Foto Guliver/Getty Images
Omul acesta ne-a învățat că trebuie să fim pasionați de ce facem. Este antreprenorul meu favorit. El este opusul antreprenorului alfa ( Elon Musk, Jeff Bezos).
A fost contabil, introvertit, considerat prea tocilar pentru a juca fotbal în echipa liceului. Totuși, a construit un imperiu în industria sportivă. A creat acest imperiu bazându-se mereu pe deciziile oamenilor din echipa lui.
La 24 de ani a înființat firma care urma să facă istorie.
Ziua mergea la job și înregistra facturi în contabilitate, iar seara lipea tălpile pantofilor cu un sandwich maker.
Deși a fost cel care a revoluționat pantofii sport, nu a reușit să vândă nicio pereche.
Și-a dat seama că nu știe să vândă, așa că le-a dat mână liberă celor din departamentul vânzări. Și a făcut foarte bine.
Logo-ul companiei a costat 35 de dolari și a fost desenat de o studentă. Firma de marketing a spus că este o prostie. Totuși, el a fost convins că acest logo va face istorie. Și așa a fost.
Numele brandului a fost ales de un coleg care lucra în depozit. Firma de branding propusese alte nume. Dar a crezut mai mult în acel coleg decât în firma de branding. Și a a avut dreptate
Numele tipului este Phil Knight și este fondatorul Nike.
Dacă vrei să știi povestea lui Phil Knight poți să citești cartea „Shoe Dog”.
Eu cred că este cea mai bună carte pentru cei care vor să înceapă ceva.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Orice telefon Android funcţioneză cu Linux. Monitoarele, serverele care conduc internetul, roboţii de bucătărie şi cei industriali, smart TV-urile etc. funcţionează cu Linux. Miliarde de aparate - care ulterior se vor uni printr-o reţea gigantică - funcţionează cu Linux.
De câţi bani dispune Linus Torvalds de pe urma invenţiei sale? Linux e oferit de o fundaţie nonprofit, de unde Torvalds primeşte salariu. Un salariu bun, dar totuşi salariu. Nu doarme pe munţi de bani, iar invenţia care îi poartă numele e folosită GRATUIT de mii de companii şi milioane de entuziaşti. E un proiect colaborativ fără precedent în istorie.
Mentalitatea lui Linus? Nu preferă munţii de bani pentru că l-ar stresa îngrozitor şi l-ar distrage din pasiunea care îl face fericit, şi anume programarea, căci atunci când eşti şef te ocupi de şefie, nu de programare.
Linux e un proiect tăcut, pentru că televizorul pe care îl avem în sufragerie nu strigă în gura mare că funcţionează cu Linux. E un proiect tăcut, dar care ajunge sub o formă sau alta în orice colţ al planetei.
Un exemplu mai bun al unei firme for profit care a facut un shift major este Patagonia: https://www.cnbc.com/2022/11/20/is-patagonia-the-end-game-for-profits-in-a-world-of-climate-change.html
Toate profturile firmei se duc intr-o organizatie care combate schimbarile climatice.