Foto: Profimedia Images
Răspunsul la criza demografică prin care trece România nu stă numai în încurajarea natalității, ci și în încurajarea tinerilor să rămână în țară. Este opinia lui Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, eseist și profesor, fondatorul Fundației Paleologu, care oferă cursuri pentru tineri. Recent, el a fost invitat în emisiunea „În fața ta”, unde a vorbit despre dorința multor tineri de a pleca definitiv din țară. „Eu înțeleg foarte bine că vrei să pleci ca să faci ceva care se poate face mai bine în altă parte. E firesc să vrei să câștigi mai mult, să te împlinești profesional. Am studenți, cursanți la Casa Paleologu, care vor să studieze în altă parte. Îi încurajez, sigur că da, să se ducă la Paris să se ducă la Heidelberg, să se ducă la Berlin, că pot studia mult mai bine anumite discipline care îi interesează. Problema e că foarte mulți tineri pleacă din România cu năduf, cu dorința de a nu se mai uita în urmă și asta vine parțial și de la părinți. Pentru că părinții transmit o frustrare și o furie față de societatea românească pe care pot s-o înțeleg, dar este toxică. iar tinerii să înțeleagă că asta nu e furia lor. E furia părinților”, crede Theodor Paleologu.
În timpul unui curs organizat de fundația sa a avut ocazia să vadă cât de e de diferită raportarea tinerilor ucraineni și a tinerilor români față de țara lor. „Îi întrebam ce vor să facă și pe unii, și pe alții. Aproape toți românii, nu chiar toți, dar aproape toți românii, spuneau în esență că vor să plece dracului din țară. Era acest năduf de care vorbeam, să nu se mai uite în urmă. (...) În acest timp, ucrainenii spuneau toți că vor să se întoarcă la ei acasă, deși acel acasă, uneori, nu mai există că a fost șters de pe hartă de către Putin. Și, evident, n-ai cum să nu fii foarte trist când vezi așa ceva. Chiar este foarte trist, devii melancolic. Ai tineri români extraordinari care vor să plece naibii din țară să nu se mai uite înapoi și niște ucraineni care visează la țara lor și vor să se întoarcă. Pentru mine e o lecție și tare mi-aș dori ca acei studenți români care au venit anul trecut la școala de vară să fi înțeles ceva din lecția morală a ucrainenilor”, a declarat fostul ministru al Culturii.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
News-flash: e plin fix de tinerii ucraineni...
Ăia care se presupune că ar trebui să-și apere țara, spre deosebire de români!
De ce ar rămâne cineva care a tras să termine o facultate pe bune, ca să aștepte pe la uși care se deschid doar la membrii de partid? Ca să se aplece pe la ghișeele între care sunt plimbați birocratic?
Nu știu despre ucrainieni însă știu despre români că se chinuie destul de tare să trăiască cu demnitate. Ce o mai fi și aia?