Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Incredibila poveste a școlii de la țară unde directorarea a făcut o toaletă modernă în loc de gaura din fundul curții: Părinții s-au revoltat

Toaleta

(Sursa foto: imageBROKER / Alamy Stock Photo)

Lumea asta este despre încredere și iubire. Iubire de noi și de oameni. Este convingerea Mădălinei Marcu, antreprenor social, consilier de filantropie strategică. De 17 ani Mădălina lucrează pentru a găsi cele mai eficiente căi prin care companiile, organizațiile și donatorii individuali să schimbe România în bine. Nu este singură, munca ei nu ar fi posibilă fără colegii de la ARC România și fără oamenii care aleg să facă bine folosindu-și în același timp capul și inima. 

Invitată la emisiunea „În fata ta” de la Digi24, Mădălina Marcu a povestit despre singurul mod în care îi poți ajuta pe oameni: să îi întrebi pe ei de ce au nevoie.

În 2005 au fost inundații în Moldovei, zona Agăș, Comănești. Mădălina și o parte dintre colegii ei au mers pe teren să filmeze, pentru că pregăteau un eveniment să strângă bani pentru zonele respective. Au vizitat școli. 

„Am găsit în zona Comănești o școală în care directoarea, în fiecare vară, strângea cu copiii pe câmp plante medicinale, le vindea la o firmă, iar cu banii strânși în fiecare toamnă le cumpăra copiilor rechizite. Cu un an în urma inundațiilor ne-a luat și ne-a dus să ne arate wc-urile din fundul curții. Una dintre cabine era amenajată «modern»,cu faianță pe pereti, un vas de toaletă, un rezervor de apă si săpun lichid. Mi s-a părut șocant, pentru că toate celelalte erau niște gropi în pământ.

Am întrebat-o de ce a făcut asta. A zis că elevii ei care pleacă la liceu la oraș trebuie să învețe să tragă apă și să nu mai mănânce săpunul lichid. Se întâmpla ca ei să ajungă la liceu la oraș și să nu tragă apa, sau să mănânce săpunul lichid. Colegii râdeau de ei, profesorii îi certau în fața clasei și copiii nu se mai duceau la liceu. Se întorceau acasă în sat”, a povestit Mădălina Marcu.

Directoarea respectivei școli amenajase o cabină de toaletă și apoi nu mai avusese bani de rechizite. Părinții s-au revoltat.

„Au venit părinții, aproape cu furci și cu topoare, să zică: «Ce ați făcut cu banii noștri? Copiii ăștia se duc în fundul curții și acasă. Ne ducem așa de generații. Ce-i tâmpenia asta, domneala asta, în care să ne ducem la un wc cu faianță pe pereți?»

Schimbarea, apropos de faptul că ne revoltăm și acum că a mai murit un copil căzut în gaura aia din pământ (cazul copilului căzut în fosa septică), ține nu doar de infrastructura pe care autoritățile o aduc. Autoritățile ar putea să facă așa cum au făcut multe companii care de exemplu au investit în a curăța albiile râului, acolo unde satele își aruncă gunoiul. Și s-au enervat pe sate pentru că satele au continuat să arunce gunoiul acolo și după ce companiile au curătat cu mii de voluntari albia râului. Schimbarea vine de la a-i întreba pe oameni ce au nevoie, ce cred ei că au nevoie. 

Oamenii ăștia sunt atât de săraci, încât votul lor poate fi cumpărat cu o sticlă de ulei. Nu au bani de o sticlă de ulei. Nu putem schimba mentalitatea decât pas cu pas, foarte încet. În 5-10 ani dacă investim în oameni care să coaguleze aceste comunități și să lucreze cu ei am putea produce o schimbare, altfel nu avem nicio șansă să schimbăm niciuna dintre statisticle care ne spun că stăm foarte prost”, a punctat Mădălina Marcu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gabriei check icon
    Daca e sa fim niste progresisti si "politically correct" pana la capat cred ca povestea ar trebui sa inceapa de fapt cu raspunsurile la niste intrebari legitime:
    1. Doamna profesoara/invatatoare/directoare a verificat daca se indeplinesc conditiile legale pentru a-i angaja pe minori intr-o activitate lucrativa ?
    2. A cerut acordul parintilor in prealabil?
    3. Cum sunt inregistrate si contabilizate veniturile din aceasta activitate? Sunt platite taxele aferente?
    4. Cand a decis sa construiasca toaleta, a organizat o licitatie sau concurs de oferte?
    In absenta unor astfel de precizari, povestea asta cu tarani scandalagii, refractari la progres si copii mancatori de sapun ar putea sa fie interpretata doar ca o tentativa patetica, imbracata in haine elitiste, de manipularea opiniei publice pentru a masca un caz de abuz, exploatarea copiilor prin munca si evaziune fiscala.
    • Like 0
  • Pătru și Ion, foști colegi de clasp, au și un coleg emigrat și realizat ăn America. In fiecare an ei se întâlnesc, și în fiecare an, când se pun la masă, găsesc lângă farfuriile lor și o sticlă de whiskey și câte 100 de dolari....
    Dar, într-un anume an, când se pun la masă, găsesc doar sticla de whiskey... ?
    Ion și Pătru, mirați, se duc la colegul lor și îl întreabă ce s-a întâmplat, că nu mai sunt banii ? Atunci el explică că a avut greutăți, i-au crescut copiii și îi trebuie banii pentru a-i trimite la facultate. La care Pătru, furios, îi spune lui Ion:
    - Ioane, hai să plecăm acasă, pentru că măgarul ăsta își ține copiii la școală pe banii noștri !
    Atunci când am auzit gluma, m-am distrat. Insă în realitate gluma este foarte tristă, pentru că prezintă o mentalitate foarte larg răspândită. Că dacă un act de binefacere se repetă prea des, pentru beneficiar el nu mai este un act de bunăvoință ci o obligație, el însuși neavând nici-o datorie în schimb. Toate "i se cuvin" lui și el nu trebuie să miște niciun deget. Iar inapoierea materială și spirituală este starea de normalitate. Nu se uită în jur, nu vede în jur decât eventual obiecte de invidie care ar trebui luate pe gratis și nu acceptă că și el ar trebui sa facă un minim efort ca să le aibă !
    • Like 3
  • Public si privat. Toaletele institutiilor publice din rural ar trebui impuse si bugetate de la centru. Pentru a evita fanteziile financiare ale primarilor ar putea fi propuse variante standard, in containere, racordate la fose septice ecologice. Canalizarea in rural, in intregul sau e o utopie, astia n-au facut nici macar alimentarea cu apa potabila in toate localitatile..
    Pentru privati, la cate case din chirpici sunt locuite in tara asta pe toate vaile, e mai complicat. In plus, retele de canalizare noi sunt nefolosite pentru ca cei care ar avea acces la ele nu vor sa plateasca mai mult. Programul "Prima toaleta" poate demara ca unul pilot, fiind eligibile in prima etapa locuintele ce au acces la sistemele de canalizare existente, prin subventionarea constructiei toaletei in casa si a unei parti a facturii de apa pentru o perioada viitoare definita. In felul asta ar avea si companiile de apa o motivatie financiara pentru a extinde retelele de canalizare in rural Oamenii se vor obisnui si vor utiliza facilitatile. O analiza cost-eficienta a retelelor de utilitati (apa, canal, gaze, electricitate) dar si infrastructura (drumuri, scoli, cabinete medicale, etc.) va conduce la mult blamata sistematizare rurala, la incurajarea investitiilor in satele mai mari, mai tinere, mai aproape de retele, raportat la cele indepartate, imbatranite, mai putin numeroase. Caracterul limitat al resurselor le impune o asemenea decizie, daca vor sa faca ceva!
    Decizia e de luat la Ministerele Dezvoltarii si FInantelor. Personal sunt sceptic, politicienii ne-au demonstrat ca detin toate abilitatile pentru gestionarea perfecta a stagnarii.
    • Like 4
  • mike mike check icon
    Foarte rustic. Oare printul Charles unde are toaleta in conacul de la Viscri? Sper ca in fundul curtii , pentru ca doar astfel poate simti romaneste.
    • Like 3
  • Superficialitate cu tentă politicianistă și nimic mai mult, despre așa ceva este vorba în această „Descriptio Moldaviae” modernă.
    • Like 0
  • Politicul este oglinda votantului lasat needucat si sarac cu buna stiinta de catre grupurile mafiote care au condus tara.
    • Like 6
  • Frumos articol și atât de contemporan.
    In rest, suntem aici, sau aia de la tara inca sunt "aici", pentru ca încă le place ce li se dă din 4 in 4 ani. Simplu!

    Asta nu e comunism, ca aia in alti 30 de ani electrificau toată țara și îi obligau să-și pună și faianță in baie.

    Va pup de Paste! :)
    • Like 7
  • Dorin check icon
    O mostră de Imbecilitate tipic românească.
    • Like 4
    • @ Dorin
      dan check icon
      Nu sunt imbecili sunt needucati si tinuti in saracie crunta de catre o clasa politica mizerabila ,in special PSD.care isi bazeaza voturile pe saracia de la sate.
      • Like 6
    • @ dan
      Dorin check icon
      E e un cerc vicios din care PSD ul câștigă de ani buni.Isi țin votanții in sărăcie că să fie votați
      • Like 5
    • @ dan
      Dorin check icon
      E e un cerc vicios din care PSD ul câștigă de ani buni.Isi țin votanții in sărăcie că să fie votați
      • Like 1
  • dan check icon
    Cu parere de rau trebuie sa va spun ca a critica niste parinti saraci si needucati pentru ca traiesc de zeci de ani indobitociti de o clasa politica mizerabila.fara sa stie ce este ala un trai civilizat este o greseala.

    Parintii pot primi informatii privind sanatatea copiilor care folosesc WC in curte .
    Vorbiti de sapun lichid si criticati atitudinea parintilor vis a vis de copii uitand ca acasa nu isi permit sa aibe o baie cu dus datorita saraciei si se spala la galeata,asta denota un pic de aroganta sau autosuficienta.
    Scrieti despre copii care mananca sapun lichid ,nu cumva exagerati generalizand ?

    Problema in invatamant pleaca de la ceva foarte simplu ,oricate programe educationale ar face guvernul acestea se aplica doar in orase ,
    La sate unde saracia este maxima si lipsa banilor face imposibila educatia copiilor oricate programe s-ar face nu se pot aplica.
    Degeaba ai WC modern daca copilul nu are ce manca ,daca nu are caiete carti sau ce pune in picioare .
    Prima conditie pentru un sistem de educatie viabil este sa ai cui sa-l aplici este nevoie de sprijinul famililor sarace pentru ca acestia sa isi poata trimite copii la scoala , dupa aia gasim si solutii pentru un sistem de educatie moderna care se poate aplica generalizat.
    Atata timp cat nivelul de trai in satele romanesti este scazut si educatia va fi la fel de redusa in randul copiilor din satele respective.
    Atata timp cat partidele se folosesc de saracia endemica pentru a strange voturi nimic nu se va schimba.
    • Like 4
    • @ dan
      incercati dvs sa le explicati parintilor chestii despre igiena cand sunt inarmati cu furci si topoare :)))
      • Like 1
  • Fabulos. Asadar, ce a facut doamna directoare: a "coafat" realitatea gaurii din podea, si a pus faianta pe peretii, un vas cu apa si o sticla de sapun lichid. Pentru ca copiii care mergeau la oras, la liceu, uitau sa traga apa si mancau sapunul lichid, dupa care se intorceau in sat, abandonand liceul de rusinea observatiilor primite. Eu zic asa: daca un copil de 14 ani mananca sapunul lichid, atunci nu are ce cauta la liceu. Este retardat. Punct. Mai apoi, sapun lichid se poate pune in fiecare cabina de WC, chiar daca este doar o gaura in podea, la scoala de la tara. Parintii au avut dreptate: sa se revolte. Nu a fost un act educational, de prevenire a abandonului scolar, ci un act stupid, de rapt. Intrucat banii erau ai copiilor, rezultati din munca lor, si scopul destinat era cumpararea de rechizite.
    • Like 1
    • @ Anca Paduraru
      Nici nu stiu cum sa-ti spun ce gandesc dupa ce am citit comentariul tau. Daca nu cumva ai vrut sa fii sarcastic si nu am sesizat eu atunci esti mai retardat decat crezi tu ca sunt acei copii. De ce un copil care are un presupus retard nu ar avea dreptul la educatie? Daca a ajuns la liceu inseamna ca totusi nu este mai retardat decat altii(nu dau exemple ca te superi...). A incerca sa asiguri o minima igiena colectiva intr-o scoala este un lucru rau? A furat banii copiilor? Nu uita ca a fost pe camp impreuna cu acei copii. Nu uita ca directoarea a fost cea care a contactat acea firma careia i-au fost vandute plantele. Daca ar fi facut acea toaleta din banii proprii nu ar fi fost un "rapt"? Nu ar fi luat banii copiilor sai si i-ar fi folosit in alte scopuri? Ai vazut vreodata in viata ta cum arata o toaleta din curtea unei scoli? Nu cred. De ce nu esti revoltat de faptul ca guvernul nu aloca fonduri pentru indreptarea acestor situatii? De ce nu te duci sa cumperi rechizite din banii tai daca te simti atat de revoltat? Ma doare sufletul cand ma gandesc ca exista multi,prea multi oameni,care gandesc ca tine.
      • Like 8
    • @ Anca Paduraru
      dan check icon
      Cata aroganta in exprimare, din in cauza asta toti politicienii habar nu au de realitatea de la sate ,la fel ca dumneavoastra care va permiteti sa cumparati sapun lichid. la orice ora si sa afirmati ce ati scris mai sus ''sapun lichid se poate pune in fiecare cabina de WC, chiar daca este doar o gaura in podea''.
      In Romania anilor 2019 peste 45% din populatie are WC in curte si se spala la lighean .
      Cand se va intelege asta poate ca vom avea alta perceptie despre Romania reala.
      A folosi cuvantul ''retard'' atunci cand vorbim de o persoana mai ales copil este jignitor.,sa va fie rusine.
      • Like 3
    • @ Anca Paduraru
      Ancuța, dragă, ești pesedistă rău de tot! Încearcă să coafezi și d-ta o toaletă de școală uitată și te mai reabilitezi!
      • Like 4
    • @ Iustin Grama
      [1] Un copil care mananca sapunul lichid la 14 ani are dreptul la educatie. Dar nu are capacitatea intelectuala de a urma liceul. Asadar, se intoarce acasa nu pentru ca e rusinat, ci pentru ca nu face fata intelectual. [2] Da, directoarea a furat banii copiilor. Acei bani erau pentru rechizite, conform dorintei si nevoii exprimate de parinti. Cucoana a pus faianta pe peretii de lemn ai latrinei din fundul curtii. I-a ajutat enorm, pe copii, chestia asta. Vor scrie cu cacat direct pe faianta, ca hartie si creioane nu vor avea. [3] Problema este a imbecilitatii si abuzului comis de directoarea respectiva. Mergeti dvs si cumparati rechizitele pe care acei copii nu le-au primit, si trimiteti-le. Suferiti mult, vad.
      • Like 1
    • @ dan
      Mda. Bunica zicea: "ii e curul plin de lacrimi". Adica il/o doare in fund, dar el/ea vrea sa arate ca ii pasa. Rau de tot.
      • Like 1
    • @ Lucian Constantinescu
      Lucianica, draga, nu ne-am jucat cu putza in praf impreuna, asa, ca sa ma iei la per-tu. O latrina pavata pe dinauntru cu faianta, in care mai arunci si apa, este expresia clara a imbecilitatii agresive. Daca o vezi, nu inseamna ca ai o anume orientare politica. Ci doar ca gandesti. Interesele copiilor au fost profund afectate, pentru ca nu au mai avut rechizite. Interesele copiilor au fost profund afectate, pentru ca nici o imbunatatire reala nu a avut loc in ce priveste sistemul de evacuare a dejectiilor sau securitatea lor fizica sau epidemiologica in acel mediu. Interesele copiilor au fost profund afectate, pentru ca acea imbecilitate de latrina pavata cu faianta la interior este din aceeasi categorie de gandire cu terenul de fotbal in panta, in timp ce este prezentat drept o imbuntatire, un mai bun acces la civilizatie, pe care doar ei, prostii de parinti care asteptau rechizite, in loc, nu sunt in stare sa il inteleaga. Prostii de ei!
      • Like 2
    • @ Anca Paduraru
      Daca acel copil nu are ce cauta la liceu datorita intelectului său retardat(conform afirmatiei tale) oare cum a fost totusi admis la liceu?
      Te rog sa ne explici si noua cum se poate aplica faianta pe un perete de lemn si totodata sa ne spui cand ai fost acolo sa vezi asta?
      Spui ca ce a facut directoarea este o imbecilitate,nu faptul ca zeci de copii,in secolul 21,intr-o scoala,intr-o tara europeana,folosesc o groapa pe post de toaleta. Ca fapt divers: tu te speli pe maini cand iesi de la toaleta(nu te intreb daca o faci si inainte ,,ar fi prea mult),chiar daca ai una moderna?
      Esti exemplificarea perfecta a zicalei"prostul nu e prost destul daca nu e si fudul".
      Nu spun ca acei copii nu au nevoie de rechizite dar nu poti face actul educational cu niste copii bolnavi datorita inexistentei conditiilor igienice minimale sau cu copii inecati in acele gropi. Cat despre ajutor acordat unor persoane care au nevoie....nu ma cunosti si nu ai de unde sa stii ce fac. Si nici nu vei afla.
      • Like 4
    • @ Anca Paduraru
      In concluzie,hai sa nu mai facem nimic,sa lasam lucrurile asa cum sunt. Nu avem nevoie de nicio imbunatatire,fie ea cat de mica.
      Daca acea directoare nu avea ideea de a cumpara rechizite ce faceau acei parinti? Nu le cumparau ei?
      • Like 6
    • @ Iustin Grama
      [1] Imbunatatire era un WC adevarat. Cu fosa septica, cu instalatie sanitara completa. Placarea cu faianta a latrinei din spatele scolii este ca si terenul de fotbal in panta. La fel de util si logic. [2] Directoarea nu era finantatorul. Banii apartineau copiilor, din munca lor. Ea era doar custodele insarcinat sa cheltuie banii in folosul copiilor. Cu ce foloseste copiilor ca a renuntat sa le cumpere rechizitele, inlocuindu-le cu faianta pe peretii budei cu gaura, din curte? Cum nu a incalcat statutul sau de custode al banilor si interesul superior al copiilor?
      • Like 1
    • @ Iustin Grama
      [1] Habar n-am cum au prins faianta de lemne. Mai cititi articolul. Studiati acolo procedeul. Nu va opriti la titlul, care este tembel si in neconcordanta cu textul. [2] Buda nu a devenit altceva decat era: o latrina. Conditiile de igiena nu au crescut. A fost anulat insa venitul copiilor, din care directoarea era obligata, conform intelegerii cu parintii, sa cumpere rechizitele lor. Cum a crescut acest gest calitatea actului educational?
      • Like 1
    • @ Anca Paduraru
      Conform logicii tale, ar trebuie sa ti se ia netul, pentru ca nu intelegi nici la ce e bun nici cum sa-l folosesti.
      • Like 2
    • @ Iustin Grama
      La fel cum vin de pe la alte orase copii la Bucuresti cu medii la liceu de 9 si 10 dar habar nu au sa inteleaga un text, pe cand astia din Bucuresti (si nu numai, ca e Cluj sau Iasi, identic) care invata la licee unde chiar se mai invata ceva ( daca or mai fi ) , se chinuie sa scoata un 8.50. Si uite asa la facultate unde conteaza media anilor de liceu, cine are prioritate ? Ca sa raspund la intrebarea din 2019 , "cum a ajuns la liceu" , in Romania. :)))) Se pare ca dvs traiti pe alta planeta... cand prin orasele si satele mai mici, ajung si termina liceul copiii aia care au parinti in pozitii de influenta in comunitate sau care cotizeaza la partid/scoala/clasa, etc. Nu e cazul punctual aici, dar din nou am raspuns la intrebarea "cum ajung copiii nepregatiti la liceu".
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult