Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum m-am luptat 6 luni pentru 3 cișmele în Herăstrău

Cișmea Herăstrău

În data de 03.11.2017, am sesizat către ALPAB dispariția cișmelelor din parcul Herăstrău.

Răspunsul a fost: „vă comunicăm faptul că acestea au fost demontate de către salariații ALPAB în vederea conservării pe perioada anotimpului rece”.

Am fost și prin alte orașe, cu o climă mai rece decât România, și nu am observat demontarea cișmelelor. Oprirea apei se poate face de la gura de canal, și astfel, în eventualitatea înghețului, n-ar mai rămâne apă în cișmea. Să te apuci să demontezi cișmelele în fiecare iarnă ca apoi să le montezi primăvara, e ca și cum ai tăia frunze la câini. Mă rog, așteptăm primăvara...

În data de 11.03.2018 semnalez către ALPAB că a venit primăvara, și că ar trebui să apară cișmelele.

Primesc răspuns prompt în data da 10.04.2018. S-au gândit 30 de zile… Răspunsul ALPAB este: cele 3 cișmele din Parcul Herăstrău, au fost montate de către salariații ALPAB.

Realitatea este cu totul alta: Una dintre cișmele nu a fost montată la momentul răspunsului, ci după 40 de zile. Cișmelele nu sunt aceleași. Nu sunt noi, ba din contră sunt deteriorate foarte rău.

La momentul 22.04.2018, deci la numai o lună de la montare, două nu funcționează (cea de la intrarea din Aviatorilor și cea de la intrarea Arcul de Triumf). Una dintre ele, cea de pe aleea Arcul de Triumf, n-a funcționat încă de la montare. Au pus-o doar ca mobilier stradal...

Cele care scot apă, sunt o bătaie de joc. Nu poți bea fără să te stropești, sau curg în continuu, cauzând bălți cu noroi.

Toate, dar absolut toate, sunt improvizate. Au fie câte o rozetă insalubră adăugată, fie nu au nimic. Niciuna, dar niciuna dintre cișmele nu este la fel.

Într-un parc imens, emblema parcurilor din Capitală, doar 5 cișmele sunt în picioare în acest moment, dintre care doar 3 scot apă. Din niciuna nu-ți vine să bei. Sunt mizerabile, trebuie să dai drumul la rozeta scufundată în apa băltită cu mizerie sau te stropește țâșnetul improvizat prin găuri cu colțuri.

Se mai pot observa găurile unor cișmele lipsă. Cu mulți ani în urmă, cișmelele erau o normalitate. Erau și pe stradă, dar asta e o cu totul altă discuție.

Concluzia este că după nenumărate discuții, poze trimise către administratorul parcului, implicarea unor consilieri de bună credință din primăria generală și din primăria sectorului 1, am reușit să avem niște mizerii care scot apă.

Doamna primar are cu totul alte viziuni.

Creșterea numărului de terase, eventual blocarea vizuală completă a lacului în zona „la fițe”, și transformarea ALPAB în te miri ce Companii Municipale. N-are nimeni timp de cișmele.

Din bugetele anuale de sute de milioane de euro, niște cișmele nu-și găsesc locul, așa cum se sugerează în răspunsul primit de la ALPAB: „cel puțin două cișmele vor și achiziționate în funcție de prevederile bugetare aprobate”.

Din experiență, știu că astfel de articole generează reacții violente din partea celor răspunzători. Știu că se bat cu pumnul în piept că n-au dreptul la replică, deși îi invităm cu fiecare ocazie. De data asta, lansez simplu o invitație către oricare director ALPAB să vină să bem împreună de la cișmea apă. Să ne spună dânsul cum să procedăm fără să ne stropim cămașa, toată fața și pantofii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca tot ati deschis problema cismelelor poate pun unele ca cele care erau pe vremuri. Noi le spuneau tasnitori pentru ca apa tasnea permanent din ele, nu se puteau inchide. Iarna se inchidea doar apa, ele ramaneau pe loc. Aveam una chiar in curtea scolii. Acelea aveau jos un lacas in care se aduna apa si din care puteau bea si cainii. Pentru posesorii de animale de companie ar fi foarte utile! Mult succes in demersul dumneavoastra!
    • Like 0
  • Felicitări pentru civism. Edililor le lipsește elementarul bun simț.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult