Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum să obții jobul ideal în 21 de zile

femeie - business - (Foto Guliver/Getty Images)

Foto: Guliver/Getty Images

Este foarte stresant să concurezi pentru un job. Trebuie să fii câștigătorul concursului la care participă sute (mii) de concurenți. Doar unul pleacă acasă cu contractul semnat.

În România sunt zeci de mii de contabili, avocați, HR-iști, IT-iști. Mii de manageri financiari, HR manageri, IT manager. Dacă ai nevoie să angajezi un contabil, HR, avocat sau IT-ist cum alegi? Este imposibil să-i analizezi pe toți. Nici măcar nu poti să știi dacă decontul de TVA este făcut corect, dacă avocatul știe toate legile, HR citește toate CV-urile sau IT-istul chiar știe ASP.NET. Nici CV-ul nu te ajută prea mult.

95% din CV-uri încep cu „Sunt un profesionist de top, cu experiență solidă de peste 10 ani în …”

Sincer, până acum nu am văzut vreun CV care să înceapă cu „Sunt un profesionist mediu, greșesc multe rapoarte la care lucrez și câteodată mai pierd și documentele clienților”.

Trebuie să ai foarte mult noroc să obții job-ul, dacă folosești această tactică.

În schimb, ai mult mai mari șanse dacă faci concurența irelevantă. Concurența devine irelevantă atunci când faci ceva ieșit din comun.

1. Trebuie să devii cunoscut

Principala piedică în obținerea jobului este că nu te cunosc oamenii care fac angajări: HR, manageri etc. Dacă te-ar fi cunoscut, te sunau direct și nu mai postau anunțul de angajare.

Specialiștii în marketing spun că oamenii percep mesajul unei reclame după ce vizualizează de cel puțin 21 de ori acel mesaj.

Facebook este cel mai bun canal de marketing din toate timpurile. Poți să faci o reclamă pe Facebook astfel încât persoana de la HR să vadă poza și CV-ul tău de fiecare dată când deschide aplicația.

2. Să faci concurența irelevantă

În loc să trimiți un CV comun, poți să trimiți un PDF cu analiza făcută de tine în care le arăți cum poți să-i ajuți. Îți garantez că îi vei da pe spate pe toți.

Poti să citești cum să devii cunoscut si să faci concurența irelevantă în cărțile „Vaca mov” de Seth Godin și „Strategia oceanului albastru” de Chan Kim.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Chiar nu cred. Îți poți sublinia avantajele în scrisoarea de intenție. Dar cum, când TOATE companiile cer CV tu să nu trimiți unul? Posibilul candidat chiar devine irelevant iar mapa lui sfârșește la coșul de gunoi. Când prima triere a candidaților se face deja la CV? Când toți sunt atât de fixați pe CV? Din ceea ce se vrea a fi o vacă mov rămâne doar...vaca.

    " Irelevant "? Păi dacă-i așa nu-i dă nimeni atenție. Traduttore-traditore?
    • Like 0
  • Cuvantul pe pe care trebuia sa il folositi este “ireverentioasa”, care de obicei inseamna nerespectoasa sau nepoliticoasa, dar care poate sa insemne si indrazneata, neinfranta (desi mai rar). “Irelevanta” inseamna lipsita de importanta.

    Daca tot traducem din engleza hai sa traducem si corect sau macar sa alegem cuvintele adecvate: irreverent vs. irrelevant.

    In rest, mai sunt si firme care filtreaza cv-uri dupa cuvinte cheie si asa trec super rapid peste toate aplicatiile astea nonconformiste.
    • Like 0
  • DanM check icon
    o mica observatie, "Strategia Oceanului Albastru" este (si) inventia lui Rene Mauborgne, V. Chan Kim este co-autor la majoritatea cartilor lui Rene Mauborgne, ambii sunt profesori la INSEAD
    • Like 0
  • "Dacă ai nevoie să angajezi un contabil, HR, avocat sau IT-ist cum alegi? Este imposibil să-i analizezi pe toți."

    Foarteee simpluuuu!!! Angajezi un profesionist adevarat de RU (sau o firma) si NU pe amanta lu' varu' lu' cumnata lu' finu' lu.......in departamentul de HR!
    Aceast angajat/a iti va face o selectie corecta, bazata pe competente, educatie, experienta, rezultate dovedite.......

    Pentru ca de lozinci corporatiste, carti motivationale si influenceri incompetenti....sincer.....ne-am cam SATURAT.....
    • Like 0
  • Ar fi extraordinar să citească și cei 1 milion de șomeri articolul.....off topic, toate cărțile din lume citite/învățate nu te pot ajuta în România pentru o angajare pe bune....
    1) Lucrurile de care ai nevoie pentru a fi remarcabil se schimbă în fiecare zi. Ceea ce înseamnă că și tu trebuie să te schimbi în fiecare zi.
    2) Trei dintre P-urile marketingului (Preț, Promovare, Publicitate) nu mai sunt suficiente astăzi.
    • Like 1
    • @ Constantinoaia Sorin
      Nume check icon
      De acord. Lipseste al patrulea P, respectiv "pile" ... ca sa acoperim si punctul 1 de mai sus,
      Recomandarile la angajare sunt din ce in ce mai folosite pe piata muncii si intrebarea este de ce? O lipsa generala de incredere de ambele parti?,
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult