Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum trăiești într-un studio ca într-un apartament cu două camere?

designist..

Fotografii: prin arh. Bianca Nicolae

Sigur, vorbim despre un studio încăpător și un fost apartament mic-mic, dar răspunsul rămâne același: eficientizând spațiul la maximum! Ne-a făcut demonstrația acest proiect din Brașov, care bifează o serie de soluții de reținut pentru tinerii care sunt la prima lor locuință. Am aflat toate detaliile direct de la arh. Bianca Nicolae (Alb Design Studio), autoarea proiectului. Bugetul total a ajuns la 12.000 de euro.

Răspunsuri multiple pentru suprafețe mici

Totul a început de la un tânăr brașovean care și-a cumpărat primul lui apartament, cu o suprafață de 42 mp, și a dat de un prag pe care l-a depășit doar cu ceva curaj + deschidere și ceva mai mult ajutor:

“Nu toată lumea se împacă bine cu ceea ce primește “de-a gata” și asta s-a întâmplat și în acest caz. Casa fusese inițial compartimentată diferit: se compunea din living și bucătărie separate, hol și baie. Dar câteodată pereții te strâng și nu lasă lumina să circule în voie în toate colțurile”, a sunat introducerea arhitectei.

Ca urmare, a fost nevoie de o primă soluție decisivă: arhitecta a defragmentat spațiul renunțând la peretele dintre living și bucătărie și a obținut astfel un open space creat pe placul unui tânăr cu viață dinamică și mulți prieteni.

Bucătăria a căpătat astfel spațiu suficient și pentru o insulă / loc de luat masa, care se află acum în locul peretelui care împărțea spațiul în două. Alegerea materialelor a fost un joc al sugestiilor: lemnul natur și albul îți aduc aminte că te afli în Brașov, oraș de munte, în vreme ce galbenul și neoanele încălzesc un pic atmosfera.

Ai observat spațiile de depozitare perfect mascate, ba chiar și suportul pentru sticle de vin ascuns deasupra frigiderului?

Am lăsat la finalul acestei secțiuni piesa-vedetă din living și cea mai mare “dătătoare de bătăi de cap”: peretele-bibliotecă. Îi dăm cuvântul arhitectei:

“Cum să faci un corp de mobilier care să își păstreze funcționalitatea, să arate estetic, să fie deschis, dar nu prea mult, și să îți permită să răsucești TV-ul după cum ai chef? Hmmm… variantele încercate au fost multe, cu ritmuri și linii diferite, dar am convenit, în final, să îl “permeabilizăm” gradat pe înălțime, astfel încât lumina și aerul să intre prin partea superioara”.

Intrăm în dormitor…

Am făcut deja introducerea subtil, acum ajungem la “surpriza din buzunar”, un spațiu mai strâns decât ne-am fi dorit, însă creat, de asemenea, având cerințele proprietarului ca busolă.

“Ne-am fi putut opri aici, dar când vrei să folosești tot ce ai la dispoziție, reușești să adaugi și un dormitor în poveste. Bine, poate nu toți l-ar numi dormitor în adevăratul sens al cuvântului, mie îmi place să îi spun “sleeping box”, ne-a explicat arhitecta.

Este un spațiu care se ascunde după bibliotecă, dar care primește lumină și aer datorită permeabilității despre care am vorbit mai sus. În plus – hai să fim sinceri – este numai bun pentru diminețile în care pleci în grabă și lași patul nefăcut. 

Întreaga suprafață a zonei de dormit este de 9 mp, suficient pentru pat, dulapuri și corpuri suprapuse și birou. Ba mai mult, bifează și accesul la biblioteca în care este integrat sistemul care rotește TV-ul: ori cu ecranul spre living, ori spre dormitor. Ți-am spus că eficiența e cheia aici!

Studioul se află într-un imobil proaspăt construit, așa că, pentru baie, arhitecta a ales din oferta de finisaje puse la dispoziție de dezvoltator.

Proiectul a fost finalizat în 2018, iar bugetul total a ajuns la 12.000 de euro.

“Totul a fost proiectat să se potrivească exact în spațiul destinat și nu am fost tentată să propun piese din comerț. Așa că și pereții au căpătat semnătura mea prin cercurile din tablouri. Imaginile sunt, de fapt, texturi ale pământului privit din satelit, însoțite de coordonatele lor geografice. În final, a fost o experiență din care am învățat că nu există un singur răspuns și o singură modalitate de a locui într-un spațiu de dimensiuni mici“, ne-a spus arhitecta.

Fotografii: prin arh. Bianca Nicolae

Articol preluat de pe designist,ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult