Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum previi abandonul școlar cu ajutorul tehnologiei. Asociația OvidiuRo: „Când ai 2200 de copii în program, ești mereu în mișcare”

Fără educație, visurile dispar

La început au fost două femei, care au vrut să le ajute pe mamele sărace din Bacău să-și țină copiii la școală și să-și găsească un loc de muncă. Se întâmpla în 2001, când Ovidiu Ro însemna doar două nume: Maria Gheorghiu și Leslie Hawke. Astăzi, organizația non-guvernamentală monitorizează 2200 de copii cu risc de abandon școlar, are peste 400 de voluntari și 20 de angajați în 11 județe. 

Fiecare copil la grădiniță” este un program care a crescut rata de prezență la școală și grădiniță de la 43% la 81% în câțiva ani, acolo unde este implementat. La finalul lui 2015, inițiatorul proiectului, Asociația OvidiuRo, a anunțat că programul a fost adoptat la nivel național, iar Ministerul Muncii crede că peste 110.000 de copii urmează să beneficieze de prevederile sale în anii care vin. Creșterea numărului de elevi integrați în tot mai multe zone cu risc de abandon școlar i-a determinat pe reprezentanții organizației să caute soluții în tehnologie pentru-și face misiunea mai ușoară și mai eficientă.

Dintre angajații OvidiuRo, cinci lucrează la biroul din București, unul se ocupă de contabilitate la biroul din Bacău, iar 15 sunt în cea mai mare parte a timpului prin țară, pentru a implementa programul alături de echipele locale: profesori, mediatori școlari sau sanitari, asistenți sociali, directori de școli și reprezentanți ai autorităților locale.

Dar cât de importantă este tehnologia, soluțiile de cloud, căsuțele de email și comunicarea de la distanță pentru ca un astfel de program să fie funcțional și să-și arate eficiența? 

Un articol susținut de Microsoft România.

După un deceniu de activitate, investiția în educația timpurie s-a arătat extrem de eficientă. Cele mai bune rezultate au fost înregistrate în rândul copiilor care au avut acces la o formă de învățământ de la o vârstă fragedă. Rata de abandon printre aceștia a scăzut dramatic față de media națională. 

Maria Gheorghiu, cofondator al Asociației Ovidiu Ro este de părere că fără grădiniță ,,copii nu sunt pregătiți pentru școală și nu au cum să reușească. Activitățile de baza ale proiectului nostru sunt recrutarea și înscrierea tuturor copiilor din comunitate la grădiniță, apoi partea de prezență zilnică a copiilor. La sfărșitul lunii, părinții care si-au adus copii zi de zi primesc un tichet social în valoare de 50 lei (echivalentul a 12 dolari americani). Ne bazăm pe echipele locale, care lucrează ca voluntari și dezvoltăm astfel și spiritul comunitar.

,,Acești oameni vor să își educe copiii și sunt dispuși să meargă zilnic câțiva km pe jos pentru a-i aduce la grădiniță.”, spune cealaltă cofondatoare a organizației OvidiuRo, Leslie Hawke.

Succesul programului Fiecare copil la grădiniță a obligat însă asociația să găsească soluții ca să-i ajute pe angajați să fie eficienți, iar schimbul de informații să fie sigur și realizabil în timp real. 

Monitorizarea prezenței la scoală a copiilor, care este elementul principal al programului se realizează cu ajutorul unei aplicații pentru terminale mobile inteligente. Astfel, profesorii notează prezenții și absenții, iar echipa de la București are acces la aceste informații într-o clipă (sursa foto: Facebook OvidiuRo).

,,Suntem mereu în mișcare, avem nevoie de tehnologie pentru a centraliza informațiile și pentru a comunica eficient cu ceilalti membri ai echipei. Microsoft Office 365 ne ajută tare mult în acest sens. Putem trimite atasamente de pana la 25 mega între noi, iar asta se dovedește foarte util, mai ales când vine vorba de scanarea certificatelor de naștere a celor 2.200 de copii din program”, a declarat Diana Stoica, Manager Online Communication & Fundraising în cadrul organizatiei OvidiuRo, pentru TechSoup România.

În 2015, OvidiuRo a accesat programul Office 365 pentru organizațiile non-profit și soluția a fost implementată de Edea, compania de mentenanță IT care ajuta organizația, cu sprijinul lui Marius Dănescu de la Microsoft România și al Oanei Stănescu, reprezentanta organizației în acest proces.

Cea mai mare provocare a fost uniformizarea soluțiilor de comunicare. Outlook, WeTransfer, Dropbox și Skype au fost înlocuite cu aplicațiile Office 365.

,,Cu Office 365 putem sa comunicam cu colegii nostri pe mail, prin conferinte video prin Lync, sa ne organizam agenda, sa stocam si sa transmitem documente importante prin OneDrive”, spune Diana Stoica.

Pentru OvidiuRo, conferințele video se fac tot prin Office 365 ”Ne ajută sa comunicam cu echipele locale, pentru a ne asigura o buna desfasurare a activitatilor. De asemenea, spatiul de stocare pe OneDrive, permite accesul la documente relevante tuturor membrilor organizatiei. Lync chat-ul Office 365 permite o comunicare rapida si usoara (...) De asemenea, calendarul integrat este o necesitate, iar faptul că putem oferi acces colegilor la el este un mare plus. În calendarul fiecăruia apar întâlnirile, vizitele în teren, activitatile cu echipa locala si astfel putem sti in orice clipa unde sunt si ce fac colegii nostri”, spune Diana Stoica, Manager Online Communication & Fundraising in cadrul organizatiei OvidiuRo.

Un alt feature considerat folositor pentru munca voluntarilor și angajaților este platforma de poștă electronică din Office 365. Aceasta permite transmiterea imaginilor fie ca fișier atașat, fie în corpul mail-ului, iar acest lucru este foarte util pentru comunicarea între centru și oamenii de pe teren.

Strategia Europa 2020 cere ca România să reducă abandonul şcolar de la 17% la 11% în următorii cinci ani. Într-un interviu acordat Adevărul anul trecut, Leslie Hawke declara că acest obiectiv nu este fezabil în 2020, ci mai curând în 2030. ,,Din păcate, fiindcă strategia are un timp foarte scurt de implementare, autorităţile nu s-au concentrat atât de mult pe educaţia preşcolară, fiindcă rezultatele se vor vedea mult mai târziu. Însă cred că noi ar trebui să ne concentrăm de acum pe acest segment de vârstă, fiindcă mai încolo va fi prea târziu pentru aceşti copii şi tot ce vom face este să continuăm să târâm problema după noi generaţie după generaţie”.

Microsoft oferă, prin inițiativa (Product Donation), programe software cu licență, soluții de cloud și stocare a informației, cu ajutorul cărora organizațiile non-profit pot avea acces la tehnologie cu titlu gratuit sau cu reducere pentru un număr crescut de conturi.

În România, donațiile Microsoft pentru ONG-uri pot fi accesate prin TechSoup. Peste 1.900 de organizații non-guvernamentale din România sunt deja parte din Programul TechSoup România, programul de resurse de tehnologie care oferă acces la produse software și servicii cloud.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult