Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Turcia, dincolo de pliantele turistice. Realitatea de dincolo de gardurile „resortului”

Erdogan la TV

Este sezonul concediilor și mulți aleg Turcia ca destinație de vacanță. Realitatea din Turcia este însă foarte diferită de ce ți se prezintă în pliantele turistice și pe Instagramul turiștilor. 

Pe 15 iulie s-au împlinit 5 ani de la așa numita lovitură de stat eșuată din Turcia. Un eveniment istoric de importanță maximă pentru guvernarea lui Erdoğan, care a utilizat prilejul pentru o temeinică epurare în rândurile forțelor de ordine, ale armatei și magistraturii. Data a fost una parcă intenționat aleasă: idele lui iulie, o zi demnă de o comemorare anuală - așa cum se și întâmplă deja la Ankara. 

Cât despre dușmanul Nr. 1, „creierul" din spatele întregii operațiuni de subminare a autorității sultanului neo-otoman, dar oarecum țapul ispășitor, Fethullah Gülen, el este în continuare dat în „urmărire generală". Iar faptul că Statele Unite îi refuză extrădarea reprezintă încă un punct sensibil în relațiile celor doi parteneri NATO (tensiuni oarecum atenuate din momentul în care SUA a lăsat moștenire aeroportul din Kabul forțelor turcești).

Gülen a susținut mereu misiunea nobilă a Fundației Hizmet, aceea de a promova educația, nicidecum crearea unui temut "stat în stat".

Aici nu trebuie uitat faptul că Erdoğan nu este singurul președinte ce l-a susținut multă vreme pe Gülen - tonul a fost dat de predecesorii săi: Turgut Özal, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit. Ceea ce uimește oarecum este faptul că Gülen a fost mentorul actualului lider turc, iar obiectivele lor erau, în fond, identice: transformarea unui stat laic într-unul conservator musulman… deci politizarea Islamului. Însă, așa cum se întâmplă adesea, o astfel de cruciadă nu suferă doi lideri. Astfel, atunci când influența lui Gülen a început să o umbrească pe cea a lui Recep, s-a decis sacrificarea fratelui de sânge ce amenința puterea absolută: în conformitate cu tradiția otomană a sultanilor de a-și ucide frații pentru a-și proteja tronul.

Cu toate acestea, chiar și după desemnarea lui Gülen drept unic responsabil pentru lovitura de stat din 2016, numeroasele tentative de repatriere au eșuat. Drept compensație, Erdoğan a demarat o vânătoare de vrăjitoare care a adus după gratii mii de persoane acuzate de terorism și de afiliație la mișcarea gülenistă. Zilnic se fac arestări în acest sens, sau cel puțin așa spun știrile TRT, canalul informativ național. 

Cert este că lovitura de stat despre care președintele fusese informat a constituit pretextul perfect pentru schimbări radicale, considerate indispensabile pentru viitorul „Turciei Noi". 180 de canale media au fost închise, 150 de jurnaliști arestați, 100.000 de funcționari publici concediați, la fel ca peste 20.000 de membri ai forțelor de ordine.

În tragicul eveniment din 15 iulie 2016 și-au pierdut viața 249 de persoane ieșite în stradă în toată țara… pentru a apăra patria… pare oarecum cunoscută povestea, nu-i așa? Numărul răniților din acea noapte a depășit 1000. Iar Erdoğan, în legătură directă din stațiunea unde își petrecea concediul, a numit chestiunea "un dar de la Allah"... o afirmație de o sinceritate cel puțin dezarmantă.

O comisie parlamentară trebuia să investigheze circumstanțele, însă ea a fost dizolvată per decret prezidențial doar 5 luni mai târziu. Martori importanți, ca șeful Serviciului Secret MIT, Hakan Fidan și cel al Statului Major, Hulusi Akar, nici măcar nu au fost interogați… ca să nu mai vorbim de șeful statului sau al guvernului… aparent, acea noapte de 15 iulie este la fel de întunecată 5 ani mai târziu.

După cum era de așteptat, la puțin timp după masacru, mai precis în aprilie 2017, liderul suprem a convocat un referendum pentru a transforma Turcia dintr-o "democrație" parlamentară într-o republică prezidențială, arogându-și puteri depline… postul de prim-ministru, până atunci ocupat de Binali Yıldırım, a fost eliminat.

Așadar, nu doar arestările, ci și maxi-procesele continuă în Turcia - investigați fiind mereu opozanții actualei guvernări, nicidecum membrii acesteia, așa cum ar fi de așteptat cel puțin în urma „revelațiilor" vechiului aliat și colaborator, boss-ul mafiot Sedat Peker.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Trebuie inteles ca Turcia este singurul stat din lume care detine teritorii si civilizatii[am inclus aici si religiile!] pline de contradictii .Pe deasupra nu trebuie uitat ca din cand in cand ,cate cineva doreste ca Turcia sa se afilieze civilizatiei europene intr-o asa masura incat diferentele substantiale de cultura si educatie ,de morala si traditii,sa se estompeze.Se doreste obtinerea unei noi culturi bazate pe valorile celor doua civilizatii egzistente in structura statului TURC.Mult framantata,dar in prezent ,tinuta oarecum sub control,problema a Kurzilor-un popor de 20 mil de locuitori care-s raspanditi in cele patru parti ale punctelor cardinale,este inca o problema cu care Turcia se confrunta si se straduieste din rasputeri s-o tina sub control .Turcia este un stat puternic [o economie in miscare continua cuun indice de crestere economica demn de apreciat.Are o armata puternica ,bine echipata si instruita,argumente care conduc la concluzia ca perspectiva unei laicizari relative a populatiei ,pt a se realiza o unitate de gandire si comportament social desi egzista,este foarte greu de aplicat pe termen scurt si mediu!Recep Erdogan prin regimul instaurat dupa consumarea evenimentelor din 16 iulie 2016,isi doreste o Turcie puternica si stabila in politica mondiala.Si totusi...din cand in cand ,cate cineva mai rascoleste in cenusa imperiului,intr-ale carei sedimente mocneste putini dintre noi stiu ce ...mocneste.Apropierea de Rusia,si ea un stat care inca are sub control[CSI] state asiatice apartinatoare fostului imperiu rus si al URSS,dar si teritorii care istoric sunt populate de catre Kurzi face ca Turcia sa devina o aliata cu interese complexe in zona geografica a Europei si Asiei-detinuta de catre aceste doua mari puteri ale Lumii! Nu poate nimeni anticipa cu precizie ,care va fi mersul istoriei acestor doua puteri economice si militare,dar lucruri importante ,un fata carora s-au si se opun domnii Recep Erdogan si Vladimir Putin ,se vor intampla demonstrand mersul schimbator al istoriei omenirii. In lume ,tendinta geopolitica este aceea a faramitarii statelor pe baze etnice .De ce si cine are astfel de interes, doar evenimentele.....istoriei viitoare, ne vor spune.Deviza sub care va trebui sa functioneze [chiar va functiona?].... ] omenirea se pare ca este ,,unitate in diversitate!

    • Like 0
    • @ Raducu Mihai
      Felicitari pentru comentariul pertinenti, dar cum de egzisti? DEX=a exista
      • Like 1
  • Nume check icon
    Un paradis...
    P.S. Aici am fi ajuns si noi daca nu ne integra EU cu forta. In ciuda tuturor "dezavantajelor" pe care nationalistii si populistii le tot propaga pe la latrinele TV, sunte extrem de norocosi ca suntem in EU - asa pe stilul nostru cu hotie, prostie, incompetenta si coruptie.
    • Like 11
    • @ Nume
      Daca nu era UE, acum eram ca Transnistria, economic, social, politic!
      • Like 6
    • @ Nume
      Unora ,li se pare ca am ajuns chiar mai departe! Intr-un fel --dupa ce s-a luat.. cam tot ce se putea lua,- suntem in situatia de a ne pune intrebari! Despre INTEGRARE mai este mult de vorbit si cat mai multe de facut pt a ne considera integrati ,,pt ca de fapt am fos doar,Acceptati,primiti in UE! Cinstiti cu noi insine sa fim ,se pare ca dupa ACCEPTAREA-PRIMIREA IN UE Guvernele care s-au succedat la guvernarea si reprezentarea tarii,cu mici exceptii nu prea s-au aratat[conf. faptelor! ]a a fi in cunostinta de cauza cu acest ACCEPT al UE! Noi ne platim cotizatiile de miliarde catre UE l TERMEN ! In schimb -gratie[?] slabei documentatiii de sustinere a Proiectelor pt PNRR primim de la UE., doar ,...retur-uri ,,long lyne'' in loc de raspunsuri favorabile ROMANIEI Ma refer la ajutoarele UE necesare punerii in aplicare si in Romania a PNRR,la care inca se asteapta un raspuns acum la trecerea unei jumatati de an! URA,VIN VACANTELE Parlamentare! De-acum,ne ocupam doar de cine,, iese'' si nu,, iese'' daca dl Catu il ,,face '' pe dl Oeban sau... cine stie poate un al treilea candidat ,ii va,,face pe-amandoi!?...,,La lutta continuie''!Asteptam ca pe 25 sept sa ,,spargem''sabloanele in asteptarea ...alegerii unui presedinte de partid numit si mai putin dorit!....Dupa care,instalare dominata de alte ...combinatii si permutari''de posturi-trecem pe ...algebra pt ca de ...fizica ,ce sa spun ?Am devenit mai...rezilienti!.De-acuma treburile fiind batute -n cuie a poate inca asteptam un alt raspuns fireste prin-Raportul de la C.E.si de-o fi favorabil ori nu ,vom mai vedea! Ne pregatim pt 2024 si in continuare pt 2028 si de-abia atunci la votare ne vom aminti de ,,tara'' vom vedea rezultatele guvernarii,constatand ca nimeni nu-ti mai ,,cade ;; la picioare! PS: Da Doamne sa ma-nsel!

      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult