Sari la continut
Republica
Verde

Cum mi-am făcut locuința smart, fără a consuma prea multă energie

Smart home

Foto: Profimedia Images

Așa arată „panoul” de comandă al electrocasnicelor, „consumatorii” din casa în care locuiesc.

E departe de a fi o soluție profesională de control al tuturor echipamentelor. Am întâlnit aplicații spectaculoase la târgurile high-tech din lume. Pasionații adevărați pot povesti ore întregi despre cum să-ți pui pe on sau off orice obiect băgat în priză sau alimentat la baterie dintr-o comandă vocală, de oriunde te afli. Sau despre cum să duci amprenta locuinței cât mai aproape de zero. Pentru controlul de la distanță al device-urilor există cel puțin o condiție - echipamentele respective trebuie să fie conectate la internet, iar tu e necesar să fii într-o zonă unde să ai acces la date. 

E demonstrat științific, poți să spui despre aparatele electrocasnice din casă că sunt niște „vampiri” de energie pentru că - folosite sau nu, lăsate în stand-by, utilizate ineficient - se hrănesc în continuu din prize, poluează și la final ne cresc facturile. 

Veți spune că gesturi mărunte și fără impact să le stingi înainte de a ieși din casă. Sau că transferul unei comenzi dată de la distanță unui obiect din living are o amprentă de carbon pentru că trece prin mai multe camere cu servere pentru a ajunge la destinație. Sigur că are, așa cum un email care are fișiere atașate va consuma mai mult spațiu și energie la transfer și apoi stocare. Tocmai de aceea, specialiștii ne recomandă să salvăm attach-urile local- e un gest aparent neînsemnat, care ia puțin, dar care are impact asupra poluării pe care o generăm individual. Mai multe recomandări și informații puteți vedea aici. Însă utilizarea rațională a oricărui obiect conectat la o priză nu are cum să dăuneze, ci să aducă doar beneficii.

Un consum eficient de energie acasă și în activitatea noastră de zi cu zi este o chestiune de alegere pe care o facem individual. Așa cum în urmă cu mai mulți ani am început să fiu atent la cantitatea de plastic și recipiente din plastic pe care o introducem în gospodărie prin cumpărături și apoi o aruncam sub formă de deșeuri, la fel, de mai bine de un an, sunt tot mai interesat de eficiența consumatorilor din spațiul în care locuiesc.

Împreună, devenim conștienți că putem face alegeri mai verzi în fiecare zi. Energia vine de la oameni. Acest text face parte din proiectul editorial Verde, realizat împreună cu Societatea Omului Sănătos și platforma habits by Republica. Proiectul VERDE este realizat cu sprijinul CEZ România.

CEZ România se alătură, începând de astăzi, în calitate de partener, platformei habits by Republica. Vom vorbi - în secțiunea VERDE-  despre acele obiceiuri bune care ne fac viața mai bună și ne sporesc confortul de zi cu zi nouă și familiei noastre.

Înlocuirea becurilor clasice din fiecare încăpere cu soluții mai eficiente este o recomandare aproape banală, care s-a repetat ani la rând. Nivelul următor a însemnat pentru mine montarea prizelor smart (care permit închiderea și deschiderea din smartphone). 

Nu vă ascund faptul că funcționalitatea pe care o găsesc cea mai folositoare este faptul că pot vedea în orice moment cât „mănâncă” echipamentul cuplat la rețea printr-o priză smart. Mă veți întreba cam cât costă un astfel de device- e în jur de 20 de euro bucata, iar în perioade de promoții sau reduceri poate fi găsită chiar și mai ieftin.

Aici- un sfat primit de la profesioniști: orice obiect smart care se leagă la rețeaua de internet din locuință trebuie să fie sigur în mediul digital. Există companii care fabrică obiecte inteligente și investesc în siguranța cibernetică- acesta a fost criteriul pe care l-am aplicat eu după ce am citit sute de review-uri. În cele din urmă, am ales un brand care este recunoscut și pentru routerele wireless performante, bine cotate din punct de vedere al protecției la atacuri, abia apoi pentru prizele inteligente. Desigur, cel puțin la fel de important este să folosiți parole cât mai greu de „spart”, atunci când le configurați în aplicații.

În general, în afară de telefon și laptop, încerc să rezist tentației de a înlocui obiectele din casă cu aparate din ultimele generații. E un fel de terapie prin care muncesc să-mi controlez impulsul de a cumpăra imediat. Așa arată consumul combinei frigorifice cumpărate în urmă cu câteva săptămâni, o înlocuiește pe una veche de 10 ani, care s-a defectat la finalul verii și care nu a meritat reparată.

În cazul ultimei achiziții, recunosc că m-a surprins plăcut acuratețea informațiilor din manualul dat de producător. Cât scrie în cartea tehnică- atât îmi arată priza smart că a consumat în luna septembrie, adică 23 de kilowați în 30 de zile. Mă simt confortabil să știu că pot închide orice device alimentat la curent dacă trece printr-o astfel de priză smart. Zilele trecute m-am urcat în mașină cu impresia că am lăsat fierul de călcat aprins, în prelungitor. Nu m-am întors să verific, am pus priza smart pe off din telefon. Când am ajuns acasă, am constatat că fierul era închis și scos din prelungitor, deci nu-l lăsasem alimentat la curent. Mi-a folosit că am luat o măsură suplimentară de siguranță anulând alimentarea cu curent electric din priza inteligentă, fără să pierd timpul.

Problemele Bucureștiului cu apa caldă și căldura sunt știute, s-au acutizat în ultimii ani, dar avem motive să fim optimiști- au început investițiile în infrastructură. Ca adult, nu e un sfârșit de lume (ba chiar e recomandat) să faci și dușuri reci la propriu (dușurile reci pe care le primești la figurat ajută chiar și mai mult, desigur:). 

Când ai copii, situația se complică, iar una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat este montarea un boiler care alimentează una dintre băi. Ne-am dat seama destul de rapid că a devenit cel mai mare consumator de energie din casă, pentru că este un boiler electric. Faptul că e un model „smart” care poate fi controlat din aplicația de smartphone îl transformă însă într-un aparat eficient. Poți să-l închizi în vacanță, poți să-l păstrezi numai pe funcția ECO, poți să-i faci un calendar în care să setezi temperaturile și intervalele orare, în funcție de obiceiurile casei. E nevoie de organizare, iar acesta e singurul efort, care nu e de neglijat. Foarte important- aparatul trebuie lăsat să-și facă și programul de sterilizare împotriva bacteriei Legionella- o funcționalitate pe care o găsesc foarte utilă. 

În martie, utilizat neglijent, boilerul a consumat 171 de kWh într-o lună. În septembrie, programat să încălzească apa la anumite ore, fără să reducem deloc utilizarea zilnică a acestuia, consumul s-a redus la un total de 102 de kWh. Chiar și așa, boilerul electric a rămas cel mai mare consumator din casă. Un exemplu limpede că tehnologia te ajută să ai facturi mai mici, să te bucuri de servicii și să-ți crești confortul. 


Aparatele de aer condiționat au fost o binecuvântare în această vară (există câte unul în fiecare încăpere). Au fost perioade lungi de caniculă și nopți tropicale. Să poți să controlezi temperatura ambientală din locuință de la distanță (pornite înainte de a pleca de la muncă, sau setate să păstreze temperatura la interior între anumite limite) e o creștere a calității vieții. 

Acestea sunt funcționalități de care ne putem bucura destul de ușor. Evident, chiar dacă aparent sunt mai scumpe, este important ca aparatele să fie din categorii de eficiență energetică superioară. Dacă modelul este unul mai vechi și amânăm înlocuirea- putem să-l transformăm într-unul smart, atașându-i unui mic device, care se comportă ca o telecomandă accesibilă din telefon.

Diferența se va vedea imediat, atât în temperatura din casă, cât și în consum. Însă dincolo de bani, de la un punct te vei simți mai bine știind că poluezi mai puțin și-ți crești calitatea vieții. Toate aceste mici gesturi îți aduc mai mult confort în acasă.

Și pentru că vorbim despre poluare, efectele se văd în fiecare zi și devin tot mai evidente- de la fenomenele meteo extreme, până la incendiile izbucnite din cauza temperaturilor foarte ridicate. În aglomerările urbane cum este capitala, calitatea aerului este în multe zile portocalie sau roșie, chiar și la interior. 

Folosesc două purificatoare de la doi producători diferiți, unul este superior celuilalt. Unul dintre echipamente a consumat, în condiții de utilizare zilnică minimum 10 ore/ zi, un total de aproape 2,7 kWh în septembrie.

Gesturile mici transformate în obiceiuri bune au o forță fenomenală de a schimba în bine tot ce este în jurul nostru. În ultimul deceniu, de când au apărut copiii în familie, grija pentru mediu a devenit o preocupare importantă. Mă întreb de multe ori cum va arăta lumea pe care ei o moștenesc de la noi, adulții de azi, dacă se vor putea bucura de aer, un soare care nu toropește de când răsare, libertate de mișcare, vacanțe, natură, răcoarea pădurii sau o gură de apă rece dintr-un izvor de munte. 

Optez, când am ocazia, pentru fructe și legume locale, care sunt produse cât mai aproape de locul din care le cumpăr. Cantitatea de plastic adusă acasă este tot mai redusă, în consecință și cea dusă la tomberon. Arunc cu 80% mai puține alimente față de acum 7-8 ani, nu pentru că mănânc mai mult sau mai prost, dimpotrivă- ci pentru că am ales să cumpăr mai puțin, de calitate mai bună și mai proaspăt.

Încerc să mă deplasez- acolo unde este cât de cât decent- cu mijloacele de transport în comun. Nu forțez nimic și nu mă supun la cazne în perioade caniculare și pe distanțe foarte lungi, pe rute aglomerate- recunosc. Dar încerc să studiez opțiunile. Aici poate cel mai mare avantaj este că îi văd și îi ascult pe oameni, trag cu urechea la conversațiile lor, încerc să înțeleg grijile lor și modul în care se raportează ei la tot ce îi înconjoară.

Îi admir pe cei care reușesc să-mi arate că viața e puțin mai mai mult decât goana după ceva anume- că e vorba de bani, faimă, carieră, haine, lux sau bunăstare excesivă. Asta nu înseamnă că-i judec pe cei care aleargă după ceva- unii se află în acele etape ale evoluției lor și trebuie să aibă această libertate de a alege după ce să alerge.

Este și ceea ce încercăm să facem împreună la habits by Republica- să vorbim despre gesturi mici care pot deveni obiceiuri bune (good habits) și care ne ajută pe noi să ne întoarcem la esența noastră.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Prizele smart ca și toate IOT-urile mi se par doar un nou moft. La fel ca aceia care stau să măsoare fiecare calorie pe care o înghit, sunt și cei care stau să vadă cât consumă fiecare device vârât în priză. Oamenii ăștia au prea mult timp și nu știu ce să facă cu el.
  Referitor la economii, se vede cu adevărat că un echipament nou, cu o clasă mai bună de consum, face diferența. De exemplu, am schimbat o climatizare clasa A, monosplit, cu una clasă A+++, dublu split (deci climatizam două camere în loc de una) și am avut consum redus cu mai mult de 30% în noua configurație.
  De acord și cu produsele din plastic. Eu personal am declarat război tuturor produselor din plastic de câțiva ani.
  Cât despre produsele alimentare, e greu de apreciat care ar fi proveniența lor. Dacă merg în piață, totul pare că a venit cu același TIR sau vapor. Singurele alimente de a căror proveniență sunt sigur, le obțin din cultura proprie, de pe balcon (roșii, cartofi, goji, pătrunjel, mentă, căpșuni, ghimbir, urzici).
  • Like 3
 • Florin V check icon
  Priza smart, mult lăudată de dumneavoastră, a produs și va produce mai multa poluare decât un banal televizor Samsung UHD lăsat priza permanent. Căutând pe Google ,,televizor LED,, primul afișat este un model Samsung cu diagonala de 138 cm, care are o putere consumata in Stand-by de 0,5 W.
  In 24 ore consumă 12 Wh
  In 365 zile, ținut permanent în priză consumă aprox. 4,3 kWh, cea ce înseamnă un cost de 3 lei pe an . Cei 20 Euro vor fi recuperați in 33 ani din costul energiei.
  Deci din punct de vedere financiar nu aveti nici un beneficiu.
  Mai sus am spus că priza a produs și va produce mai multa poluare decât cea emisă de necesitate producerii curentului electric.
  A produs - deoarece materiale prime sunt plastic și componente electrice și electronice.
  Procesul de obținere a acestora este extrem de poluant dar asta nu se vede in ,,Europa verde,, . Poluatorii chinezi nu dau doi bani pe normele antipoluare europene. In plus că să ajungă la dumneavoastră au mai fost arse niste hidrocarburi pe transport.
  Iar când se va strica sau o veți schimba, pentru că actuala nu mai corespunde din diferite motive, este aproape imposibila de reciclat în totalitate. Alți bani alta poluare altă distracție.


  • Like 1
 • Aaaaaa, ne jucam cu tehnologia! ......Oare un om cu venituri modeste cu ce se poate juca???? Dupa cate vad acum, bietul Ceausescu era mai ecologist decat noi toti,.......Imi amintesc ce a raspuns Sadhguru, intrebat fiind de o activista sociala cum sa aplice invataturile lui saracilor americani. Sadhguru i-a spus ca acestea se aplica celor cu burta plina, pt saraci ai nevoie de programe care sa le imbunatateasca viata si apoi faci ecologisme cu ei, Ref schimbarile climatice, aceste eforturi sunt egale cu zero! Cand o sa se opreasca taierea padurilor amazoniene si de pe glob, sau macar sa se reduca substantial, cand o sa se planteze copaci in schimb, cand o sa renuntam la aberatia cu masinile electrice - bateriile lor sunt mai poluante decat toate masinile clasice la un loc, iar curentul electric oare cum se produce??? cand o sa incetam cu agricultura GMO care distruge tot, sol, fauna, flora, insecte, (dragii de americani sunt campioni), cand o sa incetam sa ne jucam de-a Dumnezeu cu programele climatice, cand o sa vad si marii poluatori industriali China, India, SUA facand ceva in acest sens, .....eh, atunci (cred, sper) ca se va indrepta ceva. Sigur, suntem toti ecologisti in Romania, dar se duc toti in parc si rup o creanga de liliac, devastam padurile cand ne ducem acolo, avem nebunii care le incendiaza si distrug fauna si flora, arunca in ape toate gunoaiele, vezi doar litoralul romanesc..... Asa ca, pana atunci, voi tine toata casa luminata, o sa stau cu toate aparatele in priza, o sa mananc carne si o gramada de lactate si o sa merg cu masina in fiecare zi, o sa fac dus in fiecare zi, si o sa-mi spal hainele dupa fiecare purtare.
  • Like 2
  • @ Eliza Mioc
   Așa, băgați totul în priză dar vedeți să nu vă sară siguranțele. Mai bine solicitați distribuitorului de energie electrică să vă bage trifazat. Le arătați pe urmă cât poate consuma un român verde :)
   • Like 0
 • Am postat și eu ceva aici, am văzut că era publicat, și acum ia-o de unde nu-i. Știu că am scris chestii incomode dar chiar așa, să fiu șters ca-n comunism, asta e greu de acceptat. Aș vrea să știu dacă accest site mai este democratic sau nu, dacă mai există aici libertatea cuvântului sau nu. Eu pot să revin cu postări incomode atâta timp cât consider necesar și chiar aș vrea să văd dacă mi se șterg toate. Aștept....
  Până una-alta reiterez ideea că ”habits by Republica” a fost creat doar pentru propagandă climatico-marxistă, nici vorbă de ”obiceiuri bune” și atât. Sub aparența unor idealuri generoase se dorește ”resetarea” în sensul celor de la Davos. Naivii pot să creadă ce vor, dar realitatea e asta și e urâtă.
  • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Și mie mi-au fost șterse niște postări. Una a fost când m-am luat de micromoft. Nu cred că e legat neapărat de îngrădirea liberei opinii ci mai degrabă de a nu pierde niște sponsori.
   • Like 0
 • nu e musai nevoie de investitii, schimbarile astea le facui de acum aproape 10 ani inspirata de niste articole franceze. O fost suficient sa citesc hartiile la electrocasnice sa inteleg care consuma mai mult (nu sa ma uit dupa clasa energetica, A si A+++ sunt doar de luat ochii, nu, citii cati kw consuma unele si altele) si sa imi dau seama de unde incep marii consumatori.
  E ieftin de schimbat treptat becurile catre led (mai ales ca facui asta cand m-am mutat si eram oricum limitata de bugetul de renovare), de pus un triplu priza cu intrerupator pt aparatele ce stau permanent in priza (cand ma ridic de la laptop si monitor si imprimanta doar apas cu piciorul pe triplu si pac, toate inchise sa nu mai consume pasiv) . Nu am din astea dar pt cine are tv si digibox si playstation si alte cele se pot pune impreuna un alt triplu cu intrerupator si deschide doar cand sunt folosite. Sunt prize programabile si analogic adica cu buton de rotit ce costa 5€ (sau atata costau acum 10 ani) sa inchida de la 22;00 la 7:00 pt wifi /boiler / etc adica o rutina de 1min de folosit cand dormim sau cand plecam un weekend acasa sau in vacante. Iar de gatit cu meniu si facut o ciorba si mancat de 3 ori pe zi, o stiu de la mamaia, iar salatele sunt si ele un mod de gatit sanatos (lenes, ssst).

  Dus rece fac si eu dar cand vreau, nu de obligatie. Vara, evident. Oricum un dus de 5min nu e mare consumator - la mine acasa incalzirea e cea mai mare parte din factura (locuinta 100% electrica) si o reizolare a aprt. a facut diferenta si vara si iarna si mai ales la confort (ei bine asta a fost o cheltuiala mare iar deranjul unei reizolari la un aprt e mare).

  Cu pasii acestia am factura la 30% din factura vecinilor de bloc. Fara sa schimb electricele din casa doar de dragul le a schimba, fara a face cumparaturi scumpe, fara sacrificii.
  • Like 1
 • Nume check icon
  Felicitari pentru ceea ce ati realizat. Citind totusi, investitia facuta in echipamente este destul de mare si nu este pentru oricine. Sunt cateva mii de euro bune, poate chiar spre zece mii de euro si as fi curios cam care este reducerea de consum si daca intr-adevar exista un pay-back?! Acum ceva timp am fost la o conferinta si am intrebat cum poti sa vinzi "sustenabilitatea" atata timp cat ea costa mai mult si nu toata lumea isi permite. Intrebarea mea l-a cam iritat pe acel guru al sustenabilitatii si raspunsul lui a fost ca nu ne permitem sa nu fim sustenabili. Foarte frumos si politic - gen a la Greta Thunberg - si ropote de aplauze ale clasei mjilocii superioare din Bucuresti. Totusi revenind cu piciorele pe pamant, sustenabilitatea in acest moment este scumpa si eu cred ca maxim 20% din romani isi permit sa fie sustenabili. Ce facem cu ceilalti?. Cum putem sa ii ajutam sa fie sustenabili pentru ca ei singuri si individual nu au cum.
  P.S. Verificati putin totusi provienienta fructelor si legumelor locale pentru ca fermierii romani sunt prieteni foarte buni cu ingrasamintele chimice...
  • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult