Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio
Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.
Cum s-a văzut Superluna în jurul lumii: de aproape 70 de ani, Luna nu a mai fost atât de aproape de Pământ
De aproape 70 de ani, Luna nu a mai fost atât de aproape de Pământ cum a fost în noapte de 14 noiembrie. Vă prezentăm o serie de imagini spectaculoase surprinse de fotografii Getty Images în diverse colțuri ale lumii.
Superluna a fost cea mai mare Lună plină observată pe cer din 1948 și până în prezent.
Acest fenomen se produce atunci când Luna plină este la perigeu (cel mai apropiat punct de Pământ al orbitei sale eliptice), rezultatul fiind o noapte cu o Lună cu până la 15% mai mare și 30 % mai strălucitoare decât de obicei.
Superluna se ridică deasupra Australiei, sub privirile mulțimii adunate la Fremantle War Memorial. Foto: Paul Kane/Getty Images
Imagine a Superlunii surprinsă în Freemantle, Australia. Foto: Paul Kane/Getty Images
În această fotografie furnizată de NASA, Superluna se înalță deasupra unei rachete Soyuz de la cosmodromul Baikonur din Kazakhstan care va fi lansată în spațiu pe 18 noiembrie. (Foto: Bill Ingalls/NASA via Getty Images)
Superluna poate fi văzută în spatele unei telecabine în Ankara, Turcia. Firat Yurdakul/Anadolu Agency/Getty Images
Un avion trece prin fața Superlunii în Beijing, China. VCG/VCG via Getty Images
Superluna se ridică asupra unui pod din Yinchuan din provincia Ningxia, China. Foto: VCG/VCG via Getty Images
Pescuit la răsăritul Superlunii. S-a întâmplat în Redondo Beach, California. Foto: David McNew/Getty Images
Majoritatea oamenilor nu au văzut o Superlună atât de apropiată de Pământ. Însă câte astfel de superluni or fi răsărit până acum deasupra Acropolelor? Foto: Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto via Getty Images
Superluna, deasupra orașului Roma. Foto: Franco Origlia/Getty Images
Superluna, deasupra porții Brandenburg din Berlin. Foto: Michele Tantussi/Getty Images
Superluna în Punta Cana, Republica Dominicană. Santiago Vidal/LatinContent/Getty Images
Există două metode garantate de a reduce costurile cu factura de energie. Prima este eficientizarea consumului, a doua este producția de energie electrică în regim propriu. Dacă acum ceva timp părea doar un vis tehnologic îndepărtat, în prezent chiar este posibil să ne producem singuri energia electrică de care avem nevoie.
Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)
Într-o perioadă în care vorbim tot mai mult despre prețuri și efectele inflației, a devenit tot mai important să înțelegem ce factori influențează sectorul energetic și de unde vin fluctuațiile în costurile energiei.
Cred că orice film cu Tom Hanks trebuie văzut, pe post de terapie. Iar ultimul lui film, după best-seller-ul scriitorului suedez Fredrik Backman, este unul dintre cele mai bune pretexte să începi anul frumos și de mână cu un fals morocănos.
În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.