Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mărturisirea Simonei Halep făcută lui Andi Moisescu, într-un podcast BT Talks: „Ultimii șase ani au fost pentru mine o carantină totală, însă ei m-au ajutat să devin numărul unu mondial”

S-au scris mii de articole despre ea. Simona Halep, tenismena cu 20 de turnee câștigate, din care două de Grand Slam, a fost ridicată în slăvi, „distrusă” pentru că a făcut un joc slab, acuzată că s-a predat în fața luptei, analizată în detaliu pentru fiecare gest de pe teren, urmărită de paparazzi în speranța că vor fi scoase la iveală momente picante de viață din afara terenului.

„Dacă ești responsabil și te dedici 100%, îți dau în scris, după 24 de ani de tenis, este imposibil să nu reușești. Nu m-am gândit vreodată o secundă că voi câștiga Wimbledonul, nu am jucat un minut pe iarbă până în 2007 când m-am dus la Wimbledon la juniori”, dezvăluie Simona Halep în podcastul BT Talks, lansat vineri.

O discuție de 35 de minute care pare în unele secvențe ca un joc de tenis, cu pase lungi. Întrebările ridicate de gazda podcastului, Andi Moisescu, dezvăluie o Simona Halep căreia nu-i este frică să vorbească. Însă ideile nu sunt aruncate de dragul pălăvrăgelii, ci sunt ale unui om care pare să se fi descoperit, care înțelege unde greșește și cum să-și controleze stările.

Simona Halep își amintește de copilărie și despre cum primul din familie care a făcut tenis a fost fratele ei, Nicolaie, pe care ea și tatăl ei îl însoțeau la antrenamente. „Mai mică decât fileul” la patru ani, sportiva povestește cum a început și ea antrenamentele, dar descrie și relația specială cu tatăl ei, singurul om care a crezut în toată călătoria ei că va câștiga un Grand Slam. 

La 14 ani, Halep a hotărât că se va dedica total tenisului. Nu regretă niciodată decizia, chiar dacă asta a adus multă disciplină și lupte cu ea însăși. Detalii mai puțini știute ieșite chiar din gura sportivei- a fost fascinată de matematică și geometrie și vede o legătură strânsă a acestora cu tenisul. Simona „închide”, „deschide” și desenează unghiuri pe teren.

Experiențele Simonei Halep ar putea părea fragmente din discursuri motivaționale. Diferența este că toate acestea sunt relatate de un  campion care le-a trăit pe fiecare în parte, le-a înfruntat, învingându-și temeri, complexe și limite.

Disciplina și psihicul tare îi oferă capacitatea unui sportiv de performanță de a nu pierde un meci de la vestiare- lucru pe care Simona Halep îl crede posibil. „90% din meciuri se câștigă înainte de partidă, la nivel mental. La cele grele, strânse, se câștigă pe teren, e adevărat. Acolo un moment de inspirație poate face diferența. Finalele de Grand Slam se cam câștigă înainte”, crede Simona Halep.

Simona surprinde când spune că pentru ea, izolarea din pandemie a fost ideală. Și-a pus ordine în gânduri, și-a permis „plăceri nevinovate" și a avut grijă  de dezvoltarea personală, pe lângă cea profesională, de care a avut grijă de când joacă tenis de performanță. „Ultimii șase ani au fost pentru mine o carantină totală, însă ei m-au ajutat să devin numărul unu mondial".

Mai multe despre cum a schimbat-o Darren Cahill, dar și câteva sfaturi pentru părinții care-și încurajează copiii să facă performanță- puteți afla accesând podcastul atașat acestui text.

BT Talks, podcast cu Simona Halep
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult