Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cum se stabilesc CAS și CASS pentru persoanele fizice care au realizat în 2017 venituri extrasalariale

taxe

(Foto Guliver/Getty Images)

Actul normativ analizat astăzi se adresează persoanelor fizice care au realizat în anul 2017 venituri extrasalariale (activități independente, chirii, venituri din alte surse, venituri din activități agricole supuse tranșelor de venit, venituri din silvicultură, piscicultură) pentru care există obligația plății contribuției pentru asigurările de sănătate sau, după caz, a plății contribuției la pensii conform reglementărilor fiscale aplicabile anul trecut.

În Monitorul Oficial nr. 672 din 2 august a.c. a fost publicat ordinul președintelui ANAF nr. 1701/2018 pentru aprobarea procedurii de stabilire şi de regularizare a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi a contribuţiei de asigurări sociale datorate de persoanele fizice, precum şi a formularului 631 „Decizie de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi a contribuţiei de asigurări sociale“.

Prin actul normativ analizat astăzi autoritățile fiscale au adoptat formularul 631 „Decizie de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi a contribuţiei de asigurări sociale“.

Tot prin acest formular a fost adoptată procedura prin care se determină modul de regularizare a diferențelor de plată, când acestea există, pentru acei contribuabili ce au făcut deja plăți la contribuția de sănătate, ocazie cu care au fost analizate situații particulare în care se poate afla o persoană fizică, respectiv sursele de date pe care le vor avea în vedere autoritățile fiscale când se va individualiza obligația de plată a fiecărui contribuabil persoană fizică.

Prezenta procedură se aplică în mod exclusiv pentru veniturile aferente anului 2017, iar termenul de plată a contribuțiilor este de 60 zile de la primirea deciziei de impunere – formular 631 de către persoana fizică ce are calitatea de contribuabil.

În anul 2017 sunt în sfera contribuției la sănătate următoarele categorii de venituri:

Venituri din activități independente, inclusiv veniturile din drepturi de proprietate intelectuală;

- Venituri din activități agricole, silvicultură, piscicultură;

- Venituri din cedarea folosinței bunurilor;

- Venituri din investiții;

- Venituri din alte surse.

Fiecare dintre aceste categorii de venituri este în mod individual în sfera contribuției la sănătate, însă legiuitorul acordă anumite scutiri în funcție de calitatea contribuabilului. De exemplu, pentru veniturile din investiții (dividende, dobânzi, venituri din titluri financiare) nu se datorează contribuția de sănătate dacă persoana fizică a realizat în aceeași perioadă fiscală și venituri de natură salarială.

Amintim faptul că prin efectul Codului fiscal sunt scutite la plata contribuției de sănătate mai multe categorii de persoane, astfel:

- Femeile însărcinate și lăuzele;

- Copiii până la vârsta de 18 ani;

- Tinerii cu vârsta de până la 26 ani dacă urmează o formă de învățământ, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor;

Notă: Aceștia datorează contribuție la sănătate pentru veniturile din activități independente, agricultură, silvicultură și piscicultură și nu datorează contribuția la sănătate pentru venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din investiții și din alte surse.

- Tinerii cu vârsta de până la 26 ani care provin din sistemul de protecție a copiilor;

- Persoanele cu handicap;

- Bolnavii cu afecțiuni incluse în programele de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății până la vindecarea respectivei afecțiuni;

- Mai multe categorii de persoane beneficiare de scutirea la sănătate prin legislație specială (persoane persecutate politic, veteranii de război, etc.).

În esență, pentru acea categorie de venituri la care se datorează contribuția la sănătate, baza lunară de calcul nu poate să depășească 5 X câștigul salarial mediu brut.

Nu se datorează contribuția la sănătate dacă baza lunară de calcul este mai mică decât salariul minim brut pe țară.

Analiza se efectuează individual pe fiecare categorie de venit aflată în sfera contribuției la sănătate.

Contribuția la asigurările sociale – pensii pentru anul 2017 se datorează de persoanele ce au realizat venituri din activități independente determinate în sistem real, astfel:

a) Venituri din activități de producție, comerț, prestări de servicii;

b) Venituri din exercitarea unei profesii libere;

c) Venituri din drepturi de proprietate intelectuală.

Notă: Observăm că această contribuție la pensii se referă la acele drepturi de proprietate intelectuală la care nu s-a efectuat stopajul la sursă de către plătitorul de venit, iar persoana fizică și-a exploatat în mod individual aceste drepturi de proprietate organizând evidența contabilă în partidă simplă.

Regularizarea bazei de calcul pentru contribuția la pensii se va face în funcție de sumele declarate de persoana fizică în declarația unică depusă până în 31 iulie.

Nu se datorează contribuție la pensii dacă venitul lunar este mai mic de 35% din salariul minim pe economie, plafonul maxim pentru contribuția la pensii este 5 X salariul mediu pe economie X 12 luni.

În anul trecut procentul contribuției la sănătate a fost de 5,5%, iar procentele contribuției la pensii au fost de 10,5% pentru acei contribuabili ce au achitat numai contribuția individuală, iar punctajul la pensii este unul incomplet sau 26,3% pentru acei contribuabili ce au achitat atât cota individuală, cât și cea a angajatorului beneficiari de un punctaj integral la pensii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult