Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cum s-au certat primarii cu Dragnea pe împărțirea bugetului. „Noi vom stinge lumina în oraș (...) Eu închid primăria”. Dragnea: „Puteam să nu vă dăm nimic”

Liviu Dragnea - primari - Foto Octav Ganea

(Foto Inquam Photos/ Octav Ganea)

După o întâlnire de mai bine de trei ore cu Liviu Dragnea, primarii s-au arătat nemulțumiți miercuri de propunerea de alocare bugetară venită de la Guvern.

„Nu ne-am înțeles. Cel mai dureros este că cifrele, care sunt cifre, pentru unii arată ceva, pentru alții altceva. Sunt pierderi masive pentru municipii”, a spus la Digi24 Gheorghe Falcă, primarul Aradului. 

„Dl Dragnea a venit să ne înveţe altă matematică, nu cea pe care o ştim din clasa a treia, şi să ne explice cum nouă ne cresc veniturile, dar în realitate ele scad”, a spus și primarul din Ploiești, Adrian Dobre. Edilul a explicat că primăriile au cheltuieli suplimentare pe lângă cele sociale, tot ca urmare a unor decizii adoptate de guvern și a dat exemplu majorarea salariului minim în construcţii.

„Dl Dragnea ne-a spus o parte din ieșire: să dăm noi afară oameni, să schimbăm noi sistemul social, să venim cu proiecte de zone metropolitane. Nu vorbim de culoare politică, e lovitură pe tot sistemul administrației”, a spus Gheorghe Falcă la Digi24.

„La Sectorul 3, noi plătim 2 milioane de euro pe an doar încâlzirea la şcoli. Or, asta n-ai cum să o închizi, că avem elevi acolo”, a adăugat  Robert Negoiță, edilul de la Sectorul 3.

„Azi, în partea finală, dl Dragnea a zis: ce aţi vrea să facem? Cum să închidem cifrele? Vorbiţi cu Finanţele, că nu se închid cifrele. Nu se închid cifrele, trebuie să fim sinceri. N-a avut nicio lacrimă în momentul în care colegi primari spuneau: domnule preşedinte, uitaţi, au crescut cheltuielile sociale, pe subvenţia termică, la gaz, cheltuielile de la şcoli şi noi trebuie să le plătim. Dl Dragnea a spus: eu sunt bucuros că v-au crescut veniturile şi punct”, a spus Falcă.

Gheorghe Falcă, care spune că a făcut procesul verbal la întâlnirea primarilor de municipii cu liderul PSD, a povestit că edilul de la Bistrița i-a transmis lui Liviu Dragnea următorul mesaj: „dacă nu-mi dați 80 la sută, închid Primăria”, în timp ce primarul de la Zalău i-a spus că „vom stinge lumina” în oraș.

”Am văzut atâta cărămidă în piept cu programul de guvernare. De ce nu-l respectăm? Scrie în programul de guvernare că toate cheltuielile sociale sunt suportate de Guvern. Nu vrem să fim umiliți, să stăm cu mâna întinsă la câte un minister, că nu avem bani să plătim lumina”, a spus Robert Negoiță.

„Dragnea ne-a spus astăzi: «Domnilor, eu puteam să nu vă dau nimic. Până la urmă e la noi, noi avem pâinea şi cuţitul şi noi decidem. Noi avem majoritatea în Parlament, noi decidem, putem să nu vă dăm nimic ». Aşa ne-a spus”, a continuat Robert Negoiţă.

Declarațiile primarilor vin după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a dat asigurări că primăriile și consiliile județene vor avea cel puțin la fel de mulți bani ca în bugetul de anul trecut.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Chiar dacă semăn cu nebunul care se bucură că-i arde casa, fiindcă el a avut dreptate când a spus că o să ia foc din cauza instalaţiei electrice, trebuie să spun că primarii au ceea ce merită. Ei au mânărit urnele, ei au îndemnat oamenii să voteze PSD, ei s-au bucurat când li s-au triplat salariile. Acum, PSD le-a dat-o! Luaţi şi ţineţi bine! Şi mă bucur că i-a fript Dragnea acum, poate i-o ustura şi la alegeri.
  • Like 4
 • Dan check icon
  "Bugetul primăriei Cluj a fost prejudiciat cu suma de 6 milioane de lei în anul 2015, după ce instituția a acordat ilegal finanţări nerambursabile unor asociaţii şi fundaţii, pentru organizarea unor festivaluri cum sunt Untold sau TIFF" se arata in raportul Curtii de Conturi.
  Asadar mai usor cu cheltuielile, mai putin la artificii, concerte, paranghelii (130 mii euro la Cluj doar de 1 Decembrie si Revelion), mai usor cu salariile (un poliţist local de grad superior se apropie de 8.000 de lei (7.902 lei, salariu de bază) la primaria Cluj), mai usor cu subventiile la transport catre pensionari , mai multa atentie la proiectele din fonduri europene intarziate, care ajung sa fie platite de administratia locala, mai pe scurt mai multa eficienta si eficacitate.
  • Like 1
  • @ Dan
   Stai sa vezi petrecerile populare din Bucuresti, peste tot festivismul din ultimii doi ani a fost ca la nunta, iar acum avem chiuielile!
   • Like 2
  • @ Dan
   Gravity check icon
   Ce ai frate cu subventiile la transport pentru pensionari?
   Ce pensie are bunica-ta?
   • Like 1
 • Mai bine stingi lumina decat sa primesti "mita" de la unul ca Dragnea!
  Mita trebuie platita inapoi. Si nu cred ca o sa-ti placa ce o sa-ti ceara sa faci, ca primar ortodox! Sunt o groaza de institutii neguvernamentale in Europa si in US care te pot sustine, ca primar.
  • Like 3
 • check icon
  Buboiul magnificului ”program de guvernare” începe să supureze... Explozia e iminentă.
  • Like 4
 • Mafia PSD-ALDE-UDMR din România trăiește și benchetuieste bine din taxele TALE. Ce ai de gând să faci în acest sens?
  • Like 3
  • @ Vasile Roaita
   Buna intrebare, ajungem noi cumva si-n 26 mai, si mai vorbim!
   • Like 1


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult