Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cum s-a transformat un călător agresiv fără bilet în „victimă”. Despre „abuzul legii” la români

Tramvai

Foto: Inquam Photos/ George Călin

În tramvai, un domn simpatic (nici primul, nici ultimul) nu are bilet. Lucrurile se complică puțin când în tramvai urcă trei controlori care încearcă să-și facă meseria. La solicitarea controlorilor, domnul simpatic răspunde, sigur pe sine, că nu are bilet. 

Spiritele se încălzesc, discuțiile se încing, controlorii împresoară pe simpaticul domn, care călătorește gratis. Simpaticul domn este capabil de octave înalte și, aproape strigând, îi trimite pe controlori „la muncă, nu la frecat menta". Într-un singur minut se realizează o răsturnare de forțe și domnul fără bilet și cu voce stridentă vorbește despre abuzul pe care controlorii, reduși la tăcere, îl fac asupra sa. Vinovații de abuz, cu aerul eșecului iminent, încearcă să explice, pe ton civilizat, că a călători fără bilet este o contravenție care se pedepsește cu amendă. 

Împricinatul ia foc și amenință cu reclamații, presă și focul iadului. Că un mitocan care comite o contravenție face orice pentru a scăpa de amendă pot înțelege. Ce nu înțeleg este natura declicului din mintea celorlalți călători, plătitori de bilet, care, ca buni creștini ce se află, sunt loviți brusc de un val de compasiune. Victima-agresor fără bilet, susținută de valul de simpatie din tramvai, este din ce în ce mai vehementă și controlorii coboară păgubași la prima stație. În tramvai e toată lumea mulțumită, cu bilet sau fără, și, în rumoarea generală poți distinge vorbele vreunei bătrânici: „nu mai au rușine, ai văzut cum îi vorbeau... și e un domn, bine îmbrăcat"...

Aș putea înțelege că, dacă ești bine îmbrăcat și încalci regulile, nu ești un contravenient, ci o victimă, sau că aceeași faptă prezintă nuanțe, funcție de costumul sau treningul pe care-l ai pe tine.

Variațiuni pe aceeași temă sunt frecvente: polițistul care cedează pentru că grupul de compasiune, creat ad-hoc, sprijină mitocanul care parchează sub semnul de „staționarea interzisă", simpatia pentru vreun delapidator celebru, care (la valoarea lui) nici nu a furat prea mult, sprijinul pentru vreun violator care (pierdut cu firea fiind) a fost corupt de vreo nerușinată minoră.

Dacă viața e compusă dintr-o multitudine de nuanțe, în cazul infracțiunii lucrurile sunt mult mai simple: ori ai făcut-o, ori nu. Aplicarea legii nu ar trebui să aibă nuanțe.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu cred că este vorba despre simpatia celorlalți călători față de contravenient ci mai degrabă de disprețul față de controlori, în cea mai mare parte ei înșiși cei mai mari mitocani și șpăgari. Vă garantez că dacă împricinatul scotea o mică șpagă, controlorii o acceptau imediat și își vedeau mai departe de drum. Am văzut scenariul ăsta de "n" ori. Controlorii nu sunt, deci, o soluție, ci parte din problemă. Controlorii nu-și au rostul, o simplă bară la ușa din față care să se deschidă la validarea cardului de călătorii ar rezolva problema. Așa n-am mai avea nici călători neplătitori, nici controlori inutili, sugători de bani de la buget și de șpăgi.
  • Like 0
  • @ Simona Zaim
   Da, uneori controlorii sunt destul de obraznici, dar asta nu insemana ca ai dreptul, asa, cu de la tine putere sa calatoresti fara bilet - un abuz nu se rezolva prin altul, ci prin aplicarea si respectarea legii. Ideea cu bara ar fi buna daca nu am fi in Romania unde si pe vreme de pandemie autobuzele si tramvaiele sunt luate cu asalt pe la toate usile la orele de varf si lumea se grabeste, e nervoasa si gata sa injure (deh, romanul cel civilizat inca de pe vremea dacilor liberi....). Iar batrinicile care iau partea unui domn doar pentru ca ë bine imbracat" fac parte din votantii aia vesnici ai PSD-ului, oameni care nu au dat cu nasul de civilizatie si chiar nu mai au nici o sansa sa o inteleaga. Personal, ma bucur de fiecare data cand un astfel de batranel da coltul.....
   • Like 0
 • Romania, din pacate, a devenit tara in care tupeul si nesimtirea, amplificate de un glas rasunator, nu mai sunt defecte, ci au devenit adevarate calitati pentru succesul in viata.
  • Like 5
 • Corina check icon
  Nasol. I-a făcut din vorbe. Mă tem de simpaticul domn. Să nu ajungă în politică.
  • Like 7


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult