Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Oferta „win-win” a lui Liviu Dragnea a fost o șmecherie: primarul din Oradea, Ilie Bolojan, dezvăluie ce conține „pasajul final” pe care liderul PSD nu l-a mai scris pe Facebook

Alianta Vestului

Foto: Inquam Photos

Ieri, președintele PSD, Liviu Dragnea, anunța că autoritățile locale vor avea „cel mai mare buget din istoria României”. „WIN-WIN SITUATION PENTRU AUTORITĂȚILE LOCALE: mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogați. Comunitățile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.). Aleșii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit și vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA. Niciun județ nu va avea mai puțin de 400 lei/locuitor, față de doar 250 anterior, și nicio primărie nu va avea mai puțin de 1.200 lei/locuitor față de doar 750 lei înainte. Primăriile vor opri direct 60% din încasări, așa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la județ, din care 20% se vor întoarce la aceleași primării pentru echilibrare. Si bucureștenii vor avea mai mult decât înainte. Va avea loc o descentralizare a finanțelor, aleșii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu 9 miliarde mai mult decât aveau înainte. De acum, ei vor avea pâinea și cuțitul, dar asta îi obligă să fie mai responsabili față de cetățeni: mai multă chibzuință la cheltuielile curente și mai mulți bani pentru investițiile așteptate de comunitate”, scria pe Facebook Liviu Dragnea. 

Paragraful lipsă din postarea lui Dragnea

Primarul din Oradea, Ilie Bolojan, spune însă că realitatea nu este atât de roză precum a anunțat-o șeful PSD. 

„Haideți să vă spun cum stau lucrurile. Una este un anunț de Facebook, care este întotdeauna gândit să sune bine și alta este realitatea. Realitatea este că Ministerul de Finanțe ne-a comunicat ieri în scris, printr-o adresă oficială, propunerea pe care o vor susține în actualul proiect de buget. Și anume: respectarea acelor cote pe care este adevărat că le-a anunțat și dl. Dragnea (n.r. autoritățile locale păstrează 60% din impozitul pe venit colectat la nivelul localităților), numai că dânsul nu a anunțat pasajul final. Acele cote ar fi dublate de transferul în responsabilitatea autorităților locale a plății persoanelor cu handicap - indemnizațiile acestora sau plata însoțitorilor. Cuantumul acestor sume este foarte mare. Eu nu am datele la nivel de țară, dar am făcut ieri după amiază o simulare la nivelul municipiului Oradea și doar aici cuantumul acestor plăți se ridică la aproximativ la 5,5 milioane de euro”, a declarat edilul pentru Republica.ro.

Ilie Bolojan

Bolojan susține că, dacă propunerea ministerului Finanțelor devine realitate, municipiul Oradea va suferi pierderi financiare importante. Pentru a rămâne cu bugetul la nivelul înregistrat în anul 2017, primarii au cerut ca 66% din impozitul pe venit colectat în orașele lor să meargă la administrațiile locale. „Noi am cerut 66%. S-a propus 60%, asta înseamnă că ni s-ar tăia 10%. În plus, ți se mai dau și aceste cheltuieli care înseamnă încă cel puțin 10% tăiere la nivelul municipiului Oradea. Pot fi situații foarte diferite, o localitate poate să aibă o cheltuială mică cu persoanele cu handicap, dar în Oradea atâta este. Această propunere e inacceptabilă”, a afirmat Bolojan.

„Valul guvernamental ne-a dus pe Criș un pod. Puteam să îl construim, dar acum nu o să se mai vadă”

În ultimul an, continuă el, cheltuielile cu iluminatul public au crescut cu 30%, în timp ce cheltuielile de personal s-au mărit. Mai mult decât atât, în urma OUG 114, firmele de construcții vor putea majora valoarea contractelor pe care le au în derulare cu primăriile, odată cu majorarea cheltuielilor cu forța de muncă. „Ne scad veniturile și ne cresc cheltuielile și atunci nu vom mai avea bani de investiții. Un pod peste Crișul repede costă 4 milioane de euro. Valul guvernamental ne-a dus pe Criș un pod. Puteam să îl construim, dar acum nu o să se mai vadă”, a declarat Ilie Bolojan.

„Nu poți să spui că viitorul sună bine, că PIB a atins niște dimensiuni astronomice, în timp ce realitatea contrazice această situație”

Primarul de Oradea spune că actualul guvern manifestă o „agresivitate fără precedent” la adresa administrațiilor locale și susține că, dacă datele economice vehiculate de executiv ar fi reale, localitățile sărace ar putea să fie susținute de la bugetul central. „Ce este anormal în toată comunicarea asta publică este să ți se demonstreze cu cifre că ceea ce propui nu corespunde realității și tu să o ții cu acea comunicare, total lipsită de fundament real. E o chestiune total anormală. Nu poți să spui că viitorul sună bine, că PIB a atins niște dimensiuni astronomice, în timp ce realitatea contrazice această situație. Pentru că, dacă nu ar fi contrazisă de realitate, înseamnă că ai suficienți bani încât să faci echilibrări bugetare pentru localitățile sărace fără să iei bani de la toate autoritățile locale. Nu are niciun fel de logică ceea ce se întâmplă și e o agresivitate fără precedent în ultimii ani din partea unui guvern vizavi de autoritățile locale”, a declarat Bolojan.

„La întâlnirea cu Tudose și Dragnea, ni s-a spus că aceste măsuri geniale au niște pagube colaterale”

Neînțelegerile dintre Executiv și administrațiile publice locale pe tema bugetului au început odată cu „revoluția fiscală” înfăptuită de Guvernul Tudose. Odată cu diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10% a scăzut automat suma încasată la bugetele locale. „În schimb au crescut alte taxe, care se duceau la bugetul central”, spune Bolojan. Pentru ca primăriile să nu sufere pierderi foarte mari, Liviu Dragnea și Mihai Tudose le-au propus pentru anul 2018 o soluție de compromis. „Înainte, 41,75% din impozitul pe salariu se vira direct la bugetele locale. În 2018, a fost 43% din suma diminuată cu 40% prin scăderea impozitului. La întâlnirea cu Tudose și Dragnea, ni s-a spus că aceste măsuri geniale au niște pagube colaterale - vă dăm niște compensări pentru 2018, astfel încât bugetul să nu scadă sub 2017”, povestește primarul de Oradea. Însă înțelegerea nu a fost una mulțumitoare pentru municipiul său - până la revoluția fiscală, sumele încasate de localitate din impozitul pe venit aveau creșteri anuale de 12-15%. 

„Din acel moment, noi nu am beneficiat de creșterile economice. În 2017, am încasat 39 de milioane de euro din impozitul pe venit la bugetul local. În 2018, în loc să încasăm aproximativ 45 de milioane de euro, am încasat 31 de milioane de euro. E adevărat că am primit niște compensații financiare și, în plus, ca să compensez pierderea am majorat toate impozitele și taxele locale cu 20%”, a explicat Bolojan.

Despre actuala propunerea a ministerului de Finanțe, acesta spune că nu este agreată nici măcar de primarii PSD. „Inclusiv cei de la PSD au ieșit în aceste zile și au participat la aceste discuții și sunt nemulțumiți”, a adăugat edilul. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Indemnizațiile pentru persoanele cu handicap grav și însoțitori este de 350 euro pe lună. Pentru suma de 5,5 milioane euro rezultă că primăria Oradea trebuie să aibă în evidență un număr de 1310 de persoane cu handicap grav. poate ne spune dl. primar câte persoane cu handicap are în evidentă.
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      GabiC check icon
      Nu-i devarat, nea Voicu:
      Total indemnizatii plus salarizare insoritor este ce peste 550 de euro ( salariu insotitor este 2083 lei brut plus indemnizatia neta a handicapatului care nu-mi amintesc acum exact dar este pe undeva pe la 7-800 de lei.... daca tii neaparat- pot sa fac un efort si sa vin datele la zi- asa cum apar ele in sistem; Atentie, mai sunt si alte cheltuieli deductibile (calatorii cu mijloace de transport de exemplu...)
      Dar nu despre asta e vorba in articol; Bag seama ca esti un pic nefunctional...
      • Like 3
    • @ Voicu Nicolae
      Potrivit ziarului Crisana, (sursa: Administraţia Sociala Comunitara Oradea) in 2007 erau:

      "In anul 2007 în baza de date sunt înregistraţi 1212 asistenţi personali care au în îngrijire minori cu handicap grav, respectiv adulţi cu handicap grav."

      Judecand un raport de 1:1 adica 1 asistent pentru 1 minor sau adult cu handicap grav. resulta 1212 in 2007 Deci e posibila cifra de 1320 in 2019
      • Like 3
    • @ Voicu Nicolae
      Am găsit aici niște cifre exacte http://www.dgaspcbihor.ro/dgaspcbh.ro/informatii_publice/indicatori_2018_9.pdf

      Cred că sumele de la tabelul "Prestaţii sociale oferite de DGASPC Bihor" se referă la toată perioada ianuarie-septembrie. Dacă ne gândim că acestea ar fi valabile pentru tot județul, suma lui Bolojan pare să fie realistă.
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      check icon
      Știți, Sergiu F. tocmai a demonstrat că sunteți clientul perfect pentru ”fake news”,...
      Acum, e treaba dvs dacă vă veți încrîncena sau veți hotărî să faceți ceva pentru a corija asta. Cred că am văzut aici, pe Republica, niște articole sau trimiteri spre altele, externe, despre cum poți face asta.
      • Like 2
    • @
      Mi se pare amuzant comentariul .... macar @Sergiu a facut o mica investigatie de 2 minute, a cautat niste cifre pe care nu ai incercat sa le cauti dupa citirea articolului.

      Dar vrei sa-ti raspunda primarul ... succes!!
      • Like 6
    • @ Constantin C
      daca i-ar plati "republica" cele 2 minute, poate ca da (republica siteul nu...)
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Dar în articol nu se face nici o referire specifică pe acest domeniu : cheltuielile privind persoanele cu handicap și însoțitorii lor. Nu că nu ar fi important dar...
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult