Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Cum iese Ludovic Orban din această criză și cum „a scăpat” poza în public

Ziua lui Ludovic Orban

Premierul Orban și câțiva membri ai cabinetului său au fost surprinși, într-o fotografie „scăpată” în spațiul public fumând și nepurtând mască într-un spațiu închis.

Cum era de așteptat, oamenii s-au inflamat, în special în social media. Acuzele au curs, frustrările au fost evidente, multe cuvinte colorate și multe sfaturi despre „cum ar trebui să procedeze premierul acum”.

Mi-am propus să analizez această situație din 3 perspective. Motivul nemulțumirii oamenilor, reacția premierului și explicațiile despre modul în care poza a „scăpat” în spațiul public.

Oamenii reacționează...

Motivul principal al nemulțumirii oamenilor este faptul că exact acei oameni care au decis și stabilit anumite direcții sau legi nu le respectă. Contează prea puțin faptul că nu este nici prima, nici ultima dată când un decident ignoră propria-i lege. Cu toate acestea, reacția oamenilor este cât se poate de normală.

De ce ei fumează în interior și noi nu putem?

De ce ei nu poartă mască și noi ne chinuim cu măștile? 

Două întrebări simple, logice, de bun simț care au dominat discursul nemulțumiților din această perioadă.

Prea puțini își adresează aceste două întrebări pentru propriile acțiuni. Câți dintre oameni fumează în spații închise? Câți dintre oameni omit măștile sau le poartă incorect? Câte amenzi au existat în această perioadă pentru nerespectarea unor reguli simple?

Din păcate pentru persoanele din poză, percepția va rămâne aceeași. Sunt politicieni, ei au decis, ei trebuie să urmeze regulile și să ofere modele de comportament.

De asemenea, diferențele comportamentale au deranjat. Acel celebru „una spui și alta faci”. În spațiul public, în timpul conferințelor, când acești oameni știu că sunt urmăriți, par extrem de atenți la percepție. Foarte atenți la modul în care își poartă masca și nici nu fumează.

Dar... nu toți procedăm la fel?

Nu în ultimul rând, „căutatul vinovaților” este sport național. Motiv pentru care, orice ar face un anumit om politic sau șef, vor exista suficient de multe voci care le vor critica agresiv deciziile sau acțiunile. Și, de cele mai multe ori, subiectele „spumoase” atrag mult mult atenția. Astfel, cu cât subiectul este mai sensibil, cu atât impactul va fi mai mare.

Și am asistat la reacția premierului...

Reacția lui Ludovic Orban a fost una interesantă și, pot spune, destul de corectă.

Și-a asumat poziția și a afirmat că se va supune legilor în vigoare. A anunțat că a plătit două amenzi, una pentru mască, și una pentru fumat.

Este o reacție de crisis management corectă, întrucât evită să pună sare pe rană, dar și să „ascundă adevărul sub preș”. Tăcerea nu ar fi fost o opțiune. De asemenea, mențiunea că va plăti o eventuală amendă este, din nou, o abordare corectă.

Vor fi calmate emoțiile negative ale oamenilor? Parțial... și voi explica.

Într-o criză de imagine, emoțiile negative își fac simțită prezența. Cum am explicat mai sus, frustrarea și furia nu au întârziat să apară. Un crisis management corect are ca scop calmarea acestor emoții negative.

Una dintre metodele prin care poți calma frustrarea și furia este să asiguri oamenii că astfel de situații nu vor mai avea lor. Și acest aspect lipsește cu desăvârșire din strategia de gestionare.

Crisis management nu înseamnă doar vorbe, înseamnă și acțiuni. Sau, simplu spus, mai ales acțiuni. Ar fi fost indicat să asistăm cum guvernul Orban implementează anumite decizii, acțiuni sau schimbări prin care să asigure oamenii că astfel de situații nu vor mai avea loc.

Și avem și explicația prin care poza a ajuns în spațiul public...

Acesta mi se pare punctul cel mai slab al strategiei de crisis management. Se pare că șeful de cabinet ar fi dorit să trimită această poză unui grup de liberali și a greșit grupul. 

În primul rând, de ce ar fi trebuit să trimită o astfel de poză?

În al doilea rând, serios? Aceasta este singura explicație la care s-au gândit? A greșit grupul în care a distribuit poza? Și în ce grup a trimis-o?

Explicația este subțire și ridică semne de întrebare cu privire la motivele pentru care această fotografie a „scăpat”. Cum am spus mai sus, crisis managementul este despre calmarea emoțiilor negative, și nicidecum despre cum să oferi și mai mult spațiu interpretărilor.

În încheiere, este important să înțelegem câteva aspecte...

Imaginea unui lider este influențată de tot ceea ce face sau spune. Și reputația sa îi va afecta ascensiunea. Fie că ești lider politic sau conduci o companie, reputația ta îți poate distruge ascensiunea. Simplu.

Politicienii rămân īn atenția opiniei publice. Vor sau nu vor, în special în momente grele, oamenii se uită spre ei pentru soluții sau exemple comportamentale.

Evident, ne uităm spre politicienii noștri cu speranță. Ne uităm spre ei, așteptând să fie alături de noi când lucrurile devin complicate. Ne uităm spre ei, sperând la cele mai bune soluții. Este cazul să înțeleagă și ei acest lucru. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ai fumat și tu ceva sau te-a plătit cineva sa scrii așa ineptii? Nu contează cum a ajuns poza in spațiul public și nici momentul chermezului. Poza e de fapt simbolul modului in care unii cetățeni sunt mai egali decât alții in țara asta. (Declarația lui Orbán a fost de fapt invitația de aplicare a amenzilor, ca sa para ca se supune legii la fel...vrăjeala ieftină).
    • Like 0
  • Sa fumezi in spatii inchise si sa nu porti masca am mai vazut .E de iertat. DAR SA BEI LA SERVICIU , asta nu pot ierta ! Mai ales ca sun platiti din banii nostri ! ...Nu le mai luati apararea ..au gresit trebuie sa plateasca !
    • Like 0
  • Gecaba Gecaba check icon
    "Am greșit și plătesc amenda" e o afirmație care ma revolta, ptr ca spune "sunt barosan, ma cac pe ea de lege, am banu' la mine*. Eu așteptam prima data scuze publice și un anunt despre cum va proceda rapid guvernul ca nicăieri in instituții le publice sa nu se mai fumeze, sa nu se mai consume alcool și sa se poarte masti. Asta arăta chiar ca au înțeles cât de tare au greșit. Altfel, inteleg ca se va repeta oricând.
    • Like 0
  • Orban parca ar fi Dragnea cu tigara in gura din care spune ca i liberal in carne si oase.Apucaturi zis romanisme de care nu scapam daca mai votam vechii politicieni,care sunt un zid chinezesc pt.tinerii care ar putea aduce noul in viata politica.
    • Like 0
  • antonia check icon
    O sa vedem o mica remaniere/ demitere in guvern sau era baiatu' cu cateringu' ?
    • Like 0
  • Reacția lui Orban a fost de sfidare și s-ar traduce cam așa: "Băi săracilor, io pot încălca legea cînd și cum vreau apoi plătesc amenda, că am de unde. Voi nu vă permiteți, amărîților, să faceți ca mine."
    • Like 0
  • Parerist check icon
    Seamănă cu scandalul cu Dominic Cummings care a încălcat lockdownul. I s-a cerut demisia însă scandalul pare ca s-a fasait...
    • Like 1
    • @ Parerist
      Exact! Foarte bine punctat.
      • Like 0
    • @ Parerist
      S-a fâsâit fiindcă englezii au șoriciul incredibil de gros. În Anglia aristocrația nu mai are demult impact, e o specie pe cale de dispariție; mitocanii, măscăricii, tembelii și idioții sunt la putere și în vogă. Nici nu e de mirare că un imperiu altădată foarte puternic acum a dispărut și rămășițele lui trăiesc din amintiri nebuloase.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult