Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cum să donați corect de Paște. Nu duceți rochii de seară sau pantofi cu toc

saracie

(Foto Guliver/ Getty Images)

Sărbătoarea Pascală e un moment în care mulți dintre noi ne gândim să ajutăm pe cineva în nevoie. Ce ar trebui să facă o persoană, dacă ar dori să doneze respnsabil? Este una dintre întrebările la care a răspuns Mădălina Marcu, antreprenor social, consilier de filantropie strategică, invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

„Am văzut saci de donații, saci cu catifea sau rochii de seară, sau poate vă amintiți gestul celebru cu pantofi cu toc la inundații. Ce să fac cu o rochie de catifea eu, om sărac.? Om sărac mi se pare oricum o etichetă oribilă. Om care am nevoie în momentul acesta de ajutor. Singurul mod de a-i ajuta pe oameni este să-i întrebăm de ce cred ei că au nevoie. Majoritatea îți vor spune bani. Încearcă să afli împreună cu ei pentru ce. Să negociezi dacă poți, în loc de bani, să le cumperi lucruri, dacă nu ai atâta încredere încât să le dai bani”, ne sfătuiește Mădălina Marcu.

Citiți și:

„Recomandarea mea cea mai puternică e să nu dați bani direct, atunci când nu aveți niciun control. Dați în parteneriat cu o organizație care poate ajuta familia aceea pe toate părțile”, spune Mădălina Marcu.

Ea a povestit că la un moment dat a văzut o femeie - care avea foarte mulți copii și trăia în condiții oribile -, cu ojă pe unghii.

„Primul meu instinct a fost: «Hm, să faci un pic de curățenie nu te-ai apuca, dar timp să îți dai cu ojă pe unghii ai avut» . Cu toată bunătatea umană de care sunt în stare, dar acesta a fost primul meu gând. Foarte tărziu am realizat că aia era reminiscența feminității ei, era ultimul ei mod de a se mai simți om, nu mamă de mulți copii, nu femeia săracă cu mulți copii din sat, cum probabil o etichetau toți cu care se întâlnea, nu femeia bătută. Era momentul ei cu ea, de care avem cu toții nevoie. Organizațiile acționează pe multe căi, cu psiholog, cu asistent social, cu anchete pe termen lung”, a povestit Mădălina Marcu.

Antreprenoarea socială are și un sfat important pentru cei care vor să doneze haine celor nevoiași: „Vreți să donați haine, e absolut ok, sunteți la momentul în viață în care nu puteți avea suficientă încredere să dați bani. E ok, cumpărați haine noi, sau călcați-le și spălați-le bine și puneți și o jucărie și o carte sau ceva să îl bucure pe copilul acela. Pentru că dacă îi dați hainele care i-au rămas mici copilului vostru sau vouă, haine care nu mai poti fi purtate, scămoșate, mirosind urât, nespălate, mototolite, ceea ce îi spunem este: « Atât meriți. Meriți gunoaiele altor oameni.»”.

Moderator: „Ce ar trebui concret să fac, dacă aș vrea să donez respnsabil?”

Mădălina Marcu: „Sunt convinsă că fiecare cunoaștem un caz, un bătrân, un copil, un vecin. Alegeți un caz în proximitate, un om în care să puteți avea încredere. Încercați să aveți mai întâi o conversație cu omul acela, să îl ascultați. Nu îi dați sfaturi, încercați să aflați ce are nevoie sufletul lui în această perioadă. Veți afla că poate are nevoie doar de companie. Nici măcar nu are nevoie de cozonac. Are nevoie să nu mai fie singur și să se simtă ca un om. Dacă descoperiți ce îl face să se simtă ca un om în perioada asta de sărbători și aveti posibilitatea să faceți lucrul acela pentru el, va avea o valoare enormă și chiar va avea posibilitatea să îi schimbe viața. Dacă vreți să faceți un gest de a da cuiva ceva si să nu vă bateți capul și înțeleg perfect, pentru că ni se întâmplă tuturor să nu mai avem vreme, mergeti către o organizatie care lucrează cu genul de oameni pe care vi-i imaginati ajutați. Întrebați-i pe ei ce ați putea să faceți, cât să donați sau ce să cumpărați, iar ei se vor ocupa se toate lucrurile si vă vor trimite poze care demonstrează că au ajuns acolo unde trebuie și o să vă bucure sărbătorile. Vorbiți cu prietenii. Poate ei știu cazuri care merită ajutate. Încercați însă de fiecare dată când ajutați să vă uitați la omul pe care îl ajutați, chit că e o persoană reală, sau cineva dintr-o categorie de beneficiari. Și încercați să vă puneți în papucii persoanei respective. Asta va ajuta enorm.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult