Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cum să donați corect de Paște. Nu duceți rochii de seară sau pantofi cu toc

saracie

(Foto Guliver/ Getty Images)

Sărbătoarea Pascală e un moment în care mulți dintre noi ne gândim să ajutăm pe cineva în nevoie. Ce ar trebui să facă o persoană, dacă ar dori să doneze respnsabil? Este una dintre întrebările la care a răspuns Mădălina Marcu, antreprenor social, consilier de filantropie strategică, invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

„Am văzut saci de donații, saci cu catifea sau rochii de seară, sau poate vă amintiți gestul celebru cu pantofi cu toc la inundații. Ce să fac cu o rochie de catifea eu, om sărac.? Om sărac mi se pare oricum o etichetă oribilă. Om care am nevoie în momentul acesta de ajutor. Singurul mod de a-i ajuta pe oameni este să-i întrebăm de ce cred ei că au nevoie. Majoritatea îți vor spune bani. Încearcă să afli împreună cu ei pentru ce. Să negociezi dacă poți, în loc de bani, să le cumperi lucruri, dacă nu ai atâta încredere încât să le dai bani”, ne sfătuiește Mădălina Marcu.

Citiți și:

„Recomandarea mea cea mai puternică e să nu dați bani direct, atunci când nu aveți niciun control. Dați în parteneriat cu o organizație care poate ajuta familia aceea pe toate părțile”, spune Mădălina Marcu.

Ea a povestit că la un moment dat a văzut o femeie - care avea foarte mulți copii și trăia în condiții oribile -, cu ojă pe unghii.

„Primul meu instinct a fost: «Hm, să faci un pic de curățenie nu te-ai apuca, dar timp să îți dai cu ojă pe unghii ai avut» . Cu toată bunătatea umană de care sunt în stare, dar acesta a fost primul meu gând. Foarte tărziu am realizat că aia era reminiscența feminității ei, era ultimul ei mod de a se mai simți om, nu mamă de mulți copii, nu femeia săracă cu mulți copii din sat, cum probabil o etichetau toți cu care se întâlnea, nu femeia bătută. Era momentul ei cu ea, de care avem cu toții nevoie. Organizațiile acționează pe multe căi, cu psiholog, cu asistent social, cu anchete pe termen lung”, a povestit Mădălina Marcu.

Antreprenoarea socială are și un sfat important pentru cei care vor să doneze haine celor nevoiași: „Vreți să donați haine, e absolut ok, sunteți la momentul în viață în care nu puteți avea suficientă încredere să dați bani. E ok, cumpărați haine noi, sau călcați-le și spălați-le bine și puneți și o jucărie și o carte sau ceva să îl bucure pe copilul acela. Pentru că dacă îi dați hainele care i-au rămas mici copilului vostru sau vouă, haine care nu mai poti fi purtate, scămoșate, mirosind urât, nespălate, mototolite, ceea ce îi spunem este: « Atât meriți. Meriți gunoaiele altor oameni.»”.

Moderator: „Ce ar trebui concret să fac, dacă aș vrea să donez respnsabil?”

Mădălina Marcu: „Sunt convinsă că fiecare cunoaștem un caz, un bătrân, un copil, un vecin. Alegeți un caz în proximitate, un om în care să puteți avea încredere. Încercați să aveți mai întâi o conversație cu omul acela, să îl ascultați. Nu îi dați sfaturi, încercați să aflați ce are nevoie sufletul lui în această perioadă. Veți afla că poate are nevoie doar de companie. Nici măcar nu are nevoie de cozonac. Are nevoie să nu mai fie singur și să se simtă ca un om. Dacă descoperiți ce îl face să se simtă ca un om în perioada asta de sărbători și aveti posibilitatea să faceți lucrul acela pentru el, va avea o valoare enormă și chiar va avea posibilitatea să îi schimbe viața. Dacă vreți să faceți un gest de a da cuiva ceva si să nu vă bateți capul și înțeleg perfect, pentru că ni se întâmplă tuturor să nu mai avem vreme, mergeti către o organizatie care lucrează cu genul de oameni pe care vi-i imaginati ajutați. Întrebați-i pe ei ce ați putea să faceți, cât să donați sau ce să cumpărați, iar ei se vor ocupa se toate lucrurile si vă vor trimite poze care demonstrează că au ajuns acolo unde trebuie și o să vă bucure sărbătorile. Vorbiți cu prietenii. Poate ei știu cazuri care merită ajutate. Încercați însă de fiecare dată când ajutați să vă uitați la omul pe care îl ajutați, chit că e o persoană reală, sau cineva dintr-o categorie de beneficiari. Și încercați să vă puneți în papucii persoanei respective. Asta va ajuta enorm.”

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult