Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mărturisirea Simonei Halep făcută lui Andi Moisescu, într-un podcast BT Talks: „Ultimii șase ani au fost pentru mine o carantină totală, însă ei m-au ajutat să devin numărul unu mondial”

S-au scris mii de articole despre ea. Simona Halep, tenismena cu 20 de turnee câștigate, din care două de Grand Slam, a fost ridicată în slăvi, „distrusă” pentru că a făcut un joc slab, acuzată că s-a predat în fața luptei, analizată în detaliu pentru fiecare gest de pe teren, urmărită de paparazzi în speranța că vor fi scoase la iveală momente picante de viață din afara terenului.

„Dacă ești responsabil și te dedici 100%, îți dau în scris, după 24 de ani de tenis, este imposibil să nu reușești. Nu m-am gândit vreodată o secundă că voi câștiga Wimbledonul, nu am jucat un minut pe iarbă până în 2007 când m-am dus la Wimbledon la juniori”, dezvăluie Simona Halep în podcastul BT Talks, lansat vineri.

O discuție de 35 de minute care pare în unele secvențe ca un joc de tenis, cu pase lungi. Întrebările ridicate de gazda podcastului, Andi Moisescu, dezvăluie o Simona Halep căreia nu-i este frică să vorbească. Însă ideile nu sunt aruncate de dragul pălăvrăgelii, ci sunt ale unui om care pare să se fi descoperit, care înțelege unde greșește și cum să-și controleze stările.

Simona Halep își amintește de copilărie și despre cum primul din familie care a făcut tenis a fost fratele ei, Nicolaie, pe care ea și tatăl ei îl însoțeau la antrenamente. „Mai mică decât fileul” la patru ani, sportiva povestește cum a început și ea antrenamentele, dar descrie și relația specială cu tatăl ei, singurul om care a crezut în toată călătoria ei că va câștiga un Grand Slam. 

La 14 ani, Halep a hotărât că se va dedica total tenisului. Nu regretă niciodată decizia, chiar dacă asta a adus multă disciplină și lupte cu ea însăși. Detalii mai puțini știute ieșite chiar din gura sportivei- a fost fascinată de matematică și geometrie și vede o legătură strânsă a acestora cu tenisul. Simona „închide”, „deschide” și desenează unghiuri pe teren.

Experiențele Simonei Halep ar putea părea fragmente din discursuri motivaționale. Diferența este că toate acestea sunt relatate de un  campion care le-a trăit pe fiecare în parte, le-a înfruntat, învingându-și temeri, complexe și limite.

Disciplina și psihicul tare îi oferă capacitatea unui sportiv de performanță de a nu pierde un meci de la vestiare- lucru pe care Simona Halep îl crede posibil. „90% din meciuri se câștigă înainte de partidă, la nivel mental. La cele grele, strânse, se câștigă pe teren, e adevărat. Acolo un moment de inspirație poate face diferența. Finalele de Grand Slam se cam câștigă înainte”, crede Simona Halep.

Simona surprinde când spune că pentru ea, izolarea din pandemie a fost ideală. Și-a pus ordine în gânduri, și-a permis „plăceri nevinovate" și a avut grijă  de dezvoltarea personală, pe lângă cea profesională, de care a avut grijă de când joacă tenis de performanță. „Ultimii șase ani au fost pentru mine o carantină totală, însă ei m-au ajutat să devin numărul unu mondial".

Mai multe despre cum a schimbat-o Darren Cahill, dar și câteva sfaturi pentru părinții care-și încurajează copiii să facă performanță- puteți afla accesând podcastul atașat acestui text.

BT Talks, podcast cu Simona Halep
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult