Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Omul acesta ne-a învățat că viața este despre „just do it”

Phill Knight

Foto Guliver/Getty Images

Omul acesta ne-a învățat că trebuie să fim pasionați de ce facem. Este antreprenorul meu favorit. El este opusul antreprenorului alfa ( Elon Musk, Jeff Bezos).

A fost contabil, introvertit, considerat prea tocilar pentru a juca fotbal în echipa liceului. Totuși, a construit un imperiu în industria sportivă. A creat acest imperiu bazându-se mereu pe deciziile oamenilor din echipa lui.

La 24 de ani a înființat firma care urma să facă istorie.

Ziua mergea la job și înregistra facturi în contabilitate, iar seara lipea tălpile pantofilor cu un sandwich maker.

Deși a fost cel care a revoluționat pantofii sport, nu a reușit să vândă nicio pereche. 

Și-a dat seama că nu știe să vândă, așa că le-a dat mână liberă celor din departamentul vânzări. Și a făcut foarte bine.

Logo-ul companiei a costat 35 de dolari și a fost desenat de o studentă. Firma de marketing a spus că este o prostie. Totuși, el a fost convins că acest logo va face istorie. Și așa a fost.

Numele brandului a fost ales de un coleg care lucra în depozit. Firma de branding propusese alte nume. Dar a crezut mai mult în acel coleg decât în firma de branding. Și a a avut dreptate

Numele tipului este Phil Knight și este fondatorul Nike.

Dacă vrei să știi povestea lui Phil Knight poți să citești cartea „Shoe Dog”.

Eu cred că este cea mai bună carte pentru cei care vor să înceapă ceva. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Da, şi logoul este acum copyright. Adică proprietate particulară. Există şi alternative. Există proiecte altruiste, dăruite omenirii. Un exemplu ar fi cel iniţiat de finlandezul Linus Torvalds, cel care a înventat sistemul Linux.
  Orice telefon Android funcţioneză cu Linux. Monitoarele, serverele care conduc internetul, roboţii de bucătărie şi cei industriali, smart TV-urile etc. funcţionează cu Linux. Miliarde de aparate - care ulterior se vor uni printr-o reţea gigantică - funcţionează cu Linux.
  De câţi bani dispune Linus Torvalds de pe urma invenţiei sale? Linux e oferit de o fundaţie nonprofit, de unde Torvalds primeşte salariu. Un salariu bun, dar totuşi salariu. Nu doarme pe munţi de bani, iar invenţia care îi poartă numele e folosită GRATUIT de mii de companii şi milioane de entuziaşti. E un proiect colaborativ fără precedent în istorie.
  Mentalitatea lui Linus? Nu preferă munţii de bani pentru că l-ar stresa îngrozitor şi l-ar distrage din pasiunea care îl face fericit, şi anume programarea, căci atunci când eşti şef te ocupi de şefie, nu de programare.

  Linux e un proiect tăcut, pentru că televizorul pe care îl avem în sufragerie nu strigă în gura mare că funcţionează cu Linux. E un proiect tăcut, dar care ajunge sub o formă sau alta în orice colţ al planetei.
  • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult
text: Radu Georgescu / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon