Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Omul acesta ne-a învățat că viața este despre „just do it”

Phill Knight

Foto Guliver/Getty Images

Omul acesta ne-a învățat că trebuie să fim pasionați de ce facem. Este antreprenorul meu favorit. El este opusul antreprenorului alfa ( Elon Musk, Jeff Bezos).

A fost contabil, introvertit, considerat prea tocilar pentru a juca fotbal în echipa liceului. Totuși, a construit un imperiu în industria sportivă. A creat acest imperiu bazându-se mereu pe deciziile oamenilor din echipa lui.

La 24 de ani a înființat firma care urma să facă istorie.

Ziua mergea la job și înregistra facturi în contabilitate, iar seara lipea tălpile pantofilor cu un sandwich maker.

Deși a fost cel care a revoluționat pantofii sport, nu a reușit să vândă nicio pereche. 

Și-a dat seama că nu știe să vândă, așa că le-a dat mână liberă celor din departamentul vânzări. Și a făcut foarte bine.

Logo-ul companiei a costat 35 de dolari și a fost desenat de o studentă. Firma de marketing a spus că este o prostie. Totuși, el a fost convins că acest logo va face istorie. Și așa a fost.

Numele brandului a fost ales de un coleg care lucra în depozit. Firma de branding propusese alte nume. Dar a crezut mai mult în acel coleg decât în firma de branding. Și a a avut dreptate

Numele tipului este Phil Knight și este fondatorul Nike.

Dacă vrei să știi povestea lui Phil Knight poți să citești cartea „Shoe Dog”.

Eu cred că este cea mai bună carte pentru cei care vor să înceapă ceva. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Da, şi logoul este acum copyright. Adică proprietate particulară. Există şi alternative. Există proiecte altruiste, dăruite omenirii. Un exemplu ar fi cel iniţiat de finlandezul Linus Torvalds, cel care a înventat sistemul Linux.
  Orice telefon Android funcţioneză cu Linux. Monitoarele, serverele care conduc internetul, roboţii de bucătărie şi cei industriali, smart TV-urile etc. funcţionează cu Linux. Miliarde de aparate - care ulterior se vor uni printr-o reţea gigantică - funcţionează cu Linux.
  De câţi bani dispune Linus Torvalds de pe urma invenţiei sale? Linux e oferit de o fundaţie nonprofit, de unde Torvalds primeşte salariu. Un salariu bun, dar totuşi salariu. Nu doarme pe munţi de bani, iar invenţia care îi poartă numele e folosită GRATUIT de mii de companii şi milioane de entuziaşti. E un proiect colaborativ fără precedent în istorie.
  Mentalitatea lui Linus? Nu preferă munţii de bani pentru că l-ar stresa îngrozitor şi l-ar distrage din pasiunea care îl face fericit, şi anume programarea, căci atunci când eşti şef te ocupi de şefie, nu de programare.

  Linux e un proiect tăcut, pentru că televizorul pe care îl avem în sufragerie nu strigă în gura mare că funcţionează cu Linux. E un proiect tăcut, dar care ajunge sub o formă sau alta în orice colţ al planetei.
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult
text: Radu Georgescu / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon