Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ca să înțelegeți la firul ierbii de ce „nu se închide” bugetul, dați o fugă până la Ploiești: pe 31 ianuarie, consilierii PSD-ALDE au decis creșterea fondului de salarii cu 25 de milioane de lei pentru angajații primăriei

Primarul Adrian Dobre

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Liviu Dragnea s-a întâlnit miercuri cu primarii de municipii nemulțumiți de faptul că autoritățile locale vor primi mai puțini bani față de cât au cerut și că vor fi nevoite să facă față unor cheltuieli mai mari, printre care și cele de asistență socială. „Dl. Liviu Dragnea a venit la început de ședință și ne-a spus tuturor că el a venit să ne asculte. Și atunci fiecare primar care a participat a luat cuvântul, încercând să explice, unii fiind colegi de partid cu dl. Dragnea, pe un ton mai puțin apăsat, alții, ca mine, pe un ton extrem de apăsat, care este realitatea. Cifrele care se văd la nivelul bugetului național nu exprimă realitatea din fiecare localitate în parte”, a povestit primarul PNL al Ploieștiului, Adrian Dobre, pentru Republica.ro.

La Ploiești, consilierii locali PSD-ALDE au votat la 31 ianuarie, în mijlocul disputelor pe tema bugetului, pentru creșterea salariilor în primărie și instituțiile subordonate. Celor 15 voturi, oricum majoritare în Consiliu, ale PSD și ALDE li s-au adăugat două de la PMP. 

„Bugetul de salarii înseamnă acum 40% din întreg bugetul municipiului”

„Ei, care dețin majoritatea, au aprobat o creștere de 25 de milioane de lei pentru angajații primăriei și ai instituțiilor subordonate. Ce este foarte interesant este că nici acest demers, care este total iresponsabil din partea acestor consilieri PSD-ALDE, nu a fost echitabil pentru toate lumea. Pentru că acolo unde au interes, au directori puși de către PSD și ALDE, au mărit salariile cu peste 20% față de 10% cât a fost creșterea medie”, a declarat Adrian Dobre. Acest lucru s-a întâmplat, a continuat el, în contextul în care în 2018, bugetul de salarii al autorității publice locale s-a dublat de de la 60 de milioane de lei la 110 milioane de lei. „Și au mai pus acum 25 de milioane de lei. Bugetul de salarii înseamnă acum 40% din întreg bugetul municipiului. E irațional să pui toate cifrele pe masă și totuși votezi împotriva oamenilor din oraș”, a afirmat Dobre.

Totodată, aceiași consilieri PSD-ALDE au votat, spune primarul, pentru creșterea prețului la căldură, fără ca în buget să existe și bani pentru subvenții. „Au venit și au spus: Primarul nu vrea să dea subvențiile, dar în marea lor ipocrizie au mărit salariile cu o sumă cu care noi puteam plăti subvenția pe 2 ani de zile de aici înainte”, susține Adrian Dobre.

I-a relatat episodul creșterilor de salarii și lui Liviu Dragnea, la discuția cu primarii. „Dl. Dragnea și-a exprimat supărarea față de colegii lui din Consiliul local, dar a spus că nu poate să influențeze votul. Și eu am spus atunci că înseamnă că dl. Dragnea nu are controlul partidului”, a povestit primarul Ploieștiului. Ca să echilibreze bugetul municipiului acesta va propune în consiliu o reorganizare a primăriei, care să cuprindă atât concedieri, cât și restructurări ale companiilor aflate în subordinea autorității publice locale. 

„Dl. Dragnea m-a acuzat personal că eu, de fapt și de drept, doresc subdezvoltarea comunelor. Ăsta a fost nivelul de discuție”

În discuțiile cu Guvernul, primarii au cerut ca 66% din impozitul pe venit să rămână la bugetul orașelor și au primit, în schimb, din partea ministerului Finanțelor propunerea ca procentul să fie 60% și ca autoritățile locale să preia și cheltuielile cu asistența socială, acoperite până acum de la bugetul de stat. 

„Asta în condițiile în care avem cheltuieli mult mai mari și nu sunt din cauza autorității publice locale. Le-am dat exemple: eu am trei contracte de investiții, în derulare pe credite. Din cauza creșterii salariului din sectorul de construcții la 3.000 de lei avem un plus de cost de 10 milioane de lei numai pe trei contracte de investiții. La modul la care sunt tratate bugetele noi nu mai avem bani de investiții, nu mai avem cum să continuăm investițiile pe care le-am contractat anul trecut. Liviu Dragnea a spus că soluțiile nu sunt la el, deși noi știm cu toții și am văzut cu toții pozele în care Dragnea, cu Teodorovici, cu Vâlcov, cu Tăriceanu creionau bugetul. Au spus că soluțiile sunt la ministerul Finanțelor, am spus: Bun, hai să mergem la Ministerul Finanțelor. Nici asta nu au mai acceptat, decât la nivelul Bucureștiului, sectoare plus doamna Firea. Ei încearcă să ne dezbine, vor să ne pună cap în cap pe noi, primarii de municipii, versus primarii de sectoare”, a spus Adrian Dobre. 

Primarul spune că a simțit intenția lui Dragnea de a dezbina primarii din țară și în altă replică. „I-am explicat la un moment dat lui Dragnea că Uniunea Europeană a venit și a expus un trend la nivelul Uniunii că în 20-30 de ani, 80% din populație va locui doar în marile aglomerări urbane. Și atunci, dl. Dragnea m-a acuzat personal că eu, de fapt și de drept, doresc subdezvoltarea comunelor. Ăsta a fost nivelul de discuție”, a afirmat primarul din Ploiești.

Liviu Dragnea ne-a spus că până la urmă votează ce vor ei, în Parlament

A fost doar o secvență din șirul dialogurilor tensionate dintre șeful PSD și primarii nemulțumiți.

„După ce ne-a spus că nu are nicio putere să intervină, Liviu Dragnea ne-a spus că până la urmă votează ce vor ei, în Parlament. A spus că nu avem ce să facem și că, până la urmă, dacă rămânea la 43% că așa decideau ei, rămânea la 43% și să fim mulțumiți că am primit 60%, deși ni se dau aceste cheltuieli. Iar eu am avut o replică foarte dură: Nu vă supărați, dvs. până la urmă luați banii comunităților, luați banii care se produc în comunitățile noastre, ai cetățenilor, care muncesc în municipiul Ploiești, care plătesc impozit pe venit și ei își doresc creșterea confortului. Eu am licitații demarate anul trecut, încheiate, și nu pot semna contractul pentru că nu am bani și dumneavoastră băgați mâna în buzunarul cetățeanului care își plătește taxe și impozite și luați bnii respectivi și îi duceți frumos la Guvern să îi cheltuiți nu știu pe ce. Asta e lipsă de transparență și de predictibiliate”, a relatat Adrian Dobre. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mafia comunist-securisto-hortysta din România trăiește și benchetuieste bine din taxele TALE.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Nu trebuie sa mănânce bugetarii cu 7 guri . Incompetența lor e bine răsplătită in anumite orașe .Doar merită NU.
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult