Când are o problemă în propria-i bătătură, Ministerul Afacerilor Externe pare să funcţioneze perfect, precum alte instituții ale statului, după metoda: „Nu ne mai căutaţi, ieşim noi din când în când!”
În sectorul 1, la intersecţia străzilor Emile Zola şi Zambaccian, Ministerul Afacerilor Externe deţine un teren care de cel puțin 10 ani este lăsat în paragină. Un teren care pare părăsit, un teren ce pare uitat de lume. În afara faptului că este total inestetic, pe acest teren cresc o sumedenie de buruieni vinovate de declanşarea unor alergii în perioada primavară-toamnă.
În luna mai 2018, serviciul administrativ al MAE a fost informat în scris cu privire la disconfortul creat de acest teren aflat în proprietatea sa şi i-au fost solicitate lucrări de curăţare a terenului. Deşi au existat promisiuni în acest sens, nu s-a întâmplat absolut nimic. Nu s-a mişcat niciun pai.
În luna iulie 2018, situaţia era identică.
Sperând într-o rezolvare mai rapidă, o nouă sesizarea a fost trimisă pe 23 iulie, dar de această dată către cabinetul ministrului şi mai precis pe adresa ministru@mae.ro. Răspunsul din partea MAE a sosit mai repede decât mă aşteptam. Cu siguranţă la acest capitol, „comunicare”, stau mai bine decât colegii bugetari de la ANAF. Conţinutul răspunsului cu numarul G1-2 / 9718 / 31.07.2018, a ridicat însă multe semne de întrebare. În răspuns, se face cunoscut faptul că „instituţia are în vedere efectuarea lucrărilor de curăţare a terenului în cauză dar pentru executarea unor astfel de lucrări sunt necesare condiţii meteorologice favorabile, precum şi parcurgerea etapei de achiziţie a serviciilor în cauză, impuse de prevederile legale în vigoare specifice instituţiilor bugetare”. Înţelegem de aici, că din luna mai şi până în august vremea nu a fost favorabilă motiv pentru care efortul depus de MAE a fost în zadar. Terenul este deţinut în proprietate de mai bine de un deceniu, cum spuneam şi atunci din ce motiv etapa de achiziţii se prelungeşte atât de mult? În plus, prima sesizare a fost trimisă în luna mai. Răspunsul, nu conţine nici o altă lămurire legată de un eventual termen de soluţionare. Suspans total.
În luna august 2018, plantele s-au dublat în dimensiuni. Au crescut mai înalte decât gardul. În acest ritm de a rezolva o sesizare, toate buruienile, plantele alergene şi probabil că şi păienjenii şi alte insecte/animale locuitoare, îşi vor da obştescul sfârşit la timpul cuvenit. Adică la toamnă sau la prima zăpadă sau când le-o veni sorocul.
Pentru angajaţii ministerului nu reprezintă o urgenţă faptul că de 10 ani şi chiar mai mult nu se îngrijesc de terenul lor în nici un fel. Nu reprezintă o urgenţă faptul că alergenii au o influenţă negativă asupra sănătăţii locuitorilor din zonă şi nu numai. Prevederile legale sunt sfinte. Dacă locuitorii din zonă sunt afectaţi de alergii, să mai aştepte. Să caute la farmacie medicamente şi să se calmeze. Acum, MAE nu are timp de curăţenie. De fapt vrea, dar nu poate. Îl împiedică vremea şi legislaţia în vigoare.
În 2008, se pare că pe acest teren, MAE dorea să construiască locuinţe de serviciu pentru angajaţii săi. Termenul de finalizare era în anul 2009. Lucrarea nu a început şi nici nu s-a sfârşit însă panoul a rămas.
Ne aflăm în anul 2018 şi panoul este la locul său împreună cu toată dezordinea din grădina MAE.
Probabil că aşa se gospodăreşte MAE când vine vorba despre afacerile interne. Se ştie foarte bine că MAE este specializat în afaceri externe nu interne.
S-a trimis o sesizare şi către Primăria Sectorului 1. Sesizarea s-a transmis online chiar pe pagina Primăriei Sectorului 1. Te-ai putea aştepta că dacă transmiţi o sesizare chiar pe pagina instituţiei vei primi imediat un număr de înregistrare. Altă dată să nu mai ai aşteptări! Dacă ai primi număr de înregistrare, cineva ar trebui să îţi şi răspundă. Poate că prin minune un angajat al primăriei va citi sesizarea şi, în termen de 30 de zile, va răspunde spunând că datele transmise vor fi verificate pe teren de experţi şi dacă este cazul se va trimite o solicitare către MAE, ca în alte 30 de zile sau chiar mai mult aceştia să îşi cureţe terenul. Festina lente! Astfel, dacă se întrevede un noroc cu vremea şi achiziţiile, terenul se va curăţa exact prin octombrie-noiembrie când alergenii şi-au făcut deja treaba.
Prin urmare, dacă aveţi de făcut sesizări legate de plante care produc alergii (ambrozie în special), vă rog să le faceţi din timp. Cum dă mustaţa la ambrozie, faceţi imediat o sesizare. De preferat ar fi ca acum în 2018 să vă desenaţi pe o hartă zonele pe care creşte ambrozia şi sesizarea să o depuneţi cu număr de înregistrare la primărie prin februarie- martie 2019 ca să fie timp suficient cu jonglatul sesizărilor, până în iulie-august când înfloreşte. Mai există varianta de a pune mâna pe târnăcop şi a scoate mustaţa din pământ de tânără pentru că dacă planta se dezvoltă, produce alergii. Mustaţa de la ambrozie, despre ea vorbesc, ca să nu existe dubii. Adică imediat ce apare lăstarul.
Chiar dacă faci o sesizare către o instituţie a statului, nu rezolvi mare lucru decât dacă te ţin nervii şi dacă îţi permite timpul să trimiţi şi altor instituţii cointeresate menţionând în sesizări faptul că a fost trimisă şi la instituţia X, Y, Z.
De câte ori nu s-a întâmplat să puneţi o simplă întrebare şi răspunsul să fie sub formă:
"Stimate client,
Conform Legii 4X3/2016, articolul 4, alineatul 2, modificată prin HG nr 45 /2017 şi reactualizată, vă aducem la cunoştinţă ......"
Fiecare cetăţean ar trebui să urmeze Facultatea de Drept pentru a înţelege şi interpreta răspunsul unei instituţii. Latura umană in procesul de comunicare a fost înlocuită de un limbaj ascuţit, tăios, adresat parcă unui robot. Acesta este unul dintre motivele pentru care cei care simt că nu mai au putere s-au dat la o parte. Acceptă orice fiind lipsiţi de vlagă şi încredere. Tehnologia îi depăşeşte pe mulţi iar „dezumanizarea", amânările, întârzierile, lipsa de responsabilitate şi bătaia de joc manifestate de instituţii i-au lăsat pe mulţi neîncrezători şi cu privirile goale.
Prin urmare, consider că unele soluţii ca cele de mai jos ar putea veni în sprijinul instituţiilor despre care am discutat şi anume MAE şi primăriile.
Ministerul Afacerilor Externe:
⦁ Să trimită angajaţii la cursuri de gospodărie (administrare), etică şi empatie.
⦁ Să dea dovadă de implicare, diplomaţie şi în afacerile interne.
Primăriile:
⦁ Să aloce un număr de telefon la care cetăţenii să poată sesiza primăria de existenţa unor astfel de terenuri sau de existenţa ambroziei şi să primească şi număr de înregistrare al sesizării, astfel încât să nu se mai piardă atât de mult timp până când se intervine concret.
⦁ Dacă prima variantă implică costuri prea mari, atunci să identifice în rândul personalului un şef al departamentului care se ocupă de acest tip de sesizări, care are alergie la ambrozie. Probabil că aşa lucrurile nu ar mai întârzia.
⦁ Să trimită angajaţii la cursuri de gospodărie (administrare), etică şi empatie.
⦁ Să acorde număr de înregistrare sesizărilor/petiţiilor care se formulează direct pe pagina primăriei, dar şi acelora care sunt adresate primăriei pe adresa de e-mail recomandată în acest scop.
⦁ Să caute şi singură şi să identifice orice teren ce este sau pare abandonat şi să solicite proprietarului să se ocupe de curăţarea de buruieni şi/sau gunoaie de pe terenul în cauză. Alte câteva terenuri părăsite şi acoperite de buruieni de mai mulţi ani, aflate în zona ultra-centrala a Bucureştiului:
- Calea Victoriei, lângă Teatrul Constantin Tănase.
- Calea Victoriei, lângă Palace Casino Bucharest.
- Calea Victoriei, în spatele Palatului Știrbei.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.