Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, consideră că partidul SOS România nu va trece pragul de 5% pentru a intra în Parlament, iar Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va avea „mult mai puțin” decât în sondajele din ultimele săptămâni. Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Remus Pricopie a spus că sondajele de opinie care arată că AUR și SOS cresc în preferințele electoratului și ar putea ajunge, în urma alegerilor electorale din acest an, la 25-30% în preferințele de vot, măsoară doar o stare de spirit la un anumit moment, o percepție, iar „diferența dintre percepție și acțiune este foarte mare”.
„Sondajele măsoară o stare de spirit la un anumit moment. sondajele fac o poză a unor percepții. Diferența dintre percepție și acțiune este foarte mare. Chiar dacă se va supăra Victor Ponta pe mine, aș vrea să luăm ca exemplu partidul său, Pro România. În 2019, avea 16 -18% în sondaje, au trecut ușor peste 5% la europarlamentare, iar la alegerile parlamentare n-au intrat în Parlament. Repet, e o mare diferență între satisfacția unui cetățean supărat pe guvernanți, satisfacția de a o vedea pe doamna Șosoacă înjurând, și momentul în care e în cabina de vot și votează. În evaluarea mea, SOS (partidul Dianei Sosoacă) nu va intra în Parlament, iar AUR va avea mult mai puțin decât arată în sondaje acum”, a afirmat profesorul Remus Pricopie.
În cadrul emisiunii „În fața ta", rectorul SNSPA a lansat o întrebare simplă și provocatoare legată de partidul înființat de senatoarea Diana Șoșoacă: „Cine e acest partid? În afară de Șoșoacă, mai știți pe cineva?" Profesorul universitar a evidențiat importanța unui „mecanism de vot" pentru un partid, subliniind că nu este suficient să existe doar o percepție favorabilă.
„Un partid are nevoie - e termen consacrat - de mecanismul votului. Ai nevoie nu numai de percepție, dar ai nevoie de un anumit aparat care să transforme percepția sau atitudinea pozitivă față de un anumit partid, în vot. Dacă nu ai așa ceva, nu primești votul. Oamenii își fac o evaluare foarte serioasă în zilele de dinaintea votului, pentru ca votul respectiv să fie și util. Unii aleg să fie o înjurătură votul. Eu am discutat cu oameni care au votat PRM, respectiv Vadim Tudor în 2000 și mi-au zis: Da, știam. Ce, Vadim Tudor președinte? Dar pur și simplu am vrut să-i înjur pe cei de la guvernare. Deci a simțit că se răcorește. Vor fi și astfel de voturi”, spune rectorul SNSPA
„Eu sunt îngrijorat că AUR va infecta instituțiile publice”
Remus Pricopie a avertizat asupra impactului potențial al partidului AUR asupra instituțiilor democratice ale statului român. Potrivit rectorului, AUR nu este văzut ca un posibil câștigător al alegerilor, ci mai degrabă ca o forță care ar putea „infecta" instituțiile publice.
„Dar problema cea mai mare, am și spus public în urmă cu câteva săptămâni, eu nu sunt îngrijorat că AUR va ajunge la putere. AUR nu va câștiga alegerile. Eu sunt îngrijorat că AUR va infecta instituțiile publice. În momentul în care - azi are 9% - în momentul în care va avea 15%, deja va fi un parlament și mai dat peste cap decât este actualul. Rolul AUR nu este să câștige alegerile anul ăsta, rolul AUR este să scoată din priză instituțiile democratice ale statului român, să încetinească decizii”, a atras atenția Remus Pricopie.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Recent, rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, a solicitat Parlamentului să investigheze posibilitatea scoaterii AUR în afara legii. El a cerut parlamentarilor români declanșarea unei investigații privind presupusele legături ale deputatului AUR George Simion cu serviciile secrete din Rusia, acuzându-l pe George Simion că, în ultimi 3-4 ani, „a vorbit și acționat după cum dictează Putin”.
El a argumentat că, în opinia sa, AUR ar putea fi considerat „antiromânesc", menționând că un partid trebuie să slujească țara, iar mesajele AUR ar putea contribui la dezbinarea și slăbirea instituțiilor statului. El a subliniat că, în prezent, nu există suficiente informații, ci doar suspiciuni, dar că instituțiile statului ar trebui să ancheteze posibilele influențe străine asupra politicii românești, inclusiv în privința finanțării partidelor politice.
„Atunci când spun antiromânesc am câteva argumente, argumentele mele personale, dar și ale unui profesor ce studiază comunicarea publică de 27 de ani. Un partid trebuie să slujească țara. Doi - noi suntem cu un conflict la graniță. Trei - tot ce auzim prin vocea purtătorului de cuvânt de la Kremlin sau vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe, 3, 5, 7 zile, o lună mai târziu, auzim în mesajele celor de la AUR. Sunt mesaje de dezbinare, mesaje de slăbire a instituțiilor statului. (...) (Care e baza legală pentru a declara un partid antiromânesc? Ce articol de lege a încălcat AUR, pentru a fi declarat partid antiromânesc?) În momentul acesta nu avem suficiente informații, avem suspiciuni, în momentul în care se constituie o comisie de anchetă se poate constitui în baza unor suspiciuni.
Cum sunt finanțate acțiunile partidului? Ani de zile s-au lăudat că nu au folosit niciun leu din banii de la stat. dar ei organizează diverse acțiuni în țară. Finanțarea partidului e fundamentală, pentru că în momentul în care ai finanțare ilicită, art 44 din legea 13 vorbește de acțiuni ilicite. Dacă ai o finanțare ilicită, înseamnă că ai obiective ascunse. (Art 30 alin 7 din Constituție sună așa: Sunt interzise de lege defăimarea țării și a națiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură națională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare ,la separatism teritorial sau la violență publică. Ce bifează AUR din această enumerare?) Cel puțin 40% - ură, război, discriminare. Vă rog să citiți si articolul 44 cred, b și c, din legea 13. Acolo vorbește despre acțiunile ilicite și ordine publică”, a spus Remus Pricopie la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Dacă duminică ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, PSD ar obține 29,5% din voturi, PNL - 18,8%, iar AUR - 18,4%, arată un sondaj INSCOP, la comanda News.ro. Pentru Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, FD) ar vota 12,9% dintre români, în timp ce SOS (Diana Șoșoacă) ar obţine 6,5% dintre opţiunile de vot.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dar UDMR nu face jocul Ungariei??
Dar PSD nu e antiromanesc pt ca a demolat tara asta pt urmatorii 100 de ani??
ALOOOOO ???
Ei conduc masini din west,,, Volkswagen ,,Mercedes,, etc,,,
Câtă vreme ea vine din partea unui establishment care nu mai prezintă nici o urmă de credibilitate efectul nu poate fi decât contrar.
---Ei aur--olacii si sosoaca NU au facut ncici o initiativa de proiect de lege ,Ba dimpotriva ,la votul ptr anularea ,,PENSIILOR NESMITITE ,,,AU VOTATT ;
---PENTRU MENITNEREA LOR ,,, Deci ;;
---Afara cu AUR--OLACII SI SOSOCARII DIN TARA .
Legaturi prietenești cu Cocina Rassia, da? Hai flit, trolule!
---Sa ne fereasca Bunul Dumnezeu ,sa ajunga acesti indivizi ,la butoanele politicii !