Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Dar eu am validat. A făcut bip și am trecut mai departe.” O întâmplare cu controlori și un călător care se grăbea spre aeroport

Autobuz București

Foto: Inquam Photos/ Mircea Manole

Mergeam spre aeroport cu 783-ul.

Mă urcasem de la capăt și fusesem printre primele persoane care se urcaseră. Îmi luasem un loc la geam și cât mai în spate ca să pot privi și afară, dar și în autobuz. În rarele ocazii când merg cu transportul public profit de ocazie și privesc la oameni încercând să-mi imaginez povestea lor.

Rând pe rând se urcă ba un cuplu de turiști străini cu ditamai rucsacele, ba câteva exemplare din călătorul acela tipic cu gentuța pe roți, ba un grup gălăgios de tineri. Dar și câțiva oameni fără pic de bagaj. Mă fascinau în mod special ei.

Oare unde mergeau? Oare pleacă de plăcere, de nevoie? Pleacă de la cei dragi sau spre ei? Sunt bucuroși, entuziasmați? Sau pleacă cu inima grea?

Printre cei care s-au urcat imediat după mine era un domn a cărui înfățișare mi-amintea de Eckhart Tolle, cel ce a scris cartea “Puterea prezentului”. Nici el nu avea geamantan. Doar o gentuță mică de umăr.

Îmi plăcea atmosfera din autobuz. Într-un 783 e o energie diferită de cea dintr-un autobuz de pe un traseu obișnuit RATB. Probabil din cauza farmecului pe care îl aduce călătoritul. Bucuria, entuziamsul, noul, aventura se puteau simți ca plutind prin aer în autobuz. Iar în plus, durata călătoriei face ca drumul până sau de la aeroport să fie o mini călătorie în sine. Deja se crease un fel de comunitate în care fiecare aducea aportul la atmosferă: grupul de tineri era pus pe șotii și râdeau în gura mare, cuplul cu rucsace mari răsfoia hârtii și hărți vorbind cu pasiune într-o limbă cehă-slovacă-poloneză, iar exemplarele de călător tipic ba cu nasul în telefon, ba cu ochii pe geam îngândurați.

Pe la jumătatea traseului, într-o stație văd două mutre acre de controlori cum se urcă în autobuz. Reacția mea instinctivă este să mi se strângă inima – de pe vremea liceului când făceam blatul și trebuia să fiu cu ochii în patru să nu iau amendă. Durează mereu o secundă până îmi amintesc că sunt adult acum și am bilet!

Două doamne de pe ale căror chipuri se putea citi într-o secundă de cât sunt de binevoitoare și cu inima deschisă iau lumea la verificat. Cu un “bună ziua” pleoscăit într-un colț de gură vine una dintre ele și-mi cere cardul. Verifică la aparat și pleacă spre următoarea persoană. Chiar spre domnul care semăna cu Eckhart Tolle. Dă omul cardul. La verificare aparatul făcea un piuit lung.

Doamnei controlor i s-a aprins o luminiță în ochi. Putea scoate în sfârșit la iveală talentele de care dispunea. Îl cheamă pe domn să îi arate că nu fusese validată călătoria. Omul, perplex:

“Dar eu am validat. A făcut bip și am trecut mai departe.”

Îmi aminteam filmulețul cu exact asta. Cum a trecut pe lângă aparat, cum a făcut bip iar el a trecut mai departe repede ca să facă loc celor din urma lui, cu bagaje. 

Doamna controlor insistă pe un ton superior și răutăcios:

“Doar pentru că face bip, nu înseamnă că ați validat călătoria. Ați verificat că s-a validat?”

Omul zice sincer și spășit că nu.

Aha!

“În cazul acesta, prezentați actele. Amenda este …bla-bla-bla.”

Omul văd cum se albește la față în timp ce fața controloarei se anima din ce în ce mai mult.

El încerca să explice că pleacă în Spania înapoi la muncă, că nu are bani – lei românești – că a păstrat exact cât pentru cardul de 783. În timpul ăsta scoate actele și le dă controloarei.

Ea îl invită să coboare din autobuz ca să scrie hârțoagele. Omul se albește mai rău la față. Iar face apel la o umanitate care nu era prezentă:

“Dacă mă dau jos, pierd avionul și nu am bani de alt bilet, întârzii la muncă, se supără șeful. Puteți completa actele în mașină, vă rog? Sigur aveți timp până la capăt.”

Ei și până aici a fost!

Doamna controlor s-a aprins și a început să zică pe un ton țipător că astea sunt regulile, că nu îi zice nimeni cum să-și facă treaba. Că ea doar respectă regulamentul, nu e acolo să facă favoruri.

“Ce ar crede lumea în autobuz dacă m-ar auzi și m-ar vedea cum vă fac un favor? Iar în plus, nu aveți cardul validat. Dumneavoastră ați greșit, nu puteți cere favoruri! Haideți să coborâm.”

Omul refuza și mai că îi dădeau lacrimile pentru că nu putea să găsească o ieșire din situația asta caraghioasă în care singura lui greșeală fusese că nu verificase ce scria pe aparatul de validare.

Lumea deja căsca gura de ceva vreme la toată situația si începuseră să își exprime părerea. Cei mai mulți luaseră partea omului și încercau să o convingă pe controloare să îl lase să își vadă de drum fără amendă sau penalizare. Câțiva susțineau că doamna ar trebui să scrie mai repede amenda aia și cu asta basta.

Ne apropiam de aeroport iar situația părea că se agravează în loc să se rezolve.

Atunci ceva din mine mă face să intervin și să zic doamnei controlor:

“Am fost de față când domnul a cumpărat și a validat cardul. Nu a vrut să fenteze, să nu plătească sau să facă blatul ci pur și simplu s-a grăbit ca să facă loc altor pasageri. Dacă nu puteți accepta această eroare umană, dați-mi mie amenda, vă dau eu actele mele și stau cât e nevoie pentru că nu mă grăbesc”.

Bineînțeles că nu mă așteptam ca doamna controlor să fie impresionată de un asemenea gest, tot ce îmi doream era să scap omul de belea, să își poată vedea de drum și viață.

Controloarea începe iar cu regulamentul ei. Că nu e legal, că aveți bilet, că și că. Simt cum o venă începe să-mi zvâcnească la tâmple, mă cobor la nivelul ei de discurs și i-o zic pe șleau:

“Dacă pentru dumneavoastră contează atât de mult să vă faceți norma de amenzi pe ziua de azi încât nu vă pasă că nenorociți un om atunci puteți măcar să vă făceti norma fără să nenorociți omul. Dacă tot ce vă interesează sunt amenzile astea, va plătesc eu 10 în plus numai să-l lăsați să-și vadă de drum!”

Atunci începe lumea din autobuz să ridice tonul.

“Da, da, da lăsați omul! Chiar așa?!”

Am încasat amenda. Am plătit-o pe loc. Surpinzător – a fost timp să fie scrisă în autobuz, până la aeroport!

Am coborât și omului chiar i-au dat lacrimile în timp ce îmi mulțumea. „Cum vă numiți? Scrieți-mi repede contul ca să vă trimit banii când ajung în Spania!”

I-am zis că nu e nevoie. Dar i-am cerut ceva. Să facă și el același lucru când se va ivi ocazia. Mi-a promis că așa va face. Sunt sigură că așa va fi.

Uneori nu e nevoie să ne luptăm cu balauri și zmei fioroși pentru a face lumea un loc mai bun. E nevoie doar să fim atenți, prezenți și să intervenim cu un mic gest de umanitate.

Suntem cu toții împreună într-un autobuz iar felul în care ne tratăm face toată diferența în calitatea călătoriei.

Drum bun s-avem!

P.S.: Apreciez faptul că totuși controloarea a acceptat soluția de compromis. Putea să nu o facă! Mai era un pic de umanitate în inima ei.

Articol publicat pe site-ul autoarei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Citind articolul mi-am amintit o experienta avuta in luna mai in Zakopane, Polonia, unde participam la un training Erasmus. Eram cazati undeva la marginea statiunii si in prima seara ne-am decis sa vizitam centrul. Pentru a ajunge acolo trebuia sa luam un autobuz. Ne-am urcat un grup de 10-15 persoane, ne-am luat biletele de la automatul din masina, am validat tichetele si am inceput sa admiram peisajul. La un moment dat, unul din calatorii din afara grupului se apleaca spre mine si in engleza imi spune sa ii rog pe doi dintre colegi sa valideze biletele intrucat la urmatoarea statie va fi control. I-am multumit pentru “pont”, le-am transmis, au validat, vine statia, nu urca nimeni! Urmeaza a doua statie, la fel, nici urma de control! Cand ma gandeam ca tipul a facut o gluma pe care nu reusesc eu poate sa o inteleg, il vad ridicandu-se de pe scaun in toata maretia celor peste doi metri inaltime si scotandu-si din jacketa o legitimatie se indreapta catre scaunele din fata si incepe sa verifice biletele calatorilor .....
    • Like 1
  • Umanitate, zici ?
    Mă face să zâmbesc dulcea naivitate...
    Pun pariu că în momentul în care s-a ridicat corul de voci împotriva ei a licărit brusc oportunitatea meschină de a-și face planul la amenzi fără să iasă șifonată din situație.
    • Like 1
  • In Romania mentalitatea qvasitotalului populatiei este vinovat pana la proba contrara.
    • Like 2
  • Frumoasă și pilduitoare poveste, chiar dacă m-a zgâriat pe retină adusul aportului ("Deja se crease un fel de comunitate în care fiecare aducea aportul la atmosferă").
    • Like 1
  • Woau!!! Felicitari pentru ideea..de-a prelua amenda!
    Ma bucur ca mai exista atitudine umana...ca sa spun asa...
    si eu am patit-o, identic ca domnul .. Eckhart Tolle insa m-au avertizat ca vor suna la sectia cea mai apropiata de politie caci nu voiam sa le dau actele.....no'
    • Like 0
  • 1. Controloarele n au voie sa ceară actele, doar poliția este îndreptățită să facă asta in țara asta.
    2. Controlul RATB nu are voie sa rețină un om în caz că nu are bilet, pt că asta este lipsire de libertate și intră sub incidența penală.
    3. Controlul nu este autorizat/calificat de nicio instituție pentru a lucra cu date personale, etc.
    Concluzia: este bine sa ne luăm bilet, dar dacă nu am luat, controlul RATB nu are nicio putere asupra dvs. In caz că vreți și ei sau dvs apelați poliția, puteți aștepta liniștiti pt că doar ei pot sa vă legitimeze, etx
    • Like 2
    • @ Mihai Pit
      Uite ca am mai invatat ceva. Si totusi regulamentul lor, munca lor pe ce se bazeaza?
      • Like 1
    • @ Mihai Pit
      GREȘIT !
      Controlorii pot solicita un act de identitate pentru completarea foii de contravenție, ceea ce nu pot ei face este să vă oblige să prezentati actul de identitate, ceea ce este cu totul și cu totul altceva !
      Dar dacă ai timp să stai până vine poliția cu tot tam-tam-ul, asta e alegerea fiecăruia.
      • Like 0
    • @ Danescu Cristina
      minciuni din top ca nu ii verifica nimeni ce abereaza. Iar daca vad un strain sau unul care nu este din Bucuresti il mananca cu fulgi cu tot
      • Like 0
    • @ Mihai Pit
      in Ro totul se poarta mai ales de smecheria cu Controlorii STB. In pandemie cand nu aveau ce controla ca era totul pustiu, cine i-a platit pe Stb controlori?, ca nu era picior de om -controlor. Dupa 1 mai -15 mai au inceput sa apara ca ghioceii si te anuntau ca sa porti masca, dar nu ca ti-ar da ei vreo masca pe langa biletul care l-ai validat ; doar reclama la tv ca au aparut controlori care impart masti in loc de control. Vax albina! . Si apoi ca mustele pe rana, acum sar la fel pe un calator prins in masina relativ goala. Era un caz acum o saptamana la victoriei in masina 300 o pasagera de 50 ani care nu validase ca se ducea la munca si a zis ca nu a luat banii pe somaj tehnic nici acum , asa ca nu are bani de abonament ca de azi a inceput munca. . Iar unul din cei 4 controlori pe ea cu cearta" Nu exista, sa se caute mai bine in portofel, stim noi ca aveti si nu ati vrut. Pai de unde stii domnule , mi-au bagat banii pe card si nu stiu eu ? nu ne intereseaza, trebuia sa mergeti pe jos , haideti la politie ca sa va legitimam ca daca nu va dam cu forta jos. Ce distantare sociala, se izbea in femeie sa o arunce din autobuz, plus ca nu avea voie sa o atinga. Deci o bataie de joc, amaratii care traiesc cu minim pe economie si care nici banii pe somajul tehnic nu l-au primit , stia ea din StB ca are ea bani in portofel si daca nu arata portofelul sigur minte, ... este culmea obrazniciei ... asa ceva...
      • Like 0
  • Am primit și eu o amendă, prima din viața mea chiar, doar că în Berlin. Era a doua zi de când ajunsesem în Germania și mergând la aeroport după niște prieteni, am întrebat-o pe colega cu care am mers, care era deja de un an în Berlin, dacă să îmi compostez alt bilet sau îl folosesc pe cel pe care îl aveam deja, biletul putând fi folosit timp de 2 ore în care poți schimba mijlocul de transport. Toate bune și frumoase la întoarcere. Până înainte cu o stație de stația unde trebuia să coborăm. Controlori. Îmi scot biletul și îl dau. Îmi spune că nu mai este valabil, timpul este deja expirat (vreo maxim 5 minute) și că acet bilet poate fi folosit doar în direcția dus, iar eu m-am întors în stația din care am plecat. Am coborât în stația din care plecasem, îi explicasem omului că habar n-aveam și că mai am 3 bilete necompostate, dar nimic. Răspunsul a fost: trebuia să vă informați. Și uite așa am plătit o amendă de 40€, care nici măcar nu a fost din cauza mea, ci din cauza tipei pe care o întrebasem înainte să plecăm din aeroport dacă să compostez alt bilet. Cam așa sunt oamenii când au "targete", nu le pasă că ești sau nu informat, că a făcut aparatul bip sau nu,că merge sau nu, sau că în stația de unde ai urcat există posibilitatea cumpărării unuibilet sau nu, indiferent de nație. Biletul. Biletul să fie valabil. Restul... e can can, vorba aia. :)
    • Like 2
    • @ Maria Magdalena Muntean
      Pe undeva este normal dacă stai bine să te gândești, nu de alta dar impostorii pot gasi foarte ușor aceleași scuze ca ale unei persoane oneste iar cel angajat să constate contravenția nu poate deosebi pe unul de celălalt.
      • Like 0
    • @ Maria Magdalena Muntean
      pe o linie expres cu cetateni straini este nevoie sa se aplice reguli UE . Un cetatean strain intrat in tara, in Bucuresti , nu il poti acuza ca nu a invatat in 3 secunde sistemul romanesc de validare card. Meniul este pus in limba romana. In unele masini 783 au un afis lipit pe undeva dar nu in zona aparatelor de validat si scrie in Romana. Lb Romana nu este o limba internationala. Asa ca acesti controlori ar trebui sa fie instruiti ca este o eticheta jalnica cand nu dai voie si nu ajuti pe cetatean sa valideze. Daca este rau intentionat il dai jos . Daca el a validat si nu i-a luat calatoria ca aparatul ori este defect ori nu are mod de utilizare este prezumtia de vinovatie.... In Franta pe liniile de la aeroport te ajuta sa validez sau sa iti iei calatorie, dupa ce explici ca poti plati cu cardul sau ca nu ai avut timp sa cumperi . Iti taxeaza cu 1 eur mai mult fata de ghiseu dar ai sansa sa cumperi o calatorie. Sau cumperi de la sofer daca nu au controlori , iar toti soferii au casa de marcat. Si ei se grabesc ca noi si au rabdare cu calatorii, pt ca ei sunt cei care platesc. si cumpara calatorie de la compania de calatorie. Mai avem mult pana ne civilizam controlorii Stb fosti Ratb
      • Like 0
  • Multumesc! Accept ca mai am mult pana sa ma duca capul sa procedez in acest fel! Mai avem nevoie de astfel de exemple!
    • Like 2
  • dodocea check icon
    Articolul este 100% adevarat. Absolut la fel am patit si eu, Desi am 'validat" am fost informat ca nu am si verificat validarea. Am luat amenda 50RON pe loc. De aceea refuz sa mai merg cu transportul in comun, Cum ar putea un turist strain sa inteleaga aceasta absurditate?
    • Like 3
    • @ dodocea
      eu am asistat la un incident cu controlorii pe 783 , au "prrins " o familie de turisti si i-a jacmanit de 400 eur . Au spus ca atat este amenda pt toti si le-au luat euro. Cum in RO nu se primesc eur ce au facut cu banii aia. Chitanta au taiat? nu ... Le-au dau un bon rosu si gata. Puteti calatori cu el dar era o minciuna de 50 lei x 3 bucati care apoi i-a dat jos la Victoriei si sa ia metrou ca nu au platit bilet si ei coboara si daca se suie iar control , o sa ia amenda. Aia erau derutati ca nu intelegeau o boaba si stupefiati . Iar cineva a intervenit si toti 4 controlori au sarit in capul cetateanului roman venit si el de la aeroport, ca asa este bine cum au facut , de unde stie el care vine din Italia dupa atatia ani ce este corect in Bucuresti. Hai dl vezi de bagaje ca nu te-a intrebat nimeni nimic. Este o mare escrocherie cu acesti dubiosi controlori . De cand si pana cand se poate plati in romania cu eur? Nici macar taximetristii nu accepta eur cand gasesc turisti pe motiv ca ei nu se duc sa schimbe si nu se poate plati cu cardul, te asteapta sa scoti tu bani la banca si sa ii platesti calatoria. Dar pt controlori se inventeaza regulamente noi ca sa fure bani . O buna imagine pt saracii turisti veniti aici
      • Like 0
  • Excelent articolul, nu conteaza daca este real sau nu! Concluzia este foarte tare si morala si mai si...
    • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult