Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum mi-am petrecut o zi întreagă în vama Malko Tarnovo, iar MAE a uitat de mii de români

Malko Tarnovo

17.51 ora locală. Vama Malko Tarnovo. Scriu aceste rânduri chiar din vama vecinilor bulgari.

Au trecut deja șase ore de când tot aștept să ajungem pe teritoriul Turciei, dar parcă cineva a stabilit să pierd toată ziua de sâmbătă aproape de linia de frontieră și totuși foarte departe de aceasta. Probabil ca mii de români, am decis, alături de mai mulți prieteni, să plecăm la Istanbul pentru vacanța de 1 Decembrie. Cum tot plecam patru, am decis să călătorim cu o mașină și astfel economiseam o sumă frumoasă pentru shopping. Patru bilete de avion ar fi costat minim 400 de euro dus/întors de la Constanța la Istanbul, iar costul pentru combustibil/taxe autostradă/rovignetă a fost estimat la maximum 150 de euro. Până să ajungem în apropiere de vama Malko Tarnovo, mai aveam puțin și puneam pariu că nu vom zăbovi mai mult de jumătate de oră la graniță. Vameșii turci au ținut însă să-mi demonstreze că nu este așa.

Coada la ora 12.00

La 2,5 kilometri de vamă, încă pe teritoriul Bulgariei, am văzut avariile pornite de ultima mașină aflată într-o coadă al cărei început nu-l puteai observa. În doar câteva minute, în spatele nostru șirul a continuat să crească în lungime. Ca o glumă proastă, Google Maps ne arăta că nu este aglomerat pe următorii kilometri și că vom trece de vamă în 16 minute. Dar, gluma s-a îngroșat când am observat că după cele 16 minute nu ne-am mișcat nici măcar un milimetru. Iar minutele au tot continuat să se scurgă până când am făcut 20 de metri, în aproape o oră. Și așa a trecut și prânzul, soarele a început să apună și s-a făcut ora 17.51 și noi tot nu am ajuns în vama la turci.

“Tati, oare trecem și noi vreodată”

268 de mașini. Atâtea au numărat doi copii alături de tatăl lor. Autoturisme aflate în fața mașinii lor, aflată la kilometri distanță de punctul de trecere a frontierei. Fata de doar câțiva ani se temea că nu va mai ajunge la Istanbul, acolo unde urma să petreacă ziua de sâmbătă. Și-au petrecut-o în vamă, la fel ca noi.

Și acum să ajungem și la lucruri mai serioase. Mulți români și-au pierdut răbdarea și au început să filmeze, să posteze pe rețelele sociale și să sune la Ambasada și Consulatul României din Bulgaria. Nu s-a rezolvat nimic! Nici măcar o alertă pe site-ul MAE prin care românii să fie avertizați de orele de așteptare. Am răsfoit tot site-ul și nu am găsit vreo informație!

Am terminat de scris acest articol la ora locală 18.22, am reușit să trecem de partea bulgărească. Adică am înaintat 10 metri în 31 de minute. Polițiștii bulgari s-au mișcat exemplar. În mai puțin de două minute am trecut de controlul pașapoartelor și mi-am dat seama ca problemele nu pornesc de la ei. Sper să nu fi plătit de pomană noaptea de cazare de sâmbătă spre duminică. Revin cu un update când reușesc să ajung în Turcia!

PS1 – la ora 20.08 am intrat in vama turcească. Am nimerit fix schimbul de tură.Turcii relaxați, nu se grăbesc! De la intrarea în vama turcească până la control al făcut 25 de minute. Nu am ieșit încă din vamă!

Poate până când revenim în România, MAE își va informa cetățenii că a fost coadă, acum câteva zile, în vama Malko Tarnovo.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Hai sa nu aruncam vina numai de dragu' de a arunca vine pe cineva, Sunt vremuri tulburi in care normal ar trebui sa stam mai mult pe acasa si nu sa plecam in concedii ca asa am fost obisnuiti inainte de pandemie. Prin urmare daca tot ne mananca undeva si vrem sa pleacm atunci trebuie sa intelegem ca astazi toate deplasarile pentru orice scop pot fi adevarate aventuri.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult