Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cum te ajută abonamentul medical să descoperi, să tratezi și să-ți monitorizezi starea de sănătate când ai o boală cronică

control medical la inima

Foto: Getty Images

Fire atletică, mare iubitor de tenis, S., un român în vârstă de 50 de ani care locuiește în străinătate, a ajuns acum doi ani în vizită în România, să facă rafting împreună cu câțiva prieteni. La câteva zile de la începutul sejurului, și-a dat seama că îl deranja o durere în piept.

Nu se știa cu probleme de sănătate, iar vizitele sale la medic fuseseră extrem de puține până atunci. La un control în afara țării, un medic îl asigurase că n-are de ce să își facă griji în privința sănătății. „Domnule, nu aveți nimic, nu fumați, aveți constituție sportivă, nu mâncați decât mâncare sănătoasă, mult pește, faceți sport. În concluzie, sunteți bine”, l-ar fi liniștit medicul din orașul german unde locuiește de ani buni. Pe scurt, bărbatul părea să nu aibă vreun factor de risc de boală cardiovasculară ce putea fi observat sau incriminat în vreun fel.

Pentru că durerea în piept nu trecea, bărbatul, aflat în concediu în țară, a mers la o clinică din România.

„Pacientul respectiv nu avusese niciodată treabă cu medicii, până în acel moment. Părea a fi, după toate aparențele, extrem de sănătos. A venit și mi-a zis că el are o durere în piept - era o durere absolut atipică - și că vrea să își facă un consult. I-am făcut o electrocardiogramă, totul părea normal, ecografia părea și ea la fel de normală și i-am recoltat niște enzime de necroză cardiacă. I-am făcut coronarografie care a evidențiat niște stenoze critice pe arterele coronare, ce au necesitat o angioplastie cu 3 stenturi. Evident că avea o boală arterosclerotică prematură - era un om tânăr, aparent perfect sănătos. Asta te face să te gândești că în spatele ei trebuie să existe o dislipidemie - colesterol și trigliceride foarte mari - cu o componentă familială, ceea ce s-a și întâmplat”, explică asist.univ.dr. Anca Tău, medic primar cardiologie și doctor în științe medicale.

Dr. Anca Tău crede că dacă pacientul ar fi mers mai devreme la doctor, ar fi avut o atitudine proactivă legată de sănătatea lui și ar fi făcut analize de laborator și investigații medicale, un medic ar fi constatat existența dislipidemiei.

În prezent, S., care urmează un tratament pentru dislipidemie, și-a făcut un abonament de servicii medicale și se duce periodic la control. 

Sute de mii de bolnavi cronici beneficiază, în fiecare an, de servicii medicale în regim privat, în baza abonamentului

Bolile netransmisibile, cunoscute și ca boli cronice, ucid în fiecare an 41 de milioane de oameni, echivalentul a 71% din toate decesele la nivel global, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Bolile cardiovasculare provoacă cele mai multe decese dintre bolile cronice (17,9 milioane de decese anual), urmate de bolile oncologice (9,3 milioane), boli respiratorii (4,1 milioane) și diabet (1,5 milioane). Aceste patru grupuri de boli reprezintă peste 80% din toate decesele premature în cazul persoanelor cu boli netransmisibile, arată datele OMS.

Pentru o mai bună gestionare a majorității bolilor cronice, inclusiv prin analize și controale regulate, o soluție o reprezintă abonamentele la serviciile medicale ale unei clinici private, un avantaj pe care mulți dintre angajatorii din România îl oferă pentru fidelizarea salariaților.

Prin facilităţile oferite, abonamentul medical încurajează mersul preventiv la medic şi diagnosticarea precoce a unor eventuale probleme medicale.

„Cred că, așa cum te duci la analizele de sânge, e foarte important ca toată lumea să se ducă și la un cardiolog, să-și facă o electrocardiogramă și o ecografie. Măcar o dată pe an”, subliniază dr. Anca Tău, care accentuează faptul că și persoanele care nu simt că ar avea vreo problemă trebuie să-și verifice periodic starea de sănătate, în general după vârsta de 40 de ani.

În cazul pacienților cronici, abonamentele medicale facilitează accesul gratuit sau cu discount la consultații de specialitate, la analize de laborator și servicii de imagistică, în funcție de tipul de abonament. Astfel, fiecare pacient, în funcție de patologia pe care o are, își poate monitoriza starea de sănătate și evoluția bolii, poate beneficia rapid de opinia specialistului, chiar şi online, de oriunde s-ar afla, pentru eventuale situații neprevăzute sau ajustarea tratamentului.

Aproximativ 550.000 de bolnavi cronici au beneficiat de servicii medicale în regim privat în baza abonamentului, doar în ultimii ani. Aceste date provin de la principalii furnizori de servicii medicale din România. În realitate, dacă am aduna informații de la toți jucătorii privați mici și medii din România, numărul ar fi mai mult decât dublu.

Abonamentul de servicii medicale, atu pentru crearea unor obiceiuri de viață sănătoase

Furnizorii de servicii medicale pun la dispoziția angajatorilor, dar și persoanelor fizice, diferite tipuri de abonamente medicale, unele incluzând consultațiile și investigațiile medicale recomandate anual, precum analizele de sânge, altele conținând chiar și investigații mai complexe, care pot merge până la discounturi la chirurgie, spitalizare sau pachete de naștere.

Consultațiile și analizele acoperite depind de felul abonamentului încheiat de către companie. Abonamentul medical îi permite angajatului să acceseze consultațiile și investigațiile necesare pentru a-și proteja sănătatea, pentru a afla la timp de eventuale afecțiuni sau pentru a ține sub observație anumite situații medicale.

Toate abonamentele medicale includ consultații nelimitate, gratuite, la medicină primară (medicină generală, internă etc.), dar și discounturi la principalele specialități medicale, permițând evaluarea și monitorizarea constantă a stării de sănătate, precum și alte servicii de prevenție: analize de laborator, screening-uri.

Un abonament medical standard cuprinde în general aproximativ 90% dintre investigațiile medicale recomandate într-un an, pentru menținerea unei stări bune de sănătate.

Între avantajele unui abonament medical se numără și posibilitatea programării mai rapide a investigațiilor dorite. Timpii de așteptare pentru investigații gratuite prin sistemul de sănătate de stat variază de la o lună la trei luni pentru analizele de sânge și până la peste un an, pentru investigații imagistice. Flexibilitatea și accesul la o rețea de clinici din toată țara și la mii de medici este un alt avantaj al abonamentelor medicale.

10 euro/angajat/lună – prețul mediu al unui abonament corporate

Monitorizarea frecventă a stării fizice permite identificarea din timp a unor afecțiuni potențial grave, ceea ce duce la creșterea eficienței tratamentului, la economii financiare şi siguranță emoțională pe termen lung. Prețul mediu al unui abonament corporate este de 10 euro/angajat/lună, echivalentul a 600 lei/an.

La rândul său, și angajatorul are de câștigat, în situația în care optează să le ofere angajaților săi acest beneficiu, atât din punct de vedere al eficientizării muncii și fidelizării oamenilor, cât și din punct de vedere fiscal. Statul oferă angajatorilor o deducere de impozit în limita a 400 euro pe an pentru fiecare abonament medical.

Preocuparea companiei pentru starea de bine a angajaților ajută la fidelizarea lor, la un engagement ridicat și o productivitate crescută. Acest beneficiu crește nivelul de satisfacție al angajaților, fiind unul dintre cele mai urmărite aspecte, atunci când vine vorba despre pachetul extra-salarial. 

5,2 milioane de vizite în cele mai mari clinici membre PALMED

În România, pe fondul creșterii veniturilor populației, a accesului la educație, dar și a unor campanii de informare a populației, ratele mortalității evitabile prin prevenție și prin cauze tratabile au scăzut cu 9,4%, respectiv 8,4% pe parcursul a 6 ani, arată un studiu PALMED, principalul promotor ce susține furnizorii privați de servicii medicale din România. PALMED numără în prezent peste 60 de membri: clinici și spitale private, laboratoare de analize medicale, laboratoare de imagistică, clinici de stomatologie, situate în toate regiunile României.

Statisticile privind accesul pacienților la servicii medicale private sunt grăitoare. În rândul celor mai mari furnizori privați de sănătate din România au fost înregistrate peste 5,2 milioane vizite în policlinici, 28,3 milioane teste de laborator, 1,6 milioane abonați și peste 370 mii de consultații în spitale.

Acest articol face parte din demersul de informare PALMED cu privire la impactul și beneficiile abonamentelor medicale pentru populația din România.

Abonamentele medicale sunt cel mai eficient și accesibil instrument de prevenție în sănătate, care ajută la identificarea la timp a eventualelor afecțiuni și la tratarea lor rapidă, cu un consum financiar și emoțional mai mic.

Serviciile din cadrul abonamentelor pot fi accesate la nivel național, prin intermediul furnizorilor de servicii private de sănătate, dar și online, prin platformele de consultații la distanță dezvoltate de aceștia. Pentru a afla toate detaliile, intră pe http://www.abonamentmedical.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult