Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cum m-am luptat 6 luni pentru 3 cișmele în Herăstrău

Cișmea Herăstrău

În data de 03.11.2017, am sesizat către ALPAB dispariția cișmelelor din parcul Herăstrău.

Răspunsul a fost: „vă comunicăm faptul că acestea au fost demontate de către salariații ALPAB în vederea conservării pe perioada anotimpului rece”.

Am fost și prin alte orașe, cu o climă mai rece decât România, și nu am observat demontarea cișmelelor. Oprirea apei se poate face de la gura de canal, și astfel, în eventualitatea înghețului, n-ar mai rămâne apă în cișmea. Să te apuci să demontezi cișmelele în fiecare iarnă ca apoi să le montezi primăvara, e ca și cum ai tăia frunze la câini. Mă rog, așteptăm primăvara...

În data de 11.03.2018 semnalez către ALPAB că a venit primăvara, și că ar trebui să apară cișmelele.

Primesc răspuns prompt în data da 10.04.2018. S-au gândit 30 de zile… Răspunsul ALPAB este: cele 3 cișmele din Parcul Herăstrău, au fost montate de către salariații ALPAB.

Realitatea este cu totul alta: Una dintre cișmele nu a fost montată la momentul răspunsului, ci după 40 de zile. Cișmelele nu sunt aceleași. Nu sunt noi, ba din contră sunt deteriorate foarte rău.

La momentul 22.04.2018, deci la numai o lună de la montare, două nu funcționează (cea de la intrarea din Aviatorilor și cea de la intrarea Arcul de Triumf). Una dintre ele, cea de pe aleea Arcul de Triumf, n-a funcționat încă de la montare. Au pus-o doar ca mobilier stradal...

Cele care scot apă, sunt o bătaie de joc. Nu poți bea fără să te stropești, sau curg în continuu, cauzând bălți cu noroi.

Toate, dar absolut toate, sunt improvizate. Au fie câte o rozetă insalubră adăugată, fie nu au nimic. Niciuna, dar niciuna dintre cișmele nu este la fel.

Într-un parc imens, emblema parcurilor din Capitală, doar 5 cișmele sunt în picioare în acest moment, dintre care doar 3 scot apă. Din niciuna nu-ți vine să bei. Sunt mizerabile, trebuie să dai drumul la rozeta scufundată în apa băltită cu mizerie sau te stropește țâșnetul improvizat prin găuri cu colțuri.

Se mai pot observa găurile unor cișmele lipsă. Cu mulți ani în urmă, cișmelele erau o normalitate. Erau și pe stradă, dar asta e o cu totul altă discuție.

Concluzia este că după nenumărate discuții, poze trimise către administratorul parcului, implicarea unor consilieri de bună credință din primăria generală și din primăria sectorului 1, am reușit să avem niște mizerii care scot apă.

Doamna primar are cu totul alte viziuni.

Creșterea numărului de terase, eventual blocarea vizuală completă a lacului în zona „la fițe”, și transformarea ALPAB în te miri ce Companii Municipale. N-are nimeni timp de cișmele.

Din bugetele anuale de sute de milioane de euro, niște cișmele nu-și găsesc locul, așa cum se sugerează în răspunsul primit de la ALPAB: „cel puțin două cișmele vor și achiziționate în funcție de prevederile bugetare aprobate”.

Din experiență, știu că astfel de articole generează reacții violente din partea celor răspunzători. Știu că se bat cu pumnul în piept că n-au dreptul la replică, deși îi invităm cu fiecare ocazie. De data asta, lansez simplu o invitație către oricare director ALPAB să vină să bem împreună de la cișmea apă. Să ne spună dânsul cum să procedăm fără să ne stropim cămașa, toată fața și pantofii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca tot ati deschis problema cismelelor poate pun unele ca cele care erau pe vremuri. Noi le spuneau tasnitori pentru ca apa tasnea permanent din ele, nu se puteau inchide. Iarna se inchidea doar apa, ele ramaneau pe loc. Aveam una chiar in curtea scolii. Acelea aveau jos un lacas in care se aduna apa si din care puteau bea si cainii. Pentru posesorii de animale de companie ar fi foarte utile! Mult succes in demersul dumneavoastra!
    • Like 0
  • Felicitări pentru civism. Edililor le lipsește elementarul bun simț.
    • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult