Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Omul acesta ne-a învățat că viața este despre „just do it”

Phill Knight

Foto Guliver/Getty Images

Omul acesta ne-a învățat că trebuie să fim pasionați de ce facem. Este antreprenorul meu favorit. El este opusul antreprenorului alfa ( Elon Musk, Jeff Bezos).

A fost contabil, introvertit, considerat prea tocilar pentru a juca fotbal în echipa liceului. Totuși, a construit un imperiu în industria sportivă. A creat acest imperiu bazându-se mereu pe deciziile oamenilor din echipa lui.

La 24 de ani a înființat firma care urma să facă istorie.

Ziua mergea la job și înregistra facturi în contabilitate, iar seara lipea tălpile pantofilor cu un sandwich maker.

Deși a fost cel care a revoluționat pantofii sport, nu a reușit să vândă nicio pereche. 

Și-a dat seama că nu știe să vândă, așa că le-a dat mână liberă celor din departamentul vânzări. Și a făcut foarte bine.

Logo-ul companiei a costat 35 de dolari și a fost desenat de o studentă. Firma de marketing a spus că este o prostie. Totuși, el a fost convins că acest logo va face istorie. Și așa a fost.

Numele brandului a fost ales de un coleg care lucra în depozit. Firma de branding propusese alte nume. Dar a crezut mai mult în acel coleg decât în firma de branding. Și a a avut dreptate

Numele tipului este Phil Knight și este fondatorul Nike.

Dacă vrei să știi povestea lui Phil Knight poți să citești cartea „Shoe Dog”.

Eu cred că este cea mai bună carte pentru cei care vor să înceapă ceva. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Da, şi logoul este acum copyright. Adică proprietate particulară. Există şi alternative. Există proiecte altruiste, dăruite omenirii. Un exemplu ar fi cel iniţiat de finlandezul Linus Torvalds, cel care a înventat sistemul Linux.
    Orice telefon Android funcţioneză cu Linux. Monitoarele, serverele care conduc internetul, roboţii de bucătărie şi cei industriali, smart TV-urile etc. funcţionează cu Linux. Miliarde de aparate - care ulterior se vor uni printr-o reţea gigantică - funcţionează cu Linux.
    De câţi bani dispune Linus Torvalds de pe urma invenţiei sale? Linux e oferit de o fundaţie nonprofit, de unde Torvalds primeşte salariu. Un salariu bun, dar totuşi salariu. Nu doarme pe munţi de bani, iar invenţia care îi poartă numele e folosită GRATUIT de mii de companii şi milioane de entuziaşti. E un proiect colaborativ fără precedent în istorie.
    Mentalitatea lui Linus? Nu preferă munţii de bani pentru că l-ar stresa îngrozitor şi l-ar distrage din pasiunea care îl face fericit, şi anume programarea, căci atunci când eşti şef te ocupi de şefie, nu de programare.

    Linux e un proiect tăcut, pentru că televizorul pe care îl avem în sufragerie nu strigă în gura mare că funcţionează cu Linux. E un proiect tăcut, dar care ajunge sub o formă sau alta în orice colţ al planetei.
    • Like 0
    • @ Valentin
      Cata check icon
      N-ai cum. Nu este cel mai bun exemplu, deoarece este vorba de cu totul si totul alt tip de produse. Nu poti sa aplici aceleasi reguli unei firme for profit care vinde zeci de mii de iteratii ale unui produs (pantof) cu soft open source care are un core comun, dar la fel sute de iteratii comerciale.

      Un exemplu mai bun al unei firme for profit care a facut un shift major este Patagonia: https://www.cnbc.com/2022/11/20/is-patagonia-the-end-game-for-profits-in-a-world-of-climate-change.html
      Toate profturile firmei se duc intr-o organizatie care combate schimbarile climatice.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
text: Radu Georgescu / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon