
   Parca citesc propaganda Sputnik. Mai ai creier sau e prajit total de Cocina Rassia
   • Like 5
  • @ Ovidiu Jurj
   Cum a provocat Zelenski războiul, măi creier spălat, înscris într-o meclă pătrată? Vai de neuronul tău...
   • Like 4
  • @ Andrei Tarlea
   Crayven check icon
   Nu s-a lasat invadat de "pașnicii" orci
   • Like 3
  • @ Ovidiu Jurj
   Du-te fa ceva pe stoc, tocmai la Vladivostock
   • Like 2
 • Aur este un pericol national, indiferent de rezultatul alegerilor. Eu il cred capabil, pe simion, tarziu, d. tanasa si inca cativa derbedei ca, pana la un punct, sa faca, sau sa incerce, ce a facut oligofrenul trump in sua. Daca acolo descreieratul este liber sa candideze pentru presidentia usa si chiar detine o majoritate va puteti imagina usor ce va incerca, intr-o tara ca romania, cu o coducere sub orice nivel de inteligenta si pregatire, un derbedeu sustinut de o gloata de retarzi si de rusia! A demonstrat in repetate randuri, in adunarea suprema parlamentul ca isi face mendrele de huligan, iar autoritatile statului, din lasitate si prostie, nu misca un deget pentru restabilirea ordinii. Daca pana si dumitru coarna a zis "doamne fereste sa ajunga astia sa conduca tara" cred ca nu mai sunt indoiele despre adevaratul aur. Nimeni nu indrazneste sa cerceteze cum au aparut astia. Provenienta si ascensiunea lor este dubioasa. Ce pazesc "serviciile",altfel foarte prompte?
  • Like 10
 • Mihai check icon
  Probabil ca se va repeta scenariul de la alegerile europarlamentare trecute in ceea ce priveste Pro Romania si in cazul AUR. De aceea mi se pare riscanta comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. In loc de 2-3 europarlamentari AUR in plus s-ar putea sa ne trezim cu mai multi alesi locali ai acestui partid ceea ce e mult mai grav avand in vedere alegerile din toamna.
  • Like 3


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult