Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum sunt ridicate restricțiile în Europa: în Spania clienții pot comanda o bere la terasă, în Germania se va relua Bundesliga, în Italia școlile rămân închise până în septembrie

terasa in Amsterdam - Robin VAN LONKHUIJSEN / AFP / Profimedia

Foto Robin van Lonkhuusen/ AFP/ Profimedia

Statele din Europa încep să relaxeze tot mai mult măsurile de blocare instituite din cauza pandemiei de coronavirus - firmele se redeschid, iar copiii încep să se întoarcă la școală, scrie BBC.

Germania: toate magazinele se redeschid, meciurile de fotbal din Bundesliga se reiau din 16 mai

Germania a început relaxarea restricțiilor, iar controlul ridicării blocajului va fi acum în mâinile celor 16 landuri. Cancelarul Angela Merkel a subliniat însă că o „frână de urgență” va fi aplicată oriunde se va observa o creștere a numărului de noi infecții.

  • Magazinele de toate dimensiunile se redeschid, cu măsuri suplimentare de igienă și distanțare socială. Magazinele cu suprafețe mai mici de 800 metri pătrați au fost deschise începând din 20 aprilie, la fel ca și dealerii auto, magazinele de biciclete și librăriile.
  • Școlile au fost redeschise parțial pentru copiii mici și pentru cei care susțin examene. Toate celelalte clase vor reveni treptat pe tot parcursul verii.
  • Meciurile de fotbal din Bundesliga se reiau în spatele ușilor închise sâmbătă, 16 mai. Este prima mare ligă europeană care ia o asemenea măsură.
  • Două persoane din familii diferite au voie acum să se întâlnească.
  • Evenimentele publice de mari dimensiuni, precum festivalurile, sunt interzise până cel puțin la sfârșitul lunii august .

Franța: Permisul de călătorie nu va mai fi necesar

Blocarea strictă a Franței a fost impusă pe 17 martie, iar rezidenții au fost obligați să aibă la ei un permis de călătorie care să justifice orice ieșire în afara locuinței. Din 11 mai, aceste restricții vor fi reduse, iar după trei săptămâni situația va fi reevaluată.

  • Călătoriile cu mașina pe o rază de până la 100 km de locuință vor fi permise. Călătoriile mai lungi vor necesita un certificat. În Paris locuitorii vor avea în continuare nevoie de autorizația angajatorului sau de un motiv convingător pentru a călători.
  • Franța va fi împărțită în două - „zone verzi” și „zone roșii”. Vor fi patru „zone roșii”, inclusiv Parisul care păstrează închise parcurile, grădinile și școlile pentru copii între 11 și 18 ani.
  • Școlile primare și grădinițele se redeschid începând din 11 mai, în timp ce școlile pentru copii de 11-15 ani din „zone verzi” se vor deschide din 18 mai. Maximum 15 elevi vor fi în sălile de clasă, iar măștile vor fi obligatorii pentru copiii mai mari. Școlile pentru copii între 15 și 18 ani nu se deschid înainte de iunie.
  • Centrele de agrement și cimitirele se pot redeschide, dar barurile și restaurantele vor rămâne închise.
  • Sunt permise, de asemenea, adunări de mai puțin de 10 persoane. 

Belgia: Patru persoane în vizită la altă familie

Restricțiile sunt ridicate treptat în Belgia, o țară care a înregistrat un număr mare de decese în căminele de îngrijire a bătrânilor.

  • Începând cu 10 mai, persoanelor care locuiesc în aceeași gospodărie li se permite să primească vizite de la un grup de până la patru persoane.
  • Magazinele de țesături s-au redeschis din 4 mai, întrucât noile reglementări impun tuturor belgienilor cu vârsta de peste 12 ani să poarte măști în transportul public.
  • Alte magazine se redeschid din 11 mai sub rezerva respectării stricte a regulilor de distanțare socială.
  • Școlile vor relua cursurile începând din 18 mai, dar nu va fi permis un număr mai mare de 10 copii în fiecare clasă.
  • Cafenelele și restaurantele vor începe să se deschidă începând cu 8 iunie.

Austria: la sfârșitul lunii se redeschid obiective turistice

Austria a fost unul dintre primele state care a relaxat măsurle restrictive.  Ministrul Sănătății a spus că redeschiderea magazinelor mici la mijlocul lunii aprilie nu a provocat un vârf de noi cazuri de infecții, noile cazuri crescând cu doar 0,2%. Oficialul a adăugat însă că mai va fi „luna decisivă”.

  • Centrele comerciale și frizeriile s-au redeschis la începutul lunii mai.
  • Parcurile publice, magazinele mici, magazinele de bricolaj au fost deschise începând cu 14 aprilie.
  • Acum este permis sportul în aer liber, cu distanțare socială, cum ar fi tenisul, golful și atletismul.
  • Adunarea a mai puțin de 10 persoane a fost permisă de la începutul lunii mai.
  • Restaurantele și cafenelele se vor deschide de la mijlocul lunii mai, în timp ce hotelurile, grădinile zoologice, piscinele și obiectivele turistice se vor deschide de la sfârșitul lunii.
  • Elevii din ultimul an de școală s-au întors la cursuri la începutul lunii mai. Ceilalți elevi vor începe să revină de la mijlocul lunii.

Spania: Școlile rămân închise până în septembrie

Spania a conturat un plan în patru etape, începând din 4 mai, pentru a începe să relaxeze unul dintre cele mai stricte blocaje din Europa, unde copiii sub 14 ani nu au avut voie să iasă din casele lor timp de șase săptămâni. Restricțiile vor fi reduse în două etape, de câte două săptămâni, până la 10 iunie, sub rezerva revizuirii, dacă numărul de infecții cu noul coronavirus va crește.

  • Școlile vor fi redeschise parțial începând din 26 mai. Vor fi permise cursuri la clasele terminale și examene, dar nu se așteaptă redeschiderea completă până în septembrie.
  • Începând cu 11 mai, clienții pot comanda o bere într-un bar cu terasă, dar barurile și restaurantele nu se vor redeschide complet până la 10 iunie, respectând regulile stricte de distanțare socială și doar cu o capacitate de 50%.
  • Cinematografele, teatrele și expozițiile vor fi deschise începând din 26 mai, dar vor avea voie să funcționeze doar cu o capacitate de 30%. Concertele în aer liber de până la 400 de persoane vor fi permise doar dacă participanții la concerte rămân la o distanță sigură unul de celălalt.
  • Bisericile și moscheile vor avea voie să se redeschidă începând din 11 mai, dar numai la capacitate redusă.

Italia: Adunările funerare sunt acum permise

Italia a impus o închidere strictă și de lungă durată, cu interdicția de a merge pe jos sau de a face exerciții fizice la mai mult de 200 de metri de casă. La începutul lunii mai, unele restricții au fost relaxate, iar oamenii pot acum să călătorească pe distanțe mai lungi, precum și să-și viziteze, în număr redus, rudele. Vizitele în alte regiuni ale țării sunt încă interzise.

  • Barurile și restaurantele, care pot oferi servicii de luat masa, sunt de așteptat să se redeschidă complet pentru servirea mesei începând cu 1 iunie.
  • Saloanele de coafură și de înfrumusețare urmează să se redeschidă de la 1 iunie.
  • Muzeele și bibliotecile se vor redeschide pe 18 mai
  • Cluburile sportive vor putea să organizeze antrenamente de grup începând cu 18 mai.
  • La înmormântări pot participa acum un număr de maximum 15 persoane, ideal în aer liber.
  • Școlile se vor redeschide abia în septembrie.
  • Biserica Catolică va avea voie să organizeze slujbe începând din 18 mai.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Fiecare-ncearcă-n felul lui, şi e bine că încearcă. Trebuie însă apreciat că "frâna de urgenţă" e ca la vapoare, o aplici acum, dar vasul se opreşte mâine! Unii nu vor mai debarca în port pe propriile picioare.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult