Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cum și-a pierdut curajul generalul Ciucă și a abandonat dezbaterea prezidențială

Nicolae Ciucă - 2024

Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Pe câmpul de luptă două tancuri se luptă. 

Încărcător:

- Proiectil perforant încărcat!

Trăgător:

- Țintă în vizor! Confirm distanța la 1180 de metri. Calculație pentru corecție efectuată.

Comandant:

- Foc la ordinul meu! Mecanice, menține poziția!

Mecanic:

- Poziția menținută. Suspensia rezistă, dar să terminăm rapid, suntem expuși.

Comandat:

- Eu ies până afară să mă ușurez, la aer liber. Am puțină treabă.

Dus a fost.

Pasajul de mai sus este o parodie. Dar ea reflectă modul în care un politician, fost soldat, a ales să își lase telespectatorii în urmă și să se ducă la căldurică, fix, în timpul luptei.

Soldații adevărați nu luptă în războaie cu gloanțe oarbe, pe fronturi aranjate.

Cum oare și-a pierdut Ciucă curajul într-un timp atât de scurt, ca dintr-un soldat în teatre de operațiuni, mă rog, patrulare, oricum zonă de conflict, să nu aibă curajul să vină într-o dezbatere în fața "ostașilor" pe care vrea să-i reprezinte?

Făcând o paralelă cu termenii militari, generalul Ciucă și-a lăsat unii camarazii în spate, românii care voiau să-l vadă în dialog cu contracandidații, și s-a dus să-i salveze doar pe camarazii prieteni. Probabil așa i-a poruncit generalul faraon. Ordinul e ordin, nu se discută. 

Tancul abandonat e în câmp, niciun semnal radio. Comandantul e la cazarmă, servește ciolanul, apoi un binemeritat somn după o asemenea bătălie năpraznică, mai exact, o fugă sănătoasă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • A avut treburi mai importante decât să apară în fața electoratului. Oricum știe că nu are șanse pentru turul 2 (sau dacă nu știe, are calcule foarte greșite), așa că ce rost avea să se mai ă-ă-ie de față cu contracandidații?
    Manevra nu știu dacă a fost ordonată de faraon sau a fost agreată cu (in?)amicul covrigar.
    Măcar acum știu sigur cu cine nu o să votez: niciunul din cuplul CiCi.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult