Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mărturisirea Simonei Halep făcută lui Andi Moisescu, într-un podcast BT Talks: „Ultimii șase ani au fost pentru mine o carantină totală, însă ei m-au ajutat să devin numărul unu mondial”

S-au scris mii de articole despre ea. Simona Halep, tenismena cu 20 de turnee câștigate, din care două de Grand Slam, a fost ridicată în slăvi, „distrusă” pentru că a făcut un joc slab, acuzată că s-a predat în fața luptei, analizată în detaliu pentru fiecare gest de pe teren, urmărită de paparazzi în speranța că vor fi scoase la iveală momente picante de viață din afara terenului.

„Dacă ești responsabil și te dedici 100%, îți dau în scris, după 24 de ani de tenis, este imposibil să nu reușești. Nu m-am gândit vreodată o secundă că voi câștiga Wimbledonul, nu am jucat un minut pe iarbă până în 2007 când m-am dus la Wimbledon la juniori”, dezvăluie Simona Halep în podcastul BT Talks, lansat vineri.

O discuție de 35 de minute care pare în unele secvențe ca un joc de tenis, cu pase lungi. Întrebările ridicate de gazda podcastului, Andi Moisescu, dezvăluie o Simona Halep căreia nu-i este frică să vorbească. Însă ideile nu sunt aruncate de dragul pălăvrăgelii, ci sunt ale unui om care pare să se fi descoperit, care înțelege unde greșește și cum să-și controleze stările.

Simona Halep își amintește de copilărie și despre cum primul din familie care a făcut tenis a fost fratele ei, Nicolaie, pe care ea și tatăl ei îl însoțeau la antrenamente. „Mai mică decât fileul” la patru ani, sportiva povestește cum a început și ea antrenamentele, dar descrie și relația specială cu tatăl ei, singurul om care a crezut în toată călătoria ei că va câștiga un Grand Slam. 

La 14 ani, Halep a hotărât că se va dedica total tenisului. Nu regretă niciodată decizia, chiar dacă asta a adus multă disciplină și lupte cu ea însăși. Detalii mai puțini știute ieșite chiar din gura sportivei- a fost fascinată de matematică și geometrie și vede o legătură strânsă a acestora cu tenisul. Simona „închide”, „deschide” și desenează unghiuri pe teren.

Experiențele Simonei Halep ar putea părea fragmente din discursuri motivaționale. Diferența este că toate acestea sunt relatate de un  campion care le-a trăit pe fiecare în parte, le-a înfruntat, învingându-și temeri, complexe și limite.

Disciplina și psihicul tare îi oferă capacitatea unui sportiv de performanță de a nu pierde un meci de la vestiare- lucru pe care Simona Halep îl crede posibil. „90% din meciuri se câștigă înainte de partidă, la nivel mental. La cele grele, strânse, se câștigă pe teren, e adevărat. Acolo un moment de inspirație poate face diferența. Finalele de Grand Slam se cam câștigă înainte”, crede Simona Halep.

Simona surprinde când spune că pentru ea, izolarea din pandemie a fost ideală. Și-a pus ordine în gânduri, și-a permis „plăceri nevinovate" și a avut grijă  de dezvoltarea personală, pe lângă cea profesională, de care a avut grijă de când joacă tenis de performanță. „Ultimii șase ani au fost pentru mine o carantină totală, însă ei m-au ajutat să devin numărul unu mondial".

Mai multe despre cum a schimbat-o Darren Cahill, dar și câteva sfaturi pentru părinții care-și încurajează copiii să facă performanță- puteți afla accesând podcastul atașat acestui text.

BT Talks, podcast cu Simona Halep

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult