Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ca să înțelegeți la firul ierbii de ce „nu se închide” bugetul, dați o fugă până la Ploiești: pe 31 ianuarie, consilierii PSD-ALDE au decis creșterea fondului de salarii cu 25 de milioane de lei pentru angajații primăriei

Primarul Adrian Dobre

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Liviu Dragnea s-a întâlnit miercuri cu primarii de municipii nemulțumiți de faptul că autoritățile locale vor primi mai puțini bani față de cât au cerut și că vor fi nevoite să facă față unor cheltuieli mai mari, printre care și cele de asistență socială. „Dl. Liviu Dragnea a venit la început de ședință și ne-a spus tuturor că el a venit să ne asculte. Și atunci fiecare primar care a participat a luat cuvântul, încercând să explice, unii fiind colegi de partid cu dl. Dragnea, pe un ton mai puțin apăsat, alții, ca mine, pe un ton extrem de apăsat, care este realitatea. Cifrele care se văd la nivelul bugetului național nu exprimă realitatea din fiecare localitate în parte”, a povestit primarul PNL al Ploieștiului, Adrian Dobre, pentru Republica.ro.

La Ploiești, consilierii locali PSD-ALDE au votat la 31 ianuarie, în mijlocul disputelor pe tema bugetului, pentru creșterea salariilor în primărie și instituțiile subordonate. Celor 15 voturi, oricum majoritare în Consiliu, ale PSD și ALDE li s-au adăugat două de la PMP. 

„Bugetul de salarii înseamnă acum 40% din întreg bugetul municipiului”

„Ei, care dețin majoritatea, au aprobat o creștere de 25 de milioane de lei pentru angajații primăriei și ai instituțiilor subordonate. Ce este foarte interesant este că nici acest demers, care este total iresponsabil din partea acestor consilieri PSD-ALDE, nu a fost echitabil pentru toate lumea. Pentru că acolo unde au interes, au directori puși de către PSD și ALDE, au mărit salariile cu peste 20% față de 10% cât a fost creșterea medie”, a declarat Adrian Dobre. Acest lucru s-a întâmplat, a continuat el, în contextul în care în 2018, bugetul de salarii al autorității publice locale s-a dublat de de la 60 de milioane de lei la 110 milioane de lei. „Și au mai pus acum 25 de milioane de lei. Bugetul de salarii înseamnă acum 40% din întreg bugetul municipiului. E irațional să pui toate cifrele pe masă și totuși votezi împotriva oamenilor din oraș”, a afirmat Dobre.

Totodată, aceiași consilieri PSD-ALDE au votat, spune primarul, pentru creșterea prețului la căldură, fără ca în buget să existe și bani pentru subvenții. „Au venit și au spus: Primarul nu vrea să dea subvențiile, dar în marea lor ipocrizie au mărit salariile cu o sumă cu care noi puteam plăti subvenția pe 2 ani de zile de aici înainte”, susține Adrian Dobre.

I-a relatat episodul creșterilor de salarii și lui Liviu Dragnea, la discuția cu primarii. „Dl. Dragnea și-a exprimat supărarea față de colegii lui din Consiliul local, dar a spus că nu poate să influențeze votul. Și eu am spus atunci că înseamnă că dl. Dragnea nu are controlul partidului”, a povestit primarul Ploieștiului. Ca să echilibreze bugetul municipiului acesta va propune în consiliu o reorganizare a primăriei, care să cuprindă atât concedieri, cât și restructurări ale companiilor aflate în subordinea autorității publice locale. 

„Dl. Dragnea m-a acuzat personal că eu, de fapt și de drept, doresc subdezvoltarea comunelor. Ăsta a fost nivelul de discuție”

În discuțiile cu Guvernul, primarii au cerut ca 66% din impozitul pe venit să rămână la bugetul orașelor și au primit, în schimb, din partea ministerului Finanțelor propunerea ca procentul să fie 60% și ca autoritățile locale să preia și cheltuielile cu asistența socială, acoperite până acum de la bugetul de stat. 

„Asta în condițiile în care avem cheltuieli mult mai mari și nu sunt din cauza autorității publice locale. Le-am dat exemple: eu am trei contracte de investiții, în derulare pe credite. Din cauza creșterii salariului din sectorul de construcții la 3.000 de lei avem un plus de cost de 10 milioane de lei numai pe trei contracte de investiții. La modul la care sunt tratate bugetele noi nu mai avem bani de investiții, nu mai avem cum să continuăm investițiile pe care le-am contractat anul trecut. Liviu Dragnea a spus că soluțiile nu sunt la el, deși noi știm cu toții și am văzut cu toții pozele în care Dragnea, cu Teodorovici, cu Vâlcov, cu Tăriceanu creionau bugetul. Au spus că soluțiile sunt la ministerul Finanțelor, am spus: Bun, hai să mergem la Ministerul Finanțelor. Nici asta nu au mai acceptat, decât la nivelul Bucureștiului, sectoare plus doamna Firea. Ei încearcă să ne dezbine, vor să ne pună cap în cap pe noi, primarii de municipii, versus primarii de sectoare”, a spus Adrian Dobre. 

Primarul spune că a simțit intenția lui Dragnea de a dezbina primarii din țară și în altă replică. „I-am explicat la un moment dat lui Dragnea că Uniunea Europeană a venit și a expus un trend la nivelul Uniunii că în 20-30 de ani, 80% din populație va locui doar în marile aglomerări urbane. Și atunci, dl. Dragnea m-a acuzat personal că eu, de fapt și de drept, doresc subdezvoltarea comunelor. Ăsta a fost nivelul de discuție”, a afirmat primarul din Ploiești.

Liviu Dragnea ne-a spus că până la urmă votează ce vor ei, în Parlament

A fost doar o secvență din șirul dialogurilor tensionate dintre șeful PSD și primarii nemulțumiți.

„După ce ne-a spus că nu are nicio putere să intervină, Liviu Dragnea ne-a spus că până la urmă votează ce vor ei, în Parlament. A spus că nu avem ce să facem și că, până la urmă, dacă rămânea la 43% că așa decideau ei, rămânea la 43% și să fim mulțumiți că am primit 60%, deși ni se dau aceste cheltuieli. Iar eu am avut o replică foarte dură: Nu vă supărați, dvs. până la urmă luați banii comunităților, luați banii care se produc în comunitățile noastre, ai cetățenilor, care muncesc în municipiul Ploiești, care plătesc impozit pe venit și ei își doresc creșterea confortului. Eu am licitații demarate anul trecut, încheiate, și nu pot semna contractul pentru că nu am bani și dumneavoastră băgați mâna în buzunarul cetățeanului care își plătește taxe și impozite și luați bnii respectivi și îi duceți frumos la Guvern să îi cheltuiți nu știu pe ce. Asta e lipsă de transparență și de predictibiliate”, a relatat Adrian Dobre. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mafia comunist-securisto-hortysta din România trăiește și benchetuieste bine din taxele TALE.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Nu trebuie sa mănânce bugetarii cu 7 guri . Incompetența lor e bine răsplătită in anumite orașe .Doar merită NU.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult